Atzamestatos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2014 Nαι απλα διαφορετικο input χρειαζεται το skyrim απο εσενα, και διαφορετικο καποια αλλα games. Το skyrim μπορεις να αραξεις πισω στην πολυθρονα σου και να το απολαυσεις. Στο LOL απλα δε γινεται, αν θες τουλαχιστον να απολαυσεις το game
Timonkaipumpa Δημοσ. 5 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2014 Συμφωνώ. Αλλά το point είναι πως εάν παίζεις ΜΟΝΟ LOL ή MONO Skyrim και δεν έχεις ιδέα από άλλα είδη ή δεν έχεις παίξει πότε ή δεν μπορείς να απολαύσεις, δεν είσαι gamer αλλά παθιασμένος με ένα παιχνίδι και ένα είδος. Η προσέγγιση στα video games είναι που ξεχωρίζει τον σοβαρό gamer από αυτόν που απλά θέλει να γίνει καλός σε κάτι που δεν απαιτεί να σηκώνεται από την καρέκλα του γραφείου του και δεν έχει κόπο και διάβασμα (όπως μία επιστήμη).
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Αυτο που δεν καταλαβαινω,ειναι οτι αν παιζεις αθλητικα και racing δεν εισαι gamer. Gamer εισαι μονο αν βαρεις πιστολιες!!! To να καθεσαι ολη μερα στην κονσολα η τον υπολογιστη και να βαρεις πιστολιες,αν μην τι αλλο εχει να κανει γενικοτερα με την ποιοτητα και την κουλτουρα του καθε ανθρωπου και οχι το κατα ποσο gamer ειναι.
stag26 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Καλησπερα κι απο μενα. Θα προσπαθησω να δωσω μια αλλη διασταση στο θεμα, το οποιο νομιζω οτι ξεφυγε απο την αρχικη του ερωτηση "Υπαρχει gaming στην Ελλαδα". Μετα απο κοντα 20 χρονια ενασχολησης με παιχνιδια καθε ειδους (ηλεκτρονικα, φυσικα και επιτραπεζια) μπορω να πω οτι θεωρω τον εαυτο μου "gamer" γιατι μπορω να απολαυσω εξισου εναν αγωνα fifa, με ενα session dnd και ενα γυρο LOL (Με ολα τα παρελκομενα -μανες, σπιτια, κτλ κτλ ). Παρολαυτα δεν ειδα πουθενα να γενικευεται το θεμα, με ποιο κριτηριο εξετασουμε αν υπαρχει gaming στην Ελλαδα? Απο της πωλησεις μονο? Δεν ειναι λιγο οξυμωρο για μας τους gamers που θα ψαξουμε στην πιο σκοτεινη γωνια του νετ για ξεχασμενα παιχνιδια-διαμαντια απο το παρελθον να μην βαλουμε κι αλλους παραγοντες στην κουβεντα? Ο Ελληνας γονιος δεν ξερει να αγορασει παιχνιδια στα παιδια του γιατι δεν ασχοληθηκε μικρος, ετσι απλα. Οταν ημουν εγω 10-12 (τωρα ειμαι 30) το gaming ηταν το Game boy αντε και κανα SNES/Mega Drive γιατι αυτα ηταν τοτε στην μοδα, αυτα διαφημιζονταν, οποτε αυτα ζητουσαμε. Ημουν o μονος στην γειτονια που αγοραζε Pc Master ακομα και οταν δεν ειχα PC, γιατι ηθελα να διαβαζω για games. Και πολλοι απο εσας θα εχετε αναλογα παιδικα χρονια και τωρα εχετε μια πιο συγκροτημενη αποψη για το τι εστι gaming. Και ερχομαι στο διαταυτα, υπαρχει gaming στην Ελλαδα? Εγω απαντω πως οχι. Ετσι απλα? Οχι βεβαια, αλλα θα το δικαιολογησω καπως ετσι. Οταν εν ετη 2002 εβγαινε ο νομος 3037/2002 περι απαγορευσης ηλεκτρονικων παιχνιδιων και κυριως τα φρουτακια ποιος θυμαται οτι τοτε κλεισανε ολα τα ουφαδικα? Ποιος θυμαται οτι επαψε να ειναι σε θεση το Pc Master να κανει τα θεικα του Grand Prix και να φερνει σε επαφη το gaming community μεσα απο τουρνουα. Ποιο ηταν το τελευταιο μεγαλο esport γεγονος στην Ελλαδα? Εγω θυμαμαι μονο το Grand Prix που διεξηχθη στο κλειστο του ΣΕΦ για το Magic The Gathering στο μακρινο 2008. Σε ποσα νετ καφε κοπηκε η φορα και η ορεξη για διεξαγωγη μεγαλων tournaments με απωτερο σκοπο την παγιοποιηση του esport και του gaming στην Ελλαδα. Για προσπαθηστε να εξηγησετε σε ατομο που δεν παιζει games τι ειναι ο pro gamer. Ειμαστε ακομα μερικα nerdουλα geekουλα που θα μαζευτουμε σε καμια αιθουσα να κανουμε κανα ψευτο τουρνουα χωρις χορηγους, διαφημιση και ουσιαστικη προβολη του Ελληνικου gaming community. Οταν λοιπον πολιτικα ο ορος gaming πεθανε, οι υποδομες χτυπηθηκαν στην ριζα και οι τοτε gamers εφαγαν πορτα, πως θελετε να υπαρχει gaming στην "αναπηρη" Ελλαδα απο θεμα γνωσεων και αντιληψης του συγχρονου gaming. Στην Αμερικη μπορει να βγαλεις βιζα σαν επαγγελματιας παιχτης του LoL για την συμμετοχη σου στα μεγαλα τουρνουα εκει. Στην Ιαπωνια υπηρξαν (και μπορει αν υπαρχουν ακομα) 4-5 η μπορει και περισσοτερα τηλεοπτικα καναλια που μετεδιδαν αγωνες Starcraft. Σιγα σιγα θα ανεβει και το gaming στην Ελλαδα. Μπορει και οχι. Θα εξαρτηθει απο εμας. Εμας που οταν ημασταν μικροι βλεπαμε το ultima και κατουριομασταν πανω μας απο την χαρα και την κ**** που υπαρχει αυτο το θαυμα. Εμας που μπορουμε να εξηγησουμε το gaming οτι ειναι μια νεα μορφη διασκεδασης. Εμας που οταν θα ειμαστε 50 δεν θα κοιταμε σαν χαζοι τα τοτε games και ουτε θα κατακρινουμε και θα καταδικαζουμε την νεα γενια που χαζευει στο ρημαδοκομπιουτερ. Aυτα απο εναν ρομαντικο gamer. Y.Γ "You are either a pro, or a noob, that's life" Athene best paladin in the World 3
Vole Maulder Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Y.Γ "You are either a pro, or a noob, that's life" Athene best paladin in the World Hah! Σε συμπαθώ, νομίζω (Αν και μετά την αποχώρηση του Furious δεν τον παρακολουθώ τόσο τακτικά, πρέπει να πω.) Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη προσέγγιση, πάντως, ευχαριστούμε για τη συνεισφορά. Ουσιαστικά, σε ένα ποστ όπου αναφέρθηκα σε τεχνοφοβικές αντιλήψεις κι ότι αυτό πάει πακέτο με τις προκαταλήψεις απέναντι στα video games, αυτό που λες υπονόησα, αλλά όχι τόσο συγκεκριμένα. Φυσικά, είναι μία από τις πολλές διαστάσεις αυτή, και συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη άποψή μου ότι αυτό το είδος pro-gamers είναι πιο κοντά στη νοοτροπία του αθλητή, παρά του σινεφίλ, αν είναι να μιλήσουμε με συμβατές έννοιες. Για μένα, κι αυτός που έχει gaming channel στο YouTube και είτε κάνει Let's Plays, είτε σχολιασμό, είτε πρώτες εντυπώσεις, είτε gaming news, είτε ανάλυση πολιτισμική/σχεδιαστική/ψυχολογική κλπ του μέσου, κι αυτός pro-gamer είναι αν βγάζει αρκετά χρήματα ώστε να το διατηρεί ως πηγή εισοδήματος, ακόμα κι αν αρκεί μόνο για να στηρίζει τα έξοδα του καναλιού και τίποτα άλλο. Για να κάνεις όμως αυτό το κομμάτι του pro-gaming χρειάζονται πράγματα σε θεσμικό και φορολογικό επίπεδο που είναι ανύπαρκτα στην Ελλάδα. Ολα αυτά, το πώς αντιμετωπίζεται το μέσο από τον μέσο Ελληνα μέχρι το πώς αντιμετωπίζεται από το κράτος, όπως πολύ σωστά επεσήμανες, είναι αλληλένδετα. Κι ένα υστερόγραφο, όχι για σένα, για τον athe: Κανείς δεν είπε - ή αν είπε διαφωνώ μαζί του - ότι μόνο τα shooters είναι "σοβαρά" παιχνίδια. Τα παραδείγματα που έφερα σε προηγούμενο ποστ ως απάντηση στο ότι μόνο όποιος παίζει ανταγωνιστικά online είναι gamer (Zelda, Mario, Dark Souls) μόνο "πιστολιές" δεν έχουν. Εκτός αν το σχόλιό σου ήταν για συγκεκριμένα ποστ κι όχι ως γενική απάντηση, οπότε λάθος μου. Σε αυτή την περίπτωση συμφωνούμε. Και ναι, σίγουρα τα γούστα και τα σκαλώματα είναι αντικατοπτρισμοί ώς ένα βαθμό του ίδιου του ατόμου, ασχέτως από το αν φέρει, ή αυτοπροσδιορίζεται με, την ταυτότητα του gamer. Το θέμα, θεωρώ, ξεκινά από το ότι χρειάζεται να γίνεται αυτός ο προσδιορισμός στο επίπεδο όπου γίνεται στην παρούσα φάση. Οσο, δηλαδή, και κάποιοι να θεωρούμε τον όρο αντίστοιχο του "σινεφίλ", στην πραγματικότητα δε συζητάμε για το ποιος είναι "παιχνιδόφιλος" ή όχι. Συζητάμε όπως θα συζητούσαμε αντίστοιχα στο αν κάποιος βλέπει ταινίες ή αποδέχεται το σινεμά ως legit μέσο τέχνης ή "ενήλικου" ενδιαφέροντος. Το gaming ακόμα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, βρίσκεται σε ένα επίπεδο αντίστοιχο του να είχαν τεθεί εκτός νόμου οι κινηματογράφοι πριν από μια δεκαετία κι όσοι έβλεπαν ταινίες να θεωρούνται ανώριμοι και ψυχασθενείς. Το οποίο είναι εξωφρενικό. 1
stag26 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Για μένα, κι αυτός που έχει gaming channel στο YouTube και είτε κάνει Let's Plays, είτε σχολιασμό, είτε πρώτες εντυπώσεις, είτε gaming news, είτε ανάλυση πολιτισμική/σχεδιαστική/ψυχολογική κλπ του μέσου, κι αυτός pro-gamer είναι αν βγάζει αρκετά χρήματα ώστε να το διατηρεί ως πηγή εισοδήματος, ακόμα κι αν αρκεί μόνο για να στηρίζει τα έξοδα του καναλιού και τίποτα άλλο. Για να κάνεις όμως αυτό το κομμάτι του pro-gaming χρειάζονται πράγματα σε θεσμικό και φορολογικό επίπεδο που είναι ανύπαρκτα στην Ελλάδα. Ακριβως, η οποιαδηποτε ενασχοληση με ενα παιχνιδι, αν αποφερει χρηματα τοτε αυτο σε κανει pro gamer, γιατι δυστυχως ακομα και αυτη η εννοια εχει διεστραβλωθει λιγο. Το αστειο ειναι οτι εισοδηματα απο παιχνιδια αν αποφασισεις να τα δηλωσεις επισημα στο ελληνικο κρατος, λογω καποιας εντιμης αναλαμπης, θεωρουνται κερδη απο τζογο και κατεπεκταση φορολογουνται με 35% αν δεν κανω λαθος. Το ακομα πιο αστειο ειναι οτι δεν μπορει κανεις να σου δωσει σιγουρη απαντηση, γιατι οπως σωστα αναφερεις χωρις νομοθετικο και φορολογικο πλαισιο ειναι σαν να μην υπαρχει. Κι ομως αν το αναλογιστουμε λιγο, οταν τα μεγαλα τουρνουα μοιραζουν ακομα δεκαδες χιλιαδες δολλαρια εως εκατομμυρια, τοτε μιλαμε οτι ζουμε οντως σε μια χωρα, ανικανη και ανημπορη να ακολουθησει τα δρωμενα σε εναν χωρο που απλα εχεις να κανεις με παιδια, μικρα και μεγαλα, κι αυτο ειναι λυπηρο. Στην Σουηδια το Paypal οταν ξεπερασεις ενα ποσο το χρονο ενημερωνει αυτοματα την εφορια σου και φορολογεισαι. Στην Ελλαδα ξερω ατομα που βγαλανε αρκετα χρηματα απο το Diablo 3 ελεω auction house που θα κανανε τους εφοριακους να τριβουν τα χερια τους κι ομως, υπνε που παιρνεις τα παιδια. Τεχνοφοβια και τρομολαγνια, αγαπημενα σπορ του Ελληνα θαμωνα των καφενειων. Γι αυτο ολοκληρωσα την σκεψη μου και το λεω ξανα, αν εμεις δεν κανουμε κατι θετικο για το μελλον του gaming στην Ελλαδα τα παιδια μας θα μεγαλωσουν σε ενα εξισου μπλεγμενο περιβαλλον, χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι αμεσης προτεραιοτητας η εξυμνηση του gaming, αλλα τουλαχιστον η υπαρξη της επιλογης. Η γνωση ειναι δυναμη κι οχι τοσο η εγκυκλοπεδικη, οσο η ουσιωδη. Υ.Γ Συγγνωμη για τυχον τυπογραφικα, στελνω απο την δουλεια και προσπαθω να συμπτυξω την σκεψη γρηγορα. 1
Atzamestatos Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 To να καθεσαι ολη μερα στην κονσολα η τον υπολογιστη και να βαρεις πιστολιες,αν μην τι αλλο εχει να κανει γενικοτερα με την ποιοτητα και την κουλτουρα του καθε ανθρωπου και οχι το κατα ποσο gamer ειναι. Το να κρινεις τους αλλους συμφωνα με το πως σπαταλαν / ξοδευουν το χρονο τους, αν μη τι αλλο, εχει να κανει γενικοτερα με την ποιοτητα και την κουλτουρα του καθε ανθρωπου.
Moderators Malthador Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Moderators Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Ακριβως, η οποιαδηποτε ενασχοληση με ενα παιχνιδι, αν αποφερει χρηματα τοτε αυτο σε κανει pro gamer, γιατι δυστυχως ακομα και αυτη η εννοια εχει διεστραβλωθει λιγο. Pro gamer δεν είναι απαραίτητα αυτός που βγάζει λεφτά από το gaming. Αλλά μετά όταν λέω μετά εγώ ότι δεν υπάρχουν διεθνώς αποδεκτοί ορισμοί μου την λέτε. Ξαναλέω ΟΛΑ τα παιχνίδια μπορεί να γίνουν casual, hardcore, pro (ή ότι άλλο θες) στα χέρια αυτού που ξέρει να τα αντιμετωπίζει κάθε φορά ως τέτοια. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν όροι στους οποίους θα συμφωνήσουμε όλοι, τότε ο καθένας ας θέτει τη βάση στην οποία κάνει ανάλυση. Πιο εύκολο θα είναι έτσι για τους υπόλοιπους.
stag26 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Pro gamer δεν είναι απαραίτητα αυτός που βγάζει λεφτά από το gaming. Αλλά μετά όταν λέω μετά εγώ ότι δεν υπάρχουν διεθνώς αποδεκτοί ορισμοί μου την λέτε. Ξαναλέω ΟΛΑ τα παιχνίδια μπορεί να γίνουν casual, hardcore, pro (ή ότι άλλο θες) στα χέρια αυτού που ξέρει να τα αντιμετωπίζει κάθε φορά ως τέτοια. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν όροι στους οποίους θα συμφωνήσουμε όλοι, τότε ο καθένας ας θέτει τη βάση στην οποία κάνει ανάλυση. Πιο εύκολο θα είναι έτσι για τους υπόλοιπους. Οχι φιλε μου θα διαφωνησω σε αυτο καθετα. Pro οταν λεμε εννοουμε professional και για να θεωρειτε επαγγελμα σημαινει οτι σου προσφερει τα προς το ζην η εστω χρηματα που σου εξασφαλιζουν το σινεμα σου στην χειροτερη. Τωρα αν ο ορος εχει χασει την εννοια του στην παροδο του χρονου ειναι αλλο θεμα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι χρησιμοποιειται και σωστα. Για casual και hardcore νομιζω οτι εχει να κανει με το πως βλεπει ο καθενας τα παιχνιδια, για αλλους ειναι βασικη ενασχοληση, για αλλους που και που γεμιζουν νεκρες ωρες. Εξου και hardcore η casual αντιστοιχα, αλλα σε αυτο νομιζω δεν υπαρχουν παγκοσμιες σταθερες, ειναι το πως το αντιλαμβανεται ο καθενας, 1
Moderators Malthador Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Moderators Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Οχι φιλε μου θα διαφωνησω σε αυτο καθετα. Pro οταν λεμε εννοουμε professional και για να θεωρειτε επαγγελμα σημαινει οτι σου προσφερει τα προς το ζην η εστω χρηματα που σου εξασφαλιζουν το σινεμα σου στην χειροτερη. Τωρα αν ο ορος εχει χασει την εννοια του στην παροδο του χρονου ειναι αλλο θεμα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι χρησιμοποιειται και σωστα. Όχι, φίλε μου. Όταν λέμε «pro», όπως πολύ σωστά είπες είναι συντομογραφία του «professional». Professional δεν είναι μόνο αυτός που βγάζει τα προς το ζειν από αυτό που κάνει. Ναι, είναι και αυτός, αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Pro είναι και αυτός ο οποίος έχει αποκτήσει τεράστια εξειδίκευση σε αυτό που κάνει μέσω της εκπαίδευσης και της εμπειρίας. Στην περίπτωσή μας, pro gamer είναι αυτός ο οποίος βγάζει λεφτά παίζοντας (είτε από τουρνουά SC, είτε από το AH του Diablo 3, είτε επειδή είναι Κορεάτης και φαρμάρει gold στο WoW για να το πουλήσει), αλλά είναι και αυτός που έχει εμβαθύνει πάρα πολύ στους μηχανισμούς gameplay του παιχνιδιού και έχει γίνει expert (για παράδειγμα εγώ στο Fire Emblem: Awakening ή οι τύποι που κυνηγάνε achievements στα games του τύπου speed runs κλπ). Προφανώς, χωρίς να είσαι expert, δεν βγάζεις και λεφτά. Με πολύ πρόχειρο googlάρισμα: adjective 1. following an occupation as a means of livelihood or for gain: a professional builder. <- αυτό που λες εσύ (το οποίο λέω και εγώ ότι ισχύει, δεν αντιτίθεμαι) noun 12. an expert player, as of golf or tennis, serving as a teacher, consultant, performer, or contestant; pro. <- αυτό που λέω εγώ (και απ' ότι έχω καταλάβει εσύ διαφωνείς) Γι' αυτό είπα πιο πριν ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το διαχωρισμό του (όπως έκανα εγώ και χλευάστηκα ελαφρώς). Γιατί δεν υπάρχουν καθιερωμένοι όροι και ο καθένας τους αντιλαμβάνεται διαφορετικά, αν δεν συνοδεύονται από εξήγηση, τουλάχιστον για τους σκοπούς του συγκεκριμένου νήματος.
stag26 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Όχι, φίλε μου. Όταν λέμε «pro», όπως πολύ σωστά είπες είναι συντομογραφία του «professional». Professional δεν είναι μόνο αυτός που βγάζει τα προς το ζειν από αυτό που κάνει. Ναι, είναι και αυτός, αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Pro είναι και αυτός ο οποίος έχει αποκτήσει τεράστια εξειδίκευση σε αυτό που κάνει μέσω της εκπαίδευσης και της εμπειρίας. Στην περίπτωσή μας, pro gamer είναι αυτός ο οποίος βγάζει λεφτά παίζοντας (είτε από τουρνουά SC, είτε από το AH του Diablo 3, είτε επειδή είναι Κορεάτης και φαρμάρει gold στο WoW για να το πουλήσει), αλλά είναι και αυτός που έχει εμβαθύνει πάρα πολύ στους μηχανισμούς gameplay του παιχνιδιού και έχει γίνει expert (για παράδειγμα εγώ στο Fire Emblem: Awakening ή οι τύποι που κυνηγάνε achievements στα games του τύπου speed runs κλπ). Προφανώς, χωρίς να είσαι expert, δεν βγάζεις και λεφτά. Με πολύ πρόχειρο googlάρισμα: adjective 1. following an occupation as a means of livelihood or for gain: a professional builder. <- αυτό που λες εσύ (το οποίο λέω και εγώ ότι ισχύει, δεν αντιτίθεμαι) noun 12. an expert player, as of golf or tennis, serving as a teacher, consultant, performer, or contestant; pro. <- αυτό που λέω εγώ (και απ' ότι έχω καταλάβει εσύ διαφωνείς) Γι' αυτό είπα πιο πριν ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το διαχωρισμό του (όπως έκανα εγώ και χλευάστηκα ελαφρώς). Γιατί δεν υπάρχουν καθιερωμένοι όροι και ο καθένας τους αντιλαμβάνεται διαφορετικά, αν δεν συνοδεύονται από εξήγηση, τουλάχιστον για τους σκοπούς του συγκεκριμένου νήματος. Ομολογω οτι δεν περιμενα να εχει παρει αυτη την εννοια που παραθετεις στο noun. Θεωρουσα δεδομενο οτι εφοσον το ακουλουθεις σαν επαγγελμα ειτε για βιοποριστικους λογους ειτε για το χαρτζιλικι σου, ειναι αυτονοητο να εχεις εμβαθυνει στο πεδιο του και να εισαι μερικες σκαλες πιο πανω απο τον απλο παιχτη. Στον χωρο που εμαθα τον ορο (Magic the Gathering) οι pro players θεωρουνταν αυτοι που βγαζουν λεφτα απο το παιχνιδι κι ολοι οι αλλοι ημασταν ειτε wannabe ειτε παρατρεχαμενοι για να γεμιζουμε τις θεσεις των τουρνουα. Στο googlarisma που μου εδωσες παρολαυτα βλεπω και αυτο : 11. a person who earns a living in a sport or other occupation frequently engaged in by amateurs: a golf professional. Μου μοιαζει υπερβολη ο ορος pro να παιρνει την εννοια του συμβουλατορα(οπως καταληγει η 12η εννοια του link) στην ουσια, αφου κι αυτο μπορει να γινει επι χρημαση. Οπως και να χει ο ορος εχει μεταβληθει στην παροδο των ετων κι αυτο ειναι αλλο ενα δειγμα λοιπον οτι οι εξελιξεις μπορουν να αφησουν πισω ακομα και μας που ειμαστε του χωρου και παρακολουθουμε τα δρωμενα του gaming. Ο χωρος του παιχνιδιων ειναι αναπτυσομενος και ακομα ειναι νωρις για παγιομενες ορολογιες και ξεκαθαρες εννοιες, αλλα νομιζω οτι ο διαχωριμος του ερασιτεχνη απο τον επαγγελματια πρεπει να γινει πιο σαφης, οσον αφορα τα ηλεκτρονικα παιχνιδια τουλαχιστον, για να γινει και πλεον ξεκαθαρο οτι αν αυριο εμενα το παιδι μου αποφασει να γινει επαγγελματιας παιχτης του LoL η Dota να μην τον ακουω, οπως ακουγοταν την δεκαετια του 60-70 εδω στην Ελλαδα οταν το ελεγε ενας ποδοσφαιριστης. edit:typos
Vole Maulder Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2014 Νομίζω ότι η 12η έννοια στο λήμμα υπονοεί χρηματική αμοιβή. Ολα τα παραδείγματα που δίνει, δηλαδή, είναι είτε επαγγέλματα κάποιου είδους είτε ιδιότητες που πάλι υπονοούν κάποιο έπαθλο (contestant). Φυσικά, όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις κι εθελοντικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Αυτός που τα κάνει εθελοντικά λέγεται εθελοντής, αυτός που τα κάνει επαγγελματικά (πληρώνεται δηλαδή) λέγεται επαγγελματίας (pro). Κατά τη γνώμη μου, Malthador, αυτό που περιγράφεις - το οποίο είναι μια πραγματική διάσταση του όρου "gamer" - μπορεί να οριστεί ως expert gamer, επειδή αυτό είναι στην ουσία. Ειδικός μπορεί να είναι κι ένας ερασιτέχνης κι ένας επαγγελματίας. Απλώς ο δεύτερος, κανονικά, προϋποθέτει ειδίκευση, κάτι το οποίο ίσως αποτελεί πηγή σύγχυσης και κατάχρησης του όρου pro στο gaming. Ισως και δικαιολογημένα, καθώς ακόμα δεν είναι τόσο καθιερωμένο το gaming ως επάγγελμα όσο άλλα επαγγέλματα και είναι λογικό να υπάρχει ανάγκη των ειδικών να αυτοπροσδιορίζονται ως pros για λόγους αποδοχής και προώθησης αυτής της διάστασης.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2014 Το να κρινεις τους αλλους συμφωνα με το πως σπαταλαν / ξοδευουν το χρονο τους, αν μη τι αλλο, εχει να κανει γενικοτερα με την ποιοτητα και την κουλτουρα του καθε ανθρωπου. Φανταζομαι αν βγει κανα game,να εισαι αρχηγος της boko haram και να κοβεις κεφαλια,θα γινει αναρπαστο σε καποιους ´´gamers´´. Θα σου λενε μετα οτι δεν εισαι πραγματικος gamer αν παιζεις fifa και need for speed!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα