temeteron Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Καλησπέρα, Έχω ένα router thomson 585 επειδή το σήμα του στον επάνω όροφο δεν φτάνει καλά σκεφτόμουνα να πάρω ένα acces point και να το βάλω ενδιάμεσα μεταξύ των ορόφων για να έχω ενίσχυση στο σήμα. Η απορία μου είναι η εξής: Το router ασύρματα δίνει 54mbps και το acces point π.χ. 300mbps η ταχύτητα δεν θα περιορίζεται από τον router ; στα 54 mbps πως θα φτάσω να μεταδίδει το acces point τα 300mpbs γιατί έστω και με σύνδεση router- acces point καλωδιακα θα ανεβεί στα 100mbps. Υπάρχει κάποια λύση ;
jkoukos Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Καταρχήν τα Mbps που βλέπεις σε οποιαδήποτε σύνδεση (ενσύρματη ή ασύρματη) είναι η ονομαστική ταχύτητα μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών. Η πραγματική και στις 2 περιπτώσεις είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο" και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες με εξέχοντα το overhead λόγω πρωτοκόλλου επικοινωνίας και επιπλέον όσον αφορά το ασύρματο, την απόσταση και τις παρεμβολές από γειτονικά δίκτυα. Στο ενσύρματο έχουμε αμφίδρομη Full-Duplex επικοινωνία, που σημαίνει ότι 2 συνδεδεμένες συσκευές στέλνουν και λαμβάνουν ταυτόχρονα δεδομένα στην ίδια μονάδα του χρόνου. Εδώ το overhead συνήθως έχει μικρή τιμή με αποτέλεσμα να έχουμε πραγματικές ταχύτητες κοντά στην ονομαστική. Στο ασύρματο η επικοινωνία είναι αμφίδρομη Half-Duplex και εξαρχής πέφτεις στο μισό της ονομαστικής, αφού πρώτα στέλνεις πακέτα και μετά λαμβάνεις στην ίδια μονάδα του χρόνου (δεν γίνεται ταυτόχρονα). Επιπρόσθετα υπολογίζοντας το overhead και την ελάχιστη παρεμβολή ή αντανάκλαση από το περιβάλλοντα χώρο, πέφτουμε στο 1/3 της ονομαστικής, που θεωρείται πολύ καλή ταχύτητα. Από το σημείο αυτό υπολογίζεις περαιτέρω μείωση λόγω ασύρματης αναμετάδοσης, που είναι το 1/2 της αμέσως προηγούμενης. Δηλαδή με κάθε αναμεταδότη (Repeater) μειώνεις στο 1/2 την ταχύτητα που λαμβάνει αυτός. Και όλα αυτά σε ιδανικές συνθήκες, με μικρή απόσταση απουσία εμποδίων και παρεμβολών. Εν κατακλείδι, αν συνδέσεις το Thomson ενσύρματα με ένα ΑΡ 300Mbps, θα έχεις 2 WiFi δίκτυα με διαφορετικές ονομαστικές ταχύτητες. Αν όμως τα συνδέσεις ασύρματα, τότε υποχρεωτικά θα επικοινωνούν στην χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, που είναι του Thomson.
temeteron Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Εγώ θέλω το ασύρματο να είναι τουλάχιστον 300Mbps ονομαστική ταχύτητα. Οπότε αναγκαστικά πάω σε αγορά modem/router 300Mpbs και άνω ; Έχω μια Smart TV και θέλω να κάνω streaming αρχεία HD γιαυτό θέλω υψηλή ταχύτητα στην ασύρματη δικτύωση. Καταρχήν τα Mbps που βλέπεις σε οποιαδήποτε σύνδεση (ενσύρματη ή ασύρματη) είναι η ονομαστική ταχύτητα μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών. Η πραγματική και στις 2 περιπτώσεις είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο" και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες με εξέχοντα το overhead λόγω πρωτοκόλλου επικοινωνίας και επιπλέον όσον αφορά το ασύρματο, την απόσταση και τις παρεμβολές από γειτονικά δίκτυα. Στο ενσύρματο έχουμε αμφίδρομη Full-Duplex επικοινωνία, που σημαίνει ότι 2 συνδεδεμένες συσκευές στέλνουν και λαμβάνουν ταυτόχρονα δεδομένα στην ίδια μονάδα του χρόνου. Εδώ το overhead συνήθως έχει μικρή τιμή με αποτέλεσμα να έχουμε πραγματικές ταχύτητες κοντά στην ονομαστική. Στο ασύρματο η επικοινωνία είναι αμφίδρομη Half-Duplex και εξαρχής πέφτεις στο μισό της ονομαστικής, αφού πρώτα στέλνεις πακέτα και μετά λαμβάνεις στην ίδια μονάδα του χρόνου (δεν γίνεται ταυτόχρονα). Επιπρόσθετα υπολογίζοντας το overhead και την ελάχιστη παρεμβολή ή αντανάκλαση από το περιβάλλοντα χώρο, πέφτουμε στο 1/3 της ονομαστικής, που θεωρείται πολύ καλή ταχύτητα. Από το σημείο αυτό υπολογίζεις περαιτέρω μείωση λόγω ασύρματης αναμετάδοσης, που είναι το 1/2 της αμέσως προηγούμενης. Δηλαδή με κάθε αναμεταδότη (Repeater) μειώνεις στο 1/2 την ταχύτητα που λαμβάνει αυτός. Και όλα αυτά σε ιδανικές συνθήκες, με μικρή απόσταση απουσία εμποδίων και παρεμβολών. Εν κατακλείδι, αν συνδέσεις το Thomson ενσύρματα με ένα ΑΡ 300Mbps, θα έχεις 2 WiFi δίκτυα με διαφορετικές ονομαστικές ταχύτητες. Αν όμως τα συνδέσεις ασύρματα, τότε υποχρεωτικά θα επικοινωνούν στην χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, που είναι του Thomson. Η ενσύρματη σύνδεση θα μου δώσει λόγο της θύρας του AP 100Mbps οπότε θα είναι καλύτερη από τα 54Mpbs του Thomson που θα περιορίζεται. Θα μπορούσα να έπαιρνα όμως ένα σκέτο ρούτερ με gigabit θύρες και 300 + Mbps ασύρματο π.χ. Linkys και να έβαζα το thomson μονο σαν modem ? Τι προτείνεις ;
jkoukos Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 H επιθυμία να κάνεις streaming HD υλικό σε Smart TV, είναι σεβαστή αλλά το αποτέλεσμα έχει να κάνει με όλα τα παρακάτω: 1. Την απόσταση ζεύξης και τα μεταξύ τους φυσικά εμπόδια. 2. Την ύπαρξη πολλών γειτονικών ασύρματων δικτύων, που καθιστούν προβληματική την εύρεση καθαρού καναλιού, ιδιαίτερα στο 11n και πάνω πρωτοκόλλου, που κάνουμε χρήση καναλιών μεγαλύτερους εύρους. 3. Το μέγεθος του διακινούμενου αρχείου.
temeteron Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 H επιθυμία να κάνεις streaming HD υλικό σε Smart TV, είναι σεβαστή αλλά το αποτέλεσμα έχει να κάνει με όλα τα παρακάτω: 1. Την απόσταση ζεύξης και τα μεταξύ τους φυσικά εμπόδια. 2. Την ύπαρξη πολλών γειτονικών ασύρματων δικτύων, που καθιστούν προβληματική την εύρεση καθαρού καναλιού, ιδιαίτερα στο 11n και πάνω πρωτοκόλλου, που κάνουμε χρήση καναλιών μεγαλύτερους εύρους. 3. Το μέγεθος του διακινούμενου αρχείου. Το θέμα είναι πως έχω μπερδευτεί. Κατανοώ αυτά που λες περί απώλειας. Αλλά τι εξοπλισμό να πάρω για να έχω όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταχύτητα ;
temeteron Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Να βάλω στον Thomson το tp-link 801nd ή να πάρω ένα modem router linkys e3200 ?
jkoukos Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Πως να προτείνουμε κάτι αν δεν έχουμε τα δεδομένα που σου έγραψα παραπάνω. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις καλή ασύρματη ζεύξη στον ίδιο χώρο και σε απόσταση 5 μέτρων και άλλο στην αντίθετη μεριά του σπιτιού, στα 15 μέτρα και με 2 ή παραπάνω τοίχους. Είναι άλλο πράγμα να έχεις καθαρό περιβάλλον από ασύρματα δίκτυα και άλλο να μην μπορείς να βρεις έστω και μία καθαρή συχνότητα και μάλιστα όταν κάνεις χρήση καναλιού μεγάλου εύρους. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις streaming matroska 720p και άλλο ένα Bluray 1080p. Και τέλος υπάρχει το οικονομικό. Μέχρι ποιο σημείο μπορείς ν' ανέβεις και τι συμβιβασμούς θα κάνεις. Η καλύτερη λύση είναι η ενσύρματη. Περνάς τα καλώδια μέσα σε κανάλια, εξωτερικά του σπιτιού ή πάνω από το σοβατεπί (ανάλογα την δυνατότητα) και εξασφαλίζεις σίγουρο αποτέλεσμα. Η επόμενη είναι μέσω powerline αρκεί να μην θέλεις μεγάλη απόσταση και στη γραμμή να μην είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές μεγάλου φορτίου. Τέλος είναι ασύρματη. Εδώ θα πήγαινα σε λύση 5GHz και πρωτόκολλο 11ac, αλλά και πάλι κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα