k_antoni Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Καλημέρα σε όλους, τελικά αποφάσισα να στήσω ένα RaspberryPi και να αντικαταστήσω το tower μου κοντά τηλεόραση, σε μια κίνηση να "συμμαζέψω" λίγο το χώρο. Για οικονομικούς λόγους δε μπορούσα να πάω σε HTPC και το Pi ήρθε, σχεδόν "λουκούμι" καθώς όπως φαίνεται θα το χρησιμοποιήσω και την επόμενη χρονιά ως portable media player στα μαθήματά μου στο σχολείο (είμαι εκπαιδευτικός που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις hardware στα σχολεία που πηγαίνω). Απέφυγα τα Android sticks, αν και έχουν περισσότερη ιπποδύναμη, καθώς οι εταιρίες που τα βγάζουν σταματούν να τα υποστηρίζουν σχεδόν την επόμενη μέρα με firmware κάτι που είναι απαράδεκτο... εκτός του ότι πολλά υποφέρουν από κακή λήψη wifi κοκ. Λοιπόν, στο προκείμενο: το κόστος του Pi μαζί με το κουτί, το καλώδιο τροφοδοσίας και μια καρτούλα class 10 16GB βγήκε στα 66 γιούργια. Μπορείτε να βρείτε πιο φτηνά στο ebay. Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο από θερμοκρασίες παρήγγειλα ένα σετ από ψύκτρες και ένα ανεμιστηράκι από το ebay ώστε να μπορέσω να κάνω με ασφάλεια overclocking χωρίς να κινδυνέψει το Pi. Media center λογισμικό επέλεξα το Open Elec το οποίο έρχεται με XBMC Gotham 13.1 αυτή τη στιγμή. Το σετάρισμα ήταν πάρα πολύ εύκολο: κατέβασμα του image από εδώ, εγκατάσταση στην sd μέσω του υπολογιστή και μετά τρέξιμο στο Pi. Η ρύθμιση του open elec γίνεται μέσω μενού, όπου επιλέγεις γλώσσα, δίκτυο (εγώ είχα μια καρτούλα wifi) και στο τέλος εκκίνηση για παραμετροποίηση. Για να ελαφρύνω το Pi και να είναι πιο γρήγορο στα μενού ακολούθησα αυτές εδώ τις οδηγίες, εκτός από το overclocking που το πήγα μεν στα 800mhz, αλλά το κατέβασα γιατί είδα να αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Τι δοκίμασα μέχρι τώρα: mkv στα 720p... (βασικά όλη η συλλογή μου σε αυτό το φορμάτ είναι) παίζουν άψογα, όπως και βίντεο από streaming στα 720p. Δεν είδα σπασίματα και γενικά τίποτα ενοχλητικό. Για τον ήχο δε μπορώ να σας πω, γιατί δεν έχω πολυκάναλο ενισχυτή... Επειδή έμπλεξα με εξετάσεις, σιγά σιγά θα δοκιμάσω και streaming μέσω upnp και άλλα κόλπα ώστε να έχω καλύτερη εικόνα! Ανταπόκριση μενού: ικανοποιητική, αλλά όχι τέλεια, όπως με το media pc που είχα στην τηλεόραση. Αρκετά γρήγορη ανταπόκριση, αλλά όταν πάει σε plugins με streaming όπως το hellenic player ή hellenic tv για να δεις κανάλια, θέλει υπομονή Σε ένα χώρο που δε μπορώ να βγάλω κεραία και θα ήταν ιδανικό για τηλεόραση μέσω ίντερνετ είναι εκνευριστικό το ζάπινγ. Από την άλλη 2 plugin που δοκίμασα, το ZDF mediathek και ARD mediathek που χρησιμοποιώ στο μάθημα που διδάσκω (Γερμανικά) η ανταπόκριση/απόδοση των μενού ήταν εξαιρετική. Με μια ματιά: το Pi δεν ήρθε να αντικαταστήσει τα htpc κατά την ταπεινή μου άποψη. Στις 2 μέρες λειτουργίας, που δεν είναι αρκετές για συμπεράσματα, έκανε αυτό που του ζήτησα: αντικατέστησε το ογκώδες pc με κάτι πιο διακριτικό. Το Pi εκτός από αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει, δηλαδή development, κάνει ΚΑΙ για media player πάντα με κάποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Περιμένω τις ψήκτρες και το ανεμιστηράκι να σπρώξω λίγο παραπάνω μήπως και βελτιωθεί Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη! Κ. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tr3quart1sta Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Open Elec αποσο εχω ακουσει, το Raspbmc ειναι πιο αποδοτικο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2014 δεν το έχω δοκιμάσει το Raspbmc και προς το παρόν θα μείνω στο open elec για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω το Pi. Όμως από αυτό το βίντεο φαίνεται καθαρά η υπεροχή του Openelec τουλάχιστον στην πλοήγηση μέσα στα μενού. Φάνηκε να είναι πιο σβέλτο κατά λίγο όμως!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
noa113 Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2014 k_antoni: Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DNAngel Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Share Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 k_antoni το αγόρασες από eshop ή από κάποιο άλλο κατάστημα εσωτερικού/εξωτερικού? Σκέφτομαι να αγοράσω δύο για να συνδέσω τις TVs στο πατρικό μου και το δικό μου σπίτι. Πως το λειτουργείς, keyboard και mouse? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 DNAngel δε θέλω να κάνω διαφήμιση, οπότε θα σου πω ότι το αγόρασα από εκεί που είχα καλύτερη πρόσβαση, ωστόσο μου βγήκε κάπως ακριβά σε σύγκριση με το εξωτερικό... μάλλον το 2ο θα ρθει από έξω, εάν μείνω ευχαριστημένος! Λοιπόν, το δουλεύω εδώ και λίγες μέρες και σήμερα τόλμησα να το κάνω overclock με αυτές τις ρυθμίσεις:# mode 'Turbo' : 1000 | 500 | 500 | 6 Μέχρι τώρα δεν έχω άποψη πόσο καλό είναι, πότε πάρε μια μονάδα για να πειραματιστείς περισσότερο και να μάθεις στην πορεία διαβάζοντας σε ιστοσελίδες και ανταλλάσσοντας απόψεις εδώ. Έχω διαβάζει από διθυραμβικές κριτικές μέχρι και γνώμες που το θάβουν! Οπότε, διάβασε και αποφάσισε! Ο κύριος έλεγχος γίνεται μέσω CEC και hdmi, δηλαδή με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης... ΟΛΑ τα λεφτά :-P Αλλά για να το σετάρω πιο γρήγορα είχα συνδέσει πληκτρολόγιο-ποντίκι... Μπόνους: Το plugin much movies hd με ταινίες υψηλής ανάλυσης, πάει σφαίρα και στην πλοήγηση και εννοείται στην αναπαραγωγή! Ελπίζω να βοήθησα! Για τα υπόλοιπα οι φίλοι εδώ έχουν ανοίξει αυτό το θέμα http://www.insomnia.gr/topic/512379-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82-raspberry-pi/page-4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DNAngel Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Share Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, μάλλον μέρος του μισθού θα πάει σε ένα Pi! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα