dimi124 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Γεια σας παιδιά! Έχω ένα μικρο φορητό πορτατίφ το οποίο έχει 8 led! Τροφοδοτείται με 3 ΑΑ μπαταρίες.Όμως δύστυχος έσπασε το μέρος στο οποίο βάζεις τις μπαταρίες και τώρα εγώ θέλω αντί για 3 ΑΑ να βάλω μια 9 vοltη μπαταρία.Ξέρω ο΄τι θα χρειαστεί αντίσταση. Έχω μετρήσει τα ampere όλων των led από την μπαταρία χωρίς αντίσταση και είναι 0.60 Α.Βέβαια τα led γίνονται πολύ ζεστά και έτσι δεν τα ανάβω. Έβαλα δύο αντιστάσεις των 5W και 4.7Ω. Τώρα τα led δεν καίνε όπως πριν αλλά πολύ λίγο Επίσης και τώρα και οι αντιστάσεις γίνονται λίγο ζεστές. Θα μπορούσα όμως να μειώσω εντελώς αυτήν την θερμοκρασία και τι τιμές χρειάζομαι για τις αντιστάσεις?
paylidis Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Γιατι δε βαζεις ένα μετασχηματιστή στα 5V να τελειώνεις;
.::NikoS::. Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 1) μέτρησες ρεύμα με τι τάση; Με 4,5V πρέπει να μετρήσεις. 2) εβαλες 2 αντιστάσεις σε τι συνδεσμολογία; 3) Υποθέτω πως εσύ έχεις πρόσβαση μόνο στο + και - και τίποτε άλλο σωστά;
dimi124 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Paylidis μου αρέσει η σκέψη σου έχω κάτι voltage regoulator LM7805.Aλλά μήπως θα αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία? Nikos με το 1 εννοείς να μετρήσω τα ambere στα 4.5 βολτ? 2) έβαλα δυο αντιστάσεις των 5w και 4.7Ω σε σειρά. 3) τι εννοείς με το τρίτο ερώτημα?
.::NikoS::. Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 1) ναι γιατί για αυτή τη τάση ήταν υπολογισμένο (3x1.5V των ΑΑ) οπότε τότε πρέπει να δεις πόσο ρεύμα τραβά. 2) 9,4Ω είναι πολύ λίγο πάντως δεν έπρεπε να τα βάλεις να ανάψουν έτσι. 3) εννοώ ότι εσύ επεμβαίνεις μόνο στα 2 καλώδια τροφοδοσίας και όχι μέσα στο κύκλωμα των 8 Led σωστά;
paylidis Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Paylidis μου αρέσει η σκέψη σου έχω κάτι voltage regoulator LM7805.Aλλά μήπως θα αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία? Αν εχεις εναν 5V 0,5Α δε νομίζω
dimi124 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Nikos λοιπόν βγαίνουν δυο καλώδια από την μπαταρία (ενα μαυρο και ενα κοκκινο) όπως και από τα 8 led που ειναι σε παράλληλη.
veteranos123 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Πληροφοριακά, πιστεύω αυτή η σελίδα για τα led είναι χρήσιμη
.::NikoS::. Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Η σελίδα είναι χρήσιμη αν ξέρουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Για αυτό σου είπα ότι για να μετρήσεις το ρεύμα (ώστε να υπολογίσεις αντίσταση) πρέπει να το κάνεις με την κανονική τάση λειτουργίας του! Αλλιώς με περισσότερη τάση, ανεβαίνει και το ρεύμα και τότε το τσουρουφλάς. Τροφοδοτικό κανονικά θες στην ίδια τάση (4,5V) και ampere λίγο περισσότερο από αυτό που καταναλώνει με τις 3 μπαταρίες ΑΑ. Το 1Α είναι μάλλον υπεραρκετο αλλα είναι εντελώς υποθετικό αυτό γιατί δεν ξέρουμε καν τι led είναι. Δουλεύοντας οτιδήποτε στα όρια του και ίσως και πιο πάνω από τα όρια, μειώνει δραματικά το χρόνο ζωής του.
dimi124 Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 Κάτι διάφανα led είναι.Εαν δεν κάνω λάθως 5mm ειναι. Μέτρησα τα ampere στα 4.5 volt και είναι 0.35Α. Δηλαδή περίπου τα μισά
.::NikoS::. Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 Άρα με βάση αυτά τα στοιχεία θα σου χρησιμεύσει η σελίδα που έδωσε ο veteranos123. Για 9V τροφοδοσία θες αντίσταση μισό watt και 150Ω. (η σελίδα λέει 1/4watt αλλά βάλε μεγαλύτερη καλού κακού, όπως επίσης λέει 130Ω αλλά εκτός του ότι μπορεί να μη βρεις εύκολα, είναι οριακό)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα