michael92 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Έφτιαξα τον πρώτο μου NAS με ένα 4-bay NAS NO HDD της Seagate και 2 δίσκους 4TB της WD σε RAID1, και όλα δουλεύουν άψογα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι γίνεται αν χαλάσει ο ένας από τους 2 δίσκους. Διαβάζω ότι παρότι το RAID1 είναι mirror πρέπει να βάλεις replacement disk για να συνεχίσει να δουλεύει, ενώ μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν μπορούν οι δίσκοι αυτοί να διαβαστούν στο PC ή σε διαφορετικό μηχάνημα. Στη σελίδα της Seagate γράφει ότι δεν τρώει χώρο για να σετάρει το RAID1 αλλά όσο και να έψαξα δεν λέει τίποτα αν μπορεί να δουλέψει ένα RAID1 με μόνο τον ένα δίσκο προσωρινά, όταν το έχεις σετάρει σαν 2 δίσκους. Επίσης δεν γράφει αν είναι compatible αν τον συνδέσεις κατευθείαν πάνω στο PC, δηλαδή να μπορείς να πάρεις τα δεδομένα σου έτσι. Γενικά μου φαίνεται απίστευτη μογγολιά, από τη στιγμή που είναι mirror, αν χαλάσει ο ένας δίσκος να πρέπει να βάλεις replacement disk και να περιμένεις πόσες ώρες για να πάρεις τα αρχεία σου. Όσο backup και να κάνεις σε εξωτερικούς, πάντα ο κύριος δίσκος θα έχει πιο up-to-date αρχεία. Κάποιος που είναι ειδικός με αυτά, τι ακριβώς παίζει με το RAID1;
sokinfragoul Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Το RAID 1 είναι επίσης μια συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. Αλλά εδώ συμβαίνει το εξής: ο ένας δίσκος χρησιμεύει μόνο για να εποπτέυει τι γράφεται και τι σβήνεται στον άλλον δίσκο και κάνει και αυτός το ίδιο, με αποτέλεσμα να έχει ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δίσκο που εποπτεύει! Έτσι, όπως είναι λογικό, αν έχουμε δύο 500άρηδες, το σύστημα θα τους βλέπει μόνο σαν έναν 500άρι! Εδώ δεν κερδίζουμε τίποτα σε ταχύτητα αλλά έχουμε πάντα ένα άριστο backup όλων των δεδομένων μας. Δηλαδή, σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας, έχουμε όλα τα δεδομένα μας όμορφα και ωραία στον άλλον! απο wiki φιλε.αν τους εχεις 2raid 1 ειναι αυτο ακριβως.εχω φαει εβδομαδες με format se raid και τα βλεπω ακομα και στον υπνο μου
michael92 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) Ξέρω τι κάνει ο RAID 1 Αυτό που ρωτάω όμως είναι αν ο ένας τα κακαρώσει, πρέπει να βάλω replacement disk όπου θα γίνουν copy τα δεδομένα για να μπορώ να πάρω τα δεδομένα ή μπορώ μόνο από τον ένα. Διάβασα στο internet ότι πρέπει να γίνει rebuild το RAID 1 στις περισσότερες περιπτώσεις αλλιώς δεν μπορείς να δεις τα δεδομένα σου. Όπως επίσης στα περισσότερα RAID 1 δεν μπορείς να κουμπώσεις τον δίσκο στη μητρική και να το δεις χωρίς το RAID controller της εταιρείας που το έφτιαξες. Μου φαίνεται θα πρέπει να κάνω το test να αφαιρέσω τον ένα δίσκο να δω αν εμφανίζονται τα δεδομένα EDIT: Έκανα το test, αφαιρώντας έναν από τους 2 δίσκους και δουλεύει κανονικά χωρίς πρόβλημα EDIT2: Η μογγολιά ξεκίνησε recovery lol, παρόλα αυτά ενώ κάνει recovery έχω πρόσβαση στα αρχεία του δίσκου Επεξ/σία 18 Μαΐου 2014 από michael92
Euclides Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Αν το NAS που έχεις επιτρέπει hot swapping, τότε απλά βγάζεις τον χαλασμένο δίσκο και τοποθετείς έναν νέο της ίδιας χωρητικότητας. Το NAS θα ξαναχτίσει το RAID μόνο του (παίρνει αρκετές ώρες). Για λόγους ασφαλείας, καλό είναι οι δύο δίσκοι που έχεις στο RAID 1 να μην είναι της ίδιας εταιρείας. Αν το NAS σου είναι αρχαίο (όπως το δικό μου), τότε θα πρέπει να δηλώσεις την αλλαγή δίσκου: 2
sokinfragoul Δημοσ. 20 Μαΐου 2014 Δημοσ. 20 Μαΐου 2014 Εμενα γιατι ρε παιδια σε raid 1 οταν αποσυνδεσα τον εναν δεν μπουταρε το μηχανημα;;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα