antzen Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Καλημερα σε ολους! Τους τελευταιους μηνες σκεφτομαι να ξεκινησω να μαθαινω καινουργια γλωσσα αλλα ειμαι αρκετα συγχυσμενος σχετικα με το ποια. Ειμαι web designer με πολυ καλες γνωσεις σε html/css και αρκετα ανω του μετριου σε javascript και jquery. Στον χωρο εργασιας μου πλαισονομαι απο προγραμματιστες php και το 99% των εφαρμογων γινονται πανω σε αυτην. Ως designer δεν χρειαζεται να μαθω php αλλα χρειαζεται να ξερω καποια πραγματα μιας που αλλαγες γινονται συνεχως ακομα και σε ολοκληρωμενες δουλειες. Σαφως η php ειναι η καλυτερη επιλογη δεδομενου της εργασιας αλλα προσφατα ακουσα και την node js οπου ειναι server side javascript. Ψαχνωντας λιγο για αυτην ακουσα φημες οτι αποτελει τον αντικαταστατη της php σε καποια χρονια απο τωρα. Αυτο που την κανει ελκυστικη ειναι απλα οτι ειναι javascript, μια γλωσσα πιο ευκολη και γνωριμη σε εμενα απο την php. Τι γνωμες εχετε για το θεμα; Η αλλη μου επιλογη δεν αφορα back end αλλα συνεχιση σε front end και εκμαθηση της angular js της google. Ειναι μια γλωσσα η οποια απο ο,τι καταλαβα διευκολυνει την κατασκευη/συντηρηση ή αλλαγη javascript δυναμικων εφαρμογων και χρησιμοποιειται πολυ. Μαλιστα αν εχουμε εγκαταστησει και jquery εκμεταλλευεται και αυτην χωρις να ειναι απαραιτητη. Μια τελευται ερωτηση ειναι το κατα ποσο οι γλωσσες ειναι ξεκαθαρες στην εκμαθηση τους, δηλαδη να μην αρχισω να μπερδευω τις δυο γλωσσες κατα την εφαρμογη τους. Θελω να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω σκοπο να γινω back end developer, απλα θελω να εχω μια σφαιρικη (αλλα ολοκληρωμενη) γνωση για το κομματι του web και να ειμαι σε θεση να ειμαι παρων σε ολη την διαδικασια στησιματος ενος site ή εφαρμογης. Περιμενω αποψεις και σχολια, ευχαριστω
XPHSTOS_ Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Αν το κάνεις για προσωπική ευχαρίστηση και εκμάθηση, node και angular είναι καλές επιλογές...Προσωπικά θα πήγαινα στην PHP, αν αυτή δουλεύετε κιόλας... γιατί όπως λες είναι καλό να ξέρεις έστω και λίγο καλύτερα τι γίνεται και από πλευράς web dev.Επίσης, δεν ξέρω αν δουλεύεις κάποια frameworks για CSS και HTML, αλλά ίσως να σε βοηθούσαν να γίνεις πιο γρήγορος και παραγωγικός στην δουλειά σου...Θα σου συνιστούσα SASS (με σύνταξη SASS και όχι SCSS) σε συνδυασμό με Compass για CSS και ότι αφορά την HTML μπορείς να δεις την Jade. Site: SASS & Site: Compass Site: Jade Δες και μερικά κανάλια στο Youtube που ίσως βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει.. Site: PHP Academy Site: Level up tuts Πολλά ωραία tutorial series γύρω από το front end...Δες το κυρίως για τα SASS, Compass, Susy tutorials... Site: Free Courses Διάφορα courses ίσως βρεις και εκεί κάτι που να σου τραβήξει το μάτι... 2
antzen Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Καλησπερα Χρηστο, ευχαριστω για την απαντηση σου. Η αληθεια ειναι οτι αγαπω την javascript και θα ηθελα να συνεχισω πανω σε αυτην και ισως να δωσω υπεραξια στον τομεα μου. php θελωντας και μη θα μαθω αυτα που ως designer χρειαζεται. Το σκεφτομαι πολυ ακομα ομως. Και τα δυο ειναι οπλα στην εργασια και ισως η node να ειναι αυτο που θα εχει μελλοντικα ζητηση.. Η sass ειναι μια πολυ ευχαριστη εκπληξη και ηδη την εχω εγκαταστησει αλλα δυστυχως λογο ελιψης χρονου και πιεστικων deadline δεν εχω προλαβει να την δοκιμασω. Επειδη εχει και μια Α καμπυλη εκπαιδευσης περιμενω να κατσει καποιο μικρο project για να κανω εντριβη. Video εκπαιδευτικα μονο οταν μαθαινα photoshop/illustrator ηταν χρησιμα. Για κωδικα προτιμω κλασσικα βιβλιαρακια ή pdf (για να διαβαζω και στο κινητο). Thanks again, περιμενω και αλλες γνωμες
slevinkelevra Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Δημοσ. 18 Μαΐου 2014 Ελα φιλος, και γω τα τελευταια 2-3 χρονια ασχολουμε πιο σοβαρα και πωρωμενα με web dev. Θελω δουλεια σε μερικους τομεις ακομα και να λυσω καποιες αποριες μου. Το πολυ βασικο ειναι οπως ειπες κ συ να εχεις μπολικο χρονο για να δεις πραγματα με την ησυχια σου. Για μενα, αφου εχεις υποβαθρο html, λιωσε στην html5 καταρχας. Δεν ειναι μονο οτι εγινε τρεντι και τη ζητανε . Ειναι οτι οντως ειναι πιο γρηγορη, αποτελεσματικη και με καλυτερα api. (drag and drop ή file api πχ) CSS3 και responsive design επισης πολυ σημαντικο, μια και εχουμε 30.000 συσκευες πλεον. Οποτε κανεις ενα site που προσαρμοζεται σε ολες, οχι 50 διαφορετικα. PHP ειναι σχετικα απλη. Εγω την εχω κυριως για upload αρχειων, queries και διαχειριση xml-http-requests. Μεχρι εκει ειναι απλη, με ενα-δυο if/else καθαρισες. Βεβαια οσο πιο συνθετο project, τοσο τρελενεται κ η php, εχει και functions, γινετε και object oriented. Σε τετοιο σημειο δεν εχω φτασει ακομα. Τα queries ειναι καθαρη απλη λογικη, μη σε ψαρωνουν. Αμα αποφασισεις να καεις παραπανω, αξιζει να εχεις μια επαφη με PREPARED statements και PDO. Η καλυτερη αμυνα σε sql injection. node.js ειναι μια πλατφορμα που μπορεις πανω της να χτισεις webserver και να παρει τη θεση του apache πχ. Πιστευω οτι θα γινει διασημη επειδη χρησιμοποιει javascript (=ασυγχρονη=γρηγορη=ταιριαζει με html5 κτλ) . Εχει modules που φορτωνεις αναλογα με το τι σου χρειαζεται. Πχ module για επικοικωνια με postgresql βαση δεδομενων ή html5 websocket module. (html5 websockets + nodejs= τρελες ταχυτητες σε biderectional server-client επικοινωνια, streaming, games κτλ.). Ο apache δεν υποστηριζει ακομα websockets, οποτε install nodejs , ανοιγεις ενα javascript αρχειο και δωσε πονο. Φτιαξε ουσιαστικα τον σερβερ μονος σου!!!!! Απο την αρχη!!!! Γραμμη-γραμμη!!!!Διαχειρισου συνδεσεις μονος σου!!!!Ζεις ακομα? Εμενα, αυτο ειναι το χειροτερο του nodejs. Δεν ειναι apache, τον εχωσες, τελος. Θελει πολυ δουλεια απο την αρχη. Δεν ξερω βεβαια αν υπαρχει καποιο plug-in να φτιαχνει μονο του τα βασικα του node (πχ φτιαχνει μονο του κωδικα για διαχειριση συνδεσεων) και να σε αφηνει να προσθεσεις τα δικα σ μετα. Αν καποιος ξερει κατι να μου πει btw. angularjs, knockoutjs, εξειδικευση σε wordpress/bootstrap, dreamweaver "ετοιματζιδικο",opencart κτλ κτλ θελω να κανω κ γω μολις τελειωσω. Αλλα για μενα, λυσε τις αποριες σου πρωτα σε επιπεδο γλωσσας. Μετα, οτι αλλο και να δεις θα το καταλαβαινεις καλυτερα και γρηγοροτερα. Γιατι να μη μαθεις τις γλωσσες μπερδεμενες? Αφου στο web dev. δεν υπαρχει ποτε μια γλωσσα που να τα κανει ολα και να ειναι μονη της, ειναι παντα συνδιασμος. Μπορει να σε βοηθησει να μαθεις πχ php σε συνδυασμο με jQuery. Και συ κολλημενος με pdf ε? Τσεκαρε PROFESSIONAL Node.js®, BUILDING JAVASCRIPT-BASED SCALABLE SOFTWARE - Pedro Teixeira - John Wiley & Sons, Inc. Pro PHP and jQuery - JASON LENGSTORF - Α press The Definitive Guide to HTML5 - Adam Freeman - A press The Definitive Guide to HTML5 WebSocket - Vanessa Wang, Frank Salim, Peter Moskovits - A press 1
alou Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 Δημοσ. 19 Μαΐου 2014 antzen, για τους λόγους που το περιέγραψες, Site: μην το σκέφτεσαι καν . Αφού σιγουρέψεις ότι έχεις Site: μάθει σε βάθος όλες τις ιδιαιτερότητες της javascript, που είναι πάρα πολλές για κάποιον που έρχεται από άλλη γλώσσα αλλά για σένα θα είναι ούτως ή άλλως καινούργια γνώση.
antzen Δημοσ. 10 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2014 Παιδια με συγχωρειτε για την απιστευτα καθυστερημενη απαντηση και σας ευχαριστω για τις γνωμες σας. Προς το παρων συνεχιζω με javascript και βουταω στα αδυτα της,,
alou Δημοσ. 10 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2014 Good. Μόλις νιώσεις ότι έχεις φτάσει σε ένα μέτριο+ επίπεδο, ένα MVC js framework θα ήταν η πιο λογική κίνηση, με πιο δημοφιλές το Angular. Btw (ας πούμε), βγήκε σήμερα και ένα νέο service από firebase που φαίνεται γαμάτο: GeoFire demo 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα