Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να αντικαταστήσω τον HDD στο λάπτοπ μου και να πάω σε SSD,

έχετε να μου προτείνετε κάποιο μοντέλο και τι πρέπει να προσέξω? Πάω στα τυφλά.

Έχω 2 λύσεις , 1) είτε να βάλω τον SSD στην θέση του DVD αλλα δεν ξέρω τι SATA είναι μπορεί να χάσω σε ταχύτητα, είτε να 2) αντικαταστήσω απλά τον HDD.

Δημοσ.

το δευτερο αφου στα χαρακτηριστικα του μοντελου σου γραφει:

Αποθηκευτικός χώρος (Storage)

• HDD
  • 500 GB/1 TB (5.400 rpm)
  • 320 GB/500 GB (7.200 rpm)
  • SSD
  • SSD SATA 128 GB 3ης
  • Intel SSD SATA 180 GB 3ης

(samsung evo)

Δημοσ.

Ο HDD βρίσκεται σε 2.5 inches - sata III , γινεται ενας msata να μπεί σε sata III ?
Νομίζω οτι θα χάσω ταχύτητα με mSata (?) μιας και παίζει σε ταχύτητες Sata ΙΙ , ισχύει αυτό?

Σορυ απλά έχω χάσει λίγο επαφή με υπολογιστές και τα έχω ξεχάσει

Δημοσ.

Ο msata θα μπει στην θεση του wwan, ο υπαρχον δισκος θα ειναι δευτερος, απο τον msata θα μπουταρεις. Αλλιως θα βαλεις 2,5" ssd στη θεση του σκληρου και τον σκληρο σε θηκη στη θεση του dvd. Οσο για τις ταχυτητες, το pci-e slot του wwan ειναι sata2 ενω εκει που ειναι τωρα ο δισκος sata3. Λιγο αργοτερο θα ειναι με msata. Οτι στησιμο σε ενδιαφερει το κανεις.

http://www.skroutz.gr/s/4446147/Samsung-840-Series-Evo-120GB-mSATA.html

Δημοσ.

Ο msata θα μπει στην θεση του wwan,

Στην θέση του WWAN μπορεί να μπεί mSATA (έχουν το ίδιο port interface), αλλά δεν θα λειτουργήσει.

Γιατί το port που είναι το WWAN είναι mPCIe και όχι mSATA.

Στην θέση του WWAN μπορεί να μπει mPCIe SSD (που έχει και τον SATA controller επάνω), σαν αυτή:

http://www.amazon.com/Samsung-PCI-E-mSATA-Solid-MZMPA032HMCD/dp/B00B47I00U/ref=sr_1_4?s=electronics&ie=UTF8&qid=1400314491&sr=1-4&keywords=mpcie+ssd

Αλλά προτείνεις να καταργήσει το WWAN?

To Lenovo Thinkpad T530 δεν έχει ελεύθερη θέση mSATa, όπου μπορεί να τοποθετηθεί mSATA SSD, χωρίς να βγεί ούτε ο υπάρχων HDD, ούτε το DVD:

http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/0b48474.pdf

Η μόνη λύση για να μπεί SSD χωρίς να βγεί ούτε ο υπάρχων HDD, ούτε το DVD, είναι να τοποθετηθεί μιά ExpressCard PCIe, όπως αυτή:

http://www.amazon.com/Wintec-Filemate-ExpressCard-128GB-3FMS4E128JM-R/dp/B007PPZ33M/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1400314259&sr=1-1&keywords=expresscard+ssd

Δημοσ.

Στη σελιδα 78 λεει σαφως οτι παιρνει msata στη θεση του wwan. Κανονικο απλο msata σαν τον samsung που σου εβαλα λινκ. To ειχα βαλει και σε Χ201 και σε Χ220 που ειχα παλαιοτερα.

Αν χρησιμοποιεις το wwan δηλαδη sim καρτα απο παροχο κινητης με προγραμμα ιντερνετ δεν ξερω. Δεν βγαζεις το wifi αλλα το wwan.

Τωρα αν θελεις το dvd επανω γιατι το χρησιμοποιεις επισης δεν γνωριζω. Η τριτη λυση ειναι off γιατι ειναι και ακριβη και αργη και δεν ξερω αν θα μπουταρει απο την express card.

Εγω δεν ειχα internet απο κινητη, αν ειχα θα δουλευα η usb stick η καποιον portable router 3g/4g σαν αυτον εδω.

http://www.e-shop.gr/tp-link-tl-mr3020-portable-3g-4g-wireless-n-router-p-PER.612522

Επισης δεν χρησιμοποιω το dvd, το οποιο μπορει να μπει σε μια θηκη usb και να το συνδεεις εξωτερικα οταν το χρειαζεσαι.

Με τη πρωτη λυση μπορεις να εχεις και 3 δισκους στο λαπτοπ. Απλα ο μπουτ θα ειναι σε sata2 ενω στην αλλη λυση σε sata3. Και προσοχη ο ssd θα μπει στη θεση του μηχανικου και ο μηχανικος στη θεση του dvd.

Δημοσ.

Πρώτον, για να μή λέγονται ανακρίβεις από κάποιους (και δεν εννοώ προφανώς όλους όσους απάντησαν ήδη) και μπερδευτεί το παιδί.

1) Το mSATA slot έγινε introduced στα Lenovo ThinkPad με UEFI BIOS από σειρά X220/T420/T520/W520 και άνω. Ουδέποτε X201 υποστήριζε mSATA και μάλιστα με boot feature. Το slot εκείνο ήταν μόνο για WWAN ή WLAN, όχι και για mSATA SSD.

Επιβεβαίωση των ανωτέρω (πέρα από τη μακρόχρονη μου προσωπική εμπειρία ως Lenovo qualified engineer):

http://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/mSATA-on-X201/td-p/445605

http://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/Install-Intel-310-Soda-Creek-SSD-into-X201-mini-PCIe/m-p/363301#M20724

2) Στο T530 (είτε το i7 mode, είτε το i5 model με τα 2 memory slots), η προσθήκη ενός SATA SSD στο SATA3 slot που είναι ο μηχανικός δίσκος, είναι η καλύτερη λύση. Για μένα η καλύτερη και οικονομικότερη πρόταση για να κρατήσεις και το optical drive σου επάνω, είναι να μετατρέψεις το μηχανικό σου δίσκο σε USB3.

Έτσι κουβαλάς το extra storage μαζί σου on demand, έχεις τη δυνατότητα να το κουμπώσεις οπουδήποτε θες κι εξοικονομείς και σε μπαταρία (γιατί το optical drive μπορεί να γίνει και αυτόματα disabled από τον Power Manager, οπότε το χρησιμοποιείς ενεργοποιώντας το πάλι απλά όταν πατήσεις το eject button του).

3) Για να βάλεις mSATA SSD στο T530, πρέπει να βγάλεις το keyboard, να κάνεις align προσεκτικά τα καλώδια του WWAN που πάνε στον κενό χώρο που έχει το mSATA slot και να τα τοποθετήσεις (βιδώσεις 2 βίδες) με προσοχή αφού το κουμπώσεις ώστε να μην είναι χύμα.

Για να αλλάξεις τον HDD, αρκεί να αφαιρέσεις το καπάκι από κάτω (1 βίδα) και να βγάλεις το HDD caddy.

Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιο γρήγορο, εύκολο, άμεσο και με καλύτερες επιδόσεις το να αλλάξεις το δίσκο με SSD SATA3.

Η πρότασή μου για δίσκο είναι ο Samsung 840 Pro. Έχω δοκιμάσει και είμαι κάτοχος προσωπικά του 840 Pro 256GB και του 840 Pro 512GB και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Σε real life χρήση, και ο μαμά Intel 520 180GB που φοράνε τα X230/T530/W530 είναι μια χαρά επίσης. Σαν τεχνολογία ο 840 Pro είναι καλύτερος οπότε αν πας για καινούριο, πάρε αυτόν.

Αν το λάπτοπ σου έρθει shipped με τον 520, δεν έχει και πολύ νόημα η αλλαγή του (απλά εγώ είμαι ο περίεργος και το παρακάνω πολλές φορές).

Απλά τα πράγματα, κατανοητά και οικονομικά, χωρίς πατέντες και λοιπά.

Good luck :)

• Like 1
Δημοσ.

Για το Χ201 εκανα λαθος, απλο ssd θα ειχα βαλει, στο Χ220 θα ηταν ο msata.

Ειναι λαθος η τοποθετηση να εχει καποιος εξωτερικο σκληρο σε μηχανημα που παιρνει εως και 3 δισκους. To λογικο ειναι να βγει το dvd και να γινει εξωτερικο. msata θα βαλει αν θελει να κρατησει και το dvd. Απλα το 2014 δεν νοειται dvd ενσωματωμενο σε φορητο υπολογιστη, σχεδον αχρηστο και ελαχιστο κοστος να το εχει εξωτερικο, αν και οποτε χρειαστει.

Ειναι ατοπο να πληρωσει ενα μεγαλο ssd ενω μπορει να παρει εναν ακομα και 64GB για μπουτ και να εχει τα δεδομενα στον μηχανικο. Κανει μεταφορα και βιβλιοθηκες εκει και ειναι ανετος, δεν μετραει το ΜΒ. Αν θελει να εχει μουσικη, ταινιες, κλπ θα τα βαλει σε εξωτερικο? Αν ειναι δυνατον.

Τη διαφορα σε ενα μεγαλο ssd την παιρνει σε χωρο https://www.skroutz.gr/s/4171917/Hitachi-Travelstar-5K1500-1-5TB.htmlμε 100 ευρω και εχει ssd + 1,5TB χωρου.

Οσο για ssd αν εχει να πληρωσει τη διαφορα evo σε pro να την δωσει, σε καθημερινη χρηση δεν θα καταλαβει τη διαφορα. Εξαρταται απο την τσεπη του καθενος.

Δημοσ.

Για να βάλεις mSATA SSD στο T530, πρέπει να βγάλεις το keyboard, να κάνεις align προσεκτικά τα καλώδια του WWAN που πάνε στον κενό χώρο που έχει το mSATA slot και να τα τοποθετήσεις (βιδώσεις 2 βίδες) με προσοχή αφού το κουμπώσεις ώστε να μην είναι χύμα.

Mια και είσαι πιστοποιημένος τεχνικός της Lenovo, να σε ρωτήσω κάτι.

Το WWAN για να δουλέψει, πρέπει να κουμπώσει σε mPCIe slot.

Ένας mSATA, πρέπει να κουμπώσει σε SATA slot.

Αν και τόσο ένα mPCIe slot, όσο και ένα mSATA slot ταιριάζουν απόλυτα γεωμετρικά, επιτελούν εντελώς διαφορετικές λειτουργίες.

Γι' αυτό, έτσι και τοποθετηθεί mSATA δίσκος σε mPCIe slot δεν δουλεύει.

Εκτός και αν τοποθετηθεί κάποιος mPCIe SSD που έχει embeded SATA controller, σαν αυτoύς π.χ.:

http://www.ebay.com/bhp/mini-pci-e-ssd-64gb

Πως στο συγκεκριμένο laptop δουλεύει ένας απλός mSATA αν τον τοποθετήσεις σε mPCIe slot?

Δημοσ.

Mια και είσαι πιστοποιημένος τεχνικός της Lenovo, να σε ρωτήσω κάτι.

Το WWAN για να δουλέψει, πρέπει να κουμπώσει σε mPCIe slot.

Ένας mSATA, πρέπει να κουμπώσει σε SATA slot.

Αν και τόσο ένα mPCIe slot, όσο και ένα mSATA slot ταιριάζουν απόλυτα γεωμετρικά, επιτελούν εντελώς διαφορετικές λειτουργίες.

Γι' αυτό, έτσι και τοποθετηθεί mSATA δίσκος σε mPCIe slot δεν δουλεύει.

Εκτός και αν τοποθετηθεί κάποιος mPCIe SSD που έχει embeded SATA controller, σαν αυτoύς π.χ.:

http://www.ebay.com/bhp/mini-pci-e-ssd-64gb

Πως στο συγκεκριμένο laptop δουλεύει ένας απλός mSATA αν τον τοποθετήσεις σε mPCIe slot?

Είναι τελείως διαφορετικά τα lanes και η διαχείριση αυτών στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση.

Ουσιαστικά το απάντησες και μόνος σου μερικώς αν το κατάλαβες.

Δημοσ.

Είναι τελείως διαφορετικά τα lanes και η διαχείριση αυτών στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση.

Ουσιαστικά το απάντησες και μόνος σου μερικώς αν το κατάλαβες.

Sorry, αλλά δεν το κατάλαβα.

Αν βγάλει το WWAN, τι SSD πρέπει να τοποθετήσει?

Απλό mSATA SSD ή mPCIe SSD?

Δημοσ.

Στο T530 αν βγάλει το WWAN θα πρέπει να τοποθετήσει mSATA SSD στην ίδια θέση (όπως παράδειγμα o Crucial m4 256GB). Σε πιο παλιάς γενιάς planar (π.χ. T510 και παλαιότερο) δεν θα παίξει mSATA SSD ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.

Είναι σαφές τώρα?

Δημοσ.

Στο T530 αν βγάλει το WWAN θα πρέπει να τοποθετήσει mSATA SSD στην ίδια θέση (όπως παράδειγμα o Crucial m4 256GB). Σε πιο παλιάς γενιάς planar (π.χ. T510 και παλαιότερο) δεν θα παίξει mSATA SSD ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.

Είναι σαφές τώρα?

Όχι.

Πως αφαιρώντας μια συσκευή mPCIe και τοποθετώντας στην θέση της μια mSATA αυτή δουλεύει, ενώ τα πρωτόκολλα είναι εντελώς διαφορετικά?

Τελικά το slot είναι mSATA ή mPCIe?

Δημοσ.

Όχι.

Πως αφαιρώντας μια συσκευή mPCIe και τοποθετώντας στην θέση της μια mSATA αυτή δουλεύει, ενώ τα πρωτόκολλα είναι εντελώς διαφορετικά?

Τελικά το slot είναι mSATA ή mPCIe?

Το παρακάτω ελπίζω να σε καλύψει:

An mSATA SSD on top of a 2.5 inch SATA drive

Mini-SATA, which is distinct from the micro connector, was announced by the Serial ATA International Organization on September 21, 2009.[29] Applications include netbooks and other devices that require a smaller solid-state drive. The connector is similar in appearance to a PCI Express Mini Card interface,[30] and is electrically compatible; however, the data signals (TX±/RX± SATA, PETn0 PETp0 PERn0 PERp0 PCI-express) need connection to the SATA host controller instead of the PCI-express host controller. Due to the absence of a standard for quite some time, there is still some confusion around this subject. For host devices which support either an mSATA SSD or mini-PCIe card interchangeably, this application note from NXP explains how to use a PCI-express/SATA router chip. This chip is essentially a four-channel bi-directional multiplexer. The vast majority of computer motherboards however have single-purpose headers which may support one of either an mSATA SSD or mini-PCIe card, but not both interchangeably.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...