sianosth Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Καλησπέρα σε όλους !! Επειδή ακόμη δεν έχω σπουδάσει προγραμματισμό, του χρόνου θα δώσω, παράλληλα ασχολούμαι με αυτό και σε μεγάλο βαθμό με την δημιουργία ιστοσελίδων !! Και επειδή θέλω να το κάνω αυτό και επαγγελματικά σιγά σιγά, με την δημιουργία απλών ιστοσελίδων δεν ξέρω ακριβώς πως να την πλασάρω στον πελάτη την σελίδα αφού την έχω φτιάξει !! Τιμές έχω δει , και έχω μια ιδέα από ηπυρεσίες (ελληνικές) που φτιάχνουν ιστοσελίδα, επίσης ξέρω τις τιμές από τα site μέσω τα οποία φτιάχνω τις σελίδες πόσο χρειάζεται τον χρόνο για δικό σου domain name etc. Αλλά έχω μερικές ερωτήσεις. Αφού φτιάξω την σελίδα, (δεν μιλάμε για e-shop) εγώ τι θα κάνω με τον πελάτη ;; θα του δώσω τα κλειδιά στο χέρι και δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί του εκτός και εάν θέλει κάτι εκείνος ή για όσο χρονικό διάστημα πληρώσει για να είναι online η σελίδα του εγώ θα μπαίνω και θα την συντηρώ ;; Ή η απλή σελίδα για διαφήμιση δεν χρειάζεται συντήρηση ;;
geomagas Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 θα του δώσω τα κλειδιά στο χέρι και δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί του εκτός και εάν θέλει κάτι εκείνος ή για όσο χρονικό διάστημα πληρώσει για να είναι online η σελίδα του εγώ θα μπαίνω και θα την συντηρώ ;; Ή η απλή σελίδα για διαφήμιση δεν χρειάζεται συντήρηση ;; Όλα κάποτε χρειάζονται συντήρηση... Από 'κεί και πέρα, εξαρτάται τι συμφωνία έχετε κάνει: development ή και συντήρηση/administration. Αν έχετε συμφωνήσει μόνο για το development, τότε καλό είναι να αναλάβεις με δική σου πρωτοβουλία και την παρακολούθηση για τον πρώτο καιρό της κανονικής λειτουργίας, μέχρι να γίνει πλεον σαφές ότι δεν υπάρχουν bugs, ότι όλα έγιναν όπως αναμενόταν και ότι ο ιδιοκτήτης έχει εκπαιδευτεί/εξοικειωθεί με τη "διαχείριση" του site του. Αυτό δείχνει επαγγελματισμό από μέρους σου.
sianosth Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 πολύ καλή απάντηση !! δύο ερωτήσεις μόνο. 1) Το να εξεικειωθεί ο πελάτης με την διαχείριση του site του είναι στο δικό μου το χέρι ;; καταλαβαίνω τι λες απλά θέλω να είμαι σίγουρος !! Λογικά, θα του δείξω τα βασικά ανάλογα με το είδος του site !! 2) Η συντήρηση/administration είναι συνδρομή;; συμφωνία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ότι θα συντηρώ το site ;; αλλά και πόσο θα πρέπει να τον χρεώσω (περίπου) ;;
Zein Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Θα χρεωνεις τον πελατη σου με την ωρα παντα. Ποσο κοστολογεις την ωρα σου? 10 ευρω? 20 ευρω? 30 ? Καθε ωρα που θα χανεις για να επικοινωνησεις για παραδειγμα με το τεχνικο τμημα του host του επειδη κολησε η σελιδα *δηλαδη για κατι που δεν ειναι δικο σου λαθος*, στην ουσια χανεις χρηματα απο ενα αλλο project που θα μπορουσες να δουλευες εκεινη την στιγμη. Αυτο ειναι κατι που δεν το καταλαβαινουν ευκολα οι πελατες, για αυτο πρεπει να το εξηγησεις με ομορφο και ομαλο τροπο πως εισαι επαγγελματιας, δεν εχεις διαθεσιμο ουτε χρονο ουτε και διαθεση να ασχολεισαι ολη την ωρα ΔΩΡΕΑΝ μαζι τους και ετσι αναγκαστικα τους χρεωνεις με την ωρα αυτο το μικρο ποσο. Για αρχη μεχρι να χτισεις πελατολογειο θα σου προτεινα να δινεις για 1 χρονο ή 6 μηνες δωρεαν τεχνικο support και για μικρο-αλλαγες στην σελιδα τους , αλλα να ξεκαθαρισεις με παραδειγματα τι σημαινει μικρο-αλλαγη και τι σημαινει κανονικη δουλεια που θα χρειαστει εξτρα εργατοωρες απο τον χρονο σου! Ασφαλως για να βγεις κερδισμενος σε αυτο το κομματι, οπως σου ειπε και ο φιλος πιο πανω, φροντισε η σελιδα που θα του παραδοσεις να ειναι το λιγοτερο αψογη ωστε να μη χρειαστει ποτε support για κατι σοβαρο.!
geomagas Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 Δημοσ. 15 Μαΐου 2014 1) Το να εξεικειωθεί ο πελάτης με την διαχείριση του site του είναι στο δικό μου το χέρι ;; καταλαβαίνω τι λες απλά θέλω να είμαι σίγουρος !! Λογικά, θα του δείξω τα βασικά ανάλογα με το είδος του site !! Το να εξοικειωθει είναι βασικά στο δικό του χέρι. Το να εκπαιδευτεί όμως, είναι στη δική σου αρμοδιότητα. Και όταν λέμε διαχείριση, εννοούμε περισσότερο διαχείριση περιεχομένου. Τα τεχνικά ζητήματα είναι δικά σου. 2) Η συντήρηση/administration είναι συνδρομή;; συμφωνία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ότι θα συντηρώ το site ;; αλλά και πόσο θα πρέπει να τον χρεώσω (περίπου) ;; Υπάρχουν διάφοροι τύποι συμβολαίων συντήρησης, απ' ότι ακούω. Και λέω "απ' ότι ακούω", διότι προσωπικά τα αποφεύγω (κατά συνέπεια δεν μπορώ να σου πω λεπτομέρειες για αυτά). Προτιμώ, αν προκύψει θέμα, να με πάρει τηλέφωνο, να μου πει τι θέλει και το κοστολογούμε αναλόγως.
sianosth Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μάλιστα !! Με καλύψατε πλήρως!! Σας είμαι υπόχρεος !! Κάτι άλλο, Πέρα από τα κοστολογικά θέματα, έχετε κάποια tips τα οποία θα διευκολύνουν την δουλειά μου μεταξύ των πελατών και την δημιουργία σελίδων; όπως αυτό που είπε ο Zein:'' φροντισε η σελιδα που θα του παραδοσεις να ειναι το λιγοτερο αψογη ωστε να μη χρειαστει ποτε support για κατι σοβαρο.!'' Αν και αυτό δεν το καταλαβαίνω απόλυτα!! Όταν η σελίδα θα είναι λιγότερο άψογη τότε δεν είναι που θα χρειάζετε support για κάτι σοβαρό ;; βέβαια θα χρειάζεται και support για κάποια μη επικίνδυνα θέματα τα όποία θα μου αποφέρουν λεφτά χωρίς μεγάλο κόπο !! Κάτι ακόμη, γυρνόντας στο προηγούμενο θέμα, όσο αφορά το domain name της σελιδας το οποίο κοστολογείται περίπου στα 200 ευρώ τον χρόνο !! Θα πρεπει να το διευκρινίζω στον πελατη οτι η σελιδα θα ειναι για ενα χρονο on-line ;; ή ακόμη να τον ρωτήσω πόσο καιρό το θέλει ;; Επίσης, όταν θα κοστολογώ με την ώρα, πως θα βγάζω ακριβές ποσό;; γιατί πριν ξεκινησω είτε για support είτε για την δημιουργία θα του πω πόσο παιρνω την ώρα αλλά δεν θα ξέρω σίγουρα πόση ώρα θα με πάρει!! Λογικά θα πρέπει στο περίπου να ξερω ποση ωρα θα μου παρει και υπολογίζοντας αναλογα με ποσο παίρνω την ώρα να του πω το ποσό !! Σωστά;;
parlapipator Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μάλιστα !! Με καλύψατε πλήρως!! Σας είμαι υπόχρεος !! Κάτι άλλο, Πέρα από τα κοστολογικά θέματα, έχετε κάποια tips τα οποία θα διευκολύνουν την δουλειά μου μεταξύ των πελατών και την δημιουργία σελίδων; όπως αυτό που είπε ο Zein:'' φροντισε η σελιδα που θα του παραδοσεις να ειναι το λιγοτερο αψογη ωστε να μη χρειαστει ποτε support για κατι σοβαρο.!'' Αν και αυτό δεν το καταλαβαίνω απόλυτα!! Όταν η σελίδα θα είναι λιγότερο άψογη τότε δεν είναι που θα χρειάζετε support για κάτι σοβαρό ;; βέβαια θα χρειάζεται και support για κάποια μη επικίνδυνα θέματα τα όποία θα μου αποφέρουν λεφτά χωρίς μεγάλο κόπο !! Κάτι ακόμη, γυρνόντας στο προηγούμενο θέμα, όσο αφορά το domain name της σελιδας το οποίο κοστολογείται περίπου στα 200 ευρώ τον χρόνο !! Θα πρεπει να το διευκρινίζω στον πελατη οτι η σελιδα θα ειναι για ενα χρονο on-line ;; ή ακόμη να τον ρωτήσω πόσο καιρό το θέλει ;; Επίσης, όταν θα κοστολογώ με την ώρα, πως θα βγάζω ακριβές ποσό;; γιατί πριν ξεκινησω είτε για support είτε για την δημιουργία θα του πω πόσο παιρνω την ώρα αλλά δεν θα ξέρω σίγουρα πόση ώρα θα με πάρει!! Λογικά θα πρέπει στο περίπου να ξερω ποση ωρα θα μου παρει και υπολογίζοντας αναλογα με ποσο παίρνω την ώρα να του πω το ποσό !! Σωστά;; Ο Zein είπε η κατασκευή της ιστοσελίδας σου να είναι 'το λιγότερο άψογη', όχι 'λιγότερο άψογη'.
sianosth Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Ο Zein είπε η κατασκευή της ιστοσελίδας σου να είναι 'το λιγότερο άψογη', όχι 'λιγότερο άψογη'. Σωστό !! Αλλά, εξακολουθώ να έχω την ίδια απορία !!
Zein Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Ο σκοπος ειναι να φτιαξεις λειτουργικες σελιδες βρε και να εχεις καλο feedback και υστερα περισσοτερους πελατες απο αυτο. Οχι να βγαζεις χρηματα απο τεχνικα θεματα
sianosth Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) Ναι, έχεις δίκιο !! τώρα κατάλαβα ακριβώς τι ενοείς !! άσε που παρερμήνεψα την φραση ''το λιγοτερο άψογη''!! Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε !! εάν μπορούσες να μου πεις τι γίνεται με το domain name θα βοηθούσες πολύ !! Επεξ/σία 16 Μαΐου 2014 από sianosth
geomagas Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Αν θες τη γνώμη μου, το domain name (όπως και το hosting, όπως και τα certificates κλπ) αφορούν τον πελάτη. Καθοδήγησέ τον αν χρειάζεται, αλλά την κατοχύρωση και τις ανανεώσεις θα πρέπει να τα κάνει ο ίδιος. Και το domain να του ανήκει. Btw, τι domain είναι αυτό που κοστίζει 200 το χρόνο; .gold;
sianosth Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Μάλιστα !! εε εντάξει, όχι και τόσο !! παίζουν οι τιμές !! διάφορα πακέτα !!
Zein Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Κατι επισης σημαντικο σε αυτο που ειπε ο φιλος λιγο πιο πανω! Αν αποφασισεις να αγορασεις εσυ το domain/host , φροντισε να χρεωσεις τον πελατη για αυτο και να του υπενθυμισεις πχ 2-3 μηνες πριν ληξει το domain του, πως αμα δε πληρωσει αυτα τα λιγα ευρω τοτε θα χασει την σελιδα. Aυτο ασφαλως δεν ειναι δικια σου ευθυνη 100%, αλλα οσο να ναι αμα εισαι ο τεχνικος του σε αυτο το κομματι και δε γνωριζει πολλα απο αυτα, παρε το υπο τον ελεγχο σου αυτο το κομματι. Αντε για να μην λεω τωρα ιστοριες με γυφτουλες που κανουν τις παπιες και σε βαζουν να πληρωνεις εσυ τις σελιδες τους.. o_o 1
geomagas Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Δημοσ. 17 Μαΐου 2014 Αντε για να μην λεω τωρα ιστοριες με γυφτουλες που κανουν τις παπιες και σε βαζουν να πληρωνεις εσυ τις σελιδες τους.. o_o Έτσι έφαγα και γώ τα μούτρα μου πεντέξι φορές, και τελικά αποφάσισα αυτό που λέω παραπάνω... 'Οχι μόνο με το domain, αλλά και με άλλα πράγματα. Γι αυτό: Ή developer-developer, ή ζευγάς-ζευγάς. Period!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα