TrankLL Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Παιδιά αγόρασα σήμερα τον ssd αλλά δεν τον έχω ακουμπήσει ακόμα γιατι δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να κάνω και πως. Η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθεί. Διάβασα αυτά τα δύο http://www.insomnia.gr/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/ και Πηγή: αυτο Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος με τι σειρά πρέπει να κάνω της κινήσεις. Θέλω να περάσω τον ssd με το λειτουργικό και τα ξεκινάει απο αυτό ο υπολογιστή. Μετά θέλω να έχω και μηχανικό δίσκο μου απλά για αποθήκευση αλλά δεν θέλω να χάσω τίποτα απο αυτά που έχει μέσα. Αν μπορείτε βοηθήστε με λίγο για να μην κάνω τίποτα λάθος και πάθω καμία ζημιά. Τα windows που έχω είναι σε dvd windows 7 64bit ultimate. Παιδιά βοηθήστε με γιατί έχω αγχωθεί. Ευχαριστώ.
Philippe Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Πες αν προτιμάς να κάνεις νέα 'καθαρή' εγκατάσταση των windows με την ευκαιρία ή βαριέσαι και θες να κρατήσεις την υπάρχουσα, αλλάζοντας απλώς το δίσκο και θα σε βοηθήσω εγώ βήμα-βήμα. Σε κάθε περίπτωση, βρες ένα τρίτο μέσο αποθήκευσης με μπόλικα GB χωρητικότητα (π.χ. εξωτερικό σκληρό, usb stick) και προμηθεύσου ένα πρόγραμμα backup, π.χ. Acronis True Image, PING, κλπ
TrankLL Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Νεα καθαρή εγκατάσταση λεω να κάνω στον ssd. Κατεβάζω τώρα το Acronis αλλά δεν ξέρω πως λειτουργεί οπότε θα χρειαστώ και σε αυτό μια βοήθεια, απλα έχω πολύ σημαντικά αρχεία στον μηχανικό μου δίσκο και δεν θέλω να τα χάσω με τίποτα. Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο επίσης.
akatsim Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Κανε copy τα αρχεια σου στον usb disk και κανε καθαρη εγκατασταση. Δεν χρειαζεσαι acronis klp. Ουτως η αλλως τα αρχεια θα υπαρχουν και στον δισκο που θα βγαλεις αρα θα τα εχεις 2 φορες.
TrankLL Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Κανε copy τα αρχεια σου στον usb disk και κανε καθαρη εγκατασταση. Δεν χρειαζεσαι acronis klp. Ουτως η αλλως τα αρχεια θα υπαρχουν και στον δισκο που θα βγαλεις αρα θα τα εχεις 2 φορες. Δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς. Τον δίσκο που έχω τώρα θα τον ξανα βάλω στον υπολογιστή για αποθήκευση μεγάλων αρχείων. Γίνετε να έχω 2 δίσκους ssd και μηχανικό με περασμένα windows μέσα;
akatsim Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Βασικα δεν χρειαζεται να βγαλεις τον υπαρχοντα δισκο. Απλα προσθετεις τον ssd. Απο το bios κανονιζεις ποιος δισκος θα μπουταρει πρωτος. Βαζεις ssd, στηνεις τα win, τον κανεις μπουτ δισκο C: και αυτοματα ο πρωην μπουτ εγινε δισκος απλος για δεδομενα πχ D: ασχετα που εχει τα win επανω του. Μεταφερεις οτι αρχεια θελεις στον ssd, τα μεγαλα στον εξωτερικο, κανεις ενα φορματ στον d: και βαζεις πισω τα αρχεια απο τον usb. Αν ψιλομπερδευτεις με το bios, αποσυνδεεις τον μηχανικο απο το sata, στηνεις τον ssd, μπουταρεις και συνδεεις τον μηχανικο παλι, οποτε στο επομενο μπουτ θα τον δει d: με data μεσα.
Philippe Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) Αφού θα κάνεις νέα εγκατάσταση, το Acronis όντως δεν είναι απαραίτητο, όπως λέει και ο φίλος akatsim, κακό δεν κάνει πάντως που το κατέβασες για να το έχεις και να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς. [Δεν είναι απαραίτητο, γιατί όταν θα συνδέσεις τον παλιό σου δίσκο ως δευτερεύοντα σε μια υποδοχή SATA της μητρικής, θα τον βλέπεις σαν 'εξωτερικό' σκληρό, ας πούμε, οπότε ότι αρχεία θες θα μπορείς να τα βρεις. Δεν πειράζει που θα έχει και ο παλιός σκληρός αρχεία των windows πάνω, απλά θα είναι άχρηστα εκεί. Εγώ πάντως κάνω και ένα backup με το Acronis πριν παίξω με τους δίσκους, γρήγορο είναι, δε ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Εναλλακτικά, κάνε αυτό που λέει ο akatsim, backup είναι και αυτό, δηλαδή μετέφερε όλα τα αρχεία που χρειάζεσαι στον εξωτερικό σου δίσκο και θα τα έχεις και εκεί και στο δίσκο που θα βγάλεις.] Όπως τα λέει ο akatsim στα γρήγορα γίνεται η δουλειά, αλλά αν θες να στα γράψω και εγώ πιο αναλυτικά ίσως. Τα βήματα είναι: 1. Βγάλε τις πρίζες. 2. Άνοιξε το κουτί και δες πως είναι συνδεδεμένος ο σκληρός (υποθέτω σε SATA port) και με τι παίρνει ρεύμα. [Αν ήσουν IDE με ένα καλώδιο μπορεί να ήθελε να αλλάξεις τη θέση του jumper στον παλιό σκληρό] Βγάλε τον παλιό και στη θέση του βάλε τον SSD [ορισμένες μητρικές είχαν θέματα με το ποιές θύρες SATA χρησιμοποιείς]. Πιθανόν να χρειαστείς ανταπτοράκια για να τον στερεώσεις σε bay 3.5", αλλά πολλοί τον αφήνουν και χύμα. 3. Ξεκίνα το pc και μπες στο bios. Βεβαιώσου ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους δίσκους είναι ΟΚ για SSD, π.χ. ahci ΟΝ και ότι το boot order έχει πιο μπροστά το cd-rom από τον ssd. 4. Βάλε το CD των Windows και ξεκίνα την εγκατάσταση. Αφού κάνεις καθαρή εγκατάσταση τα Windows είναι έξυπνα και ξέρουν ότι έχεις πλέον SSD οπότε θα φροντίσουν τις λεπτομέρειες (defragment off, disk allignment κλπ, αλλιώς θα κάναμε ένα βήμα επιπλέον με το GParted) 5. Βγάλε το CD όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης και είναι να κάνει restart το setup για να μη κάνει συνέχεια boot από το cd αλλά να συνεχίσει με την εγκατάσταση 6. Όταν θελήσεις να βάλεις τον παλιό πάνω βγάλε πάλι τις πρίζες και βάλτο στην επόμενη κατά σειρά SATA με ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος κατά προτίμηση. Τα windows θα του δώσουν άλλο drive letter σαν να ήταν εξωτερικός. ------------------------------------- 7. Κατέβασε και το Samsung magician για να σου κάνει το optimisation του SSD, μιας και πήρες samsung (προαιρετικά). Επιπλέον βγάλε και το indexing αν θες, που δεν το βγάζει το magician νομίζω (βλ. sticky στο forum) 8. Τέλος, πήγαινε στα administrative tools των windows (Computer Management--> Disk Management) και κάνε shrink τον καινούριο σου C: ώστε να αφήσεις λίγα GB unallocated στον SSD (υποτείθεται ότι βοηθάει στη συντήρηση, βλ. T.R.I.M. κλπ), Εγώ στο δικό μου χρησιμοποιώ 110GB, τα υπόλοιπα 9.13 τα άφησα. Tip: Για να το βλέπεις στα Windows στρογγυλό 110 και όχι 109.99 πρόσθεσε 4, δηλ. new size=112644ΜΒ (αντίστοιχα 115.00-->115x1024+4=117764 κ.ο.κ.) Με γειά Επεξ/σία 16 Μαΐου 2014 από Philippe
TrankLL Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2014 Οκ παιδεία ευχαριστώ για την βοήθεια θα το κάνω και θα γράψω τι έγινε μετα ευχαριστώ. Μια τελευταία ερώτηση. Πηγή: Αυτό και Πηγή: Αυτό Πότε πρέπει να τα κάνω;
TrankLL Δημοσ. 20 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 20 Μαΐου 2014 Παιδειά εβαλα τον ssd έκανα οτι μου είπατε και έχω αυτά τα αποτελέσματα: εδω είναι όπως φαίνονται οι δίσκοι στον υπολογιστή: πως σας φαίνονται;;
akatsim Δημοσ. 22 Μαΐου 2014 Δημοσ. 22 Μαΐου 2014 Μια χαρα, κοιτα αν εχει κανενα fw upadate και ενεργοποιησε και το rapid αν δεν το εχεις ηδη κανει. Αυτο το d: τι ειναι?
TrankLL Δημοσ. 22 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2014 Μια χαρα, κοιτα αν εχει κανενα fw upadate και ενεργοποιησε και το rapid αν δεν το εχεις ηδη κανει. Αυτο το d: τι ειναι? Δεν είχα ενεργοποιήσει το rapid, το έκανα τώρα απο fw update είμαι κομπλέ. Αυτό το D: το έκανε το σήστημα μόνο του όταν έκανα εγκατάσταση τα win7 στον ssd. Ορίστε και μια φωτογραφία με rapid ΟΝ, πάντως το random read IOPS μου φαίνετε λίγο σε σχέση με το random write IOPS
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα