Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

lol Διάβασα το thread και θυμήθηκα έναν άλλον ts που θελε να πάει στην Αμερική για να σπουδάσει γυμναστής  :P

• Like 1
  • 9 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα,

Θα παρακαλούσα όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα να μην λένε ότι ίσχυε πριν 7 χρόνια.

Εγώ είμαι σπουδαστής στην ΑΕΝ της Βάρνας και επειδή έκανα εκτενής έρευνα και στις 2 σχολές (Ελληνική και Βουλγαρίας) έχω να πω τα εξής:

- Πρώτον για να μπεις ΑΕΝ Ελλάδα πρέπει να έχεις 19.500+ μόρια για μηχανικός και 20.000+ για πλοίαρχος (Γενική κατηγορία με απολυτήριο λυκείου). Τα μόρια βγαίνουν με Βαθμό απολυτηρίου + Πτυχίο Αγγλικών (μέχρι 2500 μόρια) + Θαλάσσια υπηρεσία αν έχεις (20 μόρια την ημέρα για κάθε μέρα που είσαι εν πλω με ανώτερο 7 ή 9 μήνες (δεν θυμάμαι ακριβώς)). Επομένως να πως βγαίνει η βάση 19.500 μόρια. Φέτος μόνο μείνανε 2000 άτομα εκτός (με απολυτήριο).

- Η ΑΕΝ Βάρνας έχει προοπτικές να γίνει αρκετά καλή σχολή. Ο αντιπρόσωπος στην Θεσσαλονίκης λέει πολλά που δεν ισχύουν οπότε όποιος μιλήσει μαζί του να προσέχει. Έχει εργαστήρια, έχει πολύ καλούς καθηγητές αλλά το μόνο αρνητικό σε σχέση με την ΑΕΝ στην Ελλάδα είναι ότι το πρώτο έτος είναι θεωρητικό πολύ και δεν έχεις παρά μόνο 2 εργαστήρια στο 2ο εξάμηνο. Μας παρέχει αρκετές γνώσεις ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Η σχολή είναι όλη στα αγγλικά. Το επίπεδο είναι υψηλό και υπάρχουν πολλοί που δεν τα βγάζουν πέρα με ένα lower που δεν το έχουν μιλήσει ποτέ.

Τα δίδακτρα προς το παρόν είναι 1000€/εξάμηνο και το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά χαμηλό ακόμα και στη Βάρνα που είναι ακριβή πόλη της Βουλγαρίας (περίπου 250€ το μήνα όλα πληρωμένα).

Δυστυχώς την θεωρούν κατώτερη σχολή στην Ελλάδα, αλλά ακόμα είναι νωρίς να κρίνουμε.

Στις εγκαταστάσεις είναι και η Σχολή Πολεμικού Ναυτικού Αξιωματικών της Βουλγαρίας πράγμα που σημαίνει ότι ο χώρος φυλάσσεται αν και δεν έχει ακουστεί τίποτα για κλεψιές και τέτοια.

Οι καθηγητές έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια στα καράβια και έχουν γνώσεις που είναι πραγματικά χρήσιμες και είναι πρόθυμοι να σου μεταφέρουν εμπειρίες και να συζητήσουν. Το γνωστικό τους επίπεδο είναι αρκετά υψηλό με σχεδόν όλους να είναι Professors με χρόνια εμπειρία. Αν παρακολουθείς και ασχολείσαι δεν αποτελεί δύσκολή σχολή, γιατί είναι πρόθυμοι οι καθηγητές να βοηθήσουν.

Τα κακά της υπόθεσης είναι ότι σαν Ακαδημία εμπορικού Ναυτικού είναι καινούργια σχετικά και δεν αντιμετωπίζεται όπως της αρμόζει από την Ελληνική αγορά, παρόλα αυτά, για να μην γελιόμαστε το "πρόβλημα" (με 500+ ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρόβλημα) αποτελεί το εκπαιδευτικό ταξίδι, που όταν το τελειώσεις μετά κανείς δε σε ρωτάει που σπούδασες αλλά τι προϋπηρεσία έχεις. Έχοντας διαβάσει το ΦΕΚ μπορείτε να δείτε ότι αναγνωρίζεται κανονικά από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω δύο λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζετε. Τα περισσότερα σεμινάρια γίνονται μέσα στη Σχολή (σωστικά, tanker safety etc) μιας και έχει κέντρο εκπαίδευσης. Τα simulators είναι φανταστικά, το πλανητάριο (για τους πλοιάρχους) επίσης πολύ ωραίο. Το σημαντικότερο είναι ότι η σχολή έχει την δυνατότητα να σου βρει καράβι για πρακτική διότι συνεργάζεται με Ελληνικές εταιρίες και κάποιες ξένες αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης δεν έχει όριο ηλικίας!(έχουμε άτομα 44 και 50 ετών και του χρόνου έρχεται ένας 58!!)

Αυτά είχα να σας πω, ότι απορίες υπάρχουν ευχαρίστως να απαντήσω! 

• Like 3
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
Σταύρο καλησπέρα.

Αντιμετωπίζω κι εγώ το ίδιο δίλημμα με τον αδελφό του συνφορουμίτη.

Κι εμένα ο γιός μου τα σκάτωσε στις φετινές Πανελλήνιες και δεν μπαίνει στην ΑΕΝ.

Λόγω οικονομικής κατάστασης σκέφτομαι την σχολή στη Βάρνα.

Θέλω να σε ρωτήσω έχοντας την εμπειρία της ζωής εκεί,θα τα βγάλει πέρα ένας 18χρονος Έλληνας ή επειδή θα είναι ξένος μπορεί να κινδυνεύσει να πέσει θύμα χλευασμού,bulling ή δεν ξέρω κι εγώ τι.

Μίλησε σήμερα το πρωί ή γυναίκα μου με το γραφείο στην Ελλάδα που πρακτορεύει την σχολή στην Βάρνα και της είπε ότι εκτός από τα 1000 ευρώ το εξάμηνο,δεν υπάρχουν άλλα έξοδα αφού ο φοιτητής μπορεί να μείνει και να σιτίζεται εντός της σχολής.

Διαβάζοντάς σε για κόστος ζωής στη Βάρνα,συμπεραίνω ότι μάλλον δεν ισχύουν τα όσα της είπε.

Κλείνω -και σε κουράζω- γράφοντάς σου ότι το μεγάλο μου άγχος σαν γονιός είναι το θέμα της ασφάλειας ένός 18χρονου.

Θα περιμένω με αγωνία την απάντησή σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι πλέον την γνωρίζουν σχεδόν όλες οι ναυτιλιακές και έχει αρχίσει και ακούγεται πολύ με αποτέλεσμα να γίνεται αποδεκτή από τις ναυτιλιακές. Τα πρώτα άτομα αποφοίτησαν και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εύρεση καραβιού. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη σχολή του κόσμου αλλά σίγουρα προσφέρει ευκαιρίες.

Επεξ/σία από Stauros99
Δημοσ.

Πόσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση εκεί; Βγαίνεις Ανθυποπλοίαρχος; Μετά με το ΔΟΑΤΑΠ, πρέπει να περιμένεις το κλασικό δίχρονο για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου, και κατά συνέπεια να μπορείς να ταξιδέψεις;

Δημοσ.

Πόσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση εκεί; Βγαίνεις Ανθυποπλοίαρχος; Μετά με το ΔΟΑΤΑΠ, πρέπει να περιμένεις το κλασικό δίχρονο για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου, και κατά συνέπεια να μπορείς να ταξιδέψεις;

Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια επίσημα (αν είσαι πλοίαρχος υπάρχει δυνατότητα να πάρεις 2ο & 3ο χρόνο μαζί). Μετά βγαίνεις με πτυχίο 3ου μηχανικού ή ανθυποπλοίαρχου. Τέλος αν δεν βρίσκω το νόημα να το αναγνωρίσεις στην Ελλάδα αλλά αν παρολαυτα θέλεις δεν σου παίρνεις το πτυχίο κανείς, ότι πάει για αναγνώριση - μετάφραση δεν σημαίνει ότι εκείνο το διάστημα δεν έχεις πτυχίο, όσο για το 2 χρόνο δεν γνωρίζω να σου πω αλλά δεν βλέπω το λόγο να διαφέρει από τα αλλά πτυχία εξωτερικού.

Δημοσ.

Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια επίσημα (αν είσαι πλοίαρχος υπάρχει δυνατότητα να πάρεις 2ο & 3ο χρόνο μαζί). Μετά βγαίνεις με πτυχίο 3ου μηχανικού ή ανθυποπλοίαρχου. Τέλος αν δεν βρίσκω το νόημα να το αναγνωρίσεις στην Ελλάδα αλλά αν παρολαυτα θέλεις δεν σου παίρνεις το πτυχίο κανείς, ότι πάει για αναγνώριση - μετάφραση δεν σημαίνει ότι εκείνο το διάστημα δεν έχεις πτυχίο, όσο για το 2 χρόνο δεν γνωρίζω να σου πω αλλά δεν βλέπω το λόγο να διαφέρει από τα αλλά πτυχία εξωτερικού.

Μα για να γίνει ναυτολόγηση από ναυτιλιακή σε πλοίο, σε θέσεις αξιωματικών, ζητούν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών πλέον, εκτός από φυλλάδιο προφανώς.

Δημοσ.

Μα για να γίνει ναυτολόγηση από ναυτιλιακή σε πλοίο, σε θέσεις αξιωματικών, ζητούν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών πλέον, εκτός από φυλλάδιο προφανώς.

Καταρχάς λεπτομέρεια που κοίταξα γιατί με παραξένεψε... είπες παραπάνω ότι θέλει 2 χρόνια να αναγνωριστεί. Κοίταξα στο επίσημο site του οργανισμού και στο Q&A section, μπορείς να διαβάσεις το νούμερο 3 όπου λέει για 3μηνο, διάβασε το και εσύ μην έχω καταλάβει κάτι λάθος (από τη στιγμή που θα έχουν όλα τα χαρτιά θέλει 3 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία).

Επίσης θα ήθελα να σου επισημάνω την λεπτομέρεια που θα ήταν καλό να την έχεις στο νου σου, ποτέ δεν δίνεις το πρωτότυπο πτυχίο πουθενά. Αν το χάσουν πρώτον δεν τους νοιάζει αλλά εσύ θα φας τη παπάρα για να δεις τι θα κάνεις και πως θα το ξαναβγάλεις  αυτούς και δεύτερον δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχει καμία εταιρία. Αν χρειάζονται το πτυχίο φωτοτυπία ή ακριβές αντίγραφο. Κανόνας του ναυτικού (και βάση νομοθεσίας) το πτυχίο σου δεν το δίνεις πουθενά και σε καμία εταιρία γιατί πρώτον είναι παράνομο να στο κρατάνε και δεύτερον αν στο κρατάνε μαζί με το φυλλάδιο σου σε κάνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν (σαν να σε κρατάνε όμηρο σκέψου, αν δεν θέλουν να ξεμπαρκάρεις δεν ξεμπαρκάρεις ποτέ - υπερβολικό αλλά καταλαβαίνεις πως το λέω ελπίζω) (τραβιέται φίλος μου για αυτό το λόγο).

Στο θέμα μας τώρα... όταν πας το πτυχίο για αναγνώριση δίνει αντίγραφο μαζί με τα δικαιολογητικά. Όποτε δεν σε περιορίζει κανείς για το ταξίδι σου. Αλλά από την στιγμή που είναι Ευρωπαϊκό το πτυχίο και αναγνωρισμένο από τον IMO αποτελεί πλήρη αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών σε όλη την Ευρώπη (μαζί και της Ελλάδας προφανώς).

Δημοσ.

Δυστυχώς ισχυει αυτος ο απαραδεκτος νομος, να παιρνεις πτυχιο στη βουλγαρια και να θεωρείται ισαξιο με ελληνικου ΑΕΙ

• Like 1
Δημοσ.

Καταρχάς λεπτομέρεια που κοίταξα γιατί με παραξένεψε... είπες παραπάνω ότι θέλει 2 χρόνια να αναγνωριστεί. Κοίταξα στο επίσημο site του οργανισμού και στο Q&A section, μπορείς να διαβάσεις το νούμερο 3 όπου λέει για 3μηνο, διάβασε το και εσύ μην έχω καταλάβει κάτι λάθος (από τη στιγμή που θα έχουν όλα τα χαρτιά θέλει 3 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία).

Επίσης θα ήθελα να σου επισημάνω την λεπτομέρεια που θα ήταν καλό να την έχεις στο νου σου, ποτέ δεν δίνεις το πρωτότυπο πτυχίο πουθενά. Αν το χάσουν πρώτον δεν τους νοιάζει αλλά εσύ θα φας τη παπάρα για να δεις τι θα κάνεις και πως θα το ξαναβγάλεις  αυτούς και δεύτερον δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχει καμία εταιρία. Αν χρειάζονται το πτυχίο φωτοτυπία ή ακριβές αντίγραφο. Κανόνας του ναυτικού (και βάση νομοθεσίας) το πτυχίο σου δεν το δίνεις πουθενά και σε καμία εταιρία γιατί πρώτον είναι παράνομο να στο κρατάνε και δεύτερον αν στο κρατάνε μαζί με το φυλλάδιο σου σε κάνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν (σαν να σε κρατάνε όμηρο σκέψου, αν δεν θέλουν να ξεμπαρκάρεις δεν ξεμπαρκάρεις ποτέ - υπερβολικό αλλά καταλαβαίνεις πως το λέω ελπίζω) (τραβιέται φίλος μου για αυτό το λόγο).

Στο θέμα μας τώρα... όταν πας το πτυχίο για αναγνώριση δίνει αντίγραφο μαζί με τα δικαιολογητικά. Όποτε δεν σε περιορίζει κανείς για το ταξίδι σου. Αλλά από την στιγμή που είναι Ευρωπαϊκό το πτυχίο και αναγνωρισμένο από τον IMO αποτελεί πλήρη αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών σε όλη την Ευρώπη (μαζί και της Ελλάδας προφανώς).

Μην πιστεύεις το τρίμηνο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Το δικό μου (άλλος κλάδος, πτυχία από Μ. Βρετανία) για να αναγνωριστεί, πήρε 2,5 χρόνια και έδωσα και 8 μαθήματα.  Στο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Και επίσης, πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία μαθημάτων με τις Σχολές Εμποροπλοιάρχων της Ελλάδας. Έτσι ελέγχεται η ισοτιμία. 

Το πτυχίο, προφανώς δεν δίνεται ως πρωτότυπο. Ζητούν επικυρωμένο αντίγραφο, επικυρωμένη αναλυτική κατάσταση μαθημάτων και κάποια άλλα έγγραφα, μαζί με βεβαίωση ότι παρακολούθησες όλους τους κύκλους σπουδών στην φυσική έδρα του εκάστοτε πανεπιστημίου / σχολής.

Edit: τελικά γίνεται άμεσα η αναγνώριση, εντός 3 ημερών για τη συγκεκριμένη σχολή:

http://aen-bulgaria.gr/%CE%B4-%CE%BF-%CE%B1-%CF%84-%CE%B1-%CF%80/

http://blackseauniversity.gr/%CE%B4-%CE%BF-%CE%B1-%CF%84-%CE%B1-%CF%80-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7/

Δημοσ.

Δυστυχώς αυτό θα πρέπει να το μάθουμε με το δύσκολο τρόπο. Μακάρι να είναι 3 μέρες μόνο και να μην υπάρχει ταλαιπωρία όπως τα 2.5 χρόνια που αναφέρεις πάνω :cry:  :cry:

• Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Δυστυχώς ισχυει αυτος ο απαραδεκτος νομος, να παιρνεις πτυχιο στη βουλγαρια και να θεωρείται ισαξιο με ελλ

Δυστυχώς ισχυει αυτος ο απαραδεκτος νομος, να παιρνεις πτυχιο στη βουλγαρια και να θεωρείται ισαξιο με ελληνικου ΑΕΙ

Φοβάμαι φίλε μου ότι επειδή στην Βουλγαρία τα μαθήματα γίνονται στην Αγγλική γλώσσα,μήπως θεωρηθεί και καλύτερο από το Ελληνικό(αναφέρομαι για σπουδές Εμπορικού Ναυτικού)..Για την δε αναγνώριση που αναφέρθηκε παραπάνω,δεν χρειάζεσαι κανένα ΔΟΑΤΑΠ.Το πτυχίο από την στιγμή που δίδεται από Πανεπιστήμιο χώρας εντός της Ε.Ε.,είναι αναγνωρισμένο,εκτός αν θέλει κάποιος να προσληφθεί στο Δημόσιο με δαύτο,οπότε,ναι,εκεί θα χρειαστεί ΔΟΑΤΑΠ.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...