Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας Παιδια

Εχω εναν υπολογιστη (σχεδον 10ετιας) που εχει τα παρακατω εξαρτηματα.

μητρικη:asus A8R-MVP

επεξεργαστης:amd opteron 180

μνημη: 3 dimms (δεν θυμαμαι μαρκα) DDR1 συνολο 2 GB.

ψυκτρα επεξεργαστη: την κανονικη του (δεν εχω παρει αλλη, δεν χρειαστηκε μεχρι τωρα)

καρτα γραφικων:ati radeon x1600xt

1 dvd writer

τροφοδοτικο: corsair cx600

σκληρους δισκους: 2 western digital, ο ενας 250GB και ο αλλος 750GB

κουτι :απλο

το ειχα καποια χρονια σαν δευτερο pc (μετα 2011) και χρησιμοποιουσα ενα αλλο καλυτερο καθημερινα και αυτο λιγοτερο. Για διαφορους λογους το πουλησα το καλυτερο pc και κρατησα αυτο για καθημερινη χρηση.

Ετσι απο τον Σεπτεμβριο 2013 χρησιμοποιω αυτο. Κανενα προβλημα μεχρι πριν 1 μηνα.

Χωρις να αλλαξω απολυτως τιποτα απο τα εξαρτηματα του ή να βαλω καποιο καινουργιο προγραμμα αρχισε να ανεβαζει υψηλες θερμοκρασιες.Στην αρχη δε το καταλαβα οτι η θερμοκρασια ηταν τοσο υψηλη  αλλα αρχισε να σβηνει χωρις λογο. Οποτε μετα απο 2-3 φορες που συνεβη,σκεφτομαι να ελεγξω τις θερμοκρασιες.  Την τεταρτη φορα, λοιπον, που κλεινει ξανα ανοιγω το pc κατευθειαν και ξεκιναω το speccy και δειχνει θερμοκρασιες της ταξης των 80 βαθμων σε επεξεργαστη και μητρικη. Το αφηνω idle, χωρις καμια εφαρμογη  να τρεχει και πεφτει το χαμηλοτερο στους 43 με 45. Με απλες εφαρμογες οπως firefox/opera ανεβαινε κατευθειαν πανω των 55 βαθμων.Ηλεκρονικα παιχνιδια δεν επαιζε με τιποτα.

Ενω ξεκιναγαν κανονικα, ολοκληρο to pc εκλεινε με σε λιγα λεπτα απο μονο του.Για παραδειγμα το warcraft 3 frozen throne που το παιζω εδω και χρονια,τα πιο πολλα εκ των οποιων με αυτο τον υπολογιστη,σε 10-12 λεπτα ειχε καταφερει να υπερθερμανει τον υπολογιστη και να κλεισει.

Στην συνεχεια αρχισα να ψαχνω στο internet τι μπορει να φταει ή καποιο προγραμμα που θα βοηθουσε να εντοπισω το ξαφνικο προβλημα.δεν βρηκα πολλα πραγματα για το τι μπορει να φταιει.

κατεβασα καποια προγραμματα οπως cpuid hwmonitor, GKrellM και εβαλα και το gadget των windows 7 cpu meter.Ολα δειχνουν το ιδιο πραγμα:ο επεξεργαστης και η μητρικη ακομα κα σε idle εχουν υψηλες θεμοκρασιες, οι οποιες με οποιαδηποτε εφαρμογη πανε ακομα πιο ψηλα και μαζι τους ανεβαινει κατακορυφα και το cpu usage.Ακομα και το bios τσεκαρα να δω τι θερμοκρασιες εβγαζε. Εκει υπηρχε μια διαφοροποιηση μεγαλη στη θερμοκρασια της μητρικης που ηταν σταθερα κατω των 30 βαθμων.Ο επεξεργαστης ομως φαινοταν ακομα και εκει πολυ ζεστος με μια θερμοκρασια κοντα στους 55 βαθμους σταθερα.

Οποτε σκεφτομαι ισως να χαλασε κατι απο τα εξαρτηματα μου.Μπορει ο επεξεγαστης μπορει η μητρικη, οι μνημες, η ψυκτρα κτλ.Ζηταω απο ενα φιλο να μου δωσει για λιγες ωρες την μητρικη του τον επεξεργαστη του τις μνημες του και την ψυκτρα του ωστε να επιβεβαιωσω οτι ηταν κατι απο αυτα που ειχε χαλασει ετσι ωστε να αρχισω να σκεφτομαι την αγορα καινουργιων.Επιγραμματικα τα εξαρτηματα του ηταν μια μητρικη am3,  amd FX4100, 4GB μνημη και ψυκτρα arctic cooling freezer 13.Πολυ πιο καινουργιο συστημα και δυνατοτερο απο το δικο μου.Το συνδεω, ξεκιναει κανονικα αλλα με εκπληξη διαπιστωσα οτι συνεβαινε ακριβως το ιδιο με τις θερμοκρασιες επεξεργαστη και μητρικης.Οποτε σκεφτομαι οτι κατι απο τα υπολοιπα κομματια του υπολογιστη μπορει να δημιουργουσε το προβλημα.

Αυτα που ειχα κρατησει ιδια ειναι 1.το κουτι 2.οι δισκοι 3.η καρτα γραφικων και 4. το τροφοδοτικο.

Σιγα Σιγα  αλλαξα τα 3 απο τα 4 εκτος των δισκων, που απλως μερικες φορες δεν τους συνδεσα καν ομως το bios εδειχνε τις θερμοκρασιες που ειπα πιο πανω. Πλεον σκεφτομαι το ενδεχομενο κακοβουλου λογισμικου αλλα δεν εχω κανει καποια προοδο στον τομεα αυτο.

ειμαι ανοιχτος σε προτασεις-ιδεες

.

overclock δεν εχει γινει ποτε

θερμοαγωγιμη παστα αλλαξα.

στο bios δεν πειραξα τιποτα εκτος απο το να δω τις θερμοκρασιες.

το καθαρισα οσο περισσοτερο μπορουσα απο την σκονη

Δημοσ.

Κλείσε τον υπολογιστη για 10-15 λεπτα και μπες στο Bios. Παρατήρησε στο Bios τις θερμοκρασίες για μερικά λεπτά και ανέφερε τις εδω... 

Δημοσ.

τσεκαρε  τις στροφες της ψυκρας και αλλαξε παστα,αν ειναι 10 χρονια με την ιδια παστα λογικο ειναι

Διάβασε καλλίτερα... 

overclock δεν εχει γινει ποτε

θερμοαγωγιμη παστα αλλαξα.

στο bios δεν πειραξα τιποτα εκτος απο το να δω τις θερμοκρασιες.

το καθαρισα οσο περισσοτερο μπορουσα απο την σκονη

• Like 1
Δημοσ.

ωχ ,απλος διαβασα ολα οσα εγραψες και μου διεφυγε αυτο :P

κατα πασα πιθανοτητα εχει χαλασει το ανεμηστηρακι της ψυκρας και δεν πιανει τις στροφες που πρεπει

Δημοσ.

προς Casperino

μπηκα στο bios οπως μου ειπες αφου ειχα κλεισει για ενα τεταρτο τον υπολογιστη στο hardware monitor και γραφει τα εξης:

cpu temperature: ξεκιναει απο 48 βαθμους και σε 2-3 λεπτα εχει φτασει ως 65

motherboard temperature: σταθερα στους 30 μεσο ορο (27minimum - 33 maximum)

και σου παραθετω οτι αλλο ελεγε στο hardware monitor μηπως και σε βοηθησουν

cpu fan speed: 3750RPM

chassis fan speed: N/A

Power fan speed: N/A

VCORE voltage: 1.360V

3.3V voltage: 3.200V

5V voltage: 4.977V

12V voltage:11.981V

cpu Qfan control: Disabled

chassis Qfan control: Disabled

προς dimitrisOP

ο ανεμιστηρας της ψυκτρας του επεξεργαστη σιγουρα δουλευει

ισως ομως να εχεις δικιο και να εχουν ελλατωθει οι στροφες του. Σε αυτο δεν μπορω να σου απαντησω με σιγουρια μιας και δεν εχω καποιο προγραμμα στα windows που να λεει τις στροφες αλλα αν παρω υπ' οψιν αυτα που λεει το bios "cpu fan speed 3750 RPM"

φαινεται ο ανεμιστηρας να τρεχει σε ικανοποιητικη ταχυτητα.Αν και η αληθεια ειναι δεν θυμαμαι τι RPM ελεγε το bios πριν δημιουργηθει το προβλημα.

Δημοσ.

ειναι αδιανοητο με τετοιες στροφες οι οποιες ειναι υπερβολικα πολλες!να εχει τετοιες θερμοκρασιες ,κατα πασα πιθανοητα δεν εχει πατισει καλα η ψυκρα δεν εξιγειται αλλιως

Δημοσ.

ίσος να μην έχει πατήσει καλά ψυκτρα επίσης όταν άλλαξες παστα ξεσκόνισες το pc σου? και κύριος το heatsink?μου έχει τύχει περιπτώσει να έχω δει ψυκτρα με χαλάκι από σκόνη πάνω και να πιάνει 90+ θερμοκρασίες.Eπίσης κάποιος άλλος ανεμιστήρας υπάρχει στο κουτί για να διώχνει και να βάζει αέρα?

Δημοσ.

η ψυκτρα δεν κουνιεται ουτε εκατοστο απο την θεση της.Ωστοσο την εβγαλα και την ξανα εβαλα για να ειμαι σιγουρος.Την σκονη την ειχα καθαρισει ετσι κι αλλως και απο την ψυκτρα και απο γενικα το κουτι.Αλλος ανεμιστηρας στο κουτι δεν υπαρχει αλλα ετσι κι αλλιως δεν νομιζω οτι ειναι εκει το προβλημα γατι αφ' ενος τον υπολογιστη τον εχω χρονια ετσι ,αφ'ετερου και οταν ανοιξα δεν ειδα καμια αλλαγη στη θερμοκρασια.

Δημοσ.

Σου είπα να μπεις στο Bios αφου κλεισεις για λίγη ωρα το pc για να είμαστε σίγουροι οτι έχει "δροσίσει"...

Αλλα τα αποτελέσματα σου και οσα έχεις κάνεις δε μας βγάζουν πουθενά. Αφου τις θερμοκρασίες τις βλέπεις να ανεβαίνουν και στο Bios δεν είναι ιος. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι κατι παίζει με την ψύκτρα αλλα μας ανεφερες οτι εβαλες και αλλη πάστα και οτι την τέσταρες 2-3 φορες να δείς αν κάθεται καλά. Μετά ανέφερες οτι  άλλαξες motherboard,  επεξεργαστή και  ψύκτρα απο εναν φίλου σου, με τα ίδια αποτελέσματα. 

Το περίεργο είναι οτι άλλαξες motherboard και cpu στο σύστημα αλλα παρόλα αυτα παρατηρείς και εκεί οπως λες πρόβλημα με τις θερμοκρασίες και μάλιστα στο cpu(αυτο που αναφέρθηκε απο τους φίλους για ανεμιστηράκια και σκονη στο κουτί, καμια σχέση).

Αν δε το έχεις ήδη κάνει δές να βάλεις στο Bios τις default ρυθμίσεις ή optimization... 

Βασικά αν και μετα απο αυτό τίποτα... δεν έμεινε και κάτι άλλο, δοκίμασε το τροφοδοτικό του φίλου σου.

Δημοσ.

Εβαλα default ρυθμισεις στο bios αλλα δεν εγινε κατι διαφορετικο.Μετα δοκιμασα να κανω και ενα clear RTC RAM στο CMOS αλλα παλι δεν εγινε τιποτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...