Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας παιδιά. Είμαι καινούργια στο site, αν και εδώ και καιρό διαβάζω από εδώ και συμβουλεύομαι.

Ήρθε λοιπόν η άτυχη μου η στιγμή, ήρθαν όλα μαζεμένα και μου κάηκε και εμένα το τροφοδοτικό, παίρνοντας μαζί του για παρέα και τον έναν από τους δύο σκληρούς μου δίσκους. :(

Τον "πεθαμένο" ας τον ονομάσουμε Β και τον "επιζήσαντα" Α.

Ο Α είναι ένας WD και ο Β είναι ένας Seagate. 

Όλα έγιναν εντελώς ξαφνικά. Εκεί που καθόμουν λοιπόν και τσέκαρα τα email μου, ξαφνικά μου μύρισε καμμένο.. Δεν πρόλαβα να κλείσω pc να τσεκάρω κάτι, μύρισε πιο έντονα και τσουπ!, έκανε έναν ήχο σαν να πέφτει ασφάλεια και έκλεισε. 

Τον άφησα να κρυώσει κλπ γιατί τον είχα πολλές ώρες ανοιχτό, ξαναπροσπάθησα μπας και ανοίξει, αλλά τίποτα. Τα λαμπάκια του πύργου άναβαν για 1sec και μετά έκλεινε. 

Πήγα λοιπόν μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα με υπολογιστές, στο οποίο είχα "χτίσει" το σύστημά μου.

Βλέπουν το pc, με παίρνουν τηλ αργότερα, μου λένε τροφοδοτικό. Ρωτάω αν έκαψε κάτι άλλο, μου λένε όχι. Εγώ όμως τον είχα βγάλει τον Β και τον είχα αφήσει σπίτι. Μην ρωτήσετε γιατί, ίσως και να φοβήθηκα. Μιλάμε για 1,5Τ σκληρό με ελεύθερα περίπου 100Giga. 

Τέλος πάντων, μου το φτιάχνουν τα παιδιά, γυρίζω σπίτι, κουμπώνω τον Β και τίποτα.

Ε τότε άρχισαν οι υποψίες. -_-

Δοκίμασα τις θύρες, άλλαξα καλώδια, τίποτα. Δεν τον αναγνώριζε ούτε στο BIOS ούτε πουθενά.

Αποφάσισα λοιπόν να ξαναπάω στα παιδιά, αγκαλιά με τον Β.

Τον είδανε και μετά 2-3 λεπτάκια μου λένε "Νεκρός εντελώς".. ( πρώτο σοκ ). :fear:  "Δίνουμε ρεύμα και μας το πετάει έξω". " Η πλακέτα του είναι καμμένη". 

Εντάξει, τα "θύματα" όπως εγώ, μπορούν να καταλάβουν πως ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Τέλος πάντων, τον άφησα σήμερα εκεί όπως μου είπανε, για να τον δούνε λέει καλύτερα.

Γυρνώντας εγώ σπίτι, άρχισα να ψάχνω τρόπους για να πάρω τα δεδομένα μου από μέσα. Εάν ήταν μόνο ταινίες και μουσική, δεν θα το έψαχνα, αλλά μιλάμε για αρχεία μεγάλης σημασίας.

Το τραγικό κομμάτι είναι πως μόλις πριν ούτε 4 μέρες, ήμουν έτοιμη να αγοράσω εξωτερικό σκληρό για να περάσω τα δεδομένα μου. Δεν τον πήρα τελικά γιατί προέκυψαν άλλα έξοδα.. Ε αυτό το πάθημα έγινε μάθημα, όπως μάθημα θα γίνει και το γεγονός του ανύπαρκτου backup που έκανα.

Κατέληξα λοιπόν στην απόφαση, να πάρω τον δίσκο μου πίσω από τα παιδιά και να τον πάω στους εξής : http://www.northwind.gr/ και θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας. Τα παιδιά από το συγκεκριμένο site μου είπανε πως εάν ανήκω στην περίπτωση που μόνο η πλακέτα είναι καμμένη, τότε υπάρχει δυνατότητα 100% ανάκτησης δεδομένων με 250ευρώ+ΦΠΑ.

Εάν πάλι από την άλλη, ανήκω στην άλλη κατηγορία, που η ζημιά έχει προχωρήσει και εντός του σκληρού, τότε η τιμή διπλασιάζεται ή και περισσότερο.

Θα ήθελα λοιπόν ( μετά την έκθεσή μου ) να ρωτήσω,

• αν κάποιος είχε παρόμοια περίπτωση,
  • τι θα κάνατε στην θέση μου και
  • εάν πιστεύετε ( σύμφωνα με την εμπειρία σας, την λογική και την πείρα σας ) πως κάηκε μόνο η πλακέτα και αξίζει να πάρω πίσω τα δεδομένα με αυτήν την τιμή.
  • Επίσης, εάν γνωρίζετε άλλη παρόμοια εταιρεία, πείτε μου. 

Μένω Θεσσαλονίκη, για αυτό και αυτό το site που είδα, μου έκανε έτσι αυτό το κάτι που λέμε "βλέπω φως στον ορίζοντα".

Ευχαριστώ μόνο και μόνο που διαβάσατε την έκθεσή μου!!  :rolleyes:

Υ.Γ Να σημειώσω πως ο Α, έχει ήδη επιζήσει άλλες 2 φορές από καταστροφή τροφοδοτικού.... 

Δημοσ.

Δεν μου έχει χρειαστει πολλές φορές.

Η τιμή είναι υψηλή. Μπορείς να αγοράσεις στο διαδίκτυο πλακέτα , ή να δανειστεις από κάποιον προσωρινα που διαθέτει ίδια πλακέτα.

Πόσταρε και εδώ μια:

http://www.insomnia.gr/topic/353340-%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD/page-27

Δημοσ.

Δεν μου έχει χρειαστει πολλές φορές.

Η τιμή είναι υψηλή. Μπορείς να αγοράσεις στο διαδίκτυο πλακέτα , ή να δανειστεις από κάποιον προσωρινα που διαθέτει ίδια πλακέτα.

Πόσταρε και εδώ μια:

http://www.insomnia.gr/topic/353340-%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD/page-27

Το σκέφτηκα αλλά εάν δεν "πετύχει" ; 

Δημοσ.

H περίπτωσή σου θυμίζει καμένη TVS δίοδο, βλάβη που εύκολα φτιάχνεται... Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο... Κατσαβίδι να ξεβιδώσεις την πλακέτα του καμένου έχεις; Για να βγάλεις μια φωτογραφία απο την πλευρά που έχει τα εξαρτήματα και να την ανεβάσεις εδώ. Πολύμετρο;

Δημοσ.

H περίπτωσή σου θυμίζει καμένη TVS δίοδο, βλάβη που εύκολα φτιάχνεται... Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο... Κατσαβίδι να ξεβιδώσεις την πλακέτα του καμένου έχεις; Για να βγάλεις μια φωτογραφία απο την πλευρά που έχει τα εξαρτήματα και να την ανεβάσεις εδώ. Πολύμετρο;

Έχω πολύμετρο και κατσαβίδι, αλλά αυτήν την στιγμή δεν έχω τον σκληρό. Εξωτερικά πάντως φαινόταν μια χαρά, δεν είχε μαύρα σημεία κλπ. 

Δημοσ.

Μέτρησε τις TVS διόδους τότε. Λογικά έχει βραχυκυκλώσει η μια (στην καλύτερη περίπτωση βέβαια) και δεν είναι ανάγκη να σκάσουν, μπορεί να μην φαίνεται εξωτερικά. Άμα δεν ξέρεις ποιες είναι οι TVS ανέβασε μια φωτο να δούμε ή πες μοντέλο δίσκου - πλακέτας. Όταν τον πάρεις στα χέρια σου βέβαια και αν δεν το κοιτάξουν πιο πρώτα και στο μαγαζί που τον έχεις.....

Δημοσ.

να ρωτήσω εγώ τώρα κάτι, καθώς δεν έχω ιδέα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Εάν πχ βρεθεί ίδια ακριβώς πλακέτα, και ξεβιδωθεί η δικιά μου και βιδωθεί η άλλη πάνω στον σκληρό μου δίσκο, αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, σε περίπτωση που ο υπολογιστής δεν διαβάσει ούτε την νέα πλακέτα; 

Δημοσ.

Καλησπέρα σας παιδιά. Είμαι καινούργια στο site, αν και εδώ και καιρό διαβάζω από εδώ και συμβουλεύομαι.

Ήρθε λοιπόν η άτυχη μου η στιγμή, ήρθαν όλα μαζεμένα και μου κάηκε και εμένα το τροφοδοτικό, παίρνοντας μαζί του για παρέα και τον έναν από τους δύο σκληρούς μου δίσκους. :(

Τον "πεθαμένο" ας τον ονομάσουμε Β και τον "επιζήσαντα" Α.

Ο Α είναι ένας WD και ο Β είναι ένας Seagate. 

Υ.Γ Να σημειώσω πως ο Α, έχει ήδη επιζήσει άλλες 2 φορές από καταστροφή τροφοδοτικού.... 

Κατ αρχη σε επομενους δίσκους δειξε εμπιστοσύνη σε WD..... και για να διασφαλίσεις τα δεδομένα σου  όλες σχςδων οι συγχρονες μητρικές υποστηρίζουν τεχνολογια  RAID 1 MIRRΟR (ΤΑ ίδια δεδομένα σε δύο δίσκους....)

Τωρα ισχύει ότι σου είπαν τα παιδια παραπάνω... Πρόσπαθησε να βρεις  (δες το και σαν επένδυση) ένα ίδιο  αλλά δεν φτάνει να είναι το ίδιο μοντέλλο πρεπει  και τα επιμερους χαρακτηριστικά να είναι ίδιαα .. ηπλακέτα εχει επάνω ενα  batch number.... πρεπει να βρεις την ιδια.. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΝΗΙΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΟΥ ΠΧ NOVEMBER 2012 ..και ψάξε για ένα  ίδιο μοντελλο με κοντινή ημερομηνια κατασκευης.... αλλαζεις πλακετα και βλεπεις τι γινεται,,,,, Τωρα αν  έχει κάψει μοτερ....δυσκολα τα πραγματα.. γκουγκλαρε το και θα βρεις και εταιρεις στο εξωτερικό που κάνουν τα ίδια.....

Δημοσ.

Μέτρησε τις TVS διόδους τότε. Λογικά έχει βραχυκυκλώσει η μια (στην καλύτερη περίπτωση βέβαια) και δεν είναι ανάγκη να σκάσουν, μπορεί να μην φαίνεται εξωτερικά. Άμα δεν ξέρεις ποιες είναι οι TVS ανέβασε μια φωτο να δούμε ή πες μοντέλο δίσκου - πλακέτας. Όταν τον πάρεις στα χέρια σου βέβαια και αν δεν το κοιτάξουν πιο πρώτα και στο μαγαζί που τον έχεις.....

Στα παιδιά που το έδωσα, στο κατάστημά τους, μου είπανε θα τον κάνουν ελέγχους της Seagate να δούνε αντιδράσεις του δίσκου. Αλλά η ερώτησή μου είναι η εξής : Από την στιγμή που λένε πως δίνουν τροφοδοσία και την μετράνε με πολύμετρο και την πετάει έξω, τότε τι δοκιμές να κάνουν με την καμμένη πλακέτα; Αυτό τώρα "στέκει" ή είναι καθαρά τυπικό; :unsure:

Δημοσ.

Είχα νεότερα. Μου είπε ο τεχνικός, πως είδε και την κάτω πλευρά της πλακέτας και πως είναι "κουκλί".. Δεν έχει λέει καθόλου σημάδια καμμένου, δεν έχει τίποτα.. Υποψιάζεται λέει πως φταίει κάποιο τσιπάκι ή γενικότερα κάτι άλλο μικρό. Θα το δώσει σε ένα άλλο εργαστήριο που συνεργάζεται που μπορούνε να δούνε τι φταίει καλύτερα, που έχουνε δικές τους πλακέτες και έχουνε και μια που ταιριάζει στο δικό μου, για να δούνε τι θα γίνει.

Αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, πρέπει να πάει για recovery και εκεί αρχίζουν οι τρελές τιμές. -_-

Δημοσ.

Άλλο το "κουκλί" και άλλο το καλή, οτι έχει καεί δεν είναι ανάγκη να φαίνεται, πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να ελέγξει τις TVS, τις μέτρησε; Σου είπε; Αυτό το "πετάει έξω" τι να σου πω, πρώτη φορά το ακούω, αν εννοεί οτι χτυπάει OCP στο τροφοδοτικό απο το βραχυκύκλωμα της TVS και δεν παίρνει μπρος ναι, γίνεται.

Μετά, για το άλλο μαγαζί που λέει τι να σου πω, τιμές ρώτα πρώτα...

• Like 2
Δημοσ.

Δεν μου είπε ακριβώς τι έκανε, απλώς μου είπε πως το εξέτασε και πως δεν παίρνει ρεύμα καθόλου. Τόνισε και είπε πολλές φορές πως ο σκληρός δείχνει εντελώς νεκρός, πως του δίνει ρεύμα και είναι λες και δεν το δέχεται.

Δεν γνωρίζω και εγώ τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, για να πετάξω αμέσως και την επόμενή μου ερώτηση. :-(

Αύριο θα γνωρίζω τι θα μου πούνε και από το άλλο μαγαζί. Η τιμή τους είναι 20 ευρώ για μικροδιορθώσεις και εάν πια το πρόβλημα έχει προχωρήσει, η τιμή φυσικά αυξάνεται.

2 την έχουνε δει μέχρι στιγμής. Ο ένας μου είπε πως πετάει το ρεύμα έξω και ο άλλος ο τεχνικός μου είπε πως δεν δέχεται καθόλου ρεύμα.

Πιστεύω πως η περίπτωσή μου είναι απλά βλάβη στην ηλεκτρονική πλακέτα. Αυτό δηλαδή θέλω και να πιστεύω.

Βρήκα ένα κείμενο σε μια σελίδα από αυτούς που κάνουν ανάκτηση δεδομένων και πιστεύω πως η περιγραφή του προβλήματος, ταιριάζει στην περίπτωσή μου.

Το κείμενο είναι το εξής:

"Πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτα σε σκληρό δίσκο:

•     Μυρίζει η πλακέτα
  •     Ο σκληρός δίσκος έχει καμένο chip και μυρίζει καμμένο ;
  •     Υπάρχει υπερθέρμανση στην ηλεκτρονική πλακέτα ;
  •     Δεν ξεκινάει καθόλου να γυρίζει ο δίσκος ;
  •     Ο σκληρός δισκος δεν παίρνει ρεύμα καθόλου ;
  •     Έχουν σπάσει τα βίσματα σύνδεσης του δίσκου ;

Πρόβλημα στην πλακέτα του σκληρού δίσκου (πρόβλημα στο PCB)

Ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο: Καμμένες αντιστάσεις, δίοδοι, σκασμένα ολοκληρωμένα chip, χαλασμένοι "δρόμοι" είναι τα προβλήματα.

Υπερτάσεις απο το δίκτυο του ρεύματος μπορεί να περάσουν μέσα στο σύστημα του υπολογιστή μας και να προκαλέσουν ηλεκτρονική ζημιά σε ευαίσθητα κυκλώματα όπως αυτό του σκληρού δίσκου.

Αρκετές φορές μπορεί η υπέρταση να προκληθεί και απο το ίδιο το τροφοδοτικό του υπολογιστή, συμβάν απο το οποίο δεν μπορούμε να προστατευθούμε. ( κακή ώρα η περίπτωση μου )

Μια υπέρταση όταν φτάσει στην ηλεκτρονική πλακέτα του δίσκου, μπορεί απλά να καταστρέψει μια δίοδο ή να προχωρήσει στα ολοκληρωμένα κυκλώματα και τότε η ζημιά ειναι μεγαλύτερη. "

Δημοσ.

ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΝ ΔΩΣΕΙΣ  επερεπε να ειχες κανει μια ερευνα αγορα  εδω και στο ebay  ισωσ για παρομοια πλακετα... .ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ....ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΑΝ  ΞΕΚΙΝΑΓΕ (μοτερ)  Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΑΝ ΤΑ PLATTERS... (ασχετα απο το εαν μπορουσες να δεις  δεδομενα...)  σε αυτη την περιπτωση η ανακτηση δεδομενων ειναι απλη και φθηνη... εαν σδεν σου γιριζε ο δισκος τοτε σιγουρα παμε σε ακριβες λυσεις... ΤΩΡΑ ΕΠΑΦΙΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ  για να σου παρουν είτε 200 ειτε 800  ευρω....

ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ?

TURBOX DEER?

Δημοσ.

Καλά μακάρι να είναι κάτι απλό να πάρεις τα δεδομένα σου με ένα 20ρι, απο εκεί και πέρα βλέπουμε... Βέβαια εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο παράξενα, ας ελπίσουμε να είναι οκ οι τύποι που τον πήγες και να σου πούνε αλήθεια για την βλάβη.... Anyway, πες μας τι έγινε εν τέλει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...