Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ετοιμάζομαι για αναβάθμιση και επειδή έχω καιρό να ασχοληθώ με το "άθλημα", μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες. Για την ώρα έχω αγοράσει μόνο τις μνήμες οι οποίες είναι οι παρακάτω και μάλλον πάω για μητρική με z97 chipset και επεξεργαστή τον i3 4330 ή τον αντίστοιχο Haswell refresh.

http://www.insomnia.gr/topic/526727-ram-kingston-hyperx-beast-ddr3-8gb-2x4gb-2400mhz-you-55%E2%82%AC-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83/

Οι απορίες είναι οι εξής:

1)τι είναι το vrm και πόσο σημαντικό είναι για την επιλογή μιας μητρικής;

2)οι μνήμες που έχω είναι στα 1,65 volt, υποστηρίζουν όλες οι μητρικές 1,65 volt ή οι καινούργιες υποστηρίζουν μόνο 1,5 volt;

3)οι μνήμες τρέχουν στα 2400mhz, υπάρχουν μητρικές που τις υποστηρίζουν by default ή μόνο με overclocking θα δουλεύουν στα 2400;

4)βλέπω ότι οι περισσότερες μητρικές έχουν 2,3 και 4 pci express x16 και ελάχιστες μικρές pci express x1, αυτό γιατί συμβαίνει; μήπως οι κάρτες pci express x1 μπορούν να μπουν και να λειτουργήσουν και σε θύρα pci express x16 απλά αφήνοντας κενή την υπόλοιπη υποδοχή της x16;

Δημοσ.

1) Tα VRM είναι υπεύθυνα για την σωστή τροφοδοσία του επεξεργαστή. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο χοντρικά.

2) Παίζουν στα 1,65V.

3) Όπως και στην ερώτηση "2", έτσι και εδώ. Στην ουσία κάνεις Overclocking που ο κατασκευαστής το εγκρίνει. Όταν βάλεις τις μνήμες στη μητρική και αυτές διαθέτουν XMP Profile, ορίζεις από το BIOS το XMP Profile που θες και παίζουν. Αν και σπάνια μπορεί να υπάρξουν ασυμβατότητες, αν θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα παίξουν οι μνήμες με την μητρική μας, θα πρέπει να διαβάσουμε αν είναι στο Compatibility list της μητρικής.

4) http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About-the-PCI-Express/190/4

• Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση και υπερπλήρη απάντηση! Σχετικά με τα vrm και με δεδομένο ότι έχω μνήμες στα 2400, ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός σε vrm που θα πρέπει να έχει η μητρική που θα πάρω; Γιατί σκέφτομαι να δώσω μέχρι 120€ για μητρική. Επίσης αυτά τα vrm αν δεν τα αναφέρει ο κατασκευαστής, φαίνονται με κάποιο τρόπο πάνω στην μητρική ώστε να μπορούμε να τα μετρήσουμε μόνοι μας;

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση και υπερπλήρη απάντηση! Σχετικά με τα vrm και με δεδομένο ότι έχω μνήμες στα 2400, ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός σε vrm που θα πρέπει να έχει η μητρική που θα πάρω; Γιατί σκέφτομαι να δώσω μέχρι 120€ για μητρική. Επίσης αυτά τα vrm αν δεν τα αναφέρει ο κατασκευαστής, φαίνονται με κάποιο τρόπο πάνω στην μητρική ώστε να μπορούμε να τα μετρήσουμε μόνοι μας;

Η μητρικές αναφέρουν μέχρι τι συχνότητα σηκώνουν στις RAM. Πολλές φορές το γράφουν ακόμα και πάνω στην πλακέτα. Για περισσότερη σιγουριά όπως είπα, καλό είναι να ελέγχουμε στο Site του κατασκευαστή της μητρικής.

Φαίνονται τα VRMs, αλλά παρόλα αυτά αναφέρονται και στα Specifications συχνά ως Phases.

Για παράδειγμα αυτή η μητρική έχει 8. Το λέει φάσεις.

post-115429-0-75605000-1399402585_thumb.jpg

post-115429-0-50168200-1399402677_thumb.png

http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z87%20Killer/

Δημοσ.

θα ασχοληθείς καθόλου με oc ? και για επεξεργαστή κατά τη γνώμη μου αν θες intel οπωσδήποτε ανέβα σε i5..

Τώρα όχι, μόνο στα γεράματά του αν δεν τραβάει μπορεί να δοκιμάσω κάτι. Βέβαια τις μνήμες στα 2400 θα τις βάλω από την αρχή. Γιατί λες να πάω σε i5; Αν το λες για παιχνίδια, δεν παίζω και κάρτα γραφικών μάλλον θα αφήσω αυτή που έχω στην υπογραφή μου.

Η μητρικές αναφέρουν μέχρι τι συχνότητα σηκώνουν στις RAM. Πολλές φορές το γράφουν ακόμα και πάνω στην πλακέτα. Για περισσότερη σιγουριά όπως είπα, καλό είναι να ελέγχουμε στο Site του κατασκευαστή της μητρικής.

Φαίνονται τα VRMs, αλλά παρόλα αυτά αναφέρονται και στα Specifications συχνά ως Phases.

Για παράδειγμα αυτή η μητρική έχει 8. Το λέει φάσεις.

attachicon.gifFatal1ty Z87 Killer(m).jpg

attachicon.gifScreen Shot 2014-05-06 at 9.56.42 PM.png

http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z87%20Killer/

Ευχαριστώ και πάλι! Η μητρική που σκέφτομαι να πάρω(και με την οποία ελπίζω να είναι συμβατές οι μνήμες μου) είναι η παρακάτω που έχει 8 vrms. Τι άποψη έχετε;

http://www.asus.com/Motherboards/Z97A/overview/

Δημοσ.

το λέω γιατί σε κόβω για άτομο που κρατάει χρόνια το pc του, και ο i5 θα σου "κρατήσει" παραπάνω. υπόψιν οτι στην intel οι επεξεργαστές που κλοκάρουν συνοδεύονται απο το χαρακτηριστικό "Κ" π.χ. i5-4670 K.

μπορείς αφού δεν θα ασχοληθείς ιδιαίτερα με το oc να "πέσεις" σε μητρική και σε κάποιον όχι Κ cpu αν θες να μειώσεις το κόστος. οσον αφορά την vga μην την βάζεις. άσε τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή καλύτερα.

Δημοσ.

το λέω γιατί σε κόβω για άτομο που κρατάει χρόνια το pc του, και ο i5 θα σου "κρατήσει" παραπάνω. υπόψιν οτι στην intel οι επεξεργαστές που κλοκάρουν συνοδεύονται απο το χαρακτηριστικό "Κ" π.χ. i5-4670 K.

μπορείς αφού δεν θα ασχοληθείς ιδιαίτερα με το oc να "πέσεις" σε μητρική και σε κάποιον όχι Κ cpu αν θες να μειώσεις το κόστος. οσον αφορά την vga μην την βάζεις. άσε τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή καλύτερα.

Σωστά "με κόβεις" αλλά επειδή έχω και το "μικρόβιο" να αλλάζω κατα καιρούς αρκετά πράγματα στο hardware -πλην της βάσης, δηλαδή της μητρικής πλακέτας- κοιτάζω να έχει κάποιες παραπάνω δυνατότητες η μητρική και ο επεξεργαστής. Για την χρήση που κάνω(κυρίως ιντερνετ) πιστεύω ότι ο i3 4330 είναι υπεραρκετός. Τώρα μιας και ανέφερες το χαρακτηριστικό "Κ", αυτό δεν υπάρχει καθόλου στους i3; πως βλέπω αν κάποιος είναι έκδοση Κ;

Επίσης για την κάρτα γραφικών, σκέφτηκα και εγώ να αφήσω την ενσωματωμένη της cpu αλλά από την άλλη δεν πιστεύω να είναι καλύτερη από μία κάρτα γραφικών την οποία είχα πάρει κάπου στα 600€ και ήταν η ισχυρότερη του 2007 έστω και αν έχουν περάσει κάποια χρόνια. Τουλάχιστον στην παρακάτω λίστα η σειρά 4000 της intel φαίνεται πιο χαμηλά από την x1900xtx.

http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-graphics-card-review,3107-7.html

Δημοσ.

για τον ι3 λέω οτι με ένα 50άρικο πας σε ι5 που θα σε καλύψει για περισσότερα χρόνια καθώς είναι 4πύρινος. το αν το cpu είναι Κ το γράφει στο τέλος του ονόματος πχ ι5-4670 Κ όπως έγραψα παραπάνω.

τώρα για τον ι3 ναι θα σε καλύψει και με το παραπάνω, άλλα σε αυτήν την τιμή δεν δικαιολογείτε οπότε πιστεύω οτι αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω. απο την άλλη ο ι3 με μια ακριβή μητρική είναι άστοχος συνδυασμός κατα τη γνώμη μου. η ποιότητα του συστήματος τροφοδοσίας ( vrm ) είναι κάτι που λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν όταν κάνουμε oc και γενικά όταν έχουμε ενεργοβόρα cpu.

όσο για την gpu του επεξεργαστή, πέρα απο το οτι καλύπτει και αυτή τις ανάγκες σου,  τα βασικά σετ εντολών ( χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα ) μπορεί να φανούν ποιο χρήσιμα απο τις ΑΤΙ συν οτι γλυτώνεις κατανάλωση και θερμοκρασίες στο κουτί σου.

• Like 1
Δημοσ.

για τον ι3 λέω οτι με ένα 50άρικο πας σε ι5 που θα σε καλύψει για περισσότερα χρόνια καθώς είναι 4πύρινος. το αν το cpu είναι Κ το γράφει στο τέλος του ονόματος πχ ι5-4670 Κ όπως έγραψα παραπάνω.

τώρα για τον ι3 ναι θα σε καλύψει και με το παραπάνω, άλλα σε αυτήν την τιμή δεν δικαιολογείτε οπότε πιστεύω οτι αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω. απο την άλλη ο ι3 με μια ακριβή μητρική είναι άστοχος συνδυασμός κατα τη γνώμη μου. η ποιότητα του συστήματος τροφοδοσίας ( vrm ) είναι κάτι που λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν όταν κάνουμε oc και γενικά όταν έχουμε ενεργοβόρα cpu.

όσο για την gpu του επεξεργαστή, πέρα απο το οτι καλύπτει και αυτή τις ανάγκες σου,  τα βασικά σετ εντολών ( χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα ) μπορεί να φανούν ποιο χρήσιμα απο τις ΑΤΙ συν οτι γλυτώνεις κατανάλωση και θερμοκρασίες στο κουτί σου.

+1

Δημοσ.

Αφού σε ευχαριστήσω άλλη μία φορά για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σου, θα ήθελα να πω ότι σχετικά με τον επεξεργαστή σκεφτόμουν ότι όταν περάσουν τα χρόνια και φτάσει η ώρα να μην με καλύπτει, τότε θα είναι πολύ φθηνοί οι i7, οπότε με πολύ λίγα χρήματα θα μπορώ να αναβαθμίσω αρκετά την cpu μου.

Για την κάρτα γραφικών μου φαίνεται πολύ σωστή η σκέψη σου και μάλλον αυτό θα κάνω, ενώ με την άλλη κάρτα και ότι μείνει από hardware, θα φτιάξω ένα δεύτερο pc.

Η μητρική asus με τα 8 vrms που έβαλα σε προηγούμενο post πως σου φαίνεται σαν επιλογή;

Δημοσ.

τη μητρική σε τι τιμή την βρήκες? μια χαρά μου φαίνεται.. είναι μια καλή σκέψη, δε λέω, αλλά σε 3-4 χρόνια μπορεί δεις τον ι7 να τον δίνουν κανένα 150άρι..( βλέπω κατά καιρούς κάτι quad 775 80 και 100 ευρό απο κάτι παλαβούς ) και σκέψου ο ι3 τώρα έχει πχ 100 και για τον ι7 σε 3-4 χρόνια μπορεί να δώσεις 150.. με 270 περίπου τον παίρνεις σήμερα, και με 300 θα είναι και ο Κ  :-) 

άλλα είναι λίγο overkill για τη χρήση σου..

Δημοσ.

Η μητρική κυκλοφόρησε στην Αμερική στα 149$ οπότε φαντάζομαι πως εδώ θα έχει περίπου στα 120 ευρώ όταν έρθει. Για τον επεξεργαστή θυμάμαι που είχα πάρει τον x2 4200+(τον οποίο έχω ακόμα) στα 369€ και μετά από ένα μήνα τον έριξε η amd περίπου στα 200€! Να μην πω για όλο το pc(της υπογραφής μου) που μου είχε στοιχίσει 3500€ και στην ουσία το χρησιμοποίησα μόνο για ιντερνετ και απλά προγράμματα...οπότε λέω να μην κάνω τα ίδια λάθη. Βέβαια μέχρι να έρθουν οι refresh και οι z97 μητρικές -αναλόγως και τα οικονομικά μου εκείνη την στιγμή- θα το σκεφτώ σοβαρά αν θα πάω σε i5. Για την ώρα περισσότερο με προβληματίζει το αν θα είναι συμβατές οι μνήμες που έχω πάρει, με την μητρική που θέλω.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι! Η μητρική που σκέφτομαι να πάρω(και με την οποία ελπίζω να είναι συμβατές οι μνήμες μου) είναι η παρακάτω που έχει 8 vrms. Τι άποψη έχετε;

http://www.asus.com/Motherboards/Z97A/overview/

Μια χαρά φαίνεται η μητρική.

Μέχρι να τις δούμε στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις από άλλες εταιρίες. 

Δημοσ.

Διαβάζοντας το άρθρο για την κυκλοφορία των haswell refresh μου δημιουργήθηκε μία ακόμα απορία. Για να δουλέψουν οι μνήμες μου στα 2400mhz(τα οποία και υποστηρίζουν), πρέπει ο επεξεργαστής να έχει ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές ή είναι άσχετα μεταξύ τους; Διαβάζοντας την απάντηση του συμφορουμίτη Heatspreader στο τρίτο ερώτημά μου, φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται επεξεργαστής με ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει σωστά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...