Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους και όλες.

Είμαι ένας προγραμματιστής κυρίως Web εφαρμογών και δουλεύω κυρίως σε PhP-MySQL-Flash (Action Script 3). Τους τελευταίους μήνες σκέφτομαι να κάνω μια στροφή στις λεγόμενες "σουίτες εργαλείων" μιας και η αγορά έχει στραφεί σε πιο αν μπορώ να πώ "πολύπλοκες" και βαριές εφαρμογές τόσο για Web όσο  και για Desktop.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να μαθαίνω προγραμματισμό σε Pascal και αφού πέρασα έναν χρόνο στην object-oriented Pascal, στράφηκα στην PhP και την Flash με τις οποίες εργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Αφιέρωσα αρκετές ώρες ψάχνοντας στο δίκτυο τις διαφορές ανάμεσα στους δύο "γίγαντες" (Delphi και .NET), αλλά δεν μπόρεσα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα. Οπότε θα ήθελα την ευγενική σας συμβουλή γιατί σύντομα πρέπει να αποφασίσω και να αρχίσω να μαθαίνω την συγκεκριμένη σουίτα εργαλείων.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Εγω δε καταλαβα τι θες να κανεις.Απο οσο ξερω η Delphi εχει περιορισμένες δυνατότητες web.

Αν και οσες ελληνικες εφαρμογες σε delphi εχω δει ειναι πιο ποιοτικες απο .net.

Πιστευω η .NET είναι καλυτερη επιλογη με τη C#. Μπορεις να κανεις και desktop εφαρμογές και web αλλα και για κινητά μεσω xamarin που ειναι πολυ της μοδας και το χρησιμοποιούν πολυ μεγαλες εταιρίες. Και επιπλεον μέσω mono παιζεις και σε Linuxoni.

Δε νομιζω παντως πως η Delphi ειναι τοσο γιγαντας πλεον. ΓΙΑ desktop υπάρχει και το Qt.

Δημοσ.

Εγω δε καταλαβα τι θες να κανεις.Απο οσο ξερω η Delphi εχει περιορισμένες δυνατότητες web.

Αν και οσες ελληνικες εφαρμογες σε delphi εχω δει ειναι πιο ποιοτικες απο .net.

Πιστευω η .NET είναι καλυτερη επιλογη με τη C#. Μπορεις να κανεις και desktop εφαρμογές και web αλλα και για κινητά μεσω xamarin που ειναι πολυ της μοδας και το χρησιμοποιούν πολυ μεγαλες εταιρίες. Και επιπλεον μέσω mono παιζεις και σε Linuxoni.

Δε νομιζω παντως πως η Delphi ειναι τοσο γιγαντας πλεον. ΓΙΑ desktop υπάρχει και το Qt.

Φίλε ParhsG

Σε ευχαριστώ πρώτα απ' όλα για την γρήγορη απάντησή σου.

Αυτό που θέλω να κάνω - όπως ρώτησες - είναι να περάσω από την δημιουργία απλών (σχετικά) Web-pages και εφαρμογών σε πιο σύνθετες εφαρμογές. Πχ. να μπορώ να κάνω μια εφαρμογή για μια ετερεία που ασχολείτε με το "ναυτιλιακό Forwarding" (Containers κλπ.) και η οποία αφενός να μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και λειτουργίες μιας τέτοιας ετερείας, αφ' ετέρου δε να εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

1) Να μπορεί να επικοινωνεί με άλλα υποκαταστήματα της που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο (μέσω ενός intranet), αλλά και με

άλλες ετερείες (πχ ναυτιλιακές) που θα ενημερώνουν την βάση δεδομένων της.

2) Ένας υπάλληλος αυτής της ετερίας να μπορεί να έχει πρόσβαση στα συστήματα της ετερείας τόσο εντός όσο και εκτός -  αν του

επιτρέπεται - εργασιακού χώρου.

Όπως ανέφερα στην ερώτησή μου, έχοντας ασχοληθεί για έναν σχεδόν χρόνο "επιφανειακά" με το Delphi- Object Oriented Pascal ( αναφέρομαι στο Delphi 7 ), παρατήρησα ότι πραγματικά κάνει πολύ καλές και δυνατές Desktop εφαρμογές. Επίσης, είχα την τύχη να έχω έναν πολύ καλό "δάσκαλο" ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κάτι που να κάνει η C#.ΝΕΤ το οποίο να μην μπορεί να το κάνει το Delphi (για Dekstop εφαρμογές πάντα).

Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι στις 2-3 τελευταίες μέρες που ψάχνω στο ίντερνετ για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο σουίτες, διάβασα απόψεις χρηστών του Delphi ότι η τελευταία του έκδοση (Delphi XE6), μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές ανεξαρτήτου πλατφόρμας (iOS, Linux, Android, WS κλπ), όπως επίσης και Web εφαρμογές.

Από την άλλη πλευρά η .ΝΕΤ είναι ένας γίγαντας που έχει - αν όχι το μεγαλύτερο - ένα πολύ μεγάλο κόμματι της αγοράς.

Ξέχασα να πώ ότι δοκίμασα πριν 2 χρόνια να μάθω την C#.NET σουίτα σε extra ταχύρρυθμο τμήμα, από την οποία όμως δυσκολεύτηκα αρκετά στις Web εφαρμογές (ίσως λόγω PhP). Είμαι διατεθειμένος να δώσω τον απαιτούμενο χρόνο για να μάθω σωστά μια από τις δύο σουίτες, αλλά επειδή δεν μπορώ να αναγνωρίσω ποια είναι η καλύτερη ή ποια έχει "μελον", ζητώ τις απόψεις των πιο έμπειρων από εμένα προγραματιστών.

Ελπίζω τώρα να έγινα πιο κατανοητός.

Σε ευχαριστώ και πάλι

Δημοσ.

Η Delphi (όπως και ο C++ Builder) είναι μια πολύ καλή λύση αν σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός native εφαρμογών σε Windows, εδώ και κάμποσο καιρό βέβαια γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα εργαλεία να μπουν και σε άλλες πλατφόρμες (μέσω του FireMonkey framework) αλλά προς το παρόν το ατού τους είναι τα MS-Windows (το FireMonkey είναι σχετικά ανώριμο σε σχέση με το δοκιμασμένο χρόνια τώρα VCL framework).

Το QT είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για όσους έχουν εμπειρία σε C++, ήταν μάλιστα από την αρχή προσανατολισμένο στην ανάπτυξη εφαρμογών για πολλές πλατφόρμες (Linux, Windows, iOS κλπ) οπότε πρόκειται για δοκιμασμένη λύση. Σε σύγκριση όμως με την Delphi (ή πιο δίκαια τον C++ Builder) υστερεί σε φιλικότητα καθώς ναι μεν το framework του είναι πανίσχυρο αλλά ταυτόχρονα περισσότερο πολύπλοκο από εκείνο (VCL) που προσφέρει η Delphi.

Το .NET και η C# είναι επίσης μια εξαίρετη λύση για όσους γουστάρουν managed κώδικα και υπάρχουν διάφορες προσπάθειες για την επέκταση του και πέρα από τα Windows (πχ. Mono κλπ. όπως προαναφέρθηκε), αν σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη "εμπορικών εφαρμογών" (Β.Δ. κλπ) τότε είναι κατά την γνώμη μου μια σίγουρη λύση. Αν σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη πιο εξωτικών εφαρμογών πάντως (& σε συνάρτηση και με το αντικείμενο τους) προσωπικά προτιμώ εργαλεία που προσφέρουν native κώδικα.

Επί του προκείμενου τώρα, για την εφαρμογή που θέλεις να αναπτύξεις νομίζω ότι κανένα εργαλείο από τα παραπάνω δεν θα σε βοηθήσει ουσιαστικά αν δεν έχεις ήδη μια ικανή εμπειρία α)μαζί του και β)με το ίδιο το προς ανάπτυξη αντικείμενο καθώς ζητάς κάτι πολύπλοκο το οποίο απαιτεί μεγάλη εμπειρία για την ολοκλήρωση του.

Δημοσ.

@Eagleeye

Το θέμα που ανοίγεις είναι πολύ γενικό καθώς αυτό που θέλεις να αναπτύξεις αναγκαστικά θα εμπλέξει πολλές τεχνολογίες, κι αν κάποιος δεν έχει έστω το βασικό σχεδιασμό στα χέρια του, δεν μπορεί να σου δώσει αιτιολογημένη απάντηση σχετικά με το τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς οπωσδήποτε κάποια κομμάτια σε php ή άλλη ανάλογη scripting γλώσσα, καθώς για τα συγκεκριμένα θα προτιμήσεις την ευελιξία να αλλάζεις τον κώδικα ακόμα και σε live site, εν ανάγκη, σε αντίθεση με το να κάνεις compile για "κάθε μικροαλλαγή".

Για αυτά που θα θέλεις να κάνεις compile σε binary, είτε αφορούν το web είτε τα (ενδεχόμενα) desktop interfaces, προσωπικά δεν είμαι σε θέση να συγκρίνω Delphi με .NET, αλλά μπορώ να σου μεταφέρω την εμπειρία μου από πολλά χρόνια ενασχόλησης με Delphi.

Στην Delphi θυμάμαι είχα φτιάξει πάρα πολλά ISAPI dlls με πρωτοφανή ευκολία (για CGI ούτε συζήτηση!). Το καλύτερο όμως ήταν πως μπορούσα να χρησιμοποιήσω κομμάτια από τα desktop interfaces μέσα στο ISAPI (πχ data modules) κι έτσι έγραφα πιο DRY.

Και λέω "θυμάμαι" γιατί έφτασα μέχρι την 6 και μετά την παράτησα για χάρη του Lazarus/FPC το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δεις εφόσον προέρχεσαι από Object Pascal background. Σε αυτό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω ISAPI, καθώς εκείνο τον καιρό οι ανάγκες μου άλλαξαν συνολικότερα, αλλά έχω φτιάξει πχ Apache modules με ανάλογη (όχι την ίδια) ευκολία και με τα ίδια πλεονεκτήματα. Επιπλέον το Lazarus υποστηρίζει διάφορες αρχιτεκτονικές και λειτουργικά συστήματα, τόσο που όταν πρωτοβγήκε έκανε το (τότε) Kylix να μοιάζει με άνοστο ανέκδοτο!

Τώρα, από 'κεί και πάνω, αρχίζεις να χτίζεις...

Δημοσ.

Η Delphi (όπως και ο C++ Builder) είναι μια πολύ καλή λύση αν σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός native εφαρμογών σε Windows, εδώ και κάμποσο καιρό βέβαια γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα εργαλεία να μπουν και σε άλλες πλατφόρμες (μέσω του FireMonkey framework) αλλά προς το παρόν το ατού τους είναι τα MS-Windows (το FireMonkey είναι σχετικά ανώριμο σε σχέση με το δοκιμασμένο χρόνια τώρα VCL framework).

Το QT είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για όσους έχουν εμπειρία σε C++, ήταν μάλιστα από την αρχή προσανατολισμένο στην ανάπτυξη εφαρμογών για πολλές πλατφόρμες (Linux, Windows, iOS κλπ) οπότε πρόκειται για δοκιμασμένη λύση. Σε σύγκριση όμως με την Delphi (ή πιο δίκαια τον C++ Builder) υστερεί σε φιλικότητα καθώς ναι μεν το framework του είναι πανίσχυρο αλλά ταυτόχρονα περισσότερο πολύπλοκο από εκείνο (VCL) που προσφέρει η Delphi.

Το .NET και η C# είναι επίσης μια εξαίρετη λύση για όσους γουστάρουν managed κώδικα και υπάρχουν διάφορες προσπάθειες για την επέκταση του και πέρα από τα Windows (πχ. Mono κλπ. όπως προαναφέρθηκε), αν σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη "εμπορικών εφαρμογών" (Β.Δ. κλπ) τότε είναι κατά την γνώμη μου μια σίγουρη λύση. Αν σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη πιο εξωτικών εφαρμογών πάντως (& σε συνάρτηση και με το αντικείμενο τους) προσωπικά προτιμώ εργαλεία που προσφέρουν native κώδικα.

Επί του προκείμενου τώρα, για την εφαρμογή που θέλεις να αναπτύξεις νομίζω ότι κανένα εργαλείο από τα παραπάνω δεν θα σε βοηθήσει ουσιαστικά αν δεν έχεις ήδη μια ικανή εμπειρία α)μαζί του και β)με το ίδιο το προς ανάπτυξη αντικείμενο καθώς ζητάς κάτι πολύπλοκο το οποίο απαιτεί μεγάλη εμπειρία για την ολοκλήρωση του.

Φίλε @Directx

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Μου προτείνεις για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών την C#.NET. ως μια σίγουρη λύση.

Δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου γιατί ναι μεν στις Desktop - interface εφαρμογές είναι αρκετά δυνατή, αλλά ως προς τις Web εφαρμογές είναι πλήρως δεσμευτική εφόσον επιτρέπει μονάχα δημιουργία σε ΑSP, την οποία προσωπικά βρίσκω πολύ δύσχρηστη και χοντροκομένη. Δεν ξέρω εάν πχ μπορώ να δημιοργήσω Web εφαρομγές σε PhP - .NET  ή σε  PhP - C#.NET και να χρησιμοποιήσω την LINQ τεχνολογία σε συνδυασμό με PhP , ή χειριστήρια και αντικείμενα της C# σε συνδυασμό με κώδικα PhP.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι ναι μεν δεν έχω σημαντική εμπειρία με καμία από τις δύο αυτές σουίτες - για αυτό και ψάχνω να βρω πια είναι η πιο ικανή αλλά και φιλική για να αφιερώσω τον απαιτούμενο χρόνο και να την μάθω -  αλλά όσον αφορά το αντικείμενο έχω ήδη φίλους μου που δουλεύουν σε τέτοιες εταιρείες, οι οποίοι μπορούν να μου παράσχουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που θα πρέπει να πληρεί και εξυπηρετεί μια τέτοια σύνθετη εφαρμογή.

Επομένως αυτό που με απασχολεί είναι τρία θα μπορούσα να πω θέματα:

1) Ποια σουίτα θα μου παρέχει την ίδια εργονομία-αποδοτικότητα-φιλικότητα τόσο για Desktop interface, όσο και για Web εφαρμογές.

2) Ποια σουίτα θα μου επιτρέψει να δουλέψω το Web κομάτι σε PhP - έτσι ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία της και τις

αυτοματοποιημένες ρουτίνες της, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τις εφευρίσκω και να τις υλοποιώ εγώ αλλά να τις έχω έτοιμες

(και επίσης να μην χρειαστεί να περάσω για το Web κομάτι σε κάποιο PhP framework, αλλά να δουλεύω μόνο μέσω μιας σουίτας)

3) Ποια θα μου προσφέρει το λεγόμενο interoperability, έτσι ώστε η τελική εφαρμογή να μην είναι δεσμευμένη μονάχα σε Windows OS

(Το τελευταίο βέβαια έρχεται δευτερεύον μιας και ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς χρησιμοποιεί Windows OS).

Για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ για την απάντησή σου και θα ήθελα την άποψή σου για τις "λεπτομέρειες" που μόλις παρέθεσα  

Δημοσ.

Δουλευω με delphi, και για την delphi μπορω να πω με σιγουρια οτι τα 2 πρωτα μπορει να τα κανει. Το μεγαλο πλεονεκτιμα της delphi επι της c#, σημφωνα με αυτα που μου εχουνε μεταφερει senior developers της εταιριας μου ειναι οτι ειναι πολυ καλυτερη σε συνδιασμο με δομες δεδομενων οσο αφορα ταχυτητα ευχρηστια, επιλογες. Βεβαια θα κανεις applications μονο για windows αλλα στα windows θα τρεχουνε native με ενα .exe file και τιποτα αλλο. 

Οσον αφορα το μελλον πιστευω σιγουρα η c# εχει μεγαλυτερο, αν και ειναι τοσο παρομοιες και εχουνε τοσα παρομοια 3rd party development που απλα αμα μπορεις να χρησιμοποιησεις την μια μπορεις και την αλλη. 

Δημοσ.

@Eagleeye

Το θέμα που ανοίγεις είναι πολύ γενικό καθώς αυτό που θέλεις να αναπτύξεις αναγκαστικά θα εμπλέξει πολλές τεχνολογίες, κι αν κάποιος δεν έχει έστω το βασικό σχεδιασμό στα χέρια του, δεν μπορεί να σου δώσει αιτιολογημένη απάντηση σχετικά με το τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς οπωσδήποτε κάποια κομμάτια σε php ή άλλη ανάλογη scripting γλώσσα, καθώς για τα συγκεκριμένα θα προτιμήσεις την ευελιξία να αλλάζεις τον κώδικα ακόμα και σε live site, εν ανάγκη, σε αντίθεση με το να κάνεις compile για "κάθε μικροαλλαγή".

Για αυτά που θα θέλεις να κάνεις compile σε binary, είτε αφορούν το web είτε τα (ενδεχόμενα) desktop interfaces, προσωπικά δεν είμαι σε θέση να συγκρίνω Delphi με .NET, αλλά μπορώ να σου μεταφέρω την εμπειρία μου από πολλά χρόνια ενασχόλησης με Delphi.

Στην Delphi θυμάμαι είχα φτιάξει πάρα πολλά ISAPI dlls με πρωτοφανή ευκολία (για CGI ούτε συζήτηση!). Το καλύτερο όμως ήταν πως μπορούσα να χρησιμοποιήσω κομμάτια από τα desktop interfaces μέσα στο ISAPI (πχ data modules) κι έτσι έγραφα πιο DRY.

Και λέω "θυμάμαι" γιατί έφτασα μέχρι την 6 και μετά την παράτησα για χάρη του Lazarus/FPC το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δεις εφόσον προέρχεσαι από Object Pascal background. Σε αυτό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω ISAPI, καθώς εκείνο τον καιρό οι ανάγκες μου άλλαξαν συνολικότερα, αλλά έχω φτιάξει πχ Apache modules με ανάλογη (όχι την ίδια) ευκολία και με τα ίδια πλεονεκτήματα. Επιπλέον το Lazarus υποστηρίζει διάφορες αρχιτεκτονικές και λειτουργικά συστήματα, τόσο που όταν πρωτοβγήκε έκανε το (τότε) Kylix να μοιάζει με άνοστο ανέκδοτο!

Τώρα, από 'κεί και πάνω, αρχίζεις να χτίζεις...

Φίλε @geomagas,

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Από αυτά που μου αναφέρεις παρατήρησα ότι μου προτείνεις να βγω από το δίλλημα "Delphi XE6 vs C#.NET" και να δοκιμάσω το Lazarus/FPC. Θα ήθελα, αν μπορείς να μου αναφέρεις από την εμπειρία σου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν είναι το ίδιο καλή (ή ακόμα καλύτερη) σουίτα με τις αναφερθείσες όσον αφορά τα desktop interfaces και γενικά desktop εφαρμογές, καθώς επίσης και την διαδραστικότητα της σουίτας και την ευκολία που παρέχει για PhP - Web εφαρμογές, όπως επίσης και για τα τρία (3) σημεία που ανέφερα ότι με ενδιαφέρουν στην απάντηση - ερώτηση - που έδωσα παραπάνω στον φίλο @Directx.

Και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπεις. Μιας και οι δύο σουίτες Lazarus-Delphi βασίζονται στην object-oriented-Pascal ποια θεωρείς ως πιο φιλική στον προγραματιστή και ως πιο αν μπορώ να πώ εύκολη στην εκμάθηση της.

Σ' ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου.

Δημοσ.

ΑSP, την οποία προσωπικά βρίσκω πολύ δύσχρηστη και χοντροκομένη.

Mια πιο σωστα δομημένη πλατφόρμα ειναι η ASP.NET MVC.

Δημοσ.

Mια πιο σωστα δομημένη πλατφόρμα ειναι η ASP.NET MVC.

Δεν εχω δει τις εξελιξεις το τελευταιο καιρό (1 χρονο)  αλλα πολλα features αλλων web framework αργησε πολυ να τα βαλει. Δηλαδη πρακτικα ειναι κ για πιο enterprise φαση.

Φίλε ParhsG

Σε ευχαριστώ πρώτα απ' όλα για την γρήγορη απάντησή σου.

Αυτό που θέλω να κάνω - όπως ρώτησες - είναι να περάσω από την δημιουργία απλών (σχετικά) Web-pages και εφαρμογών σε πιο σύνθετες εφαρμογές. Πχ. να μπορώ να κάνω μια εφαρμογή για μια ετερεία που ασχολείτε με το "ναυτιλιακό Forwarding" (Containers κλπ.) και η οποία αφενός να μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και λειτουργίες μιας τέτοιας ετερείας, αφ' ετέρου δε να εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

1) Να μπορεί να επικοινωνεί με άλλα υποκαταστήματα της που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο (μέσω ενός intranet), αλλά και με

άλλες ετερείες (πχ ναυτιλιακές) που θα ενημερώνουν την βάση δεδομένων της.

2) Ένας υπάλληλος αυτής της ετερίας να μπορεί να έχει πρόσβαση στα συστήματα της ετερείας τόσο εντός όσο και εκτός -  αν του

επιτρέπεται - εργασιακού χώρου.

Όπως ανέφερα στην ερώτησή μου, έχοντας ασχοληθεί για έναν σχεδόν χρόνο "επιφανειακά" με το Delphi- Object Oriented Pascal ( αναφέρομαι στο Delphi 7 ), παρατήρησα ότι πραγματικά κάνει πολύ καλές και δυνατές Desktop εφαρμογές. Επίσης, είχα την τύχη να έχω έναν πολύ καλό "δάσκαλο" ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κάτι που να κάνει η C#.ΝΕΤ το οποίο να μην μπορεί να το κάνει το Delphi (για Dekstop εφαρμογές πάντα).

Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι στις 2-3 τελευταίες μέρες που ψάχνω στο ίντερνετ για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο σουίτες, διάβασα απόψεις χρηστών του Delphi ότι η τελευταία του έκδοση (Delphi XE6), μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές ανεξαρτήτου πλατφόρμας (iOS, Linux, Android, WS κλπ), όπως επίσης και Web εφαρμογές.

Από την άλλη πλευρά η .ΝΕΤ είναι ένας γίγαντας που έχει - αν όχι το μεγαλύτερο - ένα πολύ μεγάλο κόμματι της αγοράς.

Ξέχασα να πώ ότι δοκίμασα πριν 2 χρόνια να μάθω την C#.NET σουίτα σε extra ταχύρρυθμο τμήμα, από την οποία όμως δυσκολεύτηκα αρκετά στις Web εφαρμογές (ίσως λόγω PhP). Είμαι διατεθειμένος να δώσω τον απαιτούμενο χρόνο για να μάθω σωστά μια από τις δύο σουίτες, αλλά επειδή δεν μπορώ να αναγνωρίσω ποια είναι η καλύτερη ή ποια έχει "μελον", ζητώ τις απόψεις των πιο έμπειρων από εμένα προγραματιστών.

Ελπίζω τώρα να έγινα πιο κατανοητός.

Σε ευχαριστώ και πάλι

Το project ειναι δυσκολο να το κανει ενα άτομο ομως.Οχι πως δε γίνεται. Γενικα ομως υπάρχουν έτιμες λυσεις που μπορει να ειναι καλυτερες. Αν θες ενα απλο LOB μπορει να ειναι οκ .

Προσωπικά για κάτι τετοιο δε θα κοιταγα για desktop λύση αλλα σε cloud.Με λιγα χρηματα σχετικα στήνεις server και δεν ασχολείσαι με hardware.Αυτο σου διευκολύνει το update αλλα και αλλα προβληματα.Αν κρίνεις απαραίτητο μπορεις να κανεις και desktop εφαρμογη που θα επικοινωνει μέσω ενος API.Αν και πλεον με τις δυνατότητες των browser ισως ειναι περιττο. Και μπορεις να εχεις API και για τις αλλες εταιρίες. Αν και κυριως απο οτι εχω δει συνηθως στέλνουν δεδομενα με excel η "τετραγωνα αρχεια".

Δημοσ.

Εγω κανα χρόνο εχω που αρχισα (web) και εχω ενθουσιαστει με το MVC. 

Βλεπω βγαινουν συχνα new versions και εχει καλη υποστήριξη απο τη Microsoft. 

Ειχα κανει αποπειρες παλαιοτερα σε ASP.NET αλλα δεν με τραβαγε. 

Δημοσ.

Προσωπικα παντως δε χρησιμοποιώ asp.net ,παρότι ένα project μου με αυτο εβγαζε μεγαλους τζιρους.Προτιμώ πιο "απλες" τεχνολογιες και linux συμβατες που στους server ειναι πιο δημοφιλεις.

Και γενικα δε ξερω ποσο καλο community εχει η delphi. Σε δημοτικοτητα πατνως δεν ειναι ψηλα.

http://stackoverflow.com/tags (ενα παραδειγμα)

Δημοσ.

Δεν εχω δει τις εξελιξεις το τελευταιο καιρό (1 χρονο)  αλλα πολλα features αλλων web framework αργησε πολυ να τα βαλει. Δηλαδη πρακτικα ειναι κ για πιο enterprise φαση.

Το project ειναι δυσκολο να το κανει ενα άτομο ομως.Οχι πως δε γίνεται. Γενικα ομως υπάρχουν έτιμες λυσεις που μπορει να ειναι καλυτερες. Αν θες ενα απλο LOB μπορει να ειναι οκ .

Προσωπικά για κάτι τετοιο δε θα κοιταγα για desktop λύση αλλα σε cloud.Με λιγα χρηματα σχετικα στήνεις server και δεν ασχολείσαι με hardware.Αυτο σου διευκολύνει το update αλλα και αλλα προβληματα.Αν κρίνεις απαραίτητο μπορεις να κανεις και desktop εφαρμογη που θα επικοινωνει μέσω ενος API.Αν και πλεον με τις δυνατότητες των browser ισως ειναι περιττο. Και μπορεις να εχεις API και για τις αλλες εταιρίες. Αν και κυριως απο οτι εχω δει συνηθως στέλνουν δεδομενα με excel η "τετραγωνα αρχεια".

Φίλε @ParhsG,

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Το θέμα του σέρβερ και του hardware είναι ένα βασικό κόμματι γενικά στις υλοποιήσεις πρότζεκτ, όμως εδώ δεν νομίζω ότι είναι το καίριο θέμα. Και αυτό το λέω όχι μόνο για το πρότζεκτ που θέλω μελοντικά να υλοποιήσω αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές χειρίζονται και λειτουργούν καλύτερα τοπικά (μιλάω πάντα για  Dektop εφαρμογές ή για τα Desktop κομάτια αυτών).

Πολύ περισσότερο δε, όσον αφορά την ασφάλεια και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα, η cloud λύση δεν είναι η καλύτερη (ειδικά σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας δικτύων, και σε περιπτώσεις DDoS attacks). Για αυτόν τον λόγο πολλές ετερείες στο εξωτερικό επιλέγουν είτε την αποθήκευση μόνο δεδομένων στο cloud (για εξοικονόμηση πόρων όσων αφορά την αναβάθμιση των σέρβερς ή την αγορά νέου hardware), ή επιλέγουν από ένα σύνθετο πρότζεκτ την υλοποίηση στο cloud μονάχα του Web κομματιού και βεβαίως την αποθήκευση των δεδομένων.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι για συγκεκριμένες εργασίες και διαδικασίες είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, αλλά για περιπτώσεις ιντρανετ ή εξ' αποστάσεως λειτουργίας γνωρίζω από μεγάλες ετερείες όπως η Maersk ότι προτιμούν έναν συνδυασμό από Desktop-Web εφαρμογές σε συνδυασμό με VPN' s για εξ' αποστάσεως πρόσβαση στα τοπικά δίκτυα. 

Το ζήτημα πάντως για να επιστρέψουμε στο θέμα μας είναι ποια σουίτα μπορεί να πληρεί και να υλοποιεί τα τρία σημεία που ανέφερα στον φίλο @Directx

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου και πάλι

Δημοσ.

Από αυτά που μου αναφέρεις παρατήρησα ότι μου προτείνεις να βγω από το δίλλημα "Delphi XE6 vs C#.NET" και να δοκιμάσω το Lazarus/FPC.

Όχι, ίσα ίσα που διαχώρησα τη θέση μου λέγοντας ότι δεν μπορώ να τα συγκρίνω, και το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι τα συμπεράσματά μου από την εμπειρία μου με τη Delphi (και μετέπειτα με το Lazarus).

Και ναι, προτείνω να κάνεις μία "βόλτα" από το Lazarus, μιας και όποιος έχει δουλέψει Delphi μπορεί να μεταβεί ταχύτατα (ήταν κατασκευασμένο εξ αρχής με αυτή τη λογική κατά νου).

Θα ήθελα, αν μπορείς να μου αναφέρεις από την εμπειρία σου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν είναι το ίδιο καλή (ή ακόμα καλύτερη) σουίτα με τις αναφερθείσες όσον αφορά τα desktop interfaces και γενικά desktop εφαρμογές, καθώς επίσης και την διαδραστικότητα της σουίτας και την ευκολία που παρέχει για PhP - Web εφαρμογές, όπως επίσης και για τα τρία (3) σημεία που ανέφερα ότι με ενδιαφέρουν στην απάντηση - ερώτηση - που έδωσα παραπάνω στον φίλο @Directx.

Στην αρχή κατάλαβα ότι ήθελες ένα άλλο εργαλείο, εναλλακτικό της php, για να κάνεις πράγματα που χρειάζονται μεγαλύτερο optimization από αυτό που προσφέρει μία scripting language.

Αν θέλεις ένα IDE για να δουλέψεις php, δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ με αυτά τα εργαλεία, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν πιο αρμόδιοι από μένα να απαντήσουν.

Και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπεις. Μιας και οι δύο σουίτες Lazarus-Delphi βασίζονται στην object-oriented-Pascal ποια θεωρείς ως πιο φιλική στον προγραματιστή και ως πιο αν μπορώ να πώ εύκολη στην εκμάθηση της.

Δεδομένου ότι η γλώσσα είναι 99% η ίδια, και το ide όπως είπα παραπάνω σχεδιάστηκε εξ αρχής για να μιμηθεί αυτό της Delphi (άρα έχει ελάχιστες διαφορές), δεν βλέπω κανένα λόγο να υποστηρίξω το ένα ή το άλλο για τα κριτήρια που θέτεις.

Δημοσ.

Όχι, ίσα ίσα που διαχώρησα τη θέση μου λέγοντας ότι δεν μπορώ να τα συγκρίνω, και το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι τα συμπεράσματά μου από την εμπειρία μου με τη Delphi (και μετέπειτα με το Lazarus).

Και ναι, προτείνω να κάνεις μία "βόλτα" από το Lazarus, μιας και όποιος έχει δουλέψει Delphi μπορεί να μεταβεί ταχύτατα (ήταν κατασκευασμένο εξ αρχής με αυτή τη λογική κατά νου).

Στην αρχή κατάλαβα ότι ήθελες ένα άλλο εργαλείο, εναλλακτικό της php, για να κάνεις πράγματα που χρειάζονται μεγαλύτερο optimization από αυτό που προσφέρει μία scripting language.

Αν θέλεις ένα IDE για να δουλέψεις php, δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ με αυτά τα εργαλεία, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν πιο αρμόδιοι από μένα να απαντήσουν.

Δεδομένου ότι η γλώσσα είναι 99% η ίδια, και το ide όπως είπα παραπάνω σχεδιάστηκε εξ αρχής για να μιμηθεί αυτό της Delphi (άρα έχει ελάχιστες διαφορές), δεν βλέπω κανένα λόγο να υποστηρίξω το ένα ή το άλλο για τα κριτήρια που θέτεις.

Φίλε @geomagas,

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου δίνεις.

Περιηγήθηκα στην ιστοσελίδα του Lazarus/FPC και μπορώ να πώ ότι φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

Ποια όμως είναι η άποψή σου για το Delphi XE6?

Θέλω να πώ ότι αν επισκεφτείς την ιστοσελίδα της embarcadero θα παρατηρήσεις ότι το RAD studio της υπόσχεται σχεδόν τα πάντα. Επομένως είναι το Lazarus μπροστά όπως ήταν όταν εσύ μεταπήδησες από το Delphi 6 σε αυτό, ή πλέον η εικόνα είναι η ίδια αν δεν έχει αντιστραφεί ?

Και ποια είναι η εικόνα του Lazarus απέναντι στην C#.NET ?

Όσον αφορά την PhP, όπως και εσύ ο ίδιος ανέφερες στην πρώτη σου απάντηση, το πρότζεκτ που θέλω να κάνω θα χρειαστεί και ένα κομμάτι μιας script γλώσσας όπως η PhP. και όχι να κάνω όλο το πρότζεκτ σε αυτήν.

Για αυτόν τον λόγο ναι θέλω ένα εργαλείο - μάλλον μια σουίτα εργαλείων - που να κάνει μεγαλύτερο optimization, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ και αν είναι καλύτερα να δουλέψω το Web κομμάτι με Object Oriented Pascal μέσω του Delphi ή του Lazarus, ή να το δουλέψω με την PhP (που γνωρίζω αρκετά καλά) μέσω του Delphi ή του Lazarus (εφόσον η δυνατότητα αυτή παρέχεται από αυτές τις σουίτες).

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση σου για μια ακόμα φορά

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...