leftermann Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Πρόσφατα κάποιος μου είπε ότι το ψήσιμο/άναμμα ψησταριάς κλπ στο μπαλκόνι απαγορεύεται από τον νόμο, και ότι αν καλέσει κάποιος την αστυνομία να μου κόψουν πρόστιμο, θα μου κάνουν μήνυση, μπορεί να με πάνε και μέσα και τέτοια ωραία. Ψάχνω στον ιντερνέ τίποτα σχετικό, αλλά δεν βρίσκω. Το μόνο που βρήκα σε κάποιο φόρουμ είναι το άρθρο 1003 εδώ, που λέει ότι: Άρθρο 1003 Περιορισμοί κυριότητας, εκπομπές Ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες που προέρχονται από άλλο ακίνητο, εφόσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για ακίνητα της περιοχής του κτήματος από το οποίο προκαλείται η βλάβη. δεν ξέρω κατά πόσο είναι σχετικό... Τέλος πάντων, ξέρει κανείς συγκεκριμένα να πει αν το άναμμα ψησταριάς στο μπαλκόνι είναι παράνομο; Αν ναι, ως προς τι, ως προς "χρήση πυρός" κλπ, ως προς εκπομπή αιθάλης ξερωγώ, ως προς ντουμάνια προς τους γείτονες, τι; Άλλοι λένε ότι επιτρέπεται μόνο αν έχεις ψησταριά με ψηλή καμινάδα. Για να προλάβω τις διδακτικές - ηθικοπλαστικές παρεμβάσεις, ας πω ότι θεωρούμε δεδομένο ότι η κάπνα δεν ενοχλεί κανέναν, ψήνουμε σε τελευταίο όροφο ή σε ταράτσα ξερωγώ, μόνο η τσίκνα του κοψιδίου διασκορπίζεται στην συνοικία ολόκληρη. Όπως πχ αν ψήσεις ένα κέικ στον φούρνο θα μυρίσει όλη η οικοδομή.
Ison_ Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 To ένστικτο μου λέει ότι θα υπάρχει κάποιος ξεχασμένος νόμος που το απαγορεύει. Ωστόσο, αν η φάση είναι όπως την περιγράφεις, δηλαδή να μη είναι επικίνδυνες οι σπίθες για φωτιά και να μη γεμίσει ο κόσμος καπνό, πιστεύω δε θα έχεις πρόβλημα (ειδικά αν το κάνεις μια φορά στο τόσο). Τώρα δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιος στριμμένος γείτονας που να φωνάξει την αστυνομία, αλλά θεωρώ θα μείνουν στις συστάσεις.
Backpacker Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Tότε θα ήταν παράνομο το χτίσιμο ψησταριών στα μπαλκόνια..και όμως ειδικά σε πολυκατοικίες χτισμένες μετά το 2000 σχεδόν όλες έχουν ψησταριά χτιστή στο μπαλκόνι. Να δω ποιος μαλάκας θα πάρει τηλέφωνο στην αστυνομία να καταγγείλει κάτι τέτοιο και ο μπάτσος να ψάχνει τον νόμο που το απαγορεύει...(ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!)χαχαχαχαχα
doctor_667 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Ολλανδία πάντως που είναι πιο τυπικοί με τέτοια θέματα π.χ. απαγορεύεται να πίνεις (ή να την πίνεις ) έξω, είναι πολύ διαδεδόμενο να ψήνεις σε μπαλκόνια και βεράντες, οπότε μου φαίνεται λίγο δύσκολο να απαγορεύεται Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ο νόμος να διαχωρίζει μεταξύ μπαλκονιού και κήπου. Εγώ πάντως Θεσσαλονίκη το έκανα όλη την ώρα.
haris_216 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Χωρίς να γνωρίζω σχετική νομοθεσία θεωρώ ότι η χτιστή ψησταριά στο μπαλκόνι δεν είναι το ίδιο με το φορητό μαγκαλάκι στο οποίο μάλλον αναφέρεται ο ts. Η χτιστή έχει πάντα (η σχεδόν πάντα) καμινάδα που καταλήγει στην ταράτσα και άρα δεν τίθεται ντουμάνιασμα των αποπάνω, καπνιές και ίσως μαυρίλες στα μπαλκόνια, κλπ. Άσε που "τραβάει" πιο καλά και άρα ανάβει ευκολότερα 1 1
Adon1s Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Ο μονος λογος να ταωπαρω σε τετοια φαση σαν γειτονας είναι να εχω καιρο να φαω ψητο κρέας , να μυριζω εσενα που ψήνεις και μυριζει παντσετίλα ο τόπος και μπαίνοντας σπίτι να βλέπω πως εχει φακές Sent from my iPhone using Insomnia 18
BritGreek Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 http://www.skroutz.gr/s/4781897/Tefal-EasyGrill-BG9038.htmlκαι όχι κάποια αμαρκέ, γιατί δεν ψήνουν καλά (έχω πετάξει αρκετές). Ίδια γεύση και δεν τρως και τον καρκίνο από τα κάρβουνα. Εμείς το Πάσχα σε 2 τέτοιες (προηγούμενο μοντέλο, Estivo) ψήσαμε παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα κλπ και ήταν σαν να τα είχαμε ψήσει στα κάρβουνα. Ούτε φωτιές, ούτε βρωμιά, ούτε τίποτα και μυρίζει μόνο το κρέας που ψήνεις. Ναι, σε εμάς οι γείτονες ενοχλούνται και παρά να χαλιόμαστε καβγαδίζοντας και ακούγοντας απειλές, έχουμε βρει αυτή τη λύση.
firewalker Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 http://www.skroutz.gr/s/4781897/Tefal-EasyGrill-BG9038.htmlκαι όχι κάποια αμαρκέ, γιατί δεν ψήνουν καλά (έχω πετάξει αρκετές). Ίδια γεύση και δεν τρως και τον καρκίνο από τα κάρβουνα. Εμείς το Πάσχα σε 2 τέτοιες (προηγούμενο μοντέλο, Estivo) ψήσαμε παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα κλπ και ήταν σαν να τα είχαμε ψήσει στα κάρβουνα. Ούτε φωτιές, ούτε βρωμιά, ούτε τίποτα και μυρίζει μόνο το κρέας που ψήνεις. Ναι, σε εμάς οι γείτονες ενοχλούνται και παρά να χαλιόμαστε καβγαδίζοντας και ακούγοντας απειλές, έχουμε βρει αυτή τη λύση. Το κακό με αυτές (αυτή έχω) είναι πως είναι πολύ κοντά στην αντίσταση και πρέπει να γυρνάς το κρέας συνεχώς γιατί το καεί για πλάκα. Αν του βάλεις ένα ρυθμιστή ισχύος (dimmer) ψήνεις με μεγαλύτερη άνεση.
BritGreek Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Το κακό με αυτές (αυτή έχω) είναι πως είναι πολύ κοντά στην αντίσταση και πρέπει να γυρνάς το κρέας συνεχώς γιατί το καεί για πλάκα. Αν του βάλεις ένα ρυθμιστή ισχύος (dimmer) ψήνεις με μεγαλύτερη άνεση. 'Εχει ρυθμιστή και "σκάλες 1-max". Δεν έχω κάψει ποτέ τίποτα με τις δικές μου. Μπορεί η συγκεκριμένη να μη ρυθμίζεται, αλλά μου φαίνεται δύσκολο. Εγώ έχω την estivo της TEFAL.
firewalker Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Οι σκάλες που έχει είναι θερμοστάτης. Δεν κάνει ρύθμιση ισχύος. Ή το βάλεις στο 1 ή στο 5, το ίδιο ζεσταίνει η αντίσταση, απλά θα ανάβει-σβήνει ποιο γρήγορα. Τουλάχιστον στην δική μου. Και η υστέρηση που έχει το σύστημα είναι αρκετά μεγάλη.
BritGreek Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Η σκάλες που έχει είναι θερμοστάτης. Δεν κάνει ρύθμιση ισχύος. Ή το βάλεις στο 1 ή στο 5, το ίδιο ζεσταίνει η αντίσταση, απλά θα ανάβει-σβήνει ποιο γρήγορα. Τουλάχιστον στην δική μου. Και η υστέρηση που έχει το σύστημα είναι αρκετά μεγάλη. Μπορεί. Στις δικές μου δεν είναι έτσι. Στο μέγιστο οι αντιστάσεις είναι τελείως κόκκινές, ενώ όταν το χαμηλώνω η ψησταριά καίει λιγότερο. Τις χρησιμοποιώ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα εδώ και χρόνια για όλα τα κρεατικά, εννοείται σε εξωτερικό χώρο, με τις τέντες κατεβασμένες.
PCharon Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Τέλος πάντων, ξέρει κανείς συγκεκριμένα να πει αν το άναμμα ψησταριάς στο μπαλκόνι είναι παράνομο; Αν ναι, ως προς τι, ως προς "χρήση πυρός" κλπ, ως προς εκπομπή αιθάλης ξερωγώ, ως προς ντουμάνια προς τους γείτονες, τι; Άλλοι λένε ότι επιτρέπεται μόνο αν έχεις ψησταριά με ψηλή καμινάδα.Αυτό με τη ψηλή καμινάδα είναι για τα εστιατόρια κτλ (λογικά υπάρχει πολεοδομικός κανονισμός γι αυτό, αν θυμάμαι καλά πρέπει να φτάνει στο μέγιστο ύψος οικοδόμησης του οικοπέδου όπου βρίσκεται το κατάστημα - κάτι τέτοιο). Το άναμα φωτιάς παίζει να απαγορεύεται με κάποιο νόμο χωρίς άδεια από τη Πυροσβεστική. Το ντουμάνι μπορεί να αποτελέσει λόγο να καλέσει το 100 κάποιος γείτονας, διότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το υποφέρει - και χωρίς πλάκα αποτελεί πρόβλημα μερικές φορές. Μου έχει τύχει να ψήνει γείτονας και να αναγκάζομαι να έχω κλειστές τις πόρτες διότι λόγω αέρα γινόταν το σπίτι κόλος και μ' έπιανε η αναπνοή μου. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, δεν είναι θέμα του «τί νόμος υπάρχει». Περισσότερο μετράει να μη γράφουμε τους άλλους στο φούτσο μας, παρά το τί νόμος υπαρχει. Προσωπική μου άποψη για το θέμα, είναι πως εφόσον οι συνθήκες και το τί θα ψήσεις πιστεύεις πως δε θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη γειτονιά, ή είσαι προσυνεννοημένος με κάποιο γείτονα που θα φαει το πολύ ντουμάνι (και γιατί όχι να τον καλέσεις κι αυτόν ή να του στείλεις καμιά μπουκιά) τότε κάνε το, αλλιώς ανάβαλέ το ή ανέβα στη ταράτσα, να τα ψήσεις εκεί και να τα κατεβάσεις ύστερα (έχω δει να στήνουν και τσιμπούσι στη ταράτσα κι είχε και πλάκα). Δεν είναι τα πάντα «θέμα νόμων», είναι και θέμα πολιτισμού - καλής συμπεριφοράς. Οι νόμοι δεν έχουν προβλέψει τα πάντα, εμείς θα το κάνουμε για να μη γινόμαστε προκλητικοί ή αντιπαθείς. 7
picoGreedy Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Τέσσερις φορές μας φώναξε την πυροσβεστική ένας περίεργος γείτονας και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα όταν ρωτήσαμε τον υπεύθυνο, μας είπε να ψήνουμε χωρίς να αγχωνόμαστε, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα