Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

έχω θέμα με τον SDD μου μετά την αναβάθμιση σε Xubuntu 14.04 (το αντιμετώπισα και σε Debian Jessie). Όταν πάω να κάνω triming με fstrim -v / στον δίσκο μου (ext4) βγάζει ένα μήνυμα λάθους: fstrim: /: FITRIM ioctl failed: Error inpout/outpout

Με Xubuntu 12.04 και debian wheezy κανέναν απολύτως πρόβλημα!

Καμιά καλή ιδέα γιατί;

Ευχαριστώ

Κ.

Δημοσ.

Ευχαριστώ duffyduck! δεν έχω lvm και το bios μου δεν έχει επιλογή για AHCI... είναι παλιός υπολογιστής και πολύ χλωμό να βρω κάποιο bios update! Τελικά το trim είναι τόσο απαραίτητο; Ο SSD θα έχει μόνο το λειτουργικό και δε θα γράφει/σβήνει αρχεία! Όλα γράφονται σε έναν HDD... Η λύση discard στο fstab είναι τελικά αξιόπιστη;

Κάνω εγκατάσταση από την αρχή το Xubuntu 14.04 με LVM μήπως αλλάξει κάτι... :-(

Δημοσ.

@salvation, αυτό το διάβασα...υπάρχει περίπτωση να είναι ενεργοποιημένο το trim, αλλά όταν πάω να κάνω χειροκίνητα να μου βγάζει μήνυμα λάθους; Έχω μπερδευτεί...

Κ.

Δημοσ.

Γιατι ασχολεισαι με trim, αφού είναι ενεργοποιημένο by default στο 14.04?

Πως είναι ενεργοποιημένο από default ; με ποιον τρόπο εννοώ ; Είναι ενεργοποιημένο μέσω της fstrim. Αν η fstrim δεν του δουλεύει σωστά, τότε δεν θα δουλεύει ούτε το fstrim-all (το script που προσθέσανε από προεπιλογή στο Ubuntu 14.04).

Το TRIM κανονικά θα πρέπει να γίνεται στο λεγόμενο kernelspace χωρίς την χρήση κάποιας fstrim ή ότιδήποτε άλλο. Αυτή την ιδιότητα την ενεργοποιείς μέσω της discard στον πυρήνα. Σε περίπτωση που δεν σου δουλεύει σωστά η disacrd (παρατηρήσεις αργοπορεία του συστήματος ή οτιδήποτε άλλο) τότε και μόνον τότε δοκιμάζεις την fstrim.

Ναι, έχουν ακουστεί πολλά για την discard, αλλά αυτά είναι γνώμες. Σε άλλους δουλεύει μια χαρά, σε άλλους δημιουργεί προβλήματα.

Το TRIM είναι «αναγκαίο» για την σωστή λειτουργία απόδοσης του SSD. Φαντάσου το κάτι σαν την ανασυγκρότηση δίσκων.

Χρησιμοποίησε έναν νέο πυρήνα 3.13 και άνω και δοκίμασε πρώτα την disacrd. Την fstrim-all απενεργοποίησέ την από το cron εντελώς, αν σου δουλεύει η discard.

Λάβε τα μέτρα σου σε ότι αφορά διάφορους καταλόγους , π.χ /tmp και «πέτα τους» στην RAM έτσι ώστε να μην γράφουν-σβήνουν συνέχεια στον SSD.

Εκτός του ότι στο Ubuntu αποφάσισαν να βάλουν την fstrim ως προεπιλογή, την έβαλαν και χωρίς verbose , πράγμα που σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά και δεν δουλεύει, μάλλον δεν θα το καταλάβεις καν. Εσύ το κατάλαβες τώρα επειδή έτρεξες την fstrim μόνος σου με -v.

Δημοσ.

dragonborn, ευχαριστώ! έχω τον πυρήνα που έρχεται by-default με το xubuntu 14.04. Οπότε δεν τον άλλαξα! Το discard θα το προσθέσω στο fstab στις ρυθμίσεις του σκληρού, πως θα δω ότι λειτουργεί κανονικά; Το tmp δεν έχω την πολυτέλεια να το ανεβάσω στη ram, γιατί έχω 3GB

Δημοσ.

dragonborn, ευχαριστώ! έχω τον πυρήνα που έρχεται by-default με το xubuntu 14.04. Οπότε δεν τον άλλαξα! Το discard θα το προσθέσω στο fstab στις ρυθμίσεις του σκληρού, πως θα δω ότι λειτουργεί κανονικά; Το tmp δεν έχω την πολυτέλεια να το ανεβάσω στη ram, γιατί έχω 3GB

Για το /tmp μπορείς να ορίσεις μέγεθος, π.χ

size=10%
στις options του fstab , έτσι ώστε να μη σου «τρώει» όλη τη RAM (αν και 3GB μια χαρά μου φαίνονται εμένα-αφού έχεις και Xubuntu θα περισσεύει αρκετή).

Την discard θα την δεις στην πορεία. Αυτό που κάνει η discard είναι να trimαρει τον δίσκο κάθε φορά που σβήνεις έστω και ένα αρχείο. Γι' αυτό έχει «κατηγορηθεί» ότι επιβραδύνει την ταχύτητα του δίσκου = μειωμένη απόδοση. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μεγάλα αρχεία.

Από την άλλη η fstrim κάνει trim όχι σε ένα αρχείο, αλλά σε όλα όσα βρίσκονται κάτω από το mountpoint που της έχεις δείξει, όταν την τρέξεις. Μια φορά δηλαδή και ξεμπέρδεψες.

sudo fstrim -v /
κάνει Trim(ή προσπαθεί να κάνει) σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από το root.

Ερωτήσεις:

Ο δίσκος είναι παλιός ; έχει αρκετές εγγραφές ;

Έχεις κάνει κάποιον έλεγχο στο SMART ;

Έχεις το τελευταίο firmware ;

Δημοσ.

Ξεκινάω με τις ερωτήσεις σου: 

Ερωτήσεις:
Ο δίσκος είναι παλιός ; έχει αρκετές εγγραφές ;
Έχεις κάνει κάποιον έλεγχο στο SMART ;
Έχεις το τελευταίο firmware ;

Ο δίσκος είναι ένας OCZ-VERTEX2 80GB. Το bios μου δίνει τα εξής: lba mode- supported, block mode-16 sectors, pio mode-4, asynch dma: multiword dma-2, ultra dma-6 S.M.A.R.T supported (enabled). OnChip SATA type έχω επλέξει sata as ide και όχι SATA as raid. AHCI δεν έχει πουθενά επιλογή. 

Το gsmartcontrol ξεκίνησε τώρα να κάνει το τεστ και εάν έχει κάτι περίεργο θα γράψω το αποτέλεσμα!

To Firmware είναι 1.37 και ήρθε από την εταιρία.

Ο δίσκος θα κρατάει μόνο το λειτουργικό και τα home directories 3 χρηστών, ωστόσο τα μεγάλα αρχεία (πολυμέσα, ταινίες, μουσική κα) θα βρίσκονται σε έναν HDD. Δηλαδή, ο ssd θα είναι σχεδόν άδειος και θα έχει μόνο τα απαραίτητα προγράμματα. Αυτό που θα γράφει και θα σβήνει θα είναι μόνο το dropbox και τίποτα άλλο. Ακόμα και τα downloads θα είναι στον HDD και όχι στον SSD.

Δε μπορώ να κάνω sudo fstrim -v / γιατί μου βγάζει το λάθος που σας έγραψα...

:-( καμιά ιδέα;

Ο έλεγχος smart τελείωσε χωρίς προβλήματα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...