nikolaos_ Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 Με απασχολεί αν γίνεται να μπορώ να έχω δυο λογαριασμούς στο Linux, αλλά να βλέπουν ακριβώς στο ίδιο μέρος του userspace (στο ίδιο filesystem κλπ.) Για παράδειγμα: Όταν είμαι μπροστά στον υπολογιστή, τοπικά, να συνδέομαι χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό localuser με ένα "τοπικό" password και να έχω πρόσβαση στο /home/user. Όταν όμως είμαι μακριά από τον υπολογιστή και συνδέομαι μέσω SSH, να χρησιμοποιώ έναν λογαριασμό remoteuser με ένα άλλο password και να έχω πρόσβαση πάλι στο /home/user όπως ακριβώς και ο localuser. Ενώ αν δοκιμάζω να συνδεθώ με SSH από τον απομακρυσμένο υπολογιστή με τον "τοπικό λογαριασμό" localuser, να με απορρίπτει. Αντίθετα, αν συνδεθώ τοπικά με τον remoteuser να μην έχω πρόβλημα. Τα δικαιώματα localuser και remoteuser θέλω να είναι ουσιαστικά τα ίδια (αν και μικροδιαφορές μπορεί να φτιαχτούν στο μέλλον). Άλλο παράδειγμα: Θέλω να βλέπουμε δυο διαφορετικοί λογαριασμοί, ο user1 και ο user2 το ίδιο /home/user, όπου λίγο πολύ όλοι έχουμε τα ίδια. Αυτό ξέρω ότι μπορώ να το υλοποιήσω με ένα κοινό group π.χ. bothusers στο οποίο να ανήκουν και ο user1 κι ο user2 και τα permissions των αρχείων και directrories να πηγαίνουν ανάλογα. Αλλά με το πρώτο παράδειγμα, τι μπορώ να κάνω; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pmav99 Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 Για τα acl δες εδώ. Τα εξηγεί αρκετά αναλυτικά http://www.vanemery.com/Linux/ACL/linux-acl.html Ερώτηση. Στο 1ο έχει σημασία να είναι διαφορετικός o remote user από τον local? Γιατί δεν συνδέεσαι μέσω SSH ως ο local user να κάνεις τη δουλειά σου (χρησιμοποιώντας όμως keys και όχι passwords)? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mad-proffessor Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 26 Απριλίου 2014 στον openssh-server θα βρεις τη ντιρεκτιβα που σου λέει τους επιτρεπόμενους χρήστες και groups. Θα βάλεις το χρήστη(remote-user) και το group (ας το πούμε users). Θα δώσεις δικαιώματα στο directory που σε ενδιαφερει με acl στο group Απλά θα πρέπει οι χρήστες να είναι στο ίδιο group Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2014 Ευχαριστώ πολύ, θα δοκιμάσω κάποιες ιδέες που πήρα και πιστεύω ότι θα έχω κάτι να πω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα