Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα παιδια και χρονια πολλα σε ολους. Εχω 2 σκληρους (500gb, 120gb). Στον 120αρη θελω να εχω windows 7 dualboot με linux και τον αλλον τον 500αρη μονο για αποθηκευση και παντα τα ειχα σε λειτουργια ahci. Ειχα διαβασει κατι λιγα για το raid αλλα ποτε δεν ασχοληθηκα και ειδα οτι προσφερει καλες ταχυτητες. Πως μπορω να το κανω? Γινεται?

Δημοσ.

Αν θες να δεις πραγματική αύξηση της ταχύτητας βάζεις SSD. Raid για να κάνεις θα χρειαστείς 2 ίδιους δίσκους. Με έναν 120άρη και έναν 500άρη δεν κάνεις δουλειά, αλλά ακόμη και να έκανες, επιδόσεις SSD δεν θα έπιανες και πάλι.

Δημοσ.

Καλα εννοειται αυτο οτι τις ταχυτητες ενως ssd δεν θα τις επιανα, αλλα κατι θα γινοταν. Α δεν ηξερα οτι πρεπει να ειναι ακριβως ιδιοι οι σκληροι, οποτε δυστυχως δεν γινεται. Ευχαριστω παντως :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ίδιοι δίσκοι απαιτούνται μόνο για RAID 1.

 

Για RAID 0, που είναι το ζητούμενο για μεγαλύτερες (θεωρητικά) ταχύτητες, δεν απαιτείται να είναι ίδιοι οι δίσκοι.

 

Το ερώτημα είναι, υποστηρίζει η motherboard που έχεις RAID?

Αν ναι, ορίζεις το RAID στο BIOS.

 

Aν όχι, θα πρέπει να αγοράσεις έναν RAID controler.

Σε αυτή την περίπτωση θα σε ρωτήσει την πρώτη φορά που θα ξεκινήσεις τον υπολογιστή, τι διαμόρφωση RAID θέλεις.

 

Και στις δύο περιπτώσεις θα δηλώσεις RAID 0.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: μετά την διαμόρφωση του array, δεν θα βλέπεις 2 δίσκους, αλλά έναν με χωρητικότητα το άθροισμα των δύο δίσκων.

 

 

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν αξίζει τον κόπο να το κάνεις.

Η αύξηση της ταχύτητας είναι θεωρητική (στην ουσία δεν θα καταλάβεις διαφορά), ενώ διπλασιάζεις το ρίσκο να χάσεις δεδομένα.

Γιατί αν στο μέλλον σου χαλάσει ο ένας από τους δύο δίσκους, θα χάσεις όλα τα δεδομένα που έχεις και στους δύο δίσκους.

 

http://www.it.uom.gr/project/mycomputer/storage/magnetic/harddisk/p_reliab.html

Επεξ/σία από Euclides
Δημοσ.

Υποστηριζει raid η μητρικη μου κανονικα. Καταλαβα, εχεις δικιο αν ειναι να χασω δεδομενα, καλυτερα μην κανω ολη αυτη την διαδικασια. Ευχαριστω :)

Δημοσ.

αν ειναι να χασω δεδομενα, καλυτερα μην κανω ολη αυτη την διαδικασια. Ευχαριστω :)

 

 

Δεν είπα ότι καλά και σώνει θα χάσεις δεδομένα.

 

Απλά διπλασιάζεις το ρίσκο να χάσεις κάποια στιγμή δεδομένα.

 

Η αξιοπιστία μια συστοιχίας RAID 0, είναι ίση με την αξιοπιστία του χειρότερου δίσκου.

Δημοσ.

Δεν αξίζει να ρισκάρεις τα δεδομένα σου. Αν τυχόν σπάσει το raid ακόμα και αν δεν χαλάσει δίσκος πάπαλα...Ψάξε στις αγγελίες για κανέναν μεταχειρισμένο ssd να γουστάρεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...