Timonkaipumpa Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εάν αφήσω έξω τα όσα επισημάνανε οι προηγούμενοι (π.χ. όρεξη και διάθεση και στόχοι), το μεζεδοπωλείο είναι μία καλή επένδυση εάν: Δεν είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Είναι σε πόλη με φοιτητές Σου αρέσει (εσένα προσωπικά) να πηγαίνεις σε μεζεδοπωλεία, γουστάρεις την φάση τους και έχεις άποψη για το τι ευχαριστιέται ένας άνθρωπος σε τέτοια μαγαζιά Είναι φθηνό με απλούς αλλά περιποιημένους μεζέδες (ή λίγους και λίγο περίεργους) Έχει ρακόμελο Χωράει λίγο κόσμο μέσα (π.χ. 20 - 30 άτομα) Έχει καλό κρασί και καλό τσίπουρο Εάν τα έχεις τα παραπάνω, τότε εάν το ανοίξεις και είσαι ένας ευχάριστος μαγαζάτορας (πιστεύω πως) θα πάει καλά. 1
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εάν αφήσω έξω τα όσα επισημάνανε οι προηγούμενοι (π.χ. όρεξη και διάθεση και στόχοι), το μεζεδοπωλείο είναι μία καλή επένδυση εάν: Δεν είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Είναι σε πόλη με φοιτητές Σου αρέσει (εσένα προσωπικά) να πηγαίνεις σε μεζεδοπωλεία, γουστάρεις την φάση τους και έχεις άποψη για το τι ευχαριστιέται ένας άνθρωπος σε τέτοια μαγαζιά Είναι φθηνό με απλούς αλλά περιποιημένους μεζέδες (ή λίγους και λίγο περίεργους) Έχει ρακόμελο Χωράει λίγο κόσμο μέσα (π.χ. 20 - 30 άτομα) Έχει καλό κρασί και καλό τσίπουρο Εάν τα έχεις τα παραπάνω, τότε εάν το ανοίξεις και είσαι ένας ευχάριστος μαγαζάτορας (πιστεύω πως) θα πάει καλά. Και να μην "ξεχνάει" μεζέδες! 1
Timonkaipumpa Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Και να μην "ξεχνάει" μεζέδες! Σωστός. Υ.Γ. Σαν να λέμε για το ίδιο μαγαζί ή καμία σχέση ή μοιάζουν τελικά όλα;
MovingShadow Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δουλεια δεν βρισκω πουθενα. Ισως δεν εψαξα και παρα πολυ. Ισως δεν εχω πολλους γνωστους. Οι δικοι μου επιμενουν τα τελευταια δυο χρονια να κανουμε ενα μεζεδοπωλειο, για να το δουλευω εγω κυριως, και να με βοηθαει και η οικογενεια μου. Καταφερνα και γλυτωνα απο τα ονειρα τους με περιστασιακες δουλειες. Τις τελευταιες μερες οντας ανεργος, αναθερμανθηκαν οι σκεψεις τους. Ο πατερας μου την ξερει καλα την δουλεια για να με βοηθησει πχ, αλλα εγω εχω αλλα κωλυματα.. Προσωπικα δεν θελω να ανοιξω μαζαγι. Ενας λογος ειναι οτι το κεφαλαιο για να ξεκινησω ειναι γυρω στις 5000, και πανω ισως. Και μπορει να τα εχουμε τα λεφτα και να μην παρουμε δανειο, αλλα και παλι δεν μου καθετε καλα στο λαιμο να ξοδεψουν για μενα τοσα χρηματα, τα οποια ισως δεν αποσβεσουμε. Ο αλλος λογος ειναι οτι δεν πιστευω οτι θα εχει τοση δουλεια ωστε να καλυπτω τουλαχιστον τις υποχρεωσεις μου προς τριτους(τεβε, φπα, δεη, ενοικιο). Και ενας τριτος λογος ειναι οτι δεν θελω να εχω τοσες ευθυνες πανω μου σαν αφεντικο, και ισως να δουλευω και 16ωρα για 20 ισως ευρω. Βρηκαν και χωρο, απεναντι απο μια μικρη πλατεια, η οποια εχει ηδη δυο μεζεδωπωλεια, τρια σουβλατζιδικα, μια καφετερια (που συχναζουν μεγαλοι), ενα περιπτερο και ενα μπαρ. Κοσμο τα σαββατοκυριακα το μεσιμερι/απογευμα μαζευει η πλατεια αρκετο, ποσο μαλον τωρα που ανοιγει ο καιρος θα εχει και το βραδυ. Ενοικιο το δινει ο ιδιοκτητης 400 ευρω, καλα λενε οτι ειναι. Εξοπλισμος,, το ψαχνουν ακομα για τιποτα μεταχειρισμενα ψυγεια κτλ, και γενικα το προχωρανε στην θεωρια τουλαχιστον το θεμα... ... και εγω εχω τις μαυρες μου. Δεν μου αρεσει να παιρνω τετοια ρισκα. Δεν ειμαι ανθρωπος που εχει ηγετικες ικανοτητες. Επισης δεν εχω μεγαλο κυκλο φιλων, για να τους πουλαω το παραμυθι να ερχονται στο μαγαζι μου(+και να βλεπω τους φιλους μου σαν πελατες). Προτιμω μια ζωη υπαλληλος, τουλαχιστον προς το παρον, που δεν εχω πολλες απαιτησεις απο την ζωη μου. Αλλα απ την αλλη δεν βρισκω και δουλεια καπου αλλου.. Σε κατι φιλους που μιλησα μου λενε να το ανοιξω. Δεν ξερω. Θα προτιμουσα πιο πολλες γνωμες. Για αυτο και εγραψα εδω.. Εσεις θα το ανοιγατε με την βοηθεια των γονιων σας (+) σε αυτην την εποχη της κρισης(-) και με τοσο ανταγωνισμο στην περιοχη (-) ?... Άνοιξα επιχείρηση πρόσφατα , και έχω να σου πω τα εξής 1.Τι υπολογίζει να χαλάσεις για αρχή , βάλε ένα 20-25% παραπάνω έξοδα....Πάντα να το έχεις υπο την υποψία σου ότι πάντα βγαίνουνε παραπάνω έξοδα απο αυτά που έχεις υπολογίσει 2. Δεν έχεις καλό bussiness plan . Δεν υπολογίζονται σε χαρτοπετσέτα αυτά , αλλά προσεκτικά , με προσφορές , σε excel 3. Απο ότι κατάλαβα θα είναι μικρό μαγαζί , δηλαδή μια τρύπα ,εάν μου λες ότι θα δίνεις 400 Ευρά για νοίκι 4. Εφόσων είναι μικρό μαγαζί , ΔΕΝ θα έχει πολύ τζίρο 5. Δεν έχεις υπολογίσει τα έξοδα για τα κρέατα , τα αναψυκτικά , τις μπύρες , τα ρακόμελα , τις ντομάτες , τις πατάτες κλπ. Αυτά θα είναι καθημερινά έτσι? Εκτός αν θέλεις να μας σερβίρεις μερίδα γύρο που τον έχεις απο πρόπερσι ! 6. Σουβλατζίδικα που είναι χρόνια στην πιάτσα , με πολύ ικανοποιημένους πελάτες , και τραβάνε ζόρι 7. Ο κόσμος που θα έρχεται θα είναι 40+ , και θα τρώνε και θα πίνουνε , και θα έχουνε απαιτήσεις , εάν σου αρέσει να συναναστρέφεσαι με καφενόβιους γερους............. 8. Δεν σου αρέσει αυτό που θα κάνεις...εαν δεν το πιστέυεις εσύ ο ίδιος , καλύτερα την ηγεσία να την πάρει ο πατέρας σου , και εσύ να είσαι απλά υπάλληλος. 9 . Για να στήσεις ένα τέτοιο μαγαζί , θέλει τουλάχιστον 15.000 . Δεν είναι μόνο τα ψυγεία , είναι ρευματα , πολύμπριζα , διαμόρφωση χώρου , ταμπέλες , διαφήμιση , μενού , βαψίματα .....................ανάλογα σε τί κατάσταση είναι Θα σου έλεγα ναι , εάν ήτανε σε φοιτητούπολη , και αν έβαζες 1-2 ατομάκια φθηνα που θα παίζανε κανα μπουζουκάκι. Να ξέρεις ότι όλα τα μεζεδοπωλία , έχουνε κάνει την πατέντα "15 Ευρώ ότι φάτε και ότι πιείτε". Αυτό , έπρεπε να σου λέει κάτι για το με πόση δυσκολία κρατιούνται. Δεν θα σου πω όχι , ούτε ναι ! Απλά , αυτό που πας να κάνεις ΔΕΝ είναι στις ανάγκες του μέσου καταναλωτή. 1000 φορές να ανοίξεις μαγαζί με χρώματα -σιδηρικά , παρά μαγαζί εστίασης. Γιατί ο μάστορας , ή ο ιδιοκτήτης , θα χρειαστεί χρώματα , ενώ το να πας με μια παρέα κάπου να φας και να πιεις , πλέον , θεωρείται μεγάλη πολυτέλεια. Κρατάω μια επιφύλαξη , εάν είσαι σε περιοχή με φράγκα , αλλά και πάλι....! Η απόφαση είναι δική σου ! 3
tsioudiver Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Τι ηλικία έχεις; Εναλλακτική υπάρχει; Έχεις σπουδάσει κάτι; Ο ανταγωνισμός στη περιοχή που αναφέρεις είναι καλό αρχικά διότι σημαίνει πως υπάρχει κόσμος που κυκλοφορεί εκεί. Απο την άλλη όμως σημαίνει πως θα πρέπει να επικρατήσεις έναντι των ανταγωνιστών σου. Είτε στο θέμα ποιότητας, είτε στο ύφος/χαρακτήρα του μεζεδοπωλείου είτε σε κάποιο τρανταχτό σημείο.. Επιπλέον, εφόσον βρισκόμαστε στην αγαπητή Ελλάδα που κατοικείται απο..εμάς, να περιμένεις και μερικές καταγγελίες απο τους γύρω καταστηματάρχες στο ξεκίνημα, θα πρέπει να είσαι δύο φορές προβλεπόμενος. Γενικά καλώς τα σκέφτεσαι, αλλά το σημαντικότερο που θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι εάν θα ήθελε να κάνει αυτή τη δουλειά. Αναρωτήσου λοιπόν.
Prof_Chaos Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εδω καφετερεια και θελει 80.000 ευρω κεφαλαιο πολλά λές.. με ενα 30άρι 40 max ξεκινάς μια συνοικιακή καφετέρια. εξοπλισμό και τραπέζια καρέκλες τα νοικιάζεις δεν τα αγοράζεις.
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Σωστός. Υ.Γ. Σαν να λέμε για το ίδιο μαγαζί ή καμία σχέση ή μοιάζουν τελικά όλα; Σόρυ δεν κατάλαβα τι εννοείς, δεν αναφερόμουν σε κάποιο μαγαζί συγκεκριμένα!
Moderators Malthador Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Moderators Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Με 5000 δε νομίζω ότι ανοίγεις τέτοιο μαγαζί πάντως... ^^Αυτό βασικά. Με 5000 δεν ανοίγεις μαγαζί. OP, δεν θα πω νούμερα στο ξεκούδουνο όπως είπαν οι προηγούμενοι, γιατί είναι κάτι εντελώς σχετικό. Εξαρτάται από το τι είδους μαγαζί θες να ανοίξεις, πόσο μεγάλο είναι το οίκημα, πως θες να το διακοσμήσεις, κατά πόσο θα επέμβεις κατασκευαστικά στο οίκημα (με γυψοσανίδες π.χ.) κι άλλα πολλά. Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν την κατασκευή τέτοιων καταστημάτων και στο παραδίδουν έτοιμο με το κλειδί στο χέρι. Δεν χάνεις τίποτα να επισκεφτείς 2-3 τέτοιες εταιρείες να τους πεις τι θέλεις να κάνεις και να σου κάνουν προσφορές για να έχεις εικόνα μεγέθους. ΠΜ αν θες να σου αναφέρω μερικές. Δεν νομίζω πως έχεις λάβει καν υπόψιν σου τις πρώτες ύλες και τα αναψυκτικά, ποτά κλπ που θα χρειαστεί να έχεις στοκ για να ξεκινήσει το μαγάζι να δουλεύει. Τέλος, να ξέρεις πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για ένα διάστημα 2-3-4 μηνών να χρειαστεί να το χρηματοδοτείς το μαγαζί από την τσέπη σου μέχρι να πάρει τα πάνω του.
sphinxgr Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εγω θα επιμεινω στο ναι, μονο και μονο διοτι αν ο πατερας ειχε παλια καφενειο μεζεδοπωλειο, ειναι της δουλειας, και τα περι σχεδιασμου τα ξερει ηδη. Εκτός αν ήταν απλός υπάλληλος και θέλει να βγάλει το άχτι του σαν επιχειρηματίας πλέον. Μάλλον πάει για μέγιστο φούντο αν το κάνει απλά για να αυτοπραγματωθεί 1
Mirlogria Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Ούτε με σφαίρες παιδιά! ΜΗΝ κάνετε το λάθος που κάναν τα τελευταία χρόνια τόσοι και τόσοι που είχαν οικονομίες στην άκρη (ή ακόμη χειρότερα δανείστηκαν) και άνοιξαν ένα μαγαζί γιατί σκέφτηκαν πως "από το να κάθομαι,καλύτερα να ανοίξω ένα γυράδικο,τσιπουράδικο...whatever"...όλοι αυτοί μαύρισαν την ψυχή τους,έχασαν τα λεφτά τους ή ακόμη χειρότερα βρέθηκαν και να χρωστάνε! Και πέραν των συνθηκών, όταν κάνεις κάτι βιαστικά πάνω στην απελπισία σου για απασχόληση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το κάνεις με 100% προχειρότητα και ερασιτεχνισμό, οπότε και 1/10 πιθανότητες να είχες να κάνεις ένα καλό φαγάδικο αυτόματα εξανεμίζονται! ΕΚΤΟΣ αν έχετε κάποια πολύ καλή ιδέα για κάτι καινοτόμο...αλλά και πάλι,αν είναι τόσο καλή η ιδέα σας γιατί να την εφαρμόσετε στην Ελλάδα όπου 1)ο καταναλωτής δεν έχει στον ήλιο μοίρα και 2)τα λειτουργικά έξοδα και το κράτος θα σας γονατίσουν; 4
defacer Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εφόσον λες ότι αυτή η δραστηριότητα "δεν είναι για σένα", νομίζω υπάρχουν 2 πράγματα που πρέπει να ζυγίσεις: Τι είναι αυτό με το οποίο θα μπορούσες ν' ασχοληθείς εναλλακτικά; Υπάρχει ρεαλιστικό πλάνο για να πετύχεις κάτι τέτοιο; Το λέω αυτό γιατί από τη μία δεν πρόκειται μια επιχείρηση που δεν αποτελεί "κομμάτι του εαυτού σου" να πάει μπροστά, από την άλλη όμως μήπως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να το ξανασκεφτείς; Αν δεν έχεις εναλλακτικές λύσεις (δουλειά πουθενά) τότε όπως το βλέπω υπάρχουν 2 επιλογές: Πέφτεις με τα μούτρα σε κάτι που λες ότι δε σου αρέσει Κάθεσαι και ξύνεσαι "περιμένοντας να βρέξει" Αν υπάρχει τρίτη εναλλακτική θα πρέπει σίγουρα να την εξετάσεις σοβαρά γιατί καμία από αυτές τις 2 δε μου φαίνεται καλή, αλλά αν δεν υπάρχει μάλλον το 1 είναι προτιμότερο από το 2. Στην τελική αν κάνεις το βήμα (και υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι όσο το καράβι επιπλέει εσύ θα είσαι απίκο στη γέφυρα) το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να χάσεις λεφτά παίρνοντας όμως σαν αντάλλαγμα (πιθανολογώ) πολύτιμη εμπειρία για τη ζωή. Το καλύτερο είναι να αποκτήσεις μια επικερδή επιχείρηση και αν αργότερα βρεις μπροστά σου το κάλεσμα του πεπρωμένου μπορείς πάντα να την πουλήσεις. Οπότε, συμπερασματικά: δες αν έχεις άλλη εναλλακτική, αν όχι τότε σκέψου το πολύ σοβαρά γιατί οι επιλογές είναι επιλογές και ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή η συμβολή των γονέων σου είναι καθοριστική, μίλα ξεκάθαρα και ανοιχτά μαζί τους. Πες τους τα ίδια πράγματα που είπες και σε μας και συζήτησέ το με τον πατέρα σου για να δείτε υπο ποιές συνθήκες μπορείς να κάνεις τη δουλειά όπως πρέπει (δεν έχει νόημα να είσαι εκεί μόνο εν σώματι). Και από τα συμπεράσματά σας καταλήξτε σε μια απόφαση από κοινού και χωρίς να αισθάνεσαι ούτε εσύ ούτε οι γονείς δυσαρεστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. με τοσο ανταγωνισμο στην περιοχη (-) ?... Αυτό μπορεί να μην είναι μείον. Αν η επιχείρησή σου δεν έχει ανταγωνισμό τότε η ιδέα σου ήταν είτε ιδιοφυής είτε τελείως για πέταμα. 1
Mirlogria Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Εγω θα επιμεινω στο ναι, μονο και μονο διοτι αν ο πατερας ειχε παλια καφενειο μεζεδοπωλειο, ειναι της δουλειας, και τα περι σχεδιασμου τα ξερει ηδη. Στην ουσια δηλαδη, αυτος θα το στησει, θα το ανοιξει, θα κανει τα κουμαντα και θα τα παραδωσει ετοιμο στο γιο, παρεχοντας του και τις απαραιτητες συμβουλες. Τωρα για τα υπολοιπα (μεχρι και συστημα παραγγελιοληψιας σε μεζεδοπωλειο... ελεος)... Οι πατεράδες στα "παλιά" μένουν δυστυχώς και πολλές φορές "καίνε" τα παιδιά τους με τις προτροπές τους... 2
paylidis Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Και εγω θα έλεγα να μην το κάνεις... Ξέρω κόσμο (ενα ζευγάρι) που ξεκίνησε με πολύ μεράκι και θέληση, μπηκε 20χ μέσα και πλέον ειναι επίσης άνεργοι... Καλύτερα λίγη υπομονή και παραπάνω προσπάθεια μηπως βρεθεί κάτι σε καμια εταιρεία/μαγαζί σαν υπάλληλος και να εχεις το κουτελο σου καθαρο... Ειδικά στην επαρχία!
mylo Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 θα σου λεγα να το κάνεις αλλά δεν έχεις την όρεξη ούτε το χρήμα. βρες τη θες να κάνεις εσύ και μετά το ξανασυζητάμε
warlock9_0 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το τριπάκι να ανοίγουν μαγαζιά στην τύχη Έχει καταντήσει μόδα, ανοίγουν καφετέριες, σουβλατζίδικα κλπ, χωρίς πλάνο, χωρίς χώρο, χωρίς τίποτα, μπαίνουν πόσο μέσα και στο μήνα-άντε δίμηνο κλείνουν 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις