mad-proffessor Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 αν δε βαριόμουνα να διαβάσω για να μάθω τα τυχαία args του pacman και κάτι ψιλά θα το είχα βάλει ήδη φαντάζομαι δε θα έχει τεράστια διαφορά απο sid με stable δεν μπορείς να κάνεις τέτοια δουλειά, για everyday use χρειάζεσαι τουλάχιστον testing Warlock9_0, εντάξει και το debian και το arch είναι μεγάλα σχολεία και αρκετά καλές διανομές(ειδικά το arch που τα κάνεις όλα μόνος σου), αλλά αν θές να ασχοληθείς σοβαρά ψάξου λίγο με fedora (διάβασε λίγο για selinux με εκπληκτικά wiki και απο redhat και απο fedora). Αν κρίνω απο αυτά που βλέπω απο fedora λίγο να καταλάβεις περι selinux και να tweekαρεις το σύστημα θα έχεις ένα παρα πολύ ασφαλές λειτουργικό. Παρόμοιο σχεδόν σε ασφάλεια με ένα rhel σύστημα (Το rhel είναι λίγο ανώτερο σε ασφάλεια btw). Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη διανομή, στείλε ένα pm να σε κατευθύνω. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 @mad-professor Είναι τόσο ασφαλές που με μεγάλη ασφάλεια θα σπάσει κάποια εξάρτηση πακέτου σε rpm και μετά θα δει πόσο σοβαρές είναι οι διανομές που βασίζονται σε rpm ;-) RPM Dependency Hell λέγεται... αν και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει... κάποια πρόοδο! Κ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mad-proffessor Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Θα συμφωνησω ότι o yum έχει ένα θέμα, αλλά πρέπει να τον μάθεις έχει πολλές εντολές που καθαρίζουν πακέτα, το συστημα, έχει διάφορα plugins αν ασχοληθείς με στόχο να το λύσεις, θα το λύσεις το πρόβλημα. Είναι rolling βασικά γιαυτο κ μπορεί να έχεις κάποιο θέμα με εξαρτήσεις, κάθε μέρα έχεις 20-30 updates το λιγότερο. Αυτο δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι η διανομή που ουσιαστικά αναπτυσσει το linux τα τελευταία χρόνια για λογαριασμο της red hat, ούτε κ ότι έχει σοβαρότατη ανάπτυξη (να μη πω είναι η μόνη που ασχολείται ) στο/με το selinux project. Χωρίς να θέλω να θίξω τη δουλεια που γίνεται σε άλλες διανομές. Απλα πιστεύω οτι linux χωρίς selinux δε γίνεται(Αν αναλογιστείς οτι πλέον κ το android έχει enforcing selinux policy απο 4.3-4.4 και μετά). Φαίνεται το καταλάβαν κ στη google οτι χωρίς selinux δε γίνεται. Είναι πραγματικά μπάτε σκύλοι αλέστε και πρέπει να έχει ραγδαία αύξηση trojan,malware στο android για να κάνουν το βήμα προς τα εκεί. Απλά πιστεύω είσαι τυχερός ή δεν έχουν ασχοληθει μαζί σου αν δε σε έχουν χακεψει ενω δε τρέχεις selinux και έχεις service ανοιχτό στο internet, είτε έχεις gentoo,arch ή δε ξερω εγω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 το fedora δεν ειναι ακριβως rolling....εκτος και αν γυρισεις σε rawhide....εξ'ορισμού ομως...ΔΕΝ ειναι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Οκ, σωστά όσα έγραψες, δε διαφωνώ, ούτε θέλω να βγω εκτός θέματος και να αρχίσω ένα distro-flame-war! Κι εγώ από Suse/Redhat/Fedora ξεκίνησα και μετά πήγα σε Ubuntu... Σπίτι έχουμε ένα μείγμα από Windows 7 μηχανήματα (φορητός και σταθερός), Xubuntu 12.04 σε ένα μηχάνημα γραφείου και πλέον Debian Squeeze (media server και παλιός φορητός). Από το 2006 και μετά δε μπήκε όμως κάποια διανομή με RPM. Θα ήθελα πολύ να γυρίσω τα μηχανήματα λίνουξ σε Arch, αλλά δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος για διάβασμα και για πειραματισμούς. Ταπεινή άποψη: ό,τι λειτουργεί και είσαι εξοικειωμένος με αυτό δεν το πειράζεις. Το στήνεις, το ρυθμίζεις, το βάζεις να αναβαθμίζεται μόνο του (σχεδόν) και το ξεχνάς. Και ειδικά όταν οι περισσότερες εφαρμογές πλέον είναι οι ίδιες σε διαφορετικές πλατφόρμες, σχεδόν είναι αδιάφορο τι είναι "κάτω από το καπό". Το μόνο που ξεχωρίζει το μηχάνημα είναι τα στίκερ στην πρόσοψη (μου λείπουν για τα debian και το Xubuntu) :-P Αλλά για αρχάριο που έχει έρθει από τα Windows, θα πρότεινα κάτι σε *buntu γιατί το debian θα του φανεί στην αρχή πολύ δύσκολο! Κ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mad-proffessor Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Πανηγύρι γίνεται σε rawhide δε βάζεις εκτος αν είσαι dev, απλά αν βάλεις τα testing, updates repos γίνεται rolling.Ναι με τα κανονικα repos δεν είναι. Ενδεικτικά τρέχει 1 κερνελ πριν αυτο που έχει βγει και kde 4.12 κατι @k_antoni Δε θα απασχολούσα sysadmin αν ήταν να μου βάλει arch στην επιχείρηση(νοητή), ούτε φυσικά να μου χοστάρει εφαρμογές live σε arch,gentoo εκτος αν είχε εμπερία 10 ετων και μου έδειχνε άλλα τόσα project εκείνη την ώρα live στο ιντερνετ απλά θα εκτιμούσα σαφως αν είχε εμπειρία απο arch,gentoo. Θα προτιμούσα fedora,rhel. Αν είναι να χάνεις τόσο χρόνο για deploying,compile,troubleshooting,tuning ζήτω που καήκαμε. Στο σπίτι σου εννοείται κάνεις ότι θες κ όσα πιο πολλά μαθαίνεις τόσο καλύτερα και είναι προς όφελος σου. Ναι συζήτηση κάνουμε δεν είμαι fedora fanboy, ούτε κάνω flames, ούτε πληρώνομαι απο rhel απλά κάποιες εμπειρίες μου μεταφέρω. Φιλικά, Γιώργος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 οταν μιλαμε για διανομη σε οικιακο περιβαλλον τοτε οι επιλογες ειναι λιγο πολυ συγκεκριμενες...και προκυπτουν απο τις απαντησεις στα επομενα ερωτηματα 1. εχω γνωσεις απο λινουξ ? βαζεις κατι μετριο εως ψαγμενο (debian , arch , gentoo , slackware , redhat/fedora και παραγωγα αυτων) αν οχι...μεινε στο ubuntu και παραγωγα του 2.εχω γνωσεις αλλα βαριεμαι να παραμετροποιω...πιασε τις βασικες διανομες , βρες ενα ομορφο παραγωγο του και εισαι ετοιμος 3.εχω γνωσεις και απειρο χρονο να μαλακιστω..... debian , arch , slack , fedora 4.εχω γνωσεις και απειροχ100 χρονο να μαλακιστω .... gentoo μην ξεχναμε οτι το λειτουργικο (και κατ'επεκταση το πισι) ειναι εργαλειο και κοιταμε τι μας βολευει ακομα και windows xp αν ειναι βαζουμε που λεει ο λογος αν το απαιτει η αναγκη αν μιλαμε τωρα για πειραματισμο..μιλαμε σε αλλη τελειως βαση.... ΥΓ : στο 1 εβαλα ενδεικτικα καποιες διανομες..προφανως υπαρχουν και καποιες αλλες.. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
k_antoni Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Γιώργο, σύμφωνοι. Θυμάμαι όμως τις εποχές που η RedHat έβγαζε μια δωρεάν διανομή σφαγμένη και εάν ήθελες για την επιχείρηση έπρεπε να την πληρώσεις... στην τύλιγαν σε κουτάκι με κορδελίτσα με καρτελάκι τηλεφωνικής υποστήριξης και στην πουλούσαν χρυσό! Και τότε ήρθε η Canonical και βγάζει 4 πακετάκια τζαμπέ: ubuntu, kubuntu, edubuntu και ubuntu server και όλοι ψαχνόντουσαν! Αργότερα βέβαια πουλούσε και η canonical την υποστήριξη/εκπαίδευση-λογικό εννοείται- αλλά δεν είπε ποτέ, σέρβερ εντίσιον 140 γιούργια! Και ειδικά σε εποχές που με την pstn ΔΕΝ κατέβαζες προγράμματα, τα ήθελες σε cd/dvd! Κι εκεί κάπου έχασαν τη μπάλα, καθώς προσπάθησαν να γίνουν η Microsoft στο λίνουξ... φαίνεται εξ άλλου και στο distrowatch πόσο δημοφιλής είναι! Κ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 στην ουσια η canonical ενα πακετακι σπρωχνει.το ubuntu (με το unity)....απο κει και περα τα υπολοιπα "πακετακια" ειναι ubuntu -unity +DE (της επιλογης μας).... επισης ubuntu server = ubuntu minimal στην ουσια με ενα "πακετο" παιζει και μετα απλα βγαζει "flavors".... ολες οι διανομες γινονται σερβερ διανομες με την καταλληλη παραμετροποιηση και ρυθμιση..απλα μερικες ερχονται ετοιμες για απλη οικιακη χρηση και αλλες ετοιμες για σερβερ δουλειες...ειναι θεμα "προ ρυθμισης"....στο κατω κατω κατω κατωωωω ολες λιγο πολυ τα ιδια τρεχουν με τον ιδιο ή ελαφρως διαφορετικο τροπο.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mad-proffessor Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Δεν έχω πρόβλημα με το ubuntu ίσα-ίσα κ εγω απο εκει ξεκίνησα και θα το συνιστούσα για τη μετάβαση σε λινουξ απο windows, αλλά απο ασφάλεια ο apparmor είναι ανέκδοτο σε σχέση με selinux (Μιλάμε είναι filesystem-agnostic ο apparmor όταν όλο το λίνουξ είναι αρχεία). Δε θα το συνιστούσα με τίποτα για σερβερ, εταιρικό περιβάλλον.Αν δε κάνω λάθος είχαν χακέψει όλο το ubuntu-forum ή το wiki δε θυμάμαι ακριβως πριν κανα χρόνο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV8XXX Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Η sid μου που τωρα γραφω εγκατασταθηκε: cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Wheezy_ - Official Snapshot amd64 NETINST Binary-1 20120114-15:10]/ Tωρα δεν ξερω ποια εκδωση εχω sid εχω στα repos και αναβαθμιζω συχνα. Εσπασε η την εσπασα (εχει διαφορά), μια φορα και αμεσως εφερα πισω ενα backup και την εφτιαξα. Ποτε δεν ειχα προβλημα με εγκατασταση προγραμματων.Και πολλα εγκατασταθηκαν απο sourses files,και δεν θεωρω τον εαυτο μου guru του linux,καθως περισσοτερο χρονο αφιερωνω σε αλλο χομπυ. Να βαλεις debian αλλα μην κανεις τα λαθη που κανουν οι περισσοτεροι. 1) Μην αλλαζεις διανομη επειδη βαρεθηκες το πρασινακι η το σκατουλι.Αλλαξε οταν εισαι σιγουρος για το τι θελεις και μπορεις. 2) Συχνα προτεινεται η δοκιμη σε vm για να δεις αν σ αρεσει.ΛΑΘΟΣ δεν iσχyει στη περιπτωση debian. Ισχυει στα ουμπουντοειδη και γενικα σε κομπλε πακετα διανομων οπου ο χρηστης ελαχιστες παρεμβασεις θα κανει, για αυτο ειναι καλο να δει και να δοκιμασει αν του αρεσει το περιβαλον, αν καθεται στο hardware του κλπ. Στην περιπτωση debian τι να δει? δεν εχει "bells and whistles" Μαλλον δεν θα αρεσει. 3) Διαλεξε μια δημοφιλη διανομη που εχει πολλους χρηστες, σιγουρα θα βρεις μια απαντηση σε καποιο προβλημα σου. Προτεινω debian η arch. Τωρα οποια και να διαλεξεις κατσε σ αυτην οι δυσκολιες μερα με τη μερα θα ξεπερνιουνται.Μην αναλωνεσαι στο να δοκιμαζεις συνεχεια διανομες τον χρονο σου χαλας. Debian μπορεις να εγκαταστισεις με διαφορους τροπους Εγκατασταση μονο βασικου συστηματος και απο κει και περα κολυμπας. (βασικα αυτο ειναι debian) Εγκατασταση με καποιο απο τα διαθεσιμα desktop τυφλοσουρτη. Για αρχη καλα ειναι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
airmaik Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 ρε παιδιά έλεος με τα κολλήματα που έχουμε με τις διανομές το παλικαρι ρώτησε κάτι για μια συγκεκριμενη διανομη και έχει ακουσει τον πόνο του καθενός η καλυτερη διανομη είναι αυτη που ταιριαζει στον καθενα!!!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Mixalis_t Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Για δες κουβέντα που πυροδότησε το thread μου.. Είστε οι linuxάδες περίπτωση πάντως...πλάκα! Η δική μου φάση ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή θέλησα να χρησιμοποιήσω ένα SQL server (αντικαταστάθηκε από πολύ πιο εξειδικευμένο IBM harware με VMware esxi) για απλό workstation και διαπίστωσα ότι δεν έχω άδεια για xp... Τότε έκανα το βήμα με mint. Τώρα, ψήνομαι να το προχωρήσω σε πιο advanced πράγματα αλλά σιγά-σιγά. Εξάλλου υπάρχει και η προοπτική να θέλω να στήσω - όταν θα έχω επαρκές υπόβαθρο για να το κάνω - κανα debian server ή κάποιο άλλη διανομή για server ως guest virtual machine στο esxi για να παίξω π.χ. με Apache ή mail server και πάει λέγοντας...αλλά αυτά όλα στο μέλλον. Μέχρι τώρα έχω αγγίξει mint και έχω πάρει μια ελάχιστη δόση από ububtu, kubuntu, openSUSE και τώρα debian. Το openSUSE-13.1-GNOME μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, το προτείνετε για novice επίπεδο? και για debian το ψιλοσκέφτομαι...ίσως αρχικά σε virtual πλατφόρμα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mad-proffessor Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Αν ξερεις βασικη bash (κονσόλα) προχώρα σε debian αλλιως opensuse Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dracon.74 Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2014 Mια παραλλαγή είναι και το Tanglu (βασισμένο σε Debian). Aν θες, ρίξε μια ματιά στην σελίδα του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα