N3k21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Κατά τα άλλα συμφωνώ εν μέρει με τα λεγόμενα σου N3k21 και αν και δεν ξέρω το θέμα με τη ΝΕΡΙΤ, ίσως έχεις δίκιο αλλά τότε φταίει η προκύρηξη και αυτοί που την έκαναν και αντί να ζητάνε ΤΕ ζητούσαν ΠΕ, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για εξίσωση των δύο επειδή δε ζητούσαν το κατάλληλο προσωπικό. Νομίζω το καταλαβαίνεις. Για την ακρίβεια ζητούσαν και ΠΕ, αλλά όχι για τεχνικά πόστα (οι θέσεις ΠΕ αφορούσαν κυρίως δημοσιογράφους, HR, μεταφραστές κ.λ.π. - μόνη εξαίρεση οι ΠΕ Πληροφορικής) Στα τεχνικά πόστα ζητούσαν Πολυτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία, καθώς και ΤΕ/ΔΕ με δύο έτη προϋπηρεσίας. Καταλαβαίνεις εδώ, πως οι άμεσα αδικημένοι είναι οι ΤΕ! Όχι απλά δε μας δινόταν το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε αίτηση για τις θέσεις όπου θα καλύπτονταν από Πολυτεχνίτες (που συγκεκριμένα εδώ μιλάμε για μ@λακία ολκής, δεν υπήρχε δηλαδή πόστο που να απαιτεί τις όποιες εξειδικευμένες γνώσεις του Πολυτεχνίτη), ωστόσο δινόταν το δικαίωμα σε αποφοίτους ΔΕ να χτυπήσουν θέσεις που θα μπορούσαμε να καλύψουμε εμείς. Ε για μισό λεπτό ρε μάγκες! Στο κάτω κάτω δες το κι έτσι, όσο εγώ σπούδαζα, ο άλλος είχε τελειώσει το ΙΕΚ και εισερχόταν στην αγορά εργασίας. Μέχρι εγώ να πάρω πτυχίο, αυτός είχε συμπληρώσει ήδη τα δύο έτη προϋπηρεσίας. Όπως και να 'χει, θέλω να καταλήξω στο ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται αποκλειστικά στους συντάκτες της επίμαχης προκήρυξης, αλλά πιθανόν και στην ισχύουσα νομοθεσία ή τα βέτο του ΤΕΕ. Ακόμα κι αν βάλουμε στην άκρη τα περί ΝΕΡΙΤ, εξέτασε το παράδειγμα που έθεσε ο Anorymous. Σόρυ, αλλά εφόσον θεωρείται Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, γιατί να μην του επιτρέπεται η πραγματοποίηση π.χ. μιας απλής ηλεκτρολογικής μελέτης σε μια πολυκατοικία; Δεν είναι παράλογο κι άδικο αυτό ρε συ; Μιλώντας λοιπόν για μερική εξίσωση, αντιλαμβάνομαι πως κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί αποκλειστικά σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και δραστηριότητες, όχι γενικότερα. Προσωπικά επιθυμώ να πάψει ο τωρινός παραλογισμός και μόνο, θα ήμουν εντελώς ηλίθιος αν θεωρούσα πως απλά μέσω της ψήφισης ενός νόμου, το γνωστικό μου επίπεδο θα έφτανε οπωσδήποτε αυτό κάποιου αποφοίτου π.χ. του ΕΜΠ.
funbreaker Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Απαντησα , Να αναπροσαρμοσουν σε 4+1,5 ετη το προγραμμα σπουδων (BSc + MSc) ετσι ωστε ο Πολυτεχνιτης με 1 επιπλεον εξαμηνο να λαμβανει ΜΔΕ. Αλλα αυτο δεν σας αρεσει γιατι θελετε να αυτοαποκαλειστε κατι το διαφορετικο (Εξωτικοι υπερμηχανικοι). Το επιπεδο μηχανικων δεν θα το κρινεις ουτε εσυ ουτε εγω αλλα η αγορα εργασιας. Κι αφου εχετε δυσκολια να καταλαβετε απλα πραγματα να τα κανουμε νιανια Τα ΤΕΙ ειναι 1000 θεσεις πισω στην παγκοσμια καταταξη (πολλα στο 15% των καλυτερων ιδρυματων) για τους εξης προφανεις λογους (αν και ειστε κοντοφθαλμοι αν κι τοσο "επιστημονες") α) Απωλεια χρηματοδοτησης (λιγοτερα απο τα μισα χρηματα) β) Πολυ λιγοτερα μελη ΔΕΠ (για δημοσιευσεις κλπ) γ) Απωλεια υποψηφιων διδακτωρων κι μεταδιδακτορικων ερευνητων για ακομη περισσοτερες δημοσιευσεις Παρολα αυτα τα πανε πολυ καλα κι ξεπερνανε καποια τμηματα Πανεπιστημιων Αν εχετε δυσκολια καταποσης η και χωνευσης περαστικα. Καταρχάς δεν είναι ωραίο το υφάκι, στόχος δεν είναι να ξεκατινιαστούμε. Επί της ουσίας, οι λόγοι που τα ΤΕΙ βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο δεν μας ενδιαφέρουν. Δυστυχώς το αποτέλεσμα μετράει στην ζωή. Κι ο ΠΑΟΚ είναι 2ος γιατί δεν έχει λεφτά και είναι κρίμα αλλά 2ος θα είναι κι αυτό μετράει. Αν όμως υποννοείς με αυτό πως κατά τα άλλα το επιστημονικό υπόβαθρο των ΤΕΙτζήδων είναι ίδιο πλην ενός έτους από των πολυτεχνιτών δεν συμμερίζομαι την άποψή σου. Πριν από λίγο δεν έγραφες ότι θεωρείς τα ΑΕΙ ισότιμα με το Πολυτεχνείο; Επί του θέματος τo Πολυτεχνείο Κρήτης είναι κοντά σε ορισμένα ΤΕΙ... Όχι, κάτι θα κατάλαβες λάθος. Το νήμα έχει να κάνει για τους μηχανικούς. Τώρα αν το ΑΕΙ βιβλιοθηκονομίας παξών είναι πιο κάτω απ το ΤΕΙ αυτοματισμού Αθήνας αυτό δεν μου λέει κάτι. Εδώ μιλάμε για το επιστημονικό υπόβαθρο των ΤΕΙ σχετικών με μηχανικούς για να κρίνουμε αν έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να έχουν ίδια δικαιώματα. Είναι κοντά. Μάλιστα.
Asmodeus21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Αν όμως υποννοείς με αυτό πως κατά τα άλλα το επιστημονικό υπόβαθρο των ΤΕΙτζήδων είναι ίδιο πλην ένα έτος από των πολυτεχνιτών δεν συμμερίζομαι την άποψή σου. Τουλαχιστον τη συμμεριζεται η υπολοιπη Ευρωπη που τα αναγνωριζει ως BSc αυτο το προτιμω απο το να συμφωνησεις εσυ.
Timonkaipumpa Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Τουλαχιστον τη συμμεριζεται η υπολοιπη Ευρωπη που τα αναγνωριζει ως BSc αυτο το προτιμω απο το να συμφωνησεις εσυ. Τι να πει η ΕΕ; Εφόσον οι του μετσοβείου λένε όχι, είναι όχι. Τι δεν καταλαβαίνεις; http://youtu.be/btark5_tnnY?t=7s 2
funbreaker Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Τουλαχιστον τη συμμεριζεται η υπολοιπη Ευρωπη που τα αναγνωριζει ως BSc αυτο το προτιμω απο το να συμφωνησεις εσυ. Ε ναι, απ την στιγμή που μιλάμε για σχολές 4ετούς φοίτητης στην ευρώπη είναι επόμενο να θεωρηθεί Bsc. Και για υπαίθρια 4ετή σχολή στην Ουγκάντα να μιλούσαμε τυπικά θα θεωρούνταν ως Bsc. Το θέμα είναι αν ο Έλληνας νομοθέτης κρίνει επιστημονικά επαρκή και ασφαλή τον απόφοιτο ενός ΤΕΙ να αναλάβει ως ισάξιος μηχανικός με έναν πολυτεχνίτη την μελέτη οποιουδήποτε έργου.
Asmodeus21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Ε ναι, απ την στιγμή που μιλάμε για σχολές 4ετούς φοίτητης στην ευρώπη είναι επόμενο να θεωρηθεί Bsc. Και για υπαίθρια 4ετή σχολή στην Ουγκάντα να μιλούσαμε τυπικά θα θεωρούνταν ως Bsc. Το θέμα είναι αν ο Έλληνας νομοθέτης κρίνει επιστημονικά επαρκή και ασφαλή τον απόφοιτο ενός ΤΕΙ να αναλάβει ως ισάξιος μηχανικός με έναν πολυτεχνίτη την μελέτη οποιουδήποτε έργου. Ακριβως οπως τα λες , απο τη στιγμη που εκαναν μαθημα , οριζαν την υλη ατομα με PhD πολλα απο ξενα παν. (Imperial , un. of California etc) ατομα που βγηκαν απο τις δικες σας σχολες (ασε τους υπολοιπους) εκανα 40 μαθηματα εκ των οποιων τα 30 ειχαν κι εργαστηριακο μερος , πρακτικη και πτυχιακη εργασια μονο στην Ουγκαντα θα υπηρχε περιπτωση να αμφισβητηθει οτι προκειται για σπουδες επιπεδου BSc και απο ανθρωπους πανχαζους η με προφανες οφελος Συνεχισε την παραφιλολογια μονο τον εαυτο σου εκθετεις κι το επιπεδο σου τιποτα αλλο 1
funbreaker Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Τι να πει η ΕΕ; Εφόσον οι του μετσοβείου λένε όχι, είναι όχι. Τι δεν καταλαβαίνεις; http://youtu.be/btark5_tnnY?t=7s Δεν είμαι μετσοβίτης.
NickTG Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Ε ναι, απ την στιγμή που μιλάμε για σχολές 4ετούς φοίτητης στην ευρώπη είναι επόμενο να θεωρηθεί Bsc. Και για υπαίθρια 4ετή σχολή στην Ουγκάντα να μιλούσαμε τυπικά θα θεωρούνταν ως Bsc. Το θέμα είναι αν ο Έλληνας νομοθέτης κρίνει επιστημονικά επαρκή και ασφαλή τον απόφοιτο ενός ΤΕΙ να αναλάβει ως ισάξιος μηχανικός με έναν πολυτεχνίτη την μελέτη οποιουδήποτε έργου. Συμφωνώ. Και αν ακριβώς δίπλα είχε μια 5ετή δεν σημαίνει πως ξαφνικά από εκεί θα έβγαιναν καλύτεροι.
funbreaker Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Ακριβως οπως τα λες , απο τη στιγμη που εκαναν μαθημα , οριζαν την υλη ατομα με PhD πολλα απο ξενα παν. (Imperial , un. of California etc) ατομα που βγηκαν απο τις δικες σας σχολες (ασε τους υπολοιπους) εκανα 40 μαθηματα εκ των οποιων τα 30 ειχαν κι εργαστηριακο μερος , πρακτικη και πτυχιακη εργασια μονο στην Ουγκαντα θα υπηρχε περιπτωση να αμφισβητηθει οτι προκειται για σπουδες επιπεδου BSc και απο ανθρωπους πανχαζους η με προφανες οφελος Συνεχισε την παραφιλολογια μονο τον εαυτο σου εκθετεις κι το επιπεδο σου τιποτα αλλο Αποφάσισε αν το επιχείρημα σου είναι η "ευρωπαική αναγνώριση" ή το πρόγραμμα σπουδών και τα γαμάτα στελέχη. Βέβαια το γαμάτο πρόγραμμα σπουδών και τα γαμάτα στελέχη δεν επηρρεάζουν τις 1000 θέσεις πίσω στο ranking. Αυτό οφείλεται μόνο σε έλλειψη χρηματοδότησης για να υπάρχουν δημοσιεύσεις. Μου έχεις παρουσιάσει μέχρι τώρα 3 διαφορετικά επιχειρήματα κι όποτε απαντάω στο ένα πηδάς στο άλλο που έχει ήδη απαντηθεί.
Asmodeus21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Αποφάσισε αν το επιχείρημα σου είναι η "ευρωπαική αναγνώριση" ή το πρόγραμμα σπουδών και τα γαμάτα στελέχη. Βέβαια το γαμάτο πρόγραμμα σπουδών και τα γαμάτα στελέχη δεν επηρρεάζουν τις 1000 θέσεις πίσω στο ranking. Αυτό οφείλεται μόνο σε έλλειψη χρηματοδότησης για να υπάρχουν δημοσιεύσεις. Μου έχεις παρουσιάσει μέχρι τώρα 3 διαφορετικά επιχειρήματα κι όποτε απαντάω στο ένα πηδάς στο άλλο που έχει ήδη απαντηθεί. Δεν απαντας τη κολοκυθια παιζεις Τα επιχειρηματα ειναι πολλα οχι 1 κι ειναι ολα αυτα που σου λεω και η Ευρωπαικη αναγνωριση , και το προγραμμα σπουδων και τα στελεχη και η διαρκεια σπουδων και η ελειψη χρηματοδοτησης προσωπικου κλπ.
funbreaker Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Συμφωνώ. Και αν ακριβώς δίπλα είχε μια 5ετή δεν σημαίνει πως ξαφνικά από εκεί θα έβγαιναν καλύτεροι. Συμφωνώ. Για αυτό και δεν ανέφερα τα χρόνια σπουδών ως το κριτήριο για την επιστημονική αρτιότητα των αποφοίτων. Δεν μιλάμε για καλύτερους και χειρότερους, μιλάμε για επαρκείς και μη επαρκείς για κάποια είδη έργων. Δεν απαντας τη κολοκυθια παιζεις Τα επιχειρηματα ειναι πολλα οχι 1 κι ειναι ολα αυτα που σου λεω και η Ευρωπαικη αναγνωριση , και το προγραμμα σπουδων και τα στελεχη και η διαρκεια σπουδων Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα για σένα. Έχω απαντήσει για το καθένα ξεχωριστα και εκτεταμένα. Την κάνω προσωρινά.
Asmodeus21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Δημοσ. 6 Απριλίου 2014 Συμφωνώ. Για αυτό και δεν ανέφερα τα χρόνια σπουδών ως το κριτήριο για την επιστημονική αρτιότητα των αποφοίτων. Δεν μιλάμε για καλύτερους και χειρότερους, μιλάμε για επαρκείς και μη επαρκείς για κάποια είδη έργων. Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα για σένα. Έχω απαντήσει για το καθένα ξεχωριστα και εκτεταμένα. Την κάνω προσωρινά. Με την λογικη σου το MIT πρεπει να θεωρει οτι οι μηχανικοι βγαινουν μονο απο εκει κι ολοι οι υπολοιποι δεν ειναι τιποτα γιατι ειναι 300 θεσεις μπροστα και οχι μονο να το θεωρει , αλλα να θεσπιστει νομος κι να εχουν μονο αυτοι ΕΔ. Επαρκεις και μη επαρκεις μπορουν να βγουν απο παντου 1
funbreaker Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Με την λογικη σου το MIT πρεπει να θεωρει οτι οι μηχανικοι βγαινουν μονο απο εκει κι ολοι οι υπολοιποι δεν ειναι τιποτα γιατι ειναι 300 θεσεις μπροστα και οχι μονο να το θεωρει , αλλα να θεσπιστει νομος κι να εχουν μονο αυτοι ΕΔ. Επαρκεις και μη επαρκεις μπορουν να βγουν απο παντου Και με την δική σου λογική, μιας και επαρκής μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε σχολή που απλά θα βρίσκεται σε μια κατάταξη είτε στο 1000 είτε στο 100000, θα μπορούσαν να θεωρούνται μηχανικοί και αυτοί των κολεγίων και να αναλαμβάνουν έργα που να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και γενικά από οποιοδήποτε ίδρυμα αμφιβόλου ποιότητας. Με βάση την λογική σου δεν θα έπρεπε να κρίνεται από την πολιτεία ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μπορούν να πιστοποιούν την επιστημονική κατάρτιση μηχανικού γιατρού ή άλλου κλάδου και οποιαδήποτε σχολή μοιράζει τέτοια διπλώματα θα έπρεπε να γίνονται δεκτά και απλά αυτή θα είναι σε χαμηλότερη κατάταξη. Μάλλον όμως αυτό δεν είναι το σωστό και πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και σε κάποιες κατηγορίες σχολών να μην δίνονται τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα μιας και δεν έχουν το ίδιο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης. Κρίνοντας το επίπεδο των αποφοίτων των ΤΕΙ του κλάδου μου (Πολ.Μηχ.) το θεωρώ ανεπαρκέστατο. Όποιος γνωρίζει, η διαφορά είναι τόσο εμφανής που αν δεν την βλέπει δουλευόμαστε. Όπως και χει το πρόβλημα με τα ΤΕΙ ξεκινά από την ίδια τους την δημιουργία. Οι σχολές αυτές είναι ένα λάθος εξ αρχής. Σε μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας έχουμε 5-6 πολυτεχνικές σχολές και για πολιτκοκοινωνικούς λόγους δημιουργήσαμε άλλα τόσα σχετικά ΤΕΙ, σχολές 2ης ταχύτητας που απορρόφησαν αυτούς που δεν μπηκαν στις πολυτεχνικές σχολές, που το πρόγραμμα σπουδών τους είναι μιας κλάσης κατώτερο σε δυσκολία από τις πολυτεχνικές, που δίνονται λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις πολυτεχνικές κτλ. Στις σχολές αυτές τα άτομα που μπήκαν ήξεραν εξαρχής τι δικαιώματα θα είχαν και τις επέλεξαν. Τώρα πάλι για κοινωνικοπολιτικούς λόγους έρχεται πάλι το κράτος να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δύο αυτών διαφορετικής κατηγορίας σχολών καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον κλάδο, και να ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών. Εμείς όσο και να συζητάμε θα διαφωνούμε, ελπίζω να γίνει κάποια ρύθμιση και να σωθεί το επίπεδο του Έλληνα μηχανικού που από πολύ υψηλό που είναι κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα, βγάζοντας στην αγορά μηχανικούς με την επιστημονική ανεπάρκεια την οποία όποιος είναι του χώρου την γνωρίζει καλα. 1
user12 Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Εμείς όσο και να συζητάμε θα διαφωνούμε, ελπίζω να γίνει κάποια ρύθμιση και να σωθεί το επίπεδο του Έλληνα μηχανικού που από πολύ υψηλό που είναι κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα, βγάζοντας στην αγορά μηχανικούς με την επιστημονική ανεπάρκεια την οποία όποιος είναι του χώρου την γνωρίζει καλα. Αλλωστε οπως ειναι γνωστο ειμαστε γνωστοι για greek lover and greek engineer.
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Δημοσ. 7 Απριλίου 2014 Εμείς όσο και να συζητάμε θα διαφωνούμε, ελπίζω να γίνει κάποια ρύθμιση και να σωθεί το επίπεδο του Έλληνα μηχανικού που από πολύ υψηλό που είναι κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα, βγάζοντας στην αγορά μηχανικούς με την επιστημονική ανεπάρκεια την οποία όποιος είναι του χώρου την γνωρίζει καλα. Μα ναι. Το επίπεδο του Έλληνα μηχανικού θα πέσει επικίνδυνα σε ανεπάρκεια. Κατά το πρίσμα του funbreaker πάντα γιατί από την μία δεν είναι σε θέση να ορίσει τι παραπάνω προσφέρει το μέσο ΑΕΙ από το μέσο ΤΕΙ, ενώ από την άλλη ο ίδιος δεν θεωρεί 'επαρκές' το ίδιο του το ΑΕΙ. Εγώ όπως το καταλαβαίνω, αυτό το 'επάρκεια' είναι τελείως αφηρημένο (από ένα σημείο και μετά) και αλλάζει με την περίπτωση. Δεν θα κάτσω όμως να σου βγάλω εγώ πότε είναι έτσι, πότε αλλιώς. Αλλά θα κρίνω αυτά που έχεις γράψει εδώ πέρα. Πχ λες ότι έβαλες προσωπική προσπάθεια, έκανες έρευνα, ασχολήθηκες, διάβασες, κόπιασες για να μπεις σε ένα ΑΕΙ. Ωραία μέχρι εδώ. Αλήθεια, τα παραπάνω σταματάνε όταν πάρεις το πτυχίο; Γιατί αν δεν σταματάνε, τότε δεν βλέπω λόγο να 'κλαίγεσαι που θα σου πάρει ο ΤΕΙτζης την θέση' Όταν η θέση μπορεί να καλυφθεί από άτομο που έχει 'περιορισμένο επιστημονικό υπόβαθρο' κατεσε και 'αρκετά επαρκές υπόβαθρο' για την συγκεκριμένη θέση, τότε ναι να 'παλέψετε' και να την πάρει ο καταλληλότερος. Αυτό συμβάλλει και στην αξιοκρατία άλλωστε Σε ένα άλλο σημειο κάνεις επίθεση στους άλλους που δεν διάβασαν στα 16, δεν ήταν αρκετά ικανοί, ή τα έξυναν. Μαζί σου σε αυτά. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι με τι πάθος φέρνεις επιχείρημα 'επιλογή τους ήταν'. Μάλλον σου διαφεύγει το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων (α) δεν έχουν ιδέα με τι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά ή/και (β) αλλάζει το ενδιαφέρον τους όταν πατήσουν κάπου στα 25. Σου προσθέτω και (γ) την έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού. Δεν γίνεται να φέρνεις σε κάποιον το αντι-επιχείρημα ότι 'ήξερε που έμπαινε', όταν ο ΣΕΠ είναι απλά ΓΤΠΚ (έτσι ήταν πριν 10 χρόνια. στοιχηματίζω τις τρίχες μου ότι έτσι θα είναι και τώρα). Συνεπώς όχι δεν ήταν 100% επιλογή σε όλους αυτούς που επιτίθεσαι, επειδή το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ανεπαρκές να δώσει αυτόνομα τις απαραίτητες πληροφορίες για να θεωρηθεί ότι η πλειοψηφία τους πήρε μια εμπεριστατωμένη απόφαση. Στο άλλο που λες 'να ξαναδώσουν πανελλήνιες', δεν σκέφτηκες ότι μιλάμε για μία φορά τον χρόνο; Αν εσύ προσωπικά ξαναέδινες πανελλήνιες για να μπεις στο ΑΕΙ, μάλλον θα έλεγες 'ε τους μαλακες με αυτά που κάνουν τζάμπα μπήκα στο ΑΕΙ και τζάμπα ξαναέδωσα πανελλήνιες'. Δεν σου κάνει ως επιχείρημα; Οκ, αλλά σου έχω καλύτερο. Τι ακριβώς δίδασκει το σύστημα των πανελληνίων; Την παπαγαλία (αφού όλα τα υπόλοιπα ξαναδιδάσκονται στη σχολή). Εμμέσως δηλαδή λες στον άλλον να χάσει έναν χρόνο από την ζωή του για να εξοικειωθεί με την παπαγαλία και να ασχοληθεί με μαθήματα που θα ξανακάνει σε όλες τις χρονιές κατά την διάρκεια της σχολής, για να καταλήξει να κάνει μια δουλειά που γίνεται και με το 'περιορισμένο επιστημονικό υπόβαθρο' Τώρα θα με ρωτήσεις (εύστοχα) 'και ποιος ορίζει την επάρκεια που απαιτείται για μια θέση'; Η δικιά μου απάντηση είναι η αγορά. Αν ο άλλος κάνει σκατά δουλειά, η αγορά θα τον 'πετάξει'. Αν κάνει δουλειά με λάθη αλλά η αγορά δεν τον 'πετάξει' τότε σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα συγκεκριμένα λάθη άρα μένει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Ο φόβος σου μήπως όλοι αρχίσουν να κάνουν μεγάλα έργα από το πουθενά και κάνουν ζημιές δεν στέκει. Αφενός διότι (όπως είπες κι εσύ) προαπαιτείται εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση. Αφετέρου θεωρείς δεδομένο ότι μια η πλειοψηφία αποφοιτων ΤΕΙ, μετά από το μαμήσι που έφαγαν για να τελειώσουν, θα ψάχνουν να βρουν 'τα μεγάλα έργα' με το καλημέρα. Μην μου φέρεις τώρα το παράδειγμα γόνου μεγαλοεργολάβου που είναι στούρνος και τέλειωσε οτιναναι σχολή αλλά τον πήρε ο πατέρας του στα 'βαθιά νερά'. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, αποκλείεται ο μεγαοεργολάβος να ρισκάρει την φήμη του αν ο γιος του επρόκειτω να κάνει ζημιά. Προσωπικά στο μόνο που θεωρώ ότι αδικείσαι είναι ότι το πολυτεχνείο δεν θεωρείται bachelor και master μαζί. Στο θέμα της επάρκειας εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχει να κάνει με την δουλειά. Όπως ξαναείπα δεν ανήκω στον κλάδο, αλλά με βάση μια vague εικόνα που μου είχαν δώσει παλιά φίλοι μου ΤΕΙτζηδες, υποθέτω ότι η διαφορά δεν πρέπει να είναι τόσο χαώδης όσο πλασάρεις. Τουλάχιστον για μια μερίδα θέσεων, πριν 'τα μεγάλα έργα'.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα