Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά επειδή έχω ακούσει πάρα πολλά για κάτι τόσο απλό και έχω μπερδευτεί. Τι είναι προτιμότερο για την υγεία της μπαταρίας?

Να είναι πάνω στο λάπτοπ όταν αυτό λειτουργεί με ρεύμα από την πρίζα ή να την αποσυνδέουμε ?

  • Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Τι χρήση κάνεις στο laptop?

 

Είναι μόνιμα στην πρίζα ή η λειτουργία του μοιράζεται μεταξύ ρεύματος και μπαταρίας?

 

Επίσης:

Τι είναι πιό σημαντικό για σένα. Να μην πάθει ζημιά το laptop ή η μπαταρία του?

 

Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία δεν πρέπει να βγαίνει από το laptop γιατί το προστατεύει (εκτός αν το τροφοδοτικό του είναι συνεδεμένο σε UPS).

Αλλά αν δουλεύει μόνιμα στην πρίζα και είνα μόνιμα σε φόρτιση 100% δεν κάνει καλό στην μπαταρία.

Γι' αυτό πολλοί κατασκευαστές στο Utility για το energy management, δίνουν την δυνατότητα η μπαταρία να μην φορτίζει πάνω από το 60% π.χ. όταν είναι μόνιμα στην πρίζα.

 

 


.

post-294072-0-36720800-1396588317_thumb.png

  • Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το laptop δουλεύει ένα 70% του χρόνου με ρεύμα και φυσικά με ενδιαφέρει πρώτα η υγεία του laptop και μετά της μπαταρίας ...  :-)

Δημοσ.

Απο οτι εχω καταλάβει και εγω standar απάντηση στο συγκεκριμένοι ερώτημα δεν υπάρχει δηλαδη ουτε ετσι ειναι "λάθος" ουτε αλλιως οπως και να εχει η διάρκεια της μπαταρίας μεσα στα χρόνια θα μειωθεί.

 

Εγω προσωπικά και στο netbook και στο laptop οσα χρόνια τα εχω την μπαταρία δεν την εχω βγάλει ποτε , προφανώς και εχω μείωση στην διάρκεια της μπαταρίας αλλα στα μάτια μου φαίνεται φυσιολογή φθόρά στο ποσο κρατάει , παντα εκφέρω προσωπική μου γνώμη / εμπειρία.

  • Like 2
Δημοσ.

Σωστά.

 

Γι' αυτό αρκετοί κατασκευαστές, έχουν την μπαταρία μέσα στο case και για να αφαιρεθεί πρέπει να το ανοίξεις.

 

Και στα δύο laptop που έχω (Lenovo U420 και Lenovo Z500), είναι έτσι.

Δημοσ.

Όταν το laptop είναι συνδεμένο στο μετασχηματιστή μόνιμα (π.χ. για δύο εβδομάδες ή περισσότερο), το καλύτερο είναι η μπαταρία να αφαιρείται (εκτός και εάν έχετε συνεχείς διακοπές ρεύματος). Και το laptop ψύχεται καλύτερα έτσι και η μπαταρία κερδίζει κάποιες φορτίσεις.

 

Ο μετασχηματιστής είναι και σταθεροποιητής τάσης, οπότε δεν υπάρχει θέμα από τις μεταβολές τάσης της ΔΕΗ, πρόβλημα υπάρχει μόνο στην αιφνίδια διακοπή ρεύματος.

 

Εντάξει, αυτά μόνο για μας μας που καταντήσαμε το laptop desktop :P .  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.

 

Η μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας δεν εξασφαλίζεται ούτε αν είναι αποσυνδεδεμένη από το laptop αφόρτιστη, ούτε αν είναι μόνιμα συνδεδεμένη με 100% φόρτιση.

 

Η μεγαλύτερη διάρκεια εξασφαλίζεται με αυτό που λέγεται λειτουργία 'μπιντέ'.

 

Δηλαδή να είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τον φορτιστή (laptop στην συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά η φόρτισή της να μην ξεπερνά το 60 - 65% της μέγιστης φόρτισης.

Επεξ/σία από Euclides
Δημοσ.

Έχεις κάποιο σχετικό δίκιο, και συμφωνώ (δεν πρέπει να αποθηκεύετε αφόρτιστη, 40% με 70% είναι μια χαρά), αλλά τα ποσοστά είναι λίγο/πολύ μύθος (ένα κατάλοιπο από τις παλιάς τεχνολογίας μπαταρίες Νικελίου Καδμίου (NiCd) και Νικελίου Υδριδίου Μετάλου (NiMH)). Για τις σύγχρονες μπαταρίες που είναι αποκλειστικά ιόντων λιθίου δεν υπάρχει θέμα, διότι δεν υποφέρουν απ' το φαινόμενο μνήμης).

 

Επίσης στα περισσότερα laptops/smarphones όταν αγοράζονται, οι μπαταρίες είναι αποσυνδεμένες (οι εξαιρέσεις δεν κάνουν τον κανόνα). Γενικότερα η συνολική διάρκεια ζωής μπαταρίας λιθίου εξαρτάτε από τους κύκλους φόρτισης. Αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως π.χ. η θερμοκρασία. Όταν είναι συνδεμένη μόνιμα, η σχετικά υψηλότερη θερμοκρασία της μειώνει τη διάρκεια ζωής της.

 

Ακόμα και η Apple συμβουλεύει:

 

Αν χρησιμοποιείς iPod, iPhone, iPad ή το φορητό υπολογιστή σου σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35° C, ενδέχεται να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα παρέχει ενέργεια για λιγότερο χρόνο στη συσκευή σου ανεξαρτήτως από τη φόρτισή της. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερη βλάβη αν τη φορτίζεις σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και η αποθήκευση της μπαταρίας σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

 

To καλοκαίρι οι 35° C είναι και λίγο...

  • Like 2
Δημοσ.

Οι μπαταρίες στη συσκευασία των καινούριων laptop δεν είναι αφόρτιστες, αλλά έχουν την λεγόμενη 'φόρτιση αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας'.

 

Είναι δηλαδή φορτισμένες γύρω στο 40 με 50 %.

Δημοσ.

Η μπαταρία μένει στο λάπτοπ εκτός αν πρόκειται να μην το χρησιμοποιήσουμε καθόλου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να αφαιρούμε την μπαταρία, ίσα ίσα που μπορεί να μας προστατέψει από απώλεια αρχείων εώς και απώλεια ολόκληρου του λάπτοπ!

Δημοσ.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.

 

Η μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας δεν εξασφαλίζεται ούτε αν είναι αποσυνδεδεμένη από το laptop αφόρτιστη, ούτε αν είναι μόνιμα συνδεδεμένη με 100% φόρτιση.

 

Η μεγαλύτερη διάρκεια εξασφαλίζεται με αυτό που λέγεται λειτουργεία 'μπιντέ'.

 

Δηλαδή να είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τον φορτιστή (laptop στην συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά η φόρτισή της να μην ξεπερνά το 60 - 65% της μέγιστης φόρτισης.

πως μπορει να γινει αυτο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...