Dracon.74 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Καλησπέρα. Θα ήθελα γνώμες/εμπειρίες προκειμένου να επιλέξω κάποιον LaTeX editor για το Xfce DE. 1. LaTeXila 2. Gummi ή 3. Geany (που ήδη υπάρχει στο σύστημα και που, γενικώς, είναι ένα IDE). Aν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο που δεν είναι στην λίστα, παρακαλώ... Ο μόνος περιορισμός που "θέτω" είναι να μην είναι Qt εφαρμογή (όπως π.χ. το TeXShop). Επίσης δεν με ενδιαφέρουν επιλογές που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με το LaTeX (όπως Lyx, TexMacs). Eυχαριστώ πολύ.
pmav99 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 (επεξεργασμένο) Επίσης δεν με ενδιαφέρουν επιλογές που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με το LaTeX (όπως Lyx, TexMacs). Το geany δεν έχει να κάνει αμιγώς με LaTeX, όμως παρόλα αυτά το προτείνεις. O TexMacs είναι ο emacs διαμορφωμένος ειδικά για LaTeX. Δεν είμαι fan του emacs (χρησιμοποιώ vim) και δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αλλά ότι έχω δει από features ειναι σούπερ. Δεν ξέρω τι εννοείς λέγοντας ότι δεν έχει να κανει αμιγώς με LaTeX... Anyway, τo καλύτερο IDE imho ειναι το Kile (μακράν κιόλας). Δυστυχώς ειναι σε Qt (kde για την ακρίβεια). Μετά καλή άποψη έχω και για τα TexMaker και το fork του TexStudio. Αν θυμαμαι καλά όμως και αυτά βασίζονται σε Qt. Δεν είμαι σίγουρος για αυτό τσέκαρε το. Το gummi είναι καλό για κάτι quick and dirty, αλλά σε μεγάλο κείμενο δεν νομίζω ότι θα βολέψει. Αν θυμάμαι καλά δεν έχει ούτε καν code completion. Το Geany είναι ένας απλός text editor με διάφορα plugins που πιθανά να τον κάνουν πιο IDE-like. Δεν έχω ασχοληθεί, αλλά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε programming text editor (πχ vim) μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να σου προσφέρει ότι και το geany. Με το latexila δεν έχω εμπειρία. Για εμένα οι επιλογές είναι δύο. Είτε θα πας σε έναν από τους δύο μεγάλους editors (vim/emacs) και θα αφιερώσεις χρόνο για να τους μάθεις και να τους φέρεις στα μέτρα σου, είτε θα πας σε ένα full blown IDE. Η πρώτη επιλογή έχει κόστος (απότομη καμπύλη μάθησης) και στην αρχή η εμπειρία σου δεν θα είναι εξίσου καλή όσο πχ με το kile, αλλά όταν τους μάθεις καλά α) θα κάνεις text editing με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που έχεις τώρα. Αυτό αντισταθμίζει (και με το παραπάνω θα έλεγα) τα λιγότερα features που θα έχεις σε σχέση με το kile. β) εξαιτίας του customization που θα έχεις κάνει και των plugins που υπάρχουν, το workflow σου θα είναι αρκετά IDE-like γ) οι γνώσεις που αποκομίζεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με text editing, οπότε η αρχική επένδυση σε χρόνο δεν πάει χαμένη. H δεύτερη επιλογή είναι σιγουρα πιο απλή. Το να χρησιμοποιήσεις έναν απλό text editor που απλά θα έχει και ένα κουμπάκι για να κανεις compile είναι ημίμετρο κατά τη γνώμη μου. Δεν ξέρω το plugin του geany, πιθανά να ειναι και πολύ καλό, αλλά αν θες ευκολία τότε βάλε απλά βάλε ένα κανονικό IDE. Ερώτηση: Το qt γιατί το αποκλείεις; Υπάρχει ειδικός λόγος που θέλεις αμιγώς GTK σύστημα; ΥΓ. Αναφέρω και άλλα IDE, που δεν καλύπτουν τους περιορισμούς σου, γιατί μπορεί να ενδιαφέρεται κάποιος άλλος. Επεξ/σία 3 Απριλίου 2014 από pmav99 1
Dracon.74 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Το geany δεν έχει να κάνει αμιγώς με LaTeX, όμως παρόλα αυτά το προτείνεις. O TexMacs είναι ο emacs διαμορφωμένος ειδικά για LaTeX. Δεν είμαι fan του emacs (χρησιμοποιώ vim) και δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αλλά ότι έχω δει από features ειναι σούπερ. Δεν ξέρω τι εννοείς λέγοντας ότι δεν έχει να κανει αμιγώς με LaTeX... Anyway, τo καλύτερο IDE imho ειναι το Kile (μακράν κιόλας). Δυστυχώς ειναι σε Qt (kde για την ακρίβεια). Μετά καλή άποψη έχω και για τα TexMaker και το fork του TexStudio. Αν θυμαμαι καλά όμως και αυτά βασίζονται σε Qt. Δεν είμαι σίγουρος για αυτό τσέκαρε το. Το gummi είναι καλό για κάτι quick and dirty, αλλά σε μεγάλο κείμενο δεν νομίζω ότι θα βολέψει. Αν θυμάμαι καλά δεν έχει ούτε καν code completion. Το Geany είναι ένας απλός text editor με διάφορα plugins που πιθανά να τον κάνουν πιο IDE-like. Δεν έχω ασχοληθεί, αλλά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε programming text editor (πχ vim) μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να σου προσφέρει ότι και το geany. Με το latexila δεν έχω εμπειρία. Για εμένα οι επιλογές είναι δύο. Είτε θα πας σε έναν από τους δύο μεγάλους editors (vim/emacs) και θα αφιερώσεις χρόνο για να τους μάθεις και να τους φέρεις στα μέτρα σου, είτε θα πας σε ένα full blown IDE. Η πρώτη επιλογή έχει κόστος (απότομη καμπύλη μάθησης) και στην αρχή η εμπειρία σου δεν θα είναι εξίσου καλή όσο πχ με το kile, αλλά όταν τους μάθεις καλά α) θα κάνεις text editing με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που έχεις τώρα. Αυτό αντισταθμίζει (και με το παραπάνω θα έλεγα) τα λιγότερα features που θα έχεις σε σχέση με το kile. β) εξαιτίας του customization που θα έχεις κάνει και των plugins που υπάρχουν, το workflow σου θα είναι αρκετά IDE-like γ) οι γνώσεις που αποκομίζεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με text editing, οπότε η αρχική επένδυση σε χρόνο δεν πάει χαμένη. H δεύτερη επιλογή είναι σιγουρα πιο απλή. Το να χρησιμοποιήσεις έναν απλό text editor που απλά θα έχει και ένα κουμπάκι για να κανεις compile είναι ημίμετρο κατά τη γνώμη μου. Δεν ξέρω το plugin του geany, πιθανά να ειναι και πολύ καλό, αλλά αν θες ευκολία τότε βάλε απλά βάλε ένα κανονικό IDE. Ερώτηση: Το qt γιατί το αποκλείεις; Υπάρχει ειδικός λόγος που θέλεις αμιγώς GTK σύστημα; ΥΓ. Αναφέρω και άλλα IDE, που δεν καλύπτουν τους περιορισμούς σου, γιατί μπορεί να ενδιαφέρεται κάποιος άλλος. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. 1. Δεν προτείνω το Geany -απλώς ρωτάω για αυτό, μιας και υπάρχει ήδη στο σύστημά μου. 2. TeXMaker, TeXShop ειναι Qt -καλώς θυμάσαι. 3. Θέλω να αποφύγω τις Qt εφαρμογές, λόγω της "σαβούρας" των KDE εξαρτήσεων. 4. Σέβομαι απολύτως τους Vim/EMacs αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να γράψεις, π.χ., περίπλοκα μαθηματικά (εκτός αν χάνω κάτι σημαντικό). 5. O TeXMacs δεν έχει σχέση με το LaTeX... δες εδώ http://www.texmacs.org/tmweb/home/welcome.en.html όπου μιλάει για μετατροπείς.
pmav99 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 5. O TeXMacs δεν έχει σχέση με το LaTeX... δες εδώ http://www.texmacs.org/tmweb/home/welcome.en.htmlόπου μιλάει για μετατροπείς. με συγχωρείς έχεις δίκιο. Αναφερόμουν στον auctex https://www.gnu.org/software/auctex/
Dracon.74 Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2014 με συγχωρείς έχεις δίκιο. Αναφερόμουν στον auctex https://www.gnu.org/software/auctex/ Ναι. Τελικώς είτε (g)Vim, είτε Emacs (AucTeX) ή LaTeXila (που δεν είναι καθόλου κακός -επιπλέον, είναι γραμμένος και σε Vala, μια ενδιαφέρουσα γλώσσα).
pmav99 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 4. Σέβομαι απολύτως τους Vim/EMacs αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να γράψεις, π.χ., περίπλοκα μαθηματικά (εκτός αν χάνω κάτι σημαντικό). IMHO, δεν είναι ο what you see is what you get editor αυτό που σε εμποδίζει να γράψεις μια περίπλοκη μαθηματική έκφραση. Στην πραγματικότητα αυτό που θες για να γράφεις μαθηματικά είναι: α) εμπειρία β) τα κατάλληλα macros Αυτό που πραγματικά σπάει νεύρα στο TeX είναι οι πίνακες. H ποιότητα του πίνακα σου είναι έτη φωτός μπροστά από ό,τι μπορείς να κάνεις σε Word/LibreOffice, αλλά .... ΥΓ. By the way. Για να γράψεις μαθηματικά, νομίζω ότι το ευκολότερο σύστημα το έχει το LibreOffice. Ο editor του θυμάμαι ήταν πολύ intuitive. Στο word, δυστυχώς δεν υπάρχει compatibility του math plugin μεταξύ των διάφορων εκδόσεων (πχ από 2003 σε 2007 κτλ) και αυτό από μόνο του αξίζει να γίνει κάποιος Microsoft hater. Απίστευτο, να ανοίγεις πχ τη διπλωματική σου δύο χρόνια μετά και να μη μπορείς να αντιγράψεις τους τύπους... Για αυτό TeX τέλος.
Dracon.74 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 IMHO, δεν είναι ο what you see is what you get editor αυτό που σε εμποδίζει να γράψεις μια περίπλοκη μαθηματική έκφραση. Στην πραγματικότητα αυτό που θες για να γράφεις μαθηματικά είναι: α) εμπειρία β) τα κατάλληλα macros Αυτό που πραγματικά σπάει νεύρα στο TeX είναι οι πίνακες. H ποιότητα του πίνακα σου είναι έτη φωτός μπροστά από ό,τι μπορείς να κάνεις σε Word/LibreOffice, αλλά .... ΥΓ. By the way. Για να γράψεις μαθηματικά, νομίζω ότι το ευκολότερο σύστημα το έχει το LibreOffice. Ο editor του θυμάμαι ήταν πολύ intuitive. Στο word, δυστυχώς δεν υπάρχει compatibility του math plugin μεταξύ των διάφορων εκδόσεων (πχ από 2003 σε 2007 κτλ) και αυτό από μόνο του αξίζει να γίνει κάποιος Microsoft hater. Απίστευτο, να ανοίγεις πχ τη διπλωματική σου δύο χρόνια μετά και να μη μπορείς να αντιγράψεις τους τύπους... Για αυτό TeX τέλος. Ο Math editor των (Libre/Open)Office είναι κοντά (σε κάποιες εντολές -π.χ. για να γράφεις κλάσματα κ.λπ.) αλλά δεν συγκρίνεται απόλυτα με το (Xe/La/Lua...)TeX. Ειδικά για μαθηματικά το LaTeX (μάλιστα σε συνδυασμό με κάποια πακέτα της AMS) κάνει θαύματα. Τα προϊόντα της M$ είναι εκτός κουβέντας Πάντως θα διαφωνούσα εν μέρει με την εστίαση στο θέμα της εμπειρίας και των εργαλείων. Παίζει ρόλο το κίνητρο, η καμπύλη εκμάθησης που ανέφερες πιό πριν, ο διαθέσιμος χρόνος και το τί θες να κάνεις. Μπορώ να σου στείλω "πρότυπες" εργασίες/παραδείγματα σε AMS-LaTeX και εκεί θα δεις ότι δεν μετράει μόνο η εμπειρία. Εννοώ ότι ίσως κάποιος να μπορούσε να τα γράψει όλα αυτά σε Vim/Emacs, αλλά θα πάθαινε τενοντίτιδα. Για αυτό και οι περισσότεροι στρέφονται σε editors με πολλές επιλογές (toolbars, projects, κ.λπ.) -κάτι σαν τον Kile, ή το εμπορικό WinEdt (για Windows). Eν τούτοις, έριξα μια ματιά στον Vim (gVim) και στον Emacs. Όντως, μπορώ να κατανοήσω ότι είναι εξαιρετικά εργαλεία, αλλά -φοβάμαι- ότι δεν "κάνουν" για την συγκεκριμένη δουλεία (εκτός αν ξέρεις τυφλό, είσαι ταχύτατος και θυμάσαι το 90% των εντολών απ' έξω ). Μάλλον θα στραφώ στον LaTeXila. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και είναι ένα αναπτυσσόμενο project.
pmav99 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Τον math editor του Libre/Open Office τον ανέφερα ως το πιο εύκολο gui. Όχι ως το καλύτερο ή αυτό με τις περισσότερες δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μου συνδυάζει gui + keyboard με αρκετά ωραίο τρόπο. Η εμπειρία που σου είπα προηγουμένως, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Ένα πολύ βασικό είναι να ξέρεις τι macro να γράψεις ώστε να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Πχ αντί για \left(\dfrac{1+2}{x+1}\right)^2 \cdot \left[\dfrac{\left(\dfrac{x+1}{x}\right)^2}{x+1}\right]^3 μπορείς να γράψεις. % preamble \newcommand{\paren}[1]{\ensuremath{\left(#1\right)}} \newcommand{\brac}[1]{\ensuremath{\left[#1\right]}} % και μετά, μέσα στο document \paren{\dfrac{1+2}{x+1}}^2 \cdot \brac{\dfrac{\paren{\dfrac{x+1}{x}}^2}{x+1}}^3 Αν γράψεις δε τις περίπλοκες εκφράσεις σε πολλές γραμμές με identation θα δεις ότι μια χαρά γίνεται και χωρίς GUI. Στα gvim/emacs δεν χρειάζεται να ξέρεις εντολες απέξω. Έχουν code completion. Με την εξάσκηση βέβαια θα τις μάθεις όπως και αν έχει. Απλά αν πας να τους χρησιμοποιήσεις όπως έναν απλό κειμενογράφο, τότε φυσικά δεν αξίζουν τον κόπο. Πρέπει να μάθεις να γράφεις με τον τρόπο το δικό τους για να δεις οφέλη. ΥΓ. Εννοείται ότι ξέρεις τυφλό! Πως είναι δυνατόν να γράφει κάποιος χωρίς τυφλό; ΥΓ2. Παράτα το LaTeX και μάθε τυφλό. Είναι 100 φορές πιο χρήσιμο. 3. Θέλω να αποφύγω τις Qt εφαρμογές, λόγω της "σαβούρας" των KDE εξαρτήσεων. Οι Qt εφαρμογές δεν εχουν KDE εξαρτήσεις. Οι KDE εφαρμογές έχουν qt εξαρτήσεις
Dracon.74 Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2014 Τον math editor του Libre/Open Office τον ανέφερα ως το πιο εύκολο gui. Όχι ως το καλύτερο ή αυτό με τις περισσότερες δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μου συνδυάζει gui + keyboard με αρκετά ωραίο τρόπο. A OK τότε. Η εμπειρία που σου είπα προηγουμένως, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Ένα πολύ βασικό είναι να ξέρεις τι macro να γράψεις ώστε να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Πχ αντί για \left(\dfrac{1+2}{x+1}\right)^2 \cdot \left[\dfrac{\left(\dfrac{x+1}{x}\right)^2}{x+1}\right]^3 μπορείς να γράψεις. % preamble \newcommand{\paren}[1]{\ensuremath{\left(#1\right)}} \newcommand{\brac}[1]{\ensuremath{\left[#1\right]}} % και μετά, μέσα στο document \paren{\dfrac{1+2}{x+1}}^2 \cdot \brac{\dfrac{\paren{\dfrac{x+1}{x}}^2}{x+1}}^3 Αν γράψεις δε τις περίπλοκες εκφράσεις σε πολλές γραμμές με identation θα δεις ότι μια χαρά γίνεται και χωρίς GUI. Συμφωνούμε. Για να "χτίσεις" περίπλοκες δομές όμως, δεν φτάνουν μόνο οι εντολές στην preamable -αυτό εννοούσα. Στα gvim/emacs δεν χρειάζεται να ξέρεις εντολες απέξω. Έχουν code completion. Με την εξάσκηση βέβαια θα τις μάθεις όπως και αν έχει. Απλά αν πας να τους χρησιμοποιήσεις όπως έναν απλό κειμενογράφο, τότε φυσικά δεν αξίζουν τον κόπο. Πρέπει να μάθεις να γράφεις με τον τρόπο το δικό τους για να δεις οφέλη. ΥΓ. Εννοείται ότι ξέρεις τυφλό! Πως είναι δυνατόν να γράφει κάποιος χωρίς τυφλό; Ε είναι ΥΓ2. Παράτα το LaTeX και μάθε τυφλό. Είναι 100 φορές πιο χρήσιμο. Ξέρω (τί διάολο... τόσα χρόνια τάκα-τούκα στα πλήκτρα! ) Οι Qt εφαρμογές δεν εχουν KDE εξαρτήσεις. Οι KDE εφαρμογές έχουν qt εξαρτήσεις Ναί, απλώς εννοούσα ότι τραβάνε πολλά πράγματα που τα βρίσκεις σε KDE DE.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα