Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα σας..

Μετα απο μια γρηγορη ψακτικη στο forum για powerlines και επειδη βρηκα εν μερει καποιες απαντησεις, αποφασισα να ρωτησω για κατι πιο συγκεκριμενο που θελω.

Στο σπιτι μου (μονοκατοικια) το δωματιο που εχω τον ΗΥ ειναι αρκετα μακρια απο το σαλονι (βασικα η θεση του Η/Υ απο το υπολοιπο συστημα, τηλεοραση, media player, ps3 κλπ). Επισης, η μπριζα τηλεφωνου του σαλονιου ειναι αρκετα μακρια απο το ρουτερ του σαλονιου. Εχω αλλο ενα ρουτερ στο δωματιο του υπολογιστη. Επειδη στο σαλονι η μπριζα του τηλεφωνου ειναι μακρια, το ιντερνετ δεν ειναι σταθερο και πολλες φορες κανει resets. Στο δωματιο του ΗΥ ειναι μια χαρα. Οποτε οταν θελω να παιξω καποιο online game αναβω το ρουτερ του δωματιου, αλλιως εχω του σαλονιου.

Για να μην εχω ολη αυτη τη μανουρα, και επειδη το σπιτι ειναι ενοικιαζομενο και δυστυχως δεν μπορω να κανω εγκατασταση ethernet καλωδιακι οσο κι αν το θελω, σκεφτηκα τη λυση των powerline adapters.

Ρουτερ στο δωματιο του ΗΥ(που ειναι και σταθερο), adapter στο σαλονι. Επειδη ομως μερικες συσκευες στο σαλονι δεν συνδεονται ασυρματα και επειδη θα ηθελα να τοποθετησω κι ενα NAS για ταινιες μεσω δικτου (και media player), σκεφτομουν το adapter να το συνδεσω με καποιο switch ή κατι αντιστοιχο (π.χ. Access point).

Οι ερωτησεις μου λοιπον ειναι οι εξης:

- εχει νοημα το παραπανω;

- υπαρχει καλυτερη λυση αραγε;

- αν ειναι καλη λυση, τοτε ποιο powerline adapter να χρησιμοποιησω (σιγουρα θελω μεγαλες ταχυτητες γιατι μπορει να κανω και streaming απο τον ΗΥ στην τηλεοραση);

- ποιο switch (ή το αντιστοιχο)να χρησιμοποιήσω, δεδομενου παλι οτι θα με ενδιεφερε ακομα και gigabit συνδεση μεταξυ των συσκευων

Ευχαριστω και συγγνωμη για το μεγαλο του post απλα νομιζω οτι επρεπε να εξηγησω ακριβως τι θελω να κανω

Δημοσ.

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει είναι καλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει εναλλακτική. Μπορείς να πάρεις adapter ασύρματο που να έχει και 1-2 θύρες ethernet.

Δημοσ.

Το switch το λεω για να εχω μια μεταφορα δεδομενων στα μηχανηματα του σαλονιου(στο οποιο θα μπει και ο NAS)η οποια δεν θα περιοριζεται απο τις γραμμες ρευματος...Δηλαδη η μεταφορα δεδομενων (οχι ιντερνετ) απο τον NAS στο media player να ειναι τυπου gigabit για να βλεπω ταινιες HD μεσω δικτυου. Με το να συνδεσω το ethernet απο το adapter στον NAS και στο media player χανω αυτοματα σε ταχυτητα γιατι θαηγαινει μεσω router...

Βεβαια.. Αυτο που λεω δεν ξερω αν εχει λογικη.. Γι αυτο εκανα και την ερωτηση εδω.. :)

Δημοσ.

Καλησπερα. Η μια λυση στην περιπτωση σου ειναι τα powerline. Δεν ενδεικνυται ομως, γιατι πολλες φορες παρουσιαζει ασταθειες , προβληματα, disconnections κλπ.

Η αλλη λυση, ειναι να βαλεις ενα access point στο σαλονι ως client του ρουτερ του δωματιου. Αυτο στη συνεχεια θα δινει ιντερνετ μεσω καλωδιου σε μια αλλη συσκευη, εν προκειμενω το 2ο ρουτερ σου. Και απο κει και περα θα ενωνεις πανω του οτι θες ειτε ενσυρματα, ειτε ασυρματα. Κοστος αγορας χαμηλοτερο απο ενα σετ powerline. Μοναδικο θεμα οτι επειδη δεν εχω εικονα του σπιτιου δε μπορω να πω με βεβαιοτητα οτι το ap θα εχει ικανοποιητικο σημα. Με κινητο πχ ή λαπτοπ πιανει καλα το ρουτερ του δωματιου στο σαλονι; Αν ναι προχωρας αφοβα.

ΥΓ. Χρονια και ζαμανια παλιοφιλε, ελπιζω ολα να σου πηγαινουν καλα!

Δημοσ.

Που είσαι ρε Κωστάκη! Όντως χρόνια και ζαμάνια..

Το Access point το σκέφτηκα. Η σύνδεση του internet στο ap νομίζω ότι δεν γίνεται ασύρματα σωστά;; 

Κανονικά θα έπρεπε να είχε καλό σήμα, αλλά δεν έχει και το καλύτερο.. 

Δημοσ.

Ενα τυπικο ap μπορει να δουλεψει σε διαφορα modes. Ενα εκ των modes ειναι το client, στο οποιο πιανει ασυρματα ιντερνετ απο ενα ρουτερ και το δινει σε καλωδιο. Το καλωδιο επειτα, το καμεις οτι θες. Εν προκειμενω το βαζεις στο 2ο ρουτερ για να δινει αυτο ιντερνετ παρακατω. Θελει παντως λιγη προσοχη στην επιλογη του ap ωστε να υποστηριζει στα σιγουρα αυτην τη λειτουργια (πχ tp link 5110g).

Αν με κινητο/λαπτοπ εχεις ανεκτο σημα, ή τουλαχιστον με λαπτοπ, τοτε οι πιθανοτητες ειναι μαζι σου στο να πιανει ικανοποιητικα το AP απ´το δωματιο. Αν δεν εχεις καθολου σημα με κινητο και εχεις 1 γραμμη με λαπτοπ, τοτε μαλλον θα εχεις προβλημα. Ομως , μπορεις παντα να τοποθετησεις το AP σε μια πιο καλη θεση κοντα στο δωματιο και να παρεις λιγο μακρυτερο καλωδιο για να το ενωσεις με το ρουτερ σαλονιου.

Δημοσ.

Ναι οκ.. χμμ.. Θα το ψάξω τότε λίγο ακόμα.. Μετά το AP (το οποίο μάλλον θα έχει και wifi ε;) θα προτιμήσω ένα gigabit switch μάλλον για τη διασύνδεση των υπολοίπων συσκευών, για να επικοινωνούν μεταξύ τους γρήγορα.. 

Εκτός από το 5110g έχεις να προτείνεις και κάνα άλλο (μιας και σε είδα ότι γνωρίζεις το θέμα (τώρα που σε βρήκα.. χαχαχαχα);

Δημοσ.

Υπάρχουν powerline με ενσωματωμένο switch μέχρι και 4 θέσεων, καθώς και Powelines που βγάζουν και wireless.  Εγώ τα devolo αλλά και τα tp-link που έχω εγώ τα 500ρια  7 στο σύνολο, δουλεύουν και συνεργάζονται μεταξύ τους απροβλημάτιστα με ταχύτητες από 300-450Mbps με άνετο φυσικά σερφάρισμα και streaming HD 1080p ταινιών. Ποτέ δεν ξεσυνδέθηκαν ή κάτι άλλο και τα λειτουργώ και σε τριφασικό.

Από εκεί και πέρα έχει σημασία η καλωδίωση του σπιτιού σου καθώς και τα φορτία εκείνη την στιγμή, δηλαδή αν ανάψεις κουζίνα και θερμοσίφωνα ταυτόχρονα στην ίδια γραμμή με τα powerlines μπορεί να πέσει η ταχύτητα... Σε μένα δεν συμβαίνει αυτό γιατί θερμοσίφωνας και κουζίνα είναι σε άλλη φάση!!!

Ποτέ πάντως δεν πέτυχα τέτοια ταχύτητα και σταθερότητα με wifi 2,5 & 5GHz, με ακριβό εξοπλισμό μάλιστα, είναι τι θα του "κάτσει" του καθενός...

Δημοσ.

Χάρη σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Το γνωρίζω για τα powerlines με ενσωματωμένο switch και wifi και αυτά είχα στο μυαλό μου αρχικά.

Εγώ δεν έχω τριφασικό βέβαια και γνωρίζω και το "μείον" τους σε περίπτωση που ανάψεις τις εν λόγω συσκευές. Αλλά αυτό δεν είναι και πολύ πρόβλημα στο συγκεκριμένο σπίτι, καθώς υπάρχει ηλιακός που ανάβει σπάνια και η κουζίνα μου ναι μεν υπάρχει αλλά όταν μαγειρεύω δε νομίζω ότι θα βλέπω και live stream από το internet.. χεχεχε

έχω ακόμα χρόνο μέχρι να αποφασίσω βέβαια προς ποια κατεύθυνση θα πάω αλλά κάνω μια έρευνα για να διαπιστώσω τι μπορεί να με συμφέρει περισσότερο και οικονομικά και αποτελεσματικά. 

Δημοσ.

Ναι οκ.. χμμ.. Θα το ψάξω τότε λίγο ακόμα.. Μετά το AP (το οποίο μάλλον θα έχει και wifi ε ;) θα προτιμήσω ένα gigabit switch μάλλον για τη διασύνδεση των υπολοίπων συσκευών, για να επικοινωνούν μεταξύ τους γρήγορα.. 

Εκτός από το 5110g έχεις να προτείνεις και κάνα άλλο (μιας και σε είδα ότι γνωρίζεις το θέμα (τώρα που σε βρήκα.. χαχαχαχα);

Σε tp-link υπαρχουν κι αλλα καλυτερα (πχ το wa901ND, ειναι το πιο ακριβο τους μοντελο για τη συγκεκριμενη δουλεια), αν και τα επιπλεον χαρακτηριστικα τους δεν προσφερουν κατι χρησιμο στην δικη σου περιπτωση.

Σε αλλες μαρκες, για εσωτερικου χωρου AP παντα, δεν εχω δοκιμασει. Υπαρχουν και τα τυπου πανελ που εχουν πολυ πιο effective κεραια (καθοτι κατευθυντικα), αλλα δεν θα τα προτεινα για εσωτερικο χωρο , αν και εχουν ρυθμιση να μειωσεις την ισχυ εκπομπης τους. Απο τετοιου τυπου πας σε ubiquiti nanostation loco m2 , δοκιμασμενη και εγγυημενη λυση. Δοκιμασμενα φυσικα ειναι και τα tp-link τα οποια κανουν κατι μικροπροβληματα μονο αν πας να τα ενωσεις με thomson router.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...