Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεδομένα: οι καλοί.

Μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων wannabe προγραμματιστών που ο καθένας ουσιαστικά αναπτύσσει δικές του ιδέες ή μεμονωμένα έργα που του έχουν ανατεθεί. Επίσης καθένας έχει δικό του PC ή λαπτοπ, έχει δικό του λειτουργικό (iOS, Windows, Linux), ενώ υπάρχει και ένας κοινόχρηστος χώρος με λίγο παλιά PC. Σκοπός τους είναι να μαστορεύουν διάφορα λογισμικά, να εκτελούν παραγγελιές (φτιάξε μου μια ιστοσελίδα χωρίς τζατζίκι, να 'ναι όμως διαδραστική), να βοηθάει ο ένας τον άλλον, χωρίς όμως να διαρρηγνύονται τα στεγανά της ατομικότητας.

Δεδομένα: ο κακός.

Ένας από την ομάδα θέλει να βλέπει την πρόοδο καθενός. Την έχει δει αφεντικό ή προαγωγός, αλλά θέλει να βλέπει μια συνολική εικόνα. Και όχι μόνο αυτός, αλλά λίγο πολύ θέλουν όλοι να μπαίνουν να βλέπουν τι έχουν κάνει οι άλλοι.

Ζητούμενο: πώς να ελέγξω τη διαστροφή.

Κατά 99% σκεφτόμαστε να κάνουμε εγκατάσταση Git. Διότι αντιγράφονται τα πάντα από παίκτη σε παίκτη, αλλά ο δημιουργός είναι ο αρχηγός στον δικό του κώδικα και θα μπαίνει παντού η στάμπα του.

Υπάρχει καμιά άλλη πρόταση;

Δεύτερον, το git management software που θα μας βγάζει τους κώδικες ωραία σε μια ιστοσελίδα, όπως κάνει το πολύ όμορφο github.com, ποιο να βάλουμε; Πρέπει να μπει κεντρικά φαντάζομαι να το διαχειρίζεται ο αφεντικός αλλά από την άλλη να μπορούν να μπαίνουν οι άλλοι παίκτες με τον browser.

Τι προτείνετε; Τι να διαβάσουμε επίσης, για το Git;

Δημοσ.

Σε όλα τα DVCS ο κάθε χρήστης έχει όλη την ιστορία οπότε μπορείς αντί για git να βάλεις και mercurial, bazaar, fosil, whatever. Όσον αφορά το στήσιμο της "ιστοσελίδας" υπάρχουν κάμποσες λύσεις με το gitlab να είναι μία από τις δημοφιλείς αλλά δεν λες ότι έχουν και το πιο εύκολο στήσιμο. Η χρήση του github είναι αδύνατη ? Αν το πρόβλημα είναι να μην φαίνεται το repository, το bitbucket παρέχει δωρεάν private repos αν η ομάδα έχει μέχρι 5 άτομα.

Εφόσον όλοι έχουν όλη την ιστορία, όλοι μπορούν να δουν τα commits όλων. Αν θέλεις να βλέπεις και την πρόοδο όσο δουλεύει κάποιος χωρίς να είναι έτοιμη η δουλειά, μπορείς να κάνεις publish το κάθε branch στο κεντρικό repo ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να το δει. Όταν τελειώσει η δουλειά, κάνεις merge το branch και το σβήνεις από το repo σου και από το κεντρικό repo. Με αυτό το τρόπο, επειδή το branch φαίνεται κεντρικά, μπορείς να ζητάς το "ok" από άλλους της ομάδας πριν κάνεις merge.

Αν ο "κακός" θέλει εκτός από το να βλέπει τι γίνεται να ελέγχει κιόλας τι θα μπαίνει στο repo και τι όχι, μπορείς να ακολουθήσεις το μοντέλο που αναφέρεται εδώ ως "Integration Manager".

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι και το Gitlab προσφέρει δωρεάν on-line repo. Αν είστε εως και 5 άτομα είναι και το Bitbucket μια καλή λύση.

Δημοσ.

Χμμ, ναι. Είναι κάτι που ξεχνάω συνέχεια να αναφέρω, δεν θέλουμε γενικά cloud λύσεις. Αν ήταν να χρησιμοποιήσουμε το Github, δεν θα είχε νόημα να κάνω την ερώτησή μου εδώ, άλλωστε.

Δημοσ.

Διότι αντιγράφονται τα πάντα από παίκτη σε παίκτη, αλλά ο δημιουργός είναι ο αρχηγός στον δικό του κώδικα και θα μπαίνει παντού η στάμπα του.

Σε έχασα τελείως. Εκτός κι αν κάνεις implement access control, από τεχνικής άποψης "αρχηγός" δεν είναι κανένας πουθενά. Κι αν κάνεις access control, τότε δεν έχει καμία σημασία το τι VCS χρησιμοποιείς όσον αφορά το ποιός είναι αρχηγός.

Επίσης, αν δε μπορείτε 4-5 άτομα να συννενοείστε αρκετά καλά για να μη πατάει ο ένας τα πόδια του άλλου, έχετε πολύ σημαντικότερο πρόβλημα να λύσετε από την επιλογή DVCS.

Χμμ, ναι. Είναι κάτι που ξεχνάω συνέχεια να αναφέρω, δεν θέλουμε γενικά cloud λύσεις.

To cloud σε τι διαφέρει από το να τα κάνετε host μόνοι σας πέραν του ότι θα είναι ευκολότερο και καλύτερο;

Στην τελική σε οποιοδήποτε DVCS όλα τα repos είναι από τεχνικής άποψης ισοδύναμα, οπότε δε βλέπω κανένα θέμα με το να έχετε κάτι σε GitHub (ενδεχομένως επιπλέον από το ό,τι αποφασίσετε να στήσετε μόνοι σας αν είστε τόσο πωρωμένοι πια) εκτός αν αρχίσουμε να λέμε "και που ξέρω αν θα μου πάρουν τον κώδικα" για το οποίο δεν έχω κανένα σχόλιο.

Δημοσ.

"και που ξέρω αν θα μου πάρουν τον κώδικα" για το οποίο δεν έχω κανένα σχόλιο.

Πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό απο μανατζαραίους και τραβάω τα μαλλιά μου...

Δημοσ.

Πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό απο μανατζαραίους και τραβάω τα μαλλιά μου...

Το ωραίο είναι πως αυτοί οι τύποι δεν έχουν πρόβλημα να τους εμπιστεύεται ο πελάτης τους σημαντικά πράγματα με τα οποία θα μπορούσαν να του κάνουν ζημιά βγάζοντάς τα στη φόρα. Αλλά έχουν πρόβλημα να τα εμπιστεύονται αυτοί σε άλλους, ακόμα κι αν οι "άλλοι" είναι εταιρίες μπροστά στις οποίες εσύ ο ίδιος είσαι ψιλικατζής.

Makes sense.

Δημοσ.

Τα private repos που δίνει το bitbucket δεν καλύπτουν το "και που ξέρω αν θα μου πάρουν τον κώδικα" ?

Μα το bitbucket είναι που θα μου κλέψει τον υπερ-κώδικα :P

Δημοσ.

Σε έχασα τελείως. Εκτός κι αν κάνεις implement access control, από τεχνικής άποψης "αρχηγός" δεν είναι κανένας πουθενά. Κι αν κάνεις access control, τότε δεν έχει καμία σημασία το τι VCS χρησιμοποιείς όσον αφορά το ποιός είναι αρχηγός.

Επίσης, αν δε μπορείτε 4-5 άτομα να συννενοείστε αρκετά καλά για να μη πατάει ο ένας τα πόδια του άλλου, έχετε πολύ σημαντικότερο πρόβλημα να λύσετε από την επιλογή DVCS.

To cloud σε τι διαφέρει από το να τα κάνετε host μόνοι σας πέραν του ότι θα είναι ευκολότερο και καλύτερο;

Στην τελική σε οποιοδήποτε DVCS όλα τα repos είναι από τεχνικής άποψης ισοδύναμα, οπότε δε βλέπω κανένα θέμα με το να έχετε κάτι σε GitHub (ενδεχομένως επιπλέον από το ό,τι αποφασίσετε να στήσετε μόνοι σας αν είστε τόσο πωρωμένοι πια) εκτός αν αρχίσουμε να λέμε "και που ξέρω αν θα μου πάρουν τον κώδικα" για το οποίο δεν έχω κανένα σχόλιο.

Ο "αρχηγός" απλώς θέλει να επιτηρεί το τι δουλειά έχει κάνει ο καθένας - πότε, τι, ποιος, τέτοια πράγματα. Μην του βάζεις κι άλλες ιδέες.

Αν μπορούσα να ελέγξω τους περιορισμούς, δεν θα έκανα καν ερώτηση στο φόρουμ. Είμαι ικανός να πειραματιστώ αρκετά για να βρω τη σωστή απάντηση και χωρίς άλλο θα έλεγα για το GitHub. Αλλά ουσιαστικά ψάχνω να βρω πώς θα τυποποιήσω κάποιες διαδικασίες για να μπορεί ο "αρχηγός" να απονέμει δικαιοσύνη, οπότε το να πειραματίζομαι με πράγματα μέχρι να βρω άκρη απλώς δεν είναι option. Ήδη τρώω χρόνο διαβάζοντας για το Git.

(Και το πρόβλημα δεν είναι ο κώδικας, είναι τα δεδομένα. Ο μανατζαρέος κάλλιστα μπορεί να σου πει "πού ξέρω εγώ τι δεδομένα βγάζεις έξω". Αυτό μπορούμε να το σχολιάσουμε, ωραία κουβέντα ανοίγει παράλληλα.)

Δημοσ.

Τα private repos που δίνει το bitbucket δεν καλύπτουν το "και που ξέρω αν θα μου πάρουν τον κώδικα" ?

Αυτό που λέει ο zakk εννοούσα.

Άσε που το github σε χρεώνει κιόλας το υπέρογκο ποσό των 5 ευρώ το μήνα για τα πρώτα private repos. Πού ακούστηκε 5 ευρώ επαγγελματικά έξοδα.  :P

Ο "αρχηγός" απλώς θέλει να επιτηρεί το τι δουλειά έχει κάνει ο καθένας - πότε, τι, ποιος, τέτοια πράγματα. Μην του βάζεις κι άλλες ιδέες.

Μα όλα τα VCS έχουν πλήρες change history όπου φαίνονται τα πάντα όλα. Οπότε γιατί το συζητάμε αυτό;

Αλλά ουσιαστικά ψάχνω να βρω πώς θα τυποποιήσω κάποιες διαδικασίες για να μπορεί ο "αρχηγός" να απονέμει δικαιοσύνη

Γερο-σοφέ μιλάς με γρίφους.

(Και το πρόβλημα δεν είναι ο κώδικας, είναι τα δεδομένα. Ο μανατζαρέος κάλλιστα μπορεί να σου πει "πού ξέρω εγώ τι δεδομένα βγάζεις έξω". Αυτό μπορούμε να το σχολιάσουμε, ωραία κουβέντα ανοίγει παράλληλα.)

Ναι, απλά αυτό δε σου το λέει γιατί το μυαλό του φτάνει μέχρι το ότι δε γίνεται να σου κάνει άλλος τη δουλειά αν δεν έχει γνώση περι τινος πρόκειται, οπότε πάντα υπάρχει το θέμα να αποκαλύψει αυτά που έμαθε.

Αν και παλιότερα είχαν βρει τη λύση και σ' αυτό το πρόβλημα. Πολύ παλιότερα, φαραώ εποχή μιλάμε τώρα.

Δημοσ.

Μα το bitbucket είναι που θα μου κλέψει τον υπερ-κώδικα :P

Α για αυτό μιλούσαμε ? :)

Αν μπορούσα να ελέγξω τους περιορισμούς, δεν θα έκανα καν ερώτηση στο φόρουμ. Είμαι ικανός να πειραματιστώ αρκετά για να βρω τη σωστή απάντηση και χωρίς άλλο θα έλεγα για το GitHub. Αλλά ουσιαστικά ψάχνω να βρω πώς θα τυποποιήσω κάποιες διαδικασίες για να μπορεί ο "αρχηγός" να απονέμει δικαιοσύνη, οπότε το να πειραματίζομαι με πράγματα μέχρι να βρω άκρη απλώς δεν είναι option. Ήδη τρώω χρόνο διαβάζοντας για το Git.

Στην αρχή νόμισα ότι θα έχεις Integration Manager workflow για αυτό το ανέφερα κιόλας. Τώρα δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τι θέλεις. Σίγουρα πάντως υπάρχει κάποιο δόκιμο workflow και σίγουρα μπορεί να δουλευτεί με Github/Bitbucket.

Αν περιγράψεις πιο καλά τι θέλεις ίσως μπορούμε να προτείνουμε κάποιο workflow ώστε να μην "τρως χρόνο διαβάζοντας για το git" (άσε που ένα VCS είναι πολύ χρήσιμο και θα το χρησιμοποιείς κατά κόρον οπότε δεν θεωρώ "φάγωμα χρόνου" την εκμάθηση χρόνου)

Δημοσ.

Μα όλα τα VCS έχουν πλήρες change history όπου φαίνονται τα πάντα όλα. Οπότε γιατί το συζητάμε αυτό;

Γερο-σοφέ μιλάς με γρίφους.

Ναι, απλά αυτό δε σου το λέει γιατί το μυαλό του φτάνει μέχρι το ότι δε γίνεται να σου κάνει άλλος τη δουλειά αν δεν έχει γνώση περι τινος πρόκειται, οπότε πάντα υπάρχει το θέμα να αποκαλύψει αυτά που έμαθε.

Αν και παλιότερα είχαν βρει τη λύση και σ' αυτό το πρόβλημα. Πολύ παλιότερα, φαραώ εποχή μιλάμε τώρα.

Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι με τους Φαραώ, ο σκοπός μου πάντως δεν είναι να σηκώσω και μια Βάση Δεδομένων στο GitHub (που δεν νομίζω να γίνεται, αλλά λέμε τώρα), στην οποία έχω πρόσβαση, λόγω του ότι μου την εμπιστεύονται. Ότι ξέρω και μπορώ να δω τι περιέχει μέσα η Βάση δεν είναι το ίδιο με το να παίρνω αντίγραφά της στα PC μου ή στο cloud. Αν μπορείς να μου τεκμηριώσεις το αντίθετο, ότι είναι το ίδιο, θα ήθελα πολύ να το έχω υπόψη μου.

Δεν έχω άλλωστε κανένα λόγο να πω "δώσε μου τη βάση σου να την περιφέρω στο στικάκι μου μέχρι να σου κάνω τη δουλειά". Ούτε από μένα τρώω χρόνο διαβάζοντας για το git, όπως καταλαβαίνεις επίσης. Κάνω το θέμα για να ξεδιαλύνω τα πράγματα, είναι καλύτερο οργανωτικά για την ομάδα και τον αρχηγό να βάλω VCS, ή να τα αφήσω ως έχουν άναρχα και να δηλώνουμε ό,τι να 'ναι; Με συγχωρείς που δεν μπορώ να ανοιχτώ περισσότερο και μεταχειρίζομαι γρίφους.

Προσπαθώ να πάω στην πράξη από τη θεωρία της ανάπτυξης του λογισμικού, και δεν είναι ένας τομέας που γνωρίζω (άλλο αν πέρασα κάπου κάπως κάποτε κάποια σχετικά μαθήματα).

Α για αυτό μιλούσαμε ? :)

Στην αρχή νόμισα ότι θα έχεις Integration Manager workflow για αυτό το ανέφερα κιόλας. Τώρα δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τι θέλεις. Σίγουρα πάντως υπάρχει κάποιο δόκιμο workflow και σίγουρα μπορεί να δουλευτεί με Github/Bitbucket.

Αν περιγράψεις πιο καλά τι θέλεις ίσως μπορούμε να προτείνουμε κάποιο workflow ώστε να μην "τρως χρόνο διαβάζοντας για το git" (άσε που ένα VCS είναι πολύ χρήσιμο και θα το χρησιμοποιείς κατά κόρον οπότε δεν θεωρώ "φάγωμα χρόνου" την εκμάθηση χρόνου)

Δεν ξέρω τι είναι το I.M. workflow, οπότε με τη σειρά μου δεν μπορώ να σου απαντήσω τι θέλω.

Όπως ανέφερα, θα μπορούσα να πειραματιστώ με cloud λύσεις μέχρι να καταλάβω ποια μου κάνει, αλλά ουσιαστικά θέλω όσο το δυνατόν να μεταχειριστώ λύσεις σε τοπικό δίκτυο.

Αν θες οπωσδήποτε μια περιγραφή για το τι θέλω, θα έλεγα ότι είμαστε μερικά άτομα που επιθυμούμε να οργανωθούμε καλύτερα, με τρόπο που μην απέχει παρασάγγας από τον μέχρι τώρα άναρχο και ανεξάρτητο τρόπο που δουλεύουμε. Και ουσιαστικά ο αρχηγός θέλει να ανοίγει μια ιστοσελίδα από intranet και να παίρνει report των project που έχουμε σε εξέλιξη.

Δημοσ.

Collaboration? Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Δεν δουλεύουμε όλοι απαραίτητα σε ένα μεγάλο project και πρέπει να συνεργαστούμε. Συνήθως είναι μικρά, π.χ. να βελτιώσεις μια ιστοσελίδα με λίγη javascript, που τα παίρνει ένας και αναλαμβάνει να τα τελειώσει π.χ. σε 15 μέρες. Θα τύχει όμως να θελήσει να λείψει και συνήθως ψάχνει αντικαταστάτη αν είναι στα τελειώματα. Οπότε αφενός θα πρέπει να φαίνεται κάπως η συνδρομή του καθενός, αφετέρου θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό repository για να δουλεύει ο αντικαταστάτης χωρίς να χρειαστεί να μπει στο μηχάνημα του άλλου. Ο καθένας έχει δικό του μηχάνημα με ό,τι τραβάει η ψυχή του. Φυσικά το branching είναι απαραίτητο. Επίσης πρέπει να μπει στο repository και δουλειά άλλων που έχουν αποχωρήσει πια, αλλά είναι σε λειτουργία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...