Προς το περιεχόμενο

Video Camera VS Tablet 250€


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα φόρουμ,

 

Χρειάζομαι μία καλή κάμερα για να την χρησιμοποιήσουμε σε παιδκή κατασκήνωση σε ημικαθημερινή βάση για να βγάζουμε "δελτία ειδήσεων" και άλλα κατασκηνωτικά βίντεο. Θέλουμε μια κάμερα (full) HD η οποία προφανώς θα χρησιμοποιείται τα επόμενα χρόνια πολύ (για 4 περίπου μήνες τον χρόνο) με καλό ήχο, φωτεινότητα και σταθερή.

 

Εδώ λοιπόν σκεφτήκαμε τις εξής επιλογές να προτείνουμε στον οικονομικό διευθυντή.

 

1) Να αγοράσουμε μια κανονική κάμερα και στο τραπέζι έπεσε αυτή. Έχετε κάτι καλύτερο να μου προτείνετε ή κάτι που να πρέπει να προσέξω (όπως ανάλυση κ.α.); Μέχρι 270-280€ σε αυτή την περίπτωση.

 

2) Να αγοράσουμε ένα tablet με πολύ καλή κάμερα, ήχο και φωτεινότητα το οποίο όμως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες (να το συνδέσουμε με τα μηχανήματα στην παραλία για να παίξει μουσική ή μια ταινία κλπ). Δεν έπεσε ακόμα κάποια ιδέα, όμως το tablet από ότι ξέρω δεν μπορεί να φτάσει την ποιότητα της κάμερας έτσι κι αλλιώς, ισχύει αυτό; Αν καταλήξουμε εδώ λογικά θα μπορούμε να δώσουμε κάτι παραπάνω (π.χ. 350€).

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Υ.Γ. Να ξέρετε πως θα κάνουμε χρήση green screen (chroma key effect), αν αυτό επηρεάζει την απόφαση

Επεξ/σία από JohnXarxas
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το ταμπλετ ουτε για αστειο δε κανει για χρηση πανω απο βιντεακια τουρτας γενεθλιων.

 

θα προτεινα να παρεις αυτην http://www.skroutz.gr/s/3174411/Nikon-1-S1-Kit.html

σε ροζ εχει μεινει μονο

και δωσε και αλλα 30 ευρω να παρεις ενα αξιοπρεπες τριποδο

πχ αυτο και να κανεις δουλεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα απάντηση μετά από τόσες μέρες. Μου φαινεται εντυπωσιακό που ενώ υπάρχουν tablets με καμερες hd και έτσι δεν μπορούν να βγάλουν τόσο καλά βίντεο. Μου το'παν κι άλλοι.

 

Κατα τ'άλλα απο ότι κατάλαβα πρέπει να ειναι καλύτερη απο αυτή που πόσταρα και την πρότεινα στην ομάδα.. για να δουμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατ αρχην το ταμπλετ ειναι τεραστιο και αβολο στη λαβη.

δεν ειναι σχεδιασμενο για τετοια χρηση.

οπως και η φωτογραφικη δεν ειναι σχεδιασμενη για να βλεπεις φωτογραφιες (μονο για να βγαζεις)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nikon 1 S1:

Θετικά: Καλή τιμή, μικρή βολική... και ωραίο χρώμα!

Αρνητικά* Μικρό zoom, υποχρεωτικά 30fps (προτιμώ 25) και το σημαντικότερο h264 (όχι η καταλληλότερη επιλογή για Green Screen)

 

Οπότε θα διάλεγα την Canon Legria.

 

Αν όμως John, επιλέξεις την Nikon, να τραβάς σε 60i και στο post θα κάνεις deinterlace (θα είναι slow motion δηλαδή), θα κάνεις το chroma key και μετά πάλι Interlace (μαζί με την μάσκα φυσικά) και μετά το composition με το background. Ή θα κάνεις speed up (αντί για Interlace) καταλήγοντας σε progressive με την σωστή ταχύτητα και εκεί θα κάνεις το composition. Σε κάθε περίπτωση στο τέλος θα κάνεις export σε progressive για να φύγει η "βιντεήλα".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το 60i οταν γινει deinterlace δε γινεται 30p?

 

Κατά κάποιο τρόπο, μπορείς να το πεις, με την διαφορά ότι τα πολλά frames που προκύπτουν απ' το deinterlace δεν είναι πραγματικά frames, είναι fields, δηλαδή έχουν την μισή πληροφορία. Όταν τα ξαναφέρεις στην κανονική ταχύτητα θα "συνέλθουν" και είναι δική σου επιλογή αν θα κρατήσεις τα fields ή θα το κάνεις progressive.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από αυτά που είπες κατάλαβα fps, zoom. Εκεί που έμπλεξες τους όρους και αναφερθηκες σε slow motion κλπ σε έχασα κι αυτό γιατί ξέρω να κάνω κάποια βασικά πράγματα σε βίντεο αλλά τώρα μπαίνω σε chroma key, απλά έχω κάνει κάτι δοκιμές στο premiere pro, στο corel video studio και στο sony vegas pro απο tutorials που έχω δει με ανθρώπους που βρήκα στο ιντερνετ να κάθονται μπροστά από το λεγόμενο green screen.

Επεξ/σία από JohnXarxas
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

 

Συνήθως οι video-κάμερες γράφουν Interlace, δηλαδή 50 fields/sec. Το κάθε ζευγάρι fields αποτελεί ένα frame (=25frames/sec). To πρώτο field περιέχει τις μισές κάθετες γραμμές της κάθετης ανάλυσης και το δεύτερο τις άλλες μισές. Τα δυο αυτά fields έχουν τραβηχτεί με διαφορά ενός πεντηκοστού του δευτερολέπτου άρα εξαρτάται απ' την κίνηση της κάμερας ή του αντικειμένου το αν θα έχουν και οπτική διαφορά. Σε κάθε περίπτωση τα fields έχουν λιγότερο motion blur από το αν τραβούσαμε 25/sec, κατά τον ίδιο τρόπο που μια φωτογραφία τραβηγμένη με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι πιο "καθαρή" από μια που τραβήχτηκε με πιο αργή. Το μειονέκτημα της τεχνικής είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει ρεπορτάζ ή σαπουνόπερα (όπως έχω δει να το χαρακτηρίζουν στο φόρουμ) ή "βιντεήλα" όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε στη δουλειά.

Έχει όμως και το πλεονέκτημα ότι το πρωτογεννές υλικό είναι πιο κατάλληλο για επεξεργασία τύπου Green Screen. Οι πιο καθαρές εικόνες "ξακρίζονται" πιο εύκολα απ' τους keyers των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.

 

Αν λοιπόν έχω τραβήξει ένα δευτερόλεπτο (50 fields) υλικού, όταν το βάλω στο πρόγραμμα που θα το επεξεργαστώ, θα αναγνωριστεί σαν field mode και θα αναπαράγεται με 50 fields/sec (25 frames/sec). Έχω όμως την δυνατότητα να κάνω ένα process που συνήθως ονομάζεται De-Interlace (μην το μπερδεύεις με το "field merge" το οποίο απλώς μετατρέπει τα 2 fields σε ένα frame, γίνεται δηλαδή progressive αλλά παραμένει στην φυσική ταχύτητα) το οποίο De-Interlace λοιπόν θα χωρίσει τα fields και θα τα αντιμετωπίζει το κάθε ένα σαν frame. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις τώρα 50 frames (με την μισή κάθετη ανάλυση αλλά frames πια) τα οποία θα αναπαράγονται με ταχύτητα 25fps οπότε η διάρκεια θα γίνει 2 δεύτερα (slow motion, το ίδιο γεγονός θα διαρκέσει περισσότερο). Πάνω σ΄αυτό λοιπόν με βολεύει να δουλέψω το Chroma Key.

Τώρα, αν το υλικό που πρόκειται να βάλω στη θέση του green (ας υποθέσουμε το background) είναι κι αυτό Interlace, θα ακολουθήσω την ίδια διαδικασία και θα κάνω το composition στην "De-Interlace" κατάσταση (ας το πύμε έτσι) και το τελικό μου πλάνο (με το φορεμένο background) θα το ξανακάνω Interlace ώστε να ξαναέρθει στην φυσική του ταχύτητα. Φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι σε field mode που σημαίνει ότι για να το δω σωστά θα πρέπει να έχω CRT TV ή Plasma. Επειδή όμως αυτό είναι το λιγότερο πιθανό (και όσο περνάει ο καιρός ακόμα πιο απίθανο, με λίγα λόγια το field mode πεθαίνει) η σωστή κίνηση είναι να το κάνω progressive.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε κατά την διαδικασία που θα επαναφέρεις το Composited πλάνο στην κανονική ταχύτητα κάνοντας speed up (200%) σε frame mode αντί για Interlace, είτε αφού βγάλεις το τελικό Interlace πλάνο κάνοντας μια extra (αν είναι να γίνει ούτως ή άλλως δεν πειράζει) κωδικοποίηση σε frame mode. Αν θέλεις να βγεις κατ' ευθείαν με έτοιμο το πλάνο σου χωρίς extra κωδικοποίηση τότε η σωστή λύση είναι το speed up σε frame mode.

Τώρα, αν το background είναι σε frames και όχι fields, τότε θα πρέπει μετά το Chroma Key που θα φτιάξει την μάσκα που χρειάζεσαι, να κάνεις speed up και μετά να κάνεις το composition με το background. Φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι frames.

 

 

Αν καταλαβαίνω καλά από τα περιορισμένα χαρακτηριστικά που δίνουν στα site, η Nikon γράφει 30p ή 60i ενώ η Canon γράφει πάντα i. Φαντάζομαι αυτό εννοεί "not Cinema mode". 

 

Υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελα το field mode να εξαφανιστεί απ' την ζωή μου, να θαφτεί κάτω απ΄τον πυθμένα της θάλασσας και να μην ξανακούσω γι αυτό. Κυρίως για το φθηνό "look" και άλλες τεχνικές δυσκολίες. Έλα όμως που έχει το πλεονέκτημα του λιγότερου motion blur; Πώς θα έχω το ίδιο πλεονέκτημα σε frame mode; Πολύ απλά παίρνοντας μια κάμερα που να τραβάει αληθινό slow motion (50 ή περισσότερα FRAMES/sec) και θα κάνω την δουλειά μου με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα αφού κάθε frame θα έχει όλη την κάθετη ανάλυση. Το κόστος όμως ανεβαίνει πολύ γι αυτό σου περιέγραψα την διαδικασία με τα fields τα οποία σιχαίνομαι αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι μια λύση.

 

Μου είναι δύσκολο να σου τα εξηγήσω καλύτερα χωρίς απτά παραδείγματα με video κλπ. και μάλιστα γραπτά. Ελπίζω κάπως να σε βοήθησα σε γενικές γραμμές μια που τα προγράμματα που δουλεύεις δεν τα ξέρω για να σου δώσω πιο συγκεκριμμένες οδηγίες.

 

Αν σου φαίνεται χάος και αποφασίσεις να τραβάς 30p (πρόσεχε τα project που ανοίγεις να είναι 30 ή 29,97fps) φρόντισε τουλάχιστον κατά την διάρκεια της λήψης να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερο φως, το green να είναι νετ και ομοιόμορφο.

 

Καλή επιτυχία και ό,τι διευκρινίσεις θέλεις... εδώ είμαι.

 

 

 

ΥΓ Το οπτικό zoom είναι πλεονέκτημα εφ όσον το χρειάζεσαι και τα 25fps τα προτιμώ για να είσαι στα στάνταρ της Ευρώπης και όχι της Αμερικής. (Δεν είναι τρομερά σημαντικό αφού δεν φαντάζομαι να παιχτεί στην τηλεόραση αλλά να το έχεις υπ' όψιν αν για παράδειγμα θελήσεις να κάνεις DVD, το οποίο θα πρέπει να είναι NTSC.

Επεξ/σία από CheOnWeb
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ευχαριστώ πολύ μόνο και μόνο που ασχολήθηκες τόσο πολύ με το δικό μου ζήτημα.

 

Το σαπουνοπερέ/ρεπορτάζ ύφος που ανέφερες είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε. Θα γυρνάμε τα κατασκηνωτικά νέα και βιντεάκια ψιλοπαρωδίες/σποτ κλπ.

 

Θέλω να μάθω να κάνω αυτή τη διαδικασία, με ενδιαφέρει γενικά το video editing. Αν κατάλαβα καλά λοιπον στο De-interlace:

1) "Ενώνω" τα fields ανά 2 και γίνονται απο ένα frame. Έχω πάλι όπως και πριν 25frames/s (εφαρμόζοντας απλά slow motion;)

2) Χάνω έτσι την μισή ανάλυση (κακό..)

3) Ρίχνω στην μισή ταχύτητα (50%) και το υλικό που βάζω backround για ευνόητους λόγους (πρέπει να προσέξω κάτι άλλο σ'αυτό;)

4) Εφαρμόζω Chroma Key

5) Επιστρέφω στην αρχική ταχύτητα και ξαναγίνονται fields (με κανονική ανάλυση;)

6) Με τι κωδικοποίηση το εξάγω αυτό; (τύπο αρχείου)

 

Ωστόσο στην κατασκήνωση δεν θα έχω χρόνο για αυτή τη διπλή δουλειά (κατα πάσα πιθανότητα). Ελπίζω πως θα εφαρμόζεται σωστά το chroma key effect και σε αυτή την περίπτωση αν τραβάω με 30.

 

Η κάμερα που ανέφερα (CANON) ξέρουμε πόσα fields έχει; Και βασικά ποια απο τις δυο που αναφέρθηκαν μου προτείνεις; ή και κάποια τρίτη, γιατί όχι.

 

Σε ευχαριστώ και πάλι που μπήκες στον κόπο να γράψεις ένα τόσο μεγάλο κείμενο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφού το ύφος που θέλεις είναι το field look θα τραβάς 60i με την Nikon ή 50i με την Canon. Όταν το βάλεις στο πρόγραμμα που θα το επεξεργαστείς θα ψάξεις λίγο τις δυνατίτητες που σου δίνει.

1. Έχει δυνατότητα να κάνει De-Interlace; Να χωρίσει δηλαδή τα fields σε 2 frames (Μισής κάθετης ανάλυσης. Δεν υπάρχει κάποια απώλεια εδώ, έτσι είναι γραμμένα και στο πρωτογενές υλικό, απλώς το ένα συμπληρώνει το άλλο) το καθένα ώστε να έχεις τις διπλάσιες εικόνες, δηλαδή slow motion. Αν ναι, τότε δουλεύεις πάνω σ'αυτό το υλικό και στο τέλος ξανακάνεις Interlace ώστε κάθε ζευγάρι από τα frames που έφταιξες κάνοντας De-Interlace να ξαναγίνει 2 fields.

Αν όχι δουλεύεις κατ'ευθείαν στο πρωτογενές υλικό και ελπίζω ότι το πρόγραμμά σου θα ξέρει να χειριστεί το υλικό σε field mode (ίσως αυτό να εξαρτάται και από τα settings του project, μπορεί να θέλει 30i και όχι 29,97p).

 

Το υλικό του background θα πρέπει να είναι στην ίδια "κατάσταση" με το foreground. Αν το έχεις τραβήξει εσύ (το background), κανένα πρόβλημα. Αν το έχεις βρει από κάπου αλλού θέλει προσοχή. Αν είναι i πάλι κανένα πρόβλημα. Αν είναι p τότε θα πρέπει κάνεις και το δικό σου p πριν το composition. Δεν μπορείς να μετατρέψεις* ένα υλικό από p σε i ώστε να ταιριάξει με το δικό σου εκτός αν έχει τραβηχτεί με πολλά καρέ, 60p π.χ., το οποία μπορείς να κάνεις 30i φέρνοντας πια το υλικό σε φυσική ταχύτητα.

 

*Μην το μπερδεύεις με την απλή μετατροπή ενός progressive υλικού σε DVD, το οποίο είναι μεν Interlace αλλά τα fields του δεν έχουν καμμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους, είναι ουσιαστικά το ίδιο καρέ δυο φορές μέσα σε κάθε field.

 

Το τελικό σου export μπορεί να είναι οτιδήποτε σου δίνει την επιλογή για Interlace. [email protected], 1080i, stereo@48Khz θα ήταν μια καλή επιλογή.

 

Νομίζω ότι όλα αυτά που σου έγραψα θα σε βοηθήσουν περισσότερο όταν πειραματιστείς κι εσύ και δεις από κοντά τα θέματα αυτής της διαδικασίας.

 

Όσο για την κάμερα όπως είδες, έχω αναφερθεί μόνο σ' αυτές που προτείνατε γιατί δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με κάμερες αυτής της κατηγορίας. Μπορώ μόνο να δώσω γενικές κατευθύνσεις εκτός αν βρω χρόνο και κάποιο site που να έχει αναλυτικά χαρακτηριστικά, να ρίξω μια ματιά.

Αν δεις πάντως κάποια που σου αρέσει, μην διστάσεις να ρωτήσεις τη γνώμη μου. Ελπίζω κάποιοι άλλοι που έχουν καλύτερη επαφή με τέτοιες κάμερες να βοηθήσουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ, θα προσπαθήσω να τα μάθω στην πράξη λοιπον γιατί θεωρητικά δεν γίνεται, και λόγω πανελλαδικών η πράξη... θα αργήσει κανένα δίμηνο. Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου. Όταν έρθει η ώρα αυτά που έγραψες θα τα χρησιμοποιήσω ως οδηγό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν έρθει η ώρα αυτά που έγραψες θα τα χρησιμοποιήσω ως οδηγό.

μαζι με τα tutorials για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις.

 

 

 

Οκ, θα προσπαθήσω να τα μάθω στην πράξη λοιπον γιατί θεωρητικά δεν γίνεται, και λόγω πανελλαδικών η πράξη... θα αργήσει κανένα δίμηνο. Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου.

Να 'σαι καλά. Καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές! Επεξ/σία από CheOnWeb
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...