Προς το περιεχόμενο

open source CMS vs custom CMS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι προτείνεις ακριβώς δηλαδή; το taxisnet να τρέχει σε joomla;  wordpress μάλλον για να έχει και seo:D

Μα το taxisnet είναι "Εφαρμογή" διαδικτύου. Είναι σε JSP ( κοινώς Java ). Εδώ είμαι μαζί σου.. Ναι δεν θα κάτσω να δημιουργήσω ένα Application με κάποιο CMS αλλά θα το γράψω με την βοήθεια ενός Framework όπως CodeIgniter, Laravel, CakePHP, Zend και σε συνδυασμό με ένα Τemplate Engine όπως είναι το Smarty ή το Twig που κάνουν την ζωή του Dev πολύ πιο εύκολη. Αντιθέτως δεν θα κάτσω να γράψω ένα Site για μια πολύ απλή παρουσίαση μιας επιχείρησης αλλά θα το στήσω με μία αγορά ενός Theme και θα το χρεώσω πολύ φθηνά. Ο χρόνος είναι χρήμα. 

Δεν μιλάω για το Taxisnet αλλά για άλλα Project όπως ας πούμε Βουλή των Εφήβων (το παλιό Site).

Επίσης θα σου πρότεινα αν μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε  net-volution, vendd, netsteps cms, lh2, lh3, netsolution, esw1, e3cp, e4cp ώστε να έχεις καλύτερη αντίληψη περί custom cms γιατί μου φαίνεται ότι έχεις συνδέσει λάθος την ορολογία.

Τι διαφορά έχουν όλα τα παραπάνω με το Drupal ή το Wordpress ή το Joomla ή και το Magento?

Η μόνη διαφορά με τα OpenSource CMS είναι ότι ο κώδικάς στα Custom είναι "Άγνωστος" (δεν χρησιμοποιώ την έννοια κλειστός όσον αφορά τα php). Πίστεψέ με σε τίποτε άλλο δεν διαφέρουν.. Διαχειριστές περιεχομένου είναι και τα δύο. Άλλα MVC και άλλα Functional. Στην τελική φίλε μου όλα είναι custom απλά κάποιοι τα διαθέτουν δωρεάν και μέσω απόλυτης συνεργασίας και ομαδικότητας της κοινότητας αυτά γίνονται καλύτερα, ενώ τα άλλα γίνονται και αναπτύσσονται μόνο αν η εταιρία έχει το Ρευστό, αν τειχών και κλείσει ( αρκετά πιθανό στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μείνουν όλοι, τόσες λαμογιές έχουν πεχτεί κάποιοι θα σκάσουν )  πάει και το λογισμικό, και ο πελάτης/ες πλέων δεν ξέρει τι να κάνει.

Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση αν δεν το "χακάρει" ο ίδιος ο developer κάθε 6 μήνες

Προφανώς και δεν μιλάς σοβαρά γι'αυτό. 

Ένας Developer πάνω απ' όλα θα πρέπει να έχει αξίες και καθαρό μυαλό. Δεν θα πρέπει να πατάει έτσι τον πελάτη του. Αν σε οποιονδήποτε Dev έχει περάσει από το μυαλό κάτι τέτοιο τότε ας παρατήσει το άθλημα δεν τιμάει ούτε τον εαυτό του, ούτε τον κλάδο του.

αλλά ξέρεις τι κοινό έχει κάποιος που ο wordpress developer με έναν πωλητή στα starbucks?

Χαχαχα, επειδή όμως δεν έχω πάει ποτέ στα starbucks τι καφέ έχει? Έχω την εντύπωση ότι έχουν καφέ δικής τους παραγωγής.

Είναι δική σου πάντως η επιλογή να πιεις είτε από τα Starbucks είτε από το καφενεδάκι της γειτονιάς..

Σαν να μου λες ότι προτιμάς το καφενεδάκι της γειτονιάς έτσι δεν είναι; Γιατί σου φτιάχνει τον Jacobs που φτιάχνεις και εσύ σπίτι σου πολύ πιο φθηνά και γουστάρεις  :) 

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τι εννοεις migration;

εννοεί μάλλον το να φέρεις την ιστοσελίδα σου στα νέα "δεδομένα" της εποχής:Ρ

Δημοσ.

εννοεί μάλλον το να φέρεις την ιστοσελίδα σου στα νέα "δεδομένα" της εποχής:Ρ

Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω...

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά, κάτι αντίστοιχο του update Joomla 2.5.x --> Joomla 3.x.x

Επειδή εκεί πήγε και μένα το μυαλό μου, συνεχίζουν ακόμα να παίζουν τέτοια σενάρια σήμερα;

Απ' ότι ακούω, πλεον στο joomla οι αναβαθμίσεις γίνονται "αυτόματα".

Στο WordPress που μπορώ να ξέρω καλύτερα, δεν έχω αντιμετωπίσει ακόμα μέχρι σήμερα τέτοιο ζήτημα.

Τελικά, παίζει κάτι τέτοιο, ή από το notorious fail του joomla αναθεματίσαμε την υποστήριξη των νέων εκδόσεων στα opensource cms;

Δημοσ.
αλλά ξέρεις τι κοινό έχει κάποιος που ο wordpress developer με έναν πωλητή στα starbucks?

- και οι 2 πουλάνε κάτι 100 φορές πιο ακριβά από ότι αξίζει :-D  

Αυτό τώρα σοβαρά ισχύει?

Και αν ισχύει γιατί είναι έτσι?? Πραφανώς δεν αναφέρομαι στο παραλληλισμό με τα τα Starbucks, μου κάνει και το χαρμάνι των everest, αλλά στο Worpress.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό τώρα σοβαρά ισχύει?

Και αν ισχύει γιατί είναι έτσι?? Πραφανώς δεν αναφέρομαι στο παραλληλισμό με τα τα Starbucks, μου κάνει και το χαρμάνι των everest, αλλά στο Worpress.

πρόσεξε... υπάρχουν οι δύο εξής κατηγορίες :

1) αυτοί που κατασκευάζουν μία ιστοσελίδα σε wordpress (ή άλλη open source πλατφόρμα),

2) και αυτοί που στήνουν ένα site σε wordpress (ή άλλη open source πλατφόρμα).

Η μέν πρώτοι είναι οι developers του site, οι δε δεύτεροι - είναι και αυτοί developers -  που απλά χρησιμοποιούν τις εφαρμογές των πρώτων και απλά περνάνε το περιεχόμενό σου στη δουλειά των κατασκευαστών. και είναι η πλειοψηφία σε αυτό το πράμα που λέγεται Ελλαδιστάν.

Αν δεν σου αρέσει ο παραλλιλισμός με τα starbucks,

οι πρώτοι είναι το εργοστάσιο, και οι δεύτεροι οι έμποροι, καμιά φορά μπορεί και πλανόδιοι.

Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι πολύ μάγκες στο χώρο των open source, των οποίων τους βγάζω το καπέλο και πραγματικά όσα λεφτά και αν ζητάνε το αξίζουν. (βλ. geomagas π.χ) :-D  :-D  

και σίγουρα υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά στο χώρο.

Τι διαφορά έχουν όλα τα παραπάνω με το Drupal ή το Wordpress ή το Joomla ή και το Magento?

Η μόνη διαφορά με τα OpenSource CMS είναι ότι ο κώδικάς στα Custom είναι "Άγνωστος" (δεν χρησιμοποιώ την έννοια κλειστός όσον αφορά τα php). Πίστεψέ με σε τίποτε άλλο δεν διαφέρουν..

θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο δογματικός για να πειστώ έτσι απλά:Ρ

Αν μη τι άλλο έχω μελετήσει open source cms σχεδόν σε 3ψήφιο αριθμό (Link.png Site: opensourcecms )

και αναπτύσσω custom cms πάνω από μισή δεκαετία. 

αυτό δε σημαίνει ότι όπου οι ανάγκες κλείνουν προς ένα open source cms δεν θα το χρησιμοποιήσω επειδή είμαι παράξενος... προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αλλά σε τελική ανάλυση, όλα ενάγωνται στο "πρόβλημα", στις προδιαγραφές, και στις απαιτήσεις που θέλουμε να έχει η εφαρμογή μας. 

Επεξ/σία από cyclo
Δημοσ.

Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι πολύ μάγκες στο χώρο των open source, των οποίων τους βγάζω το καπέλο και πραγματικά όσα λεφτά και αν ζητάνε το αξίζουν. (βλ. geomagas π.χ) :-D  :-D

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά τα παραλές... κόψε κάτι! :D

Υπάρχουν πολλοί πιο άξιοι από εμένα (και ξέρω 5-6, και προσπαθώ ματαίως να τους φτάσω :wacko: ) Και ναι, για την Ελλάδα μιλάω.

Δημοσ.

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά τα παραλές... κόψε κάτι! :D

Υπάρχουν πολλοί πιο άξιοι από εμένα (και ξέρω 5-6, και προσπαθώ ματαίως να τους φτάσω :wacko: ) Και ναι, για την Ελλάδα μιλάω.

εε για να κεράσεις καφέ ρε.

τι νόμιζες; :Ρ 

Δημοσ.

cyclo εννοείς ότι οι μεν στήνουν το site πάνω σε έτοιμα modules, ενώ οι δε σου παραδίδουν ένα site handcrafted.

Η διαφορά όμως και πάλι φαίνεται, έτσι δεν είναι?

Δημοσ.

cyclo εννοείς ότι οι μεν στήνουν το site πάνω σε έτοιμα modules, ενώ οι δε σου παραδίδουν ένα site handcrafted.

Οι μεν το προγραμματίζουν, οι δε το χρησιμοποιούν.

Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ποιότητα κατασκευής. 

Μη συνδέεις το custom με το ποιοτικό.. Σίγουρα μπορεί ένα open source να είναι ανώτερης ποιότητας από ένα custom και το αντίθετο. Απλά αν κάποιος δεν μπορεί να "γράψει" ανώτερης ποιότητας custom δε βλέπω το λόγο να μην πάει σε open source λύσεις (προσωπική άποψη).

Και αν είναι πιο αργό ή πιο γρήγορο θα τα ρίξει στον ΟΤΕ και όχι στον προγραμματιστή του site :-D

Αλλά ο διάβολος είναι στη λεπτομέρεια (καλό πάσχα).

Το αν θα πετύχει ένα site ή όχι μπορεί να έχει να κάνει με το παραμικρό (π.χ έχει πολλά βήματα για checkout).

Η... να εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από του ανταγωνιστή.

Η τελική απόφαση είναι πάντα του πελάτη.

και εκείνου που θέλει να φτιάξει ένα site, και του τελικού χρήστη του site.

Πάντως γενικά με βλέπεις να είμαι υπερ του custom γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις να κάνεις... Τι έχει ο ανταγωνισμός σου... πως έχεις σκοπό να το προωθήσεις, κάθε πότε χρειάζεσαι ανανέωση/αλλαγές και άλλες πολλές παραμέτρους που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του για να αποφασίσει πως θα διαφημιστεί στο internet.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και οι μεν , και οι δε πάνω σε έτοιμα module στήνουν το Site.

Η διαφορά είναι ότι οι δε έχουν γράψει τα modules (για κάποιο Custom CMS, Ecommerrce) πιθανώς για προηγούμενους πελάτες και κάνουν τροποποιήσεις, ενώ οι μεν αγοράζουν τα Modules από τρίτους  για ένα OpenSource CMS ή τα γράφουν οι ίδιοι ή φέρνουν αυτά στα μέτρα του πελάτη.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως αναλόγως τις ανάγκες και οι δύο γράφουν κώδικα είτε για ένα Custom CMS είτε για ένα Open Source CMS.

Νομίζω για κάποιον Developer o οποίος """""""""γνωρίζει καλά"""""""""" ένα OpenSource CMS δεν θα έχει ούτε προβλήματα ασφαλείας, ούτε προβλήματα ταχύτητας στο Site.

Προσωπικά εγώ έχω γράψει κάποια Plugins για το Wordpress σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών παίζω με αυτά σε κάθε δουλειά σε ειδικές περιπτώσεις γράφω κάτι καινούριο και το προσθέτω στην συλλογή για μελλοντική χρήση.

Μια σημείωση: Δεν είμαι κατά τον Custom CMS. Απλά πρέπει να μελετώνται πρώτα οι ανάγκες του κάθε πελάτη και μετά να βγαίνει προσφορά... Τώρα κάποιες εταιρίες έχουν ήδη αναπτύξει τις δικές τους CMS πλατφόρμες και βασίζονται εκεί και πολύ καλά κάνουν ( Οι συγγεκριμένες εταιρίες είχαν την δομή, το ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά την οικονομική δυνατότητα για να αναπτύξουν μια CMS Πλατφόρμα άλλες πάλι δεν είχαν ), Έτσι ας μην ρημάζουμε τις Open Source πλατφόρμες οι οποίες αποτελούν και αυτές μια αξιόπιστη λύση είτε για μικρά είτε για μεγάλα Site. ( Ας δούμε πχ το Magento  το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από το Ebay, ακόμα αποτελεί αξιόπιστο το Drupal και φυσικά το Wordpress ).

Μη συνδέεις το custom με το ποιοτικό.. Σίγουρα μπορεί ένα open source να είναι ανώτερης ποιότητας από ένα custom και το αντίθετο. Απλά αν κάποιος δεν μπορεί να "γράψει" ανώτερης ποιότητας custom δε βλέπω το λόγο να μην πάει σε open source λύσεις (προσωπική άποψη).

Και αν είναι πιο αργό ή πιο γρήγορο θα τα ρίξει στον ΟΤΕ και όχι στον προγραμματιστή του site  :-D

Συμφωνώ απολύτως..

Όμως όπως θα γνωρίζεις και εσύ δεν φταίει πάντα ποιότητα του κώδικα σε ένα Site ( δηλαδή ο Developer ), αλλά και η φιλοξενία του Site. Σημαντικό ρόλο παίζει, για υψηλής κίνησης sites, η ποιότητα του  Server στον οποίο φιλοξενείτε το Site, αν είναι σε Dedicated ή αν είναι σε Cloud Hosting, το τι Web Server χρησιμοποιεί (NGINX (πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με τον APACHE ), APACHE, IIS) και πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το πακέτο φιλοξενίας, και την αξιοπιστία της εκάστοτε εταιρίας η οποία αναλαμβάνει την φιλοξενία. 

Επεξ/σία από chrism4111
Δημοσ.

ούτε προβλήματα ταχύτητας στο Site.

Μα δε μίλησε κανείς για προβλήματα ταχύτητας. Εγώ μίλησα για performance και optimization σε ταχύτητα.

Λογικό είναι να κανένα site μικρού βεληνεκούς να μην έχει κανένα πρόβλημα ταχύτητας ασχέτως με το πως έχει γραφτεί στην εποχή του gigabyte.

Απλά και όταν μιλάμε για performance καλό είναι να αναφερόμαστε και σε μία τάξη μεγέθους.

άλλο είναι το site με τις 80 εγγραφές στο schema του wordpress.

και άλλο είναι το site με τις 8εκατομ. εγγραφές.

Άλλο ένα site με 10 κλικ την ημέρα, και άλλο ένα site με 1500.

Δημοσ.

Μα δε μίλησε κανείς για προβλήματα ταχύτητας. Εγώ μίλησα για performance και optimization σε ταχύτητα.

Λογικό είναι να κανένα site μικρού βεληνεκούς να μην έχει κανένα πρόβλημα ταχύτητας ασχέτως με το πως έχει γραφτεί στην εποχή του gigabyte.

Απλά και όταν μιλάμε για performance καλό είναι να αναφερόμαστε και σε μία τάξη μεγέθους.

άλλο είναι το site με τις 80 εγγραφές στο schema του wordpress.

και άλλο είναι το site με τις 8εκατομ. εγγραφές.

Άλλο ένα site με 10 κλικ την ημέρα, και άλλο ένα site με 1500.

Συμφωνώ απολύτως, αλλά :

Πρόσφατα κάθισα και έγραψα έναν aggregator  στο Wordpress για καθαρά ερευνητικούς λόγους. Το Site έτρεχε πάνω se Nginx και με Core Cron Jobs και όχι τα ψευτοCron του Wordpress και με χρήση APC Cache, έφτασε απροβλημάτιστα στα 400,000 posts και 600,000 εικόνες μέσα σε  μερικούς μήνες λειτουργίας, Νομίζω οτι θα τρέχει με το κατάλληλο optimization και σε διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό εγγραφών. Μετά υπάρχουν λύσεις όπως DB Partitioning πράγμα που το Wordpress υποστιρίζει...

Με τον αριθμό των Post καθώς και τον αριθμός των εικόνων μιλάμε για πάνω από 1,500,000 εγγραφές στο Database Schema του Wordpress.

Αλλά ας δούμε και μερικά άλλα παραδείγματα με αρκετό υλικό όπως είναι το Joomla του Newsbomb.gr.

Όπως είναι το http://time.com/http://www.forbes.com/ που χρησιμοποιούν Wordpress

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ απολύτως, αλλά :

Πρόσφατα κάθισα και έγραψα έναν aggregator  στο Wordpress για καθαρά ερευνητικούς λόγους. Το Site έτρεχε πάνω se Nginx και με Core Cron Jobs και όχι τα ψευτοCron του Wordpress και με χρήση APC Cache, έφτασε απροβλημάτιστα στα 400,000 posts και 600,000 εικόνες μέσα σε  μερικούς μήνες λειτουργίας, Νομίζω οτι θα τρέχει με το κατάλληλο optimization και σε διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό εγγραφών. Μετά υπάρχουν λύσεις όπως DB Partitioning πράγμα που το Wordpress υποστιρίζει...

τα cron αποθηκεύουν τα feeds στη βάση; και στη συνέχεια κάνουν infinite apc caching όταν τρέξουν για πρώτη φορά;

nginx με τι configuration, πόσα proccesses και πόσα worker_connections?

πάνω σε τι φυσικό μηχάνημα και τι clicks το δευτερόλεπτο δέχεται στο maximum?

Αν το caching είναι infinite μιλάμε για αρθρογραφία που δεν θα αλλάξει ποτέ έτσι;

για να κάνεις τα παραπάνω έστησες plugins ή τα έστησες μόνος σου;

Γιατί αν τα έστησες μόνος σου, τότε η δουλειά σου προφανώς και δεν μπορεί να εξισωθεί με το 95% των open source ιστοσελίδων στο .gr μητρώο, και ούτε έχει καμία σχέση με αυτό που καταλαβαίνει κάποιος ακούγοντας "wordpress" στην αγορά.

Αν πάλι τα βρήκες έτοιμα φρόντησε να καταλάβεις πως λειτουργούν επακριβώς γιατί η παραμικρή αλλαγή φέρνει προβλήματα.

Αλλά ας δούμε και μερικά άλλα παραδείγματα με αρκετό υλικό όπως είναι το Joomla του Newsbomb.gr.

Όπως είναι το http://time.com/, http://www.forbes.com/ που χρησιμοποιούν Wordpress

Αυτό τώρα δεν ξέρω αν το είπες προς υπεράσπιση του wordpress... αλλά... εμένα το forbes έκανε 50s να ανοίξει με 25s για το dom, 50s μαζί με τα 317requests / 472kb

performance-of-forbes.com.jpg

Επεξ/σία από cyclo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...