Προς το περιεχόμενο

open source CMS vs custom CMS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ερώτημα:  Έστω, ότι έχω δύο καταχωρημένα domains, ας πούμε michalis.gr και nikos.com.

Θέλω να φτιάξω ένα site, μια δομή - μια σχεδίαση, και για τα δύο domains. Oi όποιες διαφορές θα εντοπίζονται μόνο στο περιεχόμενο (logo, μια διαφορετική γλώσσα). Δεν θέλω να το κάνω με redirect ή ένα site με όλες τις γλώσσες μέσα...πρέπει να είναι ξεχωριστά αυτά τα δύο.

Μπορώ να διαχειριστώ και το δυο sites μέσα από μια εγκατεστημένη πλατφόρμα... wordpress ας πούμε, με διαφορετικό login, σαν να είχα δύο πλατφόρμες, με όλες τις δυνατότητες ενεργοποιημένες ή θα έχω περιορισμούς?   

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Υπάρχουν έτοιμα micro CMS όπως το Perch ή το Tiny CMS όπου στην ουσία είναι γυμνά... πραγματικά προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα για τον τελικό χρήστη και αφήνουν επίσης τον developer να γράψει τα δικά του και να μην φορτώσει το site με εξτρά σαβούρα όπως κάνουν τα μεγάλα CMS.

Πάντως νομίζω το θέμα design είναι καθαρά το που θα απευθυνθείς... μπορείς να απαιτήσεις (αν το άλλος έχει τις γνώσεις) να σου φτιάξει ένα site το οποίο όμοιο του δεν θα υπάρχει (λέμε τώρα). Πάντως δεν θα είναι έτοιμο theme.

Πάντως το καλό με τα μεγάλα CMS είναι ότι αναβαθμίζονται εύκολα και γρήγορα... και υπάρχουν πολλοί που τα ξέρουν...
Δεν δεσμεύεσαι με τον developer σου... και να στραβώσει η δουλειά μεταξύ σας.. θα βρεις πολύ πιο εύκολα κάποιον που να ξέρει Wordpress έτσι ώστε να συνεχίσει την ενημέρωση του site πάρα να παραλάβεις ένα custom cms και να μείνεις με αυτό στο χέρι.
Ακόμη και πολύ καλό documentation να σου έχει γράψει ο προηγούμενος (που το λογικό είναι αυτό, αλλά ξέρουμε τι "επαγγελματίες" είναι οι περισσότεροι...) θα πρέπει ο επόμενος να έχει τις γνώσεις να το αναλάβει... Που πάλι θα βρεις δυσκολότερα κάποιον ικανό.
Και εννοείται πως και οι 2 αμφότεροι θα είναι καλύτεροι αλλά και κατά πολύ ακριβότεροι από τους περισσότερους. 

Δημοσ.

Ερώτημα:  Έστω, ότι έχω δύο καταχωρημένα domains, ας πούμε michalis.gr και nikos.com.

Θέλω να φτιάξω ένα site, μια δομή - μια σχεδίαση, και για τα δύο domains. Oi όποιες διαφορές θα εντοπίζονται μόνο στο περιεχόμενο (logo, μια διαφορετική γλώσσα). Δεν θέλω να το κάνω με redirect ή ένα site με όλες τις γλώσσες μέσα...πρέπει να είναι ξεχωριστά αυτά τα δύο.

Μπορώ να διαχειριστώ και το δυο sites μέσα από μια εγκατεστημένη πλατφόρμα... wordpress ας πούμε, με διαφορετικό login, σαν να είχα δύο πλατφόρμες, με όλες τις δυνατότητες ενεργοποιημένες ή θα έχω περιορισμούς?   

WordPress Multisite.

...αλλό τοσο και ένας άλλος μπορεί να πάρει ένα Wordpress και με edit στην php να του αλλάξει τα φώτα.

...Βέβαια, τότε δεν μιλάμε για web developer αλλά για τον Μανόλη τον Μανάβη.... ;)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Προσωπικά είμαι κατά των CMS γιατί έχουμε καταντήσει να βλέπουμε παντού ίδιες σελίδες.

Πιστεύω πως τα CMS είναι η εύκολη λύση, γιατί να κάτσει κάποιος να φτιάξει από το 0 μια σελίδα για τον πελάτη του ενώ μπορεί να τον "ξεπετάξει" με 2-3 κλικ (έτοιμα πρότυπα);; προσωπικά το θεωρώ κοροϊδία να πάω να δώσω 500-1000+ στον μπακάλη πληροφορικό  (οποιοσδήποτε που έχει μαγαζί τέλος πάντων)  της γειτονιάς.

Τέλος πάντων... γνώμη μου πάντα!

ίδιες σελίδες = Ίδιο στήσιμο-δομή σχεδόν σε μεγάλο ποσοστό, κάποιες αλλαγές στα χρώματα-γραφικά.

Πραγματικά θα ήθελα να μου βγάλεις μια προσφορά για ένα απλό δυναμικό Site. 

Από 200 euro μέχρι 400 euro βρίσκω άνθρωπο να μου το φτιάξει σε open source CMS, εσύ με τα δικά σου λόγια πόσο θα το χρέωνες...

Πως γίνετε να είσαι κατά των Open Source CMS εν καιρό κρίσης που ο μπακάλης της γειτονιάς δεν έχει τα χρήματα που θα του ζητήσεις εσύ για την δική σου Δουλειά (Δουλεύω στο μαγαζάκι της γειτονιάς που εσύ θεωρείς Μπακάλη - Πληροφορικό αν και δεν νομίζω να είναι έτσι ). Επίσης θα πρέπει να είσαι σε θέση να κρίνεις και την ανάγκη του κάθε πελάτη που έχεις, διότι και σε σένα ο πελάτης έρχεται χωρίς να ξέρει τίποτα. Έρχεται χωρίς να ξέρει την διαφορά του Custom από το Open Source και εσύ του προτείνεις Custom η τουλάχιστον προσπαθείς να το πείσεις ότι αυτό που ζητάει είναι η Custom λύση.

Όσον αφορά τώρα την αναφορά που κάνεις ίδια και ίδια Site. HTML Δομή ίδια, με διαφορετικά CSS. Θα βαρεθούν οι Browsers να διαβάζουν τα ίδια HTML?  Δεν έχεις xρησιμοποιήσει πoτέ το Bootstrap ή το Skeleton?

Τεσπα - Το ότι εσύ είσαι ιδιοκτήτης η δουλεύεις σε κάποια μεγάλη εταιρία της Αθήνας ή κάποιας άλλης μεγάλης πόλης δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι Μπακάληδες.

Για πές μου τώρα:

Ποιος ο λόγος να ανακαλύψεις ξανά τον τροχό εφόσον τον έχουν ήδη ανακαλύψει άλλοι για σένα? Το Wordpress κάνει θαυμάσια την δουλειά του και με το παραπάνω μέχρι και Application Framework έχει γίνει (Γράφωντας και ένα Plugin για να το φέρεις στα μέτρα σου (σε θέματα ασφαλείας) είναι η τέλεια λύση) .... 

Το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση των open source πακέτων είναι ο,τι ο κώδικας είναι ευάλωτος επειδή είναι γνωστός, σε αντίθεση με τις custom προτάσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Πραγματικά θα ήθελα να μου βγάλεις μια προσφορά για ένα απλό δυναμικό Site. 

Από 200 euro μέχρι 400 euro βρίσκω άνθρωπο να μου το φτιάξει σε open source CMS, εσύ με τα δικά σου λόγια πόσο θα το χρέωνες...

τι διαφορά νομίζεις ότι έχει στην ανάπτυξη;

πιστεύεις ότι έχει κάποια τρελή διαφορά;

για να δέσεις ένα site σε custom cms θέλεις 3-4 μέρες. (αν όχι 29 λεπτά που είναι το προσωπικό μου ρεκόρ^^  για ενα site μιας σελίδας:Ρ)

Οπότε αφού έχουν ξεφτιλιστεί τόσο οι τιμές και ένα site δυναμικό όπως λες κοστίζει 200-400 ευρώ...

αντίστοιχα ένα custom κοστίζει 300-500 + Φ.Π.Α. (γιατί δεν ξέρω κατα πόσο ο άνθρωπος που λες οτι βρίσκεις θα σου κόψει απόδειξη, ή αν είναι σαν τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς)

Το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση των open source πακέτων είναι ο,τι ο κώδικας είναι ευάλωτος επειδή είναι γνωστός, σε αντίθεση με τις custom προτάσεις.

είμαι υπερ του custom, χωρίς να είμαι δογματικός.

Ποιος ο λόγος να ανακαλύψεις ξανά τον τροχό εφόσον τον έχουν ήδη ανακαλύψει άλλοι για σένα? 

Δεν κοιτάς να ανακαλύψεις τον τροχό... και αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει, προεκλογική προπαγάνδα έχει καταντήσει... :eek:

κοιτάς να ανακαλύψεις γενικότερα.

Και κάποιος που γράφει ιστοσελίδες έχει καλύψει εξαιρετικά μεγαλύτερο γνωστικό πεδίο στο αντικείμενο από κάποιον που στήνει ιστοσελίδες.

Αν το μόνο πρόβλημα λοιπόν είναι στην τιμή...

σου λέω ότι δεν συντρέχει πρόβλημα τιμής...

είναι 10% πιο ακριβό από το να στήσεις ένα site...

και ο λόγος;;; καθαρά θέμα ανταγωνισμού... Δεν συγκρίνεται η εργατοώρα του wordpress developer, με του custom developer.

(και εννοώ ότι ένας που στήνει wordpress έχει ασύγκριτα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από τον κατακαημένο custom developer)

Δημοσ.

και μαζί με το custom παντρεύεσαι και το developer

Sent from my Find 5 using Insomnia

Ενώ με το wordpress δεν τον παντρεύεσαι δεν κατάλαβα ακριβώς το point...

Δηλαδή εσύ θέλεις να σου φτιάξουν ένα site και να γυρίσεις όλα τα software house της ελλάδας;

Μήπως θεωρείς ότι η υποστήριξη στο custom είναι πιο ακριβή από του open source??

ίσα ίσα κάποιοι σου δίνουν και τη δυνατότητα να συμμετέχεις σε πιλοτικές αναπτύξεις εφαρμογών και να έχεις δωρεάν παροχές.

Δημοσ.

εφοσον εσυ θελεις να στησεισ μια ιστοσελιδα και τα ετοιμα cms οπως drupal, το οποιο το προτιμω απο ολα τα υπολοιπα, ικανοποιουν τισ απαιτησεισ σου τοτε μπορεισ να τα χρησιμοποιησεις, ομως μπορεις να χρησιμοποιησεις καποια πιο lite open-source  cms πανω στα οποια μπορεισ να δημιουργησεις με χρηση html/css/php δικα template...κατι τετοιο θα σε βοηθησει σε πολλεσ περιπτωσεις.

Δημοσ.

Βασικά ακόμη και η customιά δεν θα ενσωματωθεί κάποια στιγμή σε κάποιο υποτυπώδεις CMS? 
Το οποίο να φανταστώ ο developer έχει ήδη γράψει για κάποιον προηγούμενο πελάτη, και απλά αφαιρεί ή προσθέτει ανάλογα με τις ανάγκες του νέου πελάτη.
Δεν ανακαλύπτεις τον τροχό κάθε φορά, απλά μια στην αρχή και μετά το βελτιστοποιείς.

Οπότε γιατί να μην φτιάξει κάποιος ένα custom template για οποιοδήποτε CMS θέλει, Open Source ή όχι και να το προσαρμόσει εκεί πάνω;

Γιατί αν κατάλαβα καλά, το θέμα ήταν η απεικόνιση του site, κάτι που μπορεί να γίνει όπως θέλεις είτε πρόκειται για Custom είτε για έτοιμο CMS.

Οπότε σαν επαγγελματίας, γιατί να μην γλυτώσεις χρόνο προσαρμόζοντας το πάνω σε κάποιο υπάρχον CMS το template σου; 
Και χρόνο εξοικονομείς και λεφτά περισσότερα βγάζεις και ο πελάτης παίρνει γρηγορότερα αυτό που θέλει... Προσωπικά το βλέπω Win-Win περίπτωση.
Και αν το template σου είναι γαμάτο, πούλα το και στην κοινότητα του CMS να βγάλεις και κανα φράγκο παραπάνω...
Ή πες τον πελάτη να τα σκάσει αν θέλει να το έχει μοναδικό.

(Τελευταία φορά που κοίταξα για custom sites, γιατί ο πελάτης είχε δει ένα συγκεκριμένο one page που του άρεσε οι τιμές ήταν οι εξής: 
60€ για την custom έκδοση, (HTML, CSS, JS) 
+200€ αν ήθελες να στο προσαρμόσουν στο δικό τους CMS, με 15 μέρες καθυστέρηση.
+ Χ (δεν θυμάμαι ακριβώς), για να σου προσθέσουν extra λειτουργίες
ή εναλλακτικά 3000€ το αγοράζεις και κατεβαίνει από το site νομίζω μαζί με της τροποποίηση στο δικό τους CMS)

Δημοσ.

και μαζί με το custom παντρεύεσαι και το developer

Sent from my Find 5 using Insomnia

Στην περίπτωση ενός CMS όπως το Wordpress είναι λίγο δύσκολο να γίνει το πάντρεμα. Δεν λέω ότι δεν γίνετε..

Αντιθέτως αν πας σε Custom ναι θα κρέμεσαι από τα α....α του δημιουργού αν θες να επεκτείνεις να διορθώσεις να, να, να...

Ποιός Dev θα κάτσει να ασχοληθεί για να επεκτείνει ένα λογισμικό χωρίς να το γνωρίζει; Και αν το κάνει πραγματικά θα πάρει τα 

2πλάσια και 3πλάσια χρήματα της αρχικής αξίας της εφαρμογής. Πίστεψέ με ουτε ο Developer θέλει κάτι τέτοιο.

Δεν κοιτάς να ανακαλύψεις τον τροχό... και αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει, προεκλογική προπαγάνδα έχει καταντήσει...  :eek:

κοιτάς να ανακαλύψεις γενικότερα.

Μα γιατί να κάτσω να ξαναγράψω το Wordpress με διαφορετικά τα ονόματα των συναρτήσεων και των μεταβλητών, με λιγότερες ή περισσότερες λειτουργείες αφού μπορώ να προσαρμόσω το ίδιο στις ανάγκες του καθενός? Δεν είναι λίγο χαζό? Έχω δει Custom CMS. H πλάκα είναι ότι πήραν το Drupal το άλλαξαν λίγο, άλλαξαν και λίγο την εμφάνιση στο administrator και το Βάφτισαν Custom (δεν θυμάμαι την εταιρία) ...

Και κάποιος που γράφει ιστοσελίδες έχει καλύψει εξαιρετικά μεγαλύτερο γνωστικό πεδίο στο αντικείμενο από κάποιον πουστήνει ιστοσελίδες.

Αν το μόνο πρόβλημα λοιπόν είναι στην τιμή...

σου λέω ότι δεν συντρέχει πρόβλημα τιμής...

είναι 10% πιο ακριβό από το να στήσεις ένα site...

Παλαιότερα ( στο ξεκίνημα μου ) καθόμουνα και γ......α για να γράφω τα Site. Ξέρεις τι κατάλαβα?  Ότι αυτός που στήνει είναι πιο έξυπνος από αυτόν που γράφει αφού κερδίζει 10% λιγότερο χρήματα και 500% περισσότερο χρόνο για να κάνει την βόλτα του και να κάτσει με την υσηχία του να Customαρει για τον εαυτό του. Επίσης ικανοποιεί τον πελάτη του σε μικρότερο χρονικό διάστημα και πάει για τον επόμενο.

Ερώτηση : Γι' αυτά τα Custom δεν χρέωναν κάτι εκατομύρια στο κράτος και κάποια έπεφταν στο φτερό?

Επειδή όμως ξεφύγαμε λίγο εγώ πάντως Mixali_T σου προτείνω να πας και σε επαρχία να ψάξεις.. Θα βρεις αξιοπρεπέστατες λύσεις και πολυ φθηνότερες. Στην Αθήνα έχουν μου φένετε ψιλοξεφύγει... 

Δημοσ.

Ερώτηση : Γι' αυτά τα Custom δεν χρέωναν κάτι εκατομύρια στο κράτος και κάποια έπεφταν στο φτερό?

Τι προτείνεις ακριβώς δηλαδή; το taxisnet να τρέχει σε joomla;  wordpress μάλλον για να έχει και seo:D

Στην περίπτωση ενός CMS όπως το Wordpress είναι λίγο δύσκολο να γίνει το πάντρεμα. Δεν λέω ότι δεν γίνετε..

Αντιθέτως αν πας σε Custom ναι θα κρέμεσαι από τα α....α του δημιουργού αν θες να επεκτείνεις να διορθώσεις να, να, να...

καλά εδώ φυσικά ο αντίλογος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση παντρεύεσαι όλες τις παθογένειες που μπορεί να φέρει το open source λογισμικό.

αλλά όπως και να χει...

Ξεκινάς μία συνεργασία με κάποιον για να σου φτιάξει μια εφαρμογή...

1) μένεις ικανοποιημένος/ευχαριστημένος... 

2) πάνε όλα καλά 

3) τον πληρώνεις...

αλλά δεν τον εμπιστεύεσαι για να στην επεκτείνει; με ποια λογική δηλαδή; 

Μα γιατί να κάτσω να ξαναγράψω το Wordpress με διαφορετικά τα ονόματα των συναρτήσεων και των μεταβλητών, με λιγότερες ή περισσότερες λειτουργείες αφού μπορώ να προσαρμόσω το ίδιο στις ανάγκες του καθενός? Δεν είναι λίγο χαζό? Έχω δει Custom CMS. H πλάκα είναι ότι πήραν το Drupal το άλλαξαν λίγο, άλλαξαν και λίγο την εμφάνιση στο administrator και το Βάφτισαν Custom (δεν θυμάμαι την εταιρία) ...

εε άρα τι custom cms έχεις δει; το drupal έχεις δει απλά... και την αποτυχημένη προσπάθεια κάποιων να πουλήσουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι ίδιοι να αναπτύξουν.

Επίσης θα σου πρότεινα αν μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε  net-volution, vendd, netsteps cms, lh2, lh3, netsolution, esw1, e3cp, e4cp ώστε να έχεις καλύτερη αντίληψη περί custom cms γιατί μου φαίνεται ότι έχεις συνδέσει λάθος την ορολογία.

Παλαιότερα ( στο ξεκίνημα μου ) καθόμουνα και γ......α για να γράφω τα Site. Ξέρεις τι κατάλαβα?  Ότι αυτός που στήνει είναι πιο έξυπνος από αυτόν που γράφει αφού κερδίζει 10% λιγότερο χρήματα και 500% περισσότερο χρόνο για να κάνει την βόλτα του και να κάτσει με την υσηχία του να Customαρει για τον εαυτό του. 

Εδώ θα συμφωνήσω...

αλλά ξέρεις τι κοινό έχει κάποιος που ο wordpress developer με έναν πωλητή στα starbucks?

- και οι 2 πουλάνε κάτι 100 φορές πιο ακριβά από ότι αξίζει :-D  

Δημοσ.

Καλά και άγια τα open source, αλλα ευκολος στοχος για τους "χακερς", καθε 2 χρόνια στην καλύτερη χρειάζεσαι migration, και ο developer δεν θα σου το κανει τσαμπα φυσικα... (και πολύ καλά θα κάνει).

Δημοσ.

Καλά και άγια τα open source, αλλα ευκολος στοχος για τους "χακερς", καθε 2 χρόνια στην καλύτερη χρειάζεσαι migration, και ο developer δεν θα σου το κανει τσαμπα φυσικα... (και πολύ καλά θα κάνει).

Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση αν δεν το "χακάρει" ο ίδιος ο developer κάθε 6 μήνες :D

Δημοσ.

Τι εννοεις migration;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...