.::NikoS::. Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Τι ρεσταρτ να κανω αφου το προγραμμα δε κρατα ρυθμίσεις μόλις κλείσει. Ναι δεν αλλάζει τίποτα λέμε Να δοκιμάσω άλλο πρόγραμμα; Κάτσε να βρω κάποιο γιατι δεν εχω ιδέα. Δε μου είπες όμως ακόμα, που ειναι το κακό στα 29,97fps? Ίσα ίσα είναι περισσότερα. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι σωστό για να το γράψω σε DVD, δε μπορώ κάπως να τα μετατρέψω τα βίντεο; Πρέπει να ξαναγραφτούν; Και μη ξεχνιόμαστε, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
CheOnWeb Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2014 Η μετατροπή* από 768χ576 25 σε 640χ480 29,97 θα χαλάσει ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή ποιότητα εικόνας που έχεις. Κανονικά πρέπει να ξαναγραφτούν. Αν δεν έχεις τρόπο να το κάνεις (δεν θέλεις να ξοδεύψεις λεφτά ή χρόνο) κρατά αυτά που έχεις. Υπ´ όψιν ότι αν τα κάνεις DVD θα είναι NTSC. *το PAL έχει 25 εικόνες (frames) για κάθε δευτερόλεπτο. Αν αυτές τις εικόνες τις αναπαράγεις με μεγαλύτερη ταχύτητα (27.97) αυτές οι εικόνες θα διαρκέσουν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή διάρκεια και ο συγχρονισμού με τον ήχο θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλο 5 καρέ για κάθε 25 πρωτότυπα. Αυτά τα 5 είναι επαναλήψεις των διπλανών τους (ας πούμε ότι είναι το 6, το 12, το 18, το 24 και το 30) μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια του δευτερολέπτου με αποτέλεσμα να διακρίνει κανείς τα "σκαλώματα" ειδικά στις παράλληλες κινήσεις της κάμερας ή του θέματος. Το παράδειγμα είναι κάπως απλουστευμένο αλλά κάπως έτσι λειτουργεί.
.::NikoS::. Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 χμμ ναι κατάλαβα τι εννοείς, αλλα απο οτι καταλαβαινω αυτο τα συμβεί στην μετατροπή από 25 σε 29fps. Στην αντίστροφη περίπτωση όπως σε μένα τώρα όμως; Λογικά θα χαθούν κάποια frames άρα πάλι θα φαίνεται χάλια η κίνηση έτσι; Πως θα δω αν οι κασέτες ήταν NTSC ή PAL? Και τα DVD αν γίνουν NTSC θα παρουσιάζεται πρόβλημα σε κάποιες συσκευές αναπαραγωγής; Αν ναι τότε πρέπει να τα ξαναγράψω γιατί σκόπευα κάποια από αυτα να τα δώσω σε κάποιον που τα ήθελε και να έγραφα και κάποια δικά μου. Ακόμα και τα δικά μου βίντεο δε μπορώ να τα κρατήσω έτσι γιατί δεν έχω αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να μείνουν. Δε δοκίμασα άλλο πρόγραμμα ακόμα γιατί έμπλεξα με άλλη δουλειά αλλά θα το κοιτάξω και αν η χρειαστεί να ξαναγραφτούν και φταίει η κάρτα TV που δε μου δίνει τα 25fps, σκέφτομαι να πάρω κάνα μαραφέτι από αυτά τα USB τα κινέζικα που πουλάνε στο ebay. Αξίζουν όμως;
CheOnWeb Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Αν ξαναγυρίσεις στα 25, ναι, θα γίνει ακόμη χειρότερα. Θεωρώ απίθανο να είναι NTSC. Αν είναι εργοστασιακές θα το γράφουν, αν τις τράβηξε κάποιος στην Ελλάδα είναι 99,99% PAL. Αν κάνεις τα υπάρχοντα DVD NTSC θα παίζει "κανονικά" στα περισσότερα αν όχι στην συντριπτική πλειοψηφία. Δεν μπορείς να τα δώσεις (και να τα κρατήσεις) σε mp4 files; Μπορείς να κατεβάζεις το http://www.freemake.com/free_video_converter/ και να φτιάξεις mp4, 640χ480 (ή 768χ576 αν ξανακάνεις σωστό capture), 29,97fps (ή 25fps αν ξανακάνεις σωστό capture), στα 2.000 Kbps. Θα έχουν περίπου το ένα τρίτο του όγκου και μπορείς να τριμάρεις κι όλας. Πρέπει οπωςδήποτε να είναι DVD; Για κάρτες δεν ξέρω να σε βοηθήσω. Θα εξαντλούσα τις πιθανότητες της υπάρχουσας πρώτα. Δες στο help του προγράμματος ή στο Internet. Μήπως υπάρχουν κι αλλού ρυθμίσεις σχετικές με την κάρτα; Δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι έχει επιλογή PAL αλλά όχι 25fps.
.::NikoS::. Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Ελλάδα είναι γραμμένες, από σχολικές εορτές κλπ. Έχουν γραφτεί είτε από κάποια βιντεοκάμερα (απο τις παλιές με τις κασετούλες) απευθείας σε VHS player σε κάποιο σπίτι ή κάποιες άλλες σε φωτογραφεία ή βίντεο κλάμπ. Ας υποθέσουμε πως είναι PAL λοιπόν. Στα πόσα Kbps θα πρεπει να κάνω capture για καλύτερα αποτελέσματα; Από αυτά που μου έχεις πει καταλαβαίνω πως πρώτα θα τις ψηφιοποιήσω με πολλά kbps και ύστερα θα τις μετατρέψω όπως μου λες στο τελευταίο σου ποστ για να γλιτώσω χώρο. Εκτός αν τις γράψω απευθείας μετά το capture σε DVD. Κάποιες πρέπει να γραφτούν σε DVD. Τις έχει ζητήσει μία φίλη της μάνας μου, δε λέει να τις δώσω σε ψηφιακή μορφή. Για τις δικές μου σου δεν έχω χώρο. Αν όμως πάνε στο 1/3 του μεγέθους που έχουν τώρα (~4,2GB οι 2 ώρες) ίσως κάτι γίνεται, αλλά και πάλι θα τις ήθελα για backup και σε DVD. Anyway ας καταφέρω να κάνω σωστό capture πρώτα.
.::NikoS::. Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Λοιπόν έβαλα το VirtualDub. Καταρχήν μου γράφει τα FPS που είναι εκείνη τη στιγμή το βίντεο που απεικονίζει! Όντως είναι στα 25-26. Παραπάνω δεν έχει γράψει. Φυσικά εδώ μπορώ να ορίσω εγώ στα πόσα fps θα γράψει ακομα και εκτός των 25 και 29,97. Έπειτα παρόλο που σε ένα σημείο που λέει: Capture Pin έχει επιλογή για 640x480 μόνο (μαλλον τοσο ειναι το μεγιστο της καρτας), σε άλλο σημείο του προγράμματος που λέει Set Custom Format μπορώ να βάλω custom size και παραπάνω αλλά δε νομίζω πως έχει νόημα. Άσε που τώρα προσπαθώντας να γράψω σε 768*576 μαζί με ήχο το πρόγραμμα κολλάει. Καλα γενικώς τρώει κάτι σκαλώματα όπως πχ μόλις του βάζω να ακούω και τον ήχο, τα fps πέφτουν δραματικά στα 5-10. Αν όμως κλείσω τον ήχο τότε όλα είναι οκ. (στην εγγραφή γράφει ήχο και στις 2 περιπτώσεις) Το ζήτημα τώρα είναι αν αξίζει να γράψω στα 640*480 @ 25fps ή να βρω αλλη καρτα για να παω στα 768*576; Έχει πολλές ρυθμισεις τωρα αυτο το προγραμμα και εχω μπερδευτεί πάρα πολύ βέβαια...
CheOnWeb Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Βάλε τις ρυθμίσεις που κάνεις την δουλειά σου απροβλημάτιστα. Αν μπορείς 768χ576, ok. Αν δεν αντέχει το σύστημα κατέβα στα 640χ480. Το feedback του ήχου δεν το χρειάζεστε φυσικά κατά την έγγραφη. Όπως είπες, μόνο δυσκολεύει τα πράγματα. Ναι, καλύτερα πρώτα σε μεγάλο BitRate (τα έχει ανάγκη ο παλιός MPEG-2 codec) και μετά [email protected] (εκτός αν το virtual dub κάνει capture από ευθείας σε h264). Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ρωτά ό,τι θες. Αν μπορέσω θα το κατεβάσω ή θα δω το manual.
.::NikoS::. Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 (επεξεργασμένο) Μετά από αρκετές δοκιμές φαίνεται ότι μου γράφει και στα 768χ576 απλά δε ξέρω αν το κανει μέσω του software και η κάρτα απλά περνάει τα 640χ480. Αν γινεται κατι τετοιο δε θα εχει και πολυ νοημα αφου θα ειναι σα να κανει ψηφιακο zoom Πάντως ρίξε μια ματιά στις φωτό σε παρακαλώ. 1) Μπορώ να επιλεξω χειροκίνητα την ανάλυση αλλα και την κωδικοποίηση (πολλές από αυτες δεν υποστηρίζονται) Μετά ανάλογα τι επιλέξω, μπορώ να πάω σε άλλο παραθυρακι που λεει compression και δε ξερω τι να κανω εκει. Βεβαια σε κάποια video formats δεν μου εμφανιζει επιλογες για compression. 2) Μαλλον είναι τα properties της συσκευής μου και από αυτά που φαίνονται, μονο τα FPS μπορώ να αλλάξω. edit: κάτι πρέπει να κάνω πάντως γιατί τώρα στα 37 δευτερολεπτα που δοκιμασα να γραψω, επιασαν καμια 500αρια ΜΒ! Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2014 από .::NikoS::.
CheOnWeb Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δες αν βοηθάει αυτό ( ) μήπως καταφέρεις να γράψεις κατ' ευθείαν σε h264 (ή x264).Λογικά πρέπει να κατεβάσεις ένα codec pack για να "φυτέψεις" κι άλλες επιλογές στο software. Αλλιώς πρέπει να κάνεις τεστ με motion jpg ( πιο κάτω που δεν βλέπω τι άλλους codecs έχει; ). Βάλε 768χ576, δεν χάνεις τίποτα. Ξαναστείλε screenshot να σου πω για ρυθμίσεις. Γύρω στα 6-8Mbps θέλεις.
.::NikoS::. Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Πιο κάτω από το Matrox MJPEG έχει: HDYC YUV 4:2:2 interleaved (Rec. 701) v210 YUV 4:2:2 interleaved (10 bit) Φύτεψα λοιπόν αυτόν τον codec που δείχνει στο βίντεο. Αλλά δεν εμφανίζεται εκεί στο video format. Στο compression εμφανίζεται. Στο video format αφήνω "YUY2 YUV 4:2:2 interleave" ? Οι ρυθμίσεις του στο compression φαινονται στην φωτο παρακάτω. Δοκίμασα και σε άλλο πρόγραμμα τώρα που έβαλα αυτόν τον codec και φαίνονται πιο απλά τα πράγματα. Για παράδειγμα στο STOIK Capturer έχει να επιλέξω αρχείο AVI ή WMV και δίπλα έχει Compression που μπορώ να βάλω αυτό το x264vfw (μόνο αν επιλέξω AVI) Στις ρυθμίσεις του προφανώς εμφανιζει τα ίδια με αυτά στην φωτό. Πιο απλό μου φαίνεται με αυτο τον τρόπο. Απλά δεν έχει ρύθμιση για να παρακάμψω την μοναδική επιλογή 640χ480 της ανάλυσης. Το VirtualDub φαίνεται πολύ ωραίο και με πολλές επιλογές/ρυθμίσεις αλλά πολύ μπερδεμένο για όποιον δε γνωρίζει. Ευχαριστώ
CheOnWeb Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Ναι, αν σε βολεύει κάν´τα 640χ480. Απλώς βάλε μεγάλο BitRate (8Kbps) γιατί θα φάνε κι άλλο encoding (εκτός αν το πρόγραμμα έχει επιλογή για MPEG-2) για να γίνουν DVD. Αυτά που είμαι μόνο για σενα μπορείς να τα κάνεις κατ´ ευθείαν στα 2.000Mbps.
.::NikoS::. Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δε καταφέρνω να γράψω με αυτόν τον codec Με τις default ρυθμίσεις μου σκοτώνει τον επεξεργαστή και πέφτουν τα fps, του εβαλα faster encoding speed βελτιωθηκε καπως. Μπορω να βαλω και πιο γρηγορο εχει πολες επιλογες, αλλα δε ξερω αν αξιζει. Απο κατω επελεξα Single pass bitrate based και εβαλα 8000. Έχει επιλογή Multipass 1st pass αλλά δε μου γράφει εικόνα καν! Πιο κάτω έχει επιλογές: H264, h264, X264, x264, AVC1, avc1, VSSH τι διαφορά έχουν τα μικρά με τα κεφαλαία; Επιστήμη το έχουν κάνει το άθλημα δε καταλαβαίνω τίποτα Σε ευχαριστώ πάντως πάρα πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες! Edit: Με τις ρυθμίσεις που εβγαλα στην φωτο παρακατω μου γραφει ομαλα και τα FPS την περισσοτερη ωρα που δοκιμασα έμειναν καρφωμένα στα 25. Την ωρα της εγγραφής όμως στο data rate στα στατιστικά που εμφανίζει το πρόγραμμα λέει περίπου 1000 αλλά στα properties του αρχείου λέει ~8000. Να ανησυχώ; Έβαλα και lame encoder και τον ρύθμισα στα 44100hz @ 128kbps για τον ήχο, τι να πω εμένα μου φαίνονται εντάξει.
CheOnWeb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Καλά πας. Αν σου φαίνονται οκ, προχώρα. Ναι, το θέμα encoding έχει γίνει επιστήμη. Το frame rate παίζει οπότε μην ανησυχείς. Τα 8Mbps είναι περίπου 4GB ανά ώρα. Μόνο στον ήχο, αν δεν σου προκαλεί πρόβλημα, βάλε 48Khz.
.::NikoS::. Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Με τον ήχο δεν έχω πρόβλημα και παραπάνω να το βάλω. Τώρα παρατήρησα όμως πως με την εικόνα κάνει κόλπα το VirtualDub... Εκτός του ότι κάτι παίζει με το contrast (το οποίο μπορώ να το ρυθμίσω), κάνει κάτι περίεργες γραμμές στις γρήγορες κινήσεις. Δεξιά στην φωτο ειναι από το AVS Video recorder όπως έγραφα τοσες μέρες. Αλλά και από άλλα προγράμματα κάπως έτσι φαίνεται. Μόνο στο VirtualDub είναι τόσο χάλια. Πηγαίνει το μυαλό σου σε κάποια ρύθμιση να κοιτάξω; (η συγκεκριμένη κασέτα δεν είναι κι ότι καλύτερο, αλλά το πρόβλημα μου κάνει μπαμ!)
CheOnWeb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Ως προς το contrast, που είναι και το πραγματικό πρόβλημα δεν ξέρω να σου πω αν δεν έχω όλες τις ρυθμίσεις μπροστά μου. Δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ να το κατεβάσω και να κάνω τεστ αν και η μόνη πηγή που έχω είναι μια webcam. Θα την "δει" άραγε; Ως προς τις γραμμές που δεν είναι πραγματικό πρόβλημα: Το virtual dub γράφει interlace (όπως δηλαδή είναι και η εικόνα γραμμένη στο VHS) το οποίο μπορείς να δεις σωστά μόνο σε CRT και plasma οθόνες. Δεν σημαίνει ότι είναι λάθος αλλά θα φαίνεται λάθος σε κάθε άλλο monitor. Επίσης μπορείς αν το μετατρέψεις σε progressive και κατά την επόμενη κωδικοποίηση (αν υπάρξει). Αν έχεις την επιλογή καλύτερα να είναι απ´ την αρχή progressive {εκτός αν διαπιστώσεις ότι ο encoder που θα κάνει την τελική κωδικοποίηση (freemake ή handbrake) κάνουν καλύτερα την μετατροπή από interlace σε progressive. Ψιλά γράμματα για VHS υλικό. Επειδή έχω χάσει λίγο τη μπάλα, χωρίς το virtual dub, τι επιλογές έχεις;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα