Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρέπει να βρεις κάτι που .... να ρίχνει αερα με καποια δύναμη πχ 1000rpm ισως και παραπάνω.

Εγώ διαφωνώ ριζικά με αυτό.

Θα πρέπει να πάρεις μια βάση με μεγάλης διαμέτρου ανεμιστήρα, ώστε να σου παρέχει ικανοποιητική παροχή αέρα σε χαμηλές στροφές, για να μην έχεις θόρυβο.

Αν μάλιστα οι στροφές είναι ρυθμιζόμενες, ακόμα καλύτερα.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις είναι:

- στάθμη θορύβου: 25dB το μέγιστο. Ιδανικά, κάτω από 21dB.

- παροχή αέρα: πάνω από 50 CFM. Ιδανικά, πάνω από 60 CFM.

- ύπαρξη ή όχι δυνατότητας ρύθμισης ταχύτητας ανεμιστήρων. Ιδανικά, πρέπει να υπάρχει.

Οι στροφές (ταχύτητα) του ανεμιστήρα δεν αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής, αλλά η παροχή του και η στάθμη θορύβου.

Για τον όρο 'δύναμη αέρα', δεν το συζητώ.  Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην φυσική.

Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα στο eShop, είδα ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα που ικανοποιούν τις παραπάνω συνθήκες.

Εγώ θα διάλεγα αυτό:

http://www.cosmodata.gr/product/174505/vasi-deepcool-n1-180mmfan-red

ή αυτό

http://www.e-shop.gr/coolermaster-r9-nbc-npx3-gp-notepal-x3-notebook-cooler-pad-p-PER.806826

• Like 1
  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Θα πρέπει να πάρεις μια βάση με μεγάλης διαμέτρου ανεμιστήρα, ώστε να σου παρέχει ικανοποιητική παροχή αέρα σε χαμηλές στροφές, για να μην έχεις θόρυβο.

- ύπαρξη ή όχι δυνατότητας ρύθμισης ταχύτητας ανεμιστήρων. Ιδανικά, πρέπει να υπάρχει.

Οι στροφές (ταχύτητα) του ανεμιστήρα δεν αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής, αλλά η παροχή του και η στάθμη θορύβου.

Για τον όρο 'δύναμη αέρα', δεν το συζητώ.  Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην φυσική.

Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα στο eShop, είδα ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα που ικανοποιούν τις παραπάνω συνθήκες.

Εγώ θα διάλεγα αυτό:

ή αυτό

http://www.e-shop.gr/coolermaster-r9-nbc-npx3-gp-notepal-x3-notebook-cooler-pad-p-PER.806826

Πολύ αναλυτικό άρθρο...

Με βάση τον χαρακτηριστικών που είπες Δηλαδή Θόρυβος κάτω απο 25(όχι το ιδανικό ) και επίπεδο αερα πάνω απο 50(όχι το ιδανικό) και να χειρίζεσαι τις στροφές,ξέρεις κανένα πιο φτηνό???

Δημοσ.

Πολύ αναλυτικό άρθρο...

Με βάση τον χαρακτηριστικών που είπες Δηλαδή Θόρυβος κάτω απο 25(όχι το ιδανικό ) και επίπεδο αερα πάνω απο 50(όχι το ιδανικό) και να χειρίζεσαι τις στροφές,ξέρεις κανένα πιο φτηνό???

Όχι ιδανικό, αλλά αποδεκτό.

Στην ζωή μας θα πρέπει πολλές φορές να κάνουμε συμβιβασμό ανάμεσα στο τι θα θέλαμε, και στο τι μπορούμε να έχουμε.

Εγώ έχω μια βάση που τηρεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που την αγόρασα 12€ σε υπαίθρια αγορά (παζάρι) στην Γερμανία.

Αν ήσουν εδώ, θα σου έβρισκα και σένα ...

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ θα διάλεγα αυτό:

ή αυτό

σαφως δεν πρεπει να κανει θορυβο γιατι ειναι σπαστικο, το εχω αναφερει πιο πριν,

οσον αφορα τις στροφες προσωπικα παντα πιστευω οτι  πρεπει να ειναι στις χιλιες η και παραπανω εμμενοντας στην αποψη μου, δε ψαχνεις κατι που ισα να πεταει χλαρο δροσερο αερακι στο κουτι αλλα κατι που παρεχει με καποια "ορμη" συνεχομενη αερα ωστε να εισερχεται και μεσα στο laptop.εχω δει  βαση με led και φαμφαρες και ο αερας που πετουσε ισα ισα που τον αισθανοσουν στο χερι σου.

πως να κατεβασει τις temp αυτο το πραμα...

αυξημενες στροφες (και ναι ισως ρυθμιζομενες) αλλα με τον μικροτερο δυνατο θορυβο...

αυτες που προτεινα ειναι κοντα στα κριτηρια αυτα (πρειπου), και επισης οσο πιο καλο μοντελο τοσο ελεγχομενος ειναι ο θορυβος της. :P

χωρις διαθεση διαφωνιας Euclides!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αλλα κατι που παρεχει με καποια "ορμη" συνεχομενη αερα ωστε να εισερχεται και μεσα στο laptop.

Τότε αναφέρεσαι στην υπερπίεση που δημιουργείται από τον/τους ανεμιστήρες ανάμεσα στο laptop και την βάση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η υπερπίεση, τόσο πιό πολύ διευκολύνεται η διείσδυση του αέρα μέσα σε αυτό.

Η υπερπίεση εξαρτάται από το Δp του ανεμιστήρα, χαρακτηριστικό που δεν δίνει κανένας κατασκευαστής βάσεων.

Και μεταξύ μας, και να το δίνανε ελάχιστοι θα το καταλαβαίνανε.

Γιατί στην ουσία είναι μια καμπύλη που ονομαζεται χαρακτηριστική καμπύλη του ανεμιστήρα:

post-294072-0-62767000-1399624651_thumb.png

Το Δp όμως, είναι άμεσα όμως εξαρτώμενο από την ισχύ του ανεμιστήρα, χαρακτηριστικό που δίνουνε οι κατασκευαστές βάσεων.

Άρα, ίσως θα έπρεπε στα κριτήρια επιλογής που προανέφερα (παροχή αέρα (CFM), στάθμη θορύβου (dB), δυνατότητα ρύθμισης στροφών), να προσθέσουμε και την ισχύ του/των ανεμιστήρων (Watt).

Τέλος, οι περισσότερες βάσεις είναι σχεδιασμένες για να ψύχουν το κάτω μέρος του laptop.

Δεν είναι σχεδιασμένες για να δημιουργούν υπερπίεση κάτω από το laptop ώστε να διευκολύνουν την διείσδυση του αέρα σε αυτό.

Η μοναδική βάση που έχει πέσει στην αντίληψή μου, και που είναι σχεδιασμένη για να δημιουργεί υπερπίεση, είναι αυτή:

http://www.e-shop.gr/coolermaster-r9-nbc-caak-gp-notepal-comforter-air-black-p-PER.812239

Επεξ/σία από Euclides
  • Like 1
Δημοσ.

ωραιες οι αναλυσεις σου!

το Δp δεν ξερω τι ειναι για να ειμαι ειλικρινης, ομως λογικο μου κανει οσο μεγαλυτερη ποσοτητα αερα μαζευεται μεταξυ laptop βασης (υπερπιεση ανα καταλαβα καλα) τοσο ευκολοτερα να εισερχεται μεσα στο σασι και να ψυχει καλυτερα το μηχανημα.

θεωρω πως χρειαζεται η χρυση τομη μεταξυ στροφων (πολυ σημαντικο για το δικο μου μυαλο min 800-1000 rpm) και dB που ειναι ποσο αντεχει και ο καθενας η σε ποσο θορυβωδη χωρο θα τον εχει (καπως υποκειμενικο).

ξαναλεω πως το θεωρω δωρον αδωρον να εχεις το laptop πανω σε μια βαση που στην ουσια πεταει αερα σαν "ξεψυχησμενο".

Δημοσ.

το Δp δεν ξερω τι ειναι για να ειμαι ειλικρινης,

Είναι η διαφορά της πίεσης πριν και μετά τον ανεμιστήρα (ο αριστερός κατακόρυφος άξονας στο διάγραμμα).

ομως λογικο μου κανει οσο μεγαλυτερη ποσοτητα αερα μαζευεται μεταξυ laptop βασης (υπερπιεση ανα καταλαβα καλα) τοσο ευκολοτερα να εισερχεται μεσα στο σασι και να ψυχει καλυτερα το μηχανημα.

Με τις πληροφορίες που έδωσα, προσπάθησα να κάνω κατανοητό, αλλά κυρίως μετρήσιμο, αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι διαισθητικά.

Γιατί αν δεν το κάνουμε μετρήσιμο και σταθούμε σε υποκειμενικές έννοιες όπως δυνατό/αδύνατο, περισσότερο/λιγότερο, κλπ, δεν θα μπορούμε να συγκρίνουμε με αντικειμενικά κριτήρια τα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Δημοσ.

συμφωνω απολυτως οσον αφορα την υποκειμενικοτητα για αυτο και το τονισα σε προηγουμενο ποστ μου Ευκλιδη.

σαφως και πρεπει να ειναι μετρησιμες και οχι μπακαλιστικες (διαισθητικες) οι μεταβλητες μας εδω,

δηλαδη υ υπερπιεση και το Δp ειναι σημαντικοι παραγοντες που εξαρτωνται απο τους αλλους προαναφερθεντες παραγοντες (λογικοτατο). και για αυτο λεω οτι οι rpm ειναι αρκετα σημαντικος παραγων!

η καμπυλη του Δp γιατι παρουσιαζει την πτωση απο ενα σημειο και επειτα?

Δημοσ.

η καμπυλη του Δp γιατι παρουσιαζει την πτωση απο ενα σημειο και επειτα?

Ναι.

Όσο μεγαλώνει η παροχή, μειώνεται το Δp.

Το μεγαλύτερο Δp το έχεις (θεωρητικά), όταν έχεις μηδενική παροχή.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι.

Όσο μεγαλώνει η παροχή, μειώνεται το Δp.

Το μεγαλύτερο Δp το έχεις (θεωρητικά), όταν έχεις μηδενική παροχή.

κατ'αρχας σε ευχαριστω για τις απαντησεις.

οκ, λογικο.

λογω προφανως και της υπαρξης ανεμιστηρα στο laptop μεσα που δημιουργει αυτη την διαφορα "ρουφωντας" τον αερα μεταξυ laptop βασης... αν καταλαβα καλα.

αν ισχυει αυτο τοτε σαφως χρειαζεται υπερπιεση παρα υποπιεση σωστο?

παντως με την δικη μου λογικη συνεχιζω να πιστευω πως οι στροφες παιζουν σαφως ρολο στην βαση (για την υπαρξη υπερπιεσης με ορους δικους σου) και μεγαλο μαλιστα οπως επισης και ο θορυβος φυσικα.

Δημοσ.

Ο ανεμιστήρας του Laptop δημιουργεί υποπίεση κάτω από αυτό, ενώ ο ανεμιστήρας της βάσης υπερπίεση.

Άρα, ο ένας ανεμιστήρας υποβοηθά την λειτουργία του άλλου.

Για την αύξηση της υπερπίεσης, μπορείς να κάνεις 2 πράγματα.

Ή ν' αυξήσεις την ταχύτητα του ανεμιστήρα (στροφές), ή ν' αυξήσεις το μέγεθός του.

Ο πρώτος τρόπος είναι λάθος γιατί ταυτόχρονα με την αύξηση της ταχύτητας αυξάνεις και τον θόρυβο.

Ο σωστός τρόπος είναι ο δεύτερος.

Γι' αυτό και στο αρχικό μου post είπα ότι καλύτερες βάσεις είναι αυτές που έχουν μεγάλο ανεμιστήρα (πάνω από Φ120mm - ιδανικά Φ220mm).

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για κάποιον που θέλει να επιλέξει μια καλή βάση.

Αυτό που έχει σημασία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή (CFM), με όσο το δυνατόν μικρότερο θόρυβο (dB).

Δημοσ.

Μωρέ την είδα, αλλά αυτή γράφει μέχρι 15.6 ίντσες και το Asus είναι λίγο τερατάκι και φοβάμαι μην πάει και δε χωράει.

Link.png Site: Αυτή δεν είναι ίδια με την πρώτη και σε πολύ καλύτερη τιμή?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...