Nahock Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Καλησπέρα σας. Χρειάζομαι μια οθόνη 30-32 ιντσών, κυρίως ξεκούραστη για τα μάτια, πιστή στα χρώματα που τραβάει η φωτογραφική και αξιόπιστη. Η οθόνη πρέπει να είναι μεγάλη γιατί θέλω να βλέπω το θέμα μου από μακριά και όταν δουλεύω από κοντά δε θέλω να κάνω zoom in και zoom out. Το budget είναι γύρω στα 1400€. Να τονίσω πως δε την θέλω για μένα αλλά για έναν ζωγράφο ο οποίος προτιμά να βλέπει τα θέματά του στην οθόνη παρά να τα τυπώνει. Έχω κάνει μια έρευνα αλλά θέλω λίγη βοήθεια μιας και δεν γνωρίζω κάτι πέρα από dell και μιας και μιλάμε για τόσο ακριβή οθόνη μπορεί να υπάρχουν άλλα μοντέλα που χαρακτηρίζονται επαγγελματικά.
Captain Nemo Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Αν είναι από Ελλάδα λογικά μία εκ των 5 πρώτων ή και την Nec του e-shop https://www.skroutz.gr/c/43/othones-tft/f/111200_176007_187048_358636/IPS-Panel-28-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CF%89-Full-HD-2560x1600.html http://www.e-shop.gr/product?id=PER.166380 http://www.e-shop.gr/product?id=PER.168417
Nahock Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Υπάρχει δυνατότητα να μου φέρουν από Κίνα.
Captain Nemo Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2014 Τότε αλλάζει το θέμα και sky is the limit θα περιμένουμε τους γνώστες
Philippe Δημοσ. 20 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2014 Αν και δεν είμαι 'γνώστης', αν το σκεφτούμε λίγο πιο σφαιρικά, μήπως θα βόλευε αυτή η λύση; Βγήκε στην αγορά την προηγούμενη βδομάδα, είναι οριακά εντός budget, δε θα χρειάζεται να κάνεις zoom όταν την κοιτάς από κοντά (0.288mm pitch, όσο ένα συνηθισμένο full hd monitor) και είναι επαρκώς μεγάλη για να βλέπεις το θέμα από όσο μακριά θέλεις! Ακριβώς ότι ζητάς δηλαδή. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος θέλει κυρίως να βλέπει στατικές εικόνες για να τις ζωγραφίζει, του αρκούν 30Hz με HDMI 1.4 και θα επωφεληθεί και από το μεγάλο καμβά. Θα μπορεί να τραβάει με τη φωτογραφική του σε 4Κ ανάλυση και να ζωγραφίζει 1:1. Στα χρώματα υποθέτω δε θα έχει πιστότητα, αλλά πόσο πραγματικά τη χρειάζεται; Τα τεχνικά για το panel θέλουν περισσότερο ψάξιμο, αλλά φαίνεται πως είναι ένα από αυτά, δηλ. Super-MVA, 10bit (ίσως και 'real'). Κατ' ουσίαν πρόκειται για την κινέζικη TCL - αν θες να το φέρεις από Κίνα. Η εταιρεία που φτιάχνει το panel (CMO/ Innolux) είναι πιθανότατα η ίδια που φτιάχνει το 28άρι 4Κ ΤΝ των Dell, Samsung, Asus κλπ, αλλά και της Seiki (39", 50") τα οποία πολλοί αγοράζουν για pc monitor. Υπάρχει και σχετικό thread στο forum.
Rush13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Με μπερδεψες. Γραφίστας ποιος ειναι? Την οθονη την θέλει ο ζωγράφος για να βλέπει τις φωτογραφίες που τραβάει με την φωτογραφική? 1) οθόνη επαγγελματική 30-32 ιντσών με 1400 ευρώ δεν πρόκειται να βρεις. Bασικά μεγαλύτερη απο 27άρα δεν έχω δει 2) Πιστή στα χρώματα? αυτο ειναι αόριστο. Οτι οθόνη και να πάρεις πρέπει να την καλιμπράρεις για να δειχνει σωστά τα χρώματα αλλα και πάλι η φωτογραφική σου δεν θα βγάλει σωστά τα χρώματα χωρις να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένες τεχνικές 3) Η τιμή της οθόνης συνηθως καθορίζεται απο το πόσα χρώματα στην παλέτα adobe rgb μπορεί να αποδώσει. O γραφίστας δεν χρειάζεται το Argb βολευεται με μια που πιάνει 100% srgb και βγάζει καλά αποτελέσματα στο καλιμπράρισμα. Οι οθόνες αυτές ξεκινάνε απο 600+
plpapadopoulos Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Είχα πριν 1,5-2 χρόνια τη NEC PA301W και μπορώ να πώ ότι δεν έχω δουλέψει με καλύτερο μόνιτορ σε λειτουργίες και σε χαρακτηριστικά και ποιότητα απεικόνισης. Ο λόγος που την έδωσα είναι το ότι έφυγα εξωτερικό και δε συνέφερε να τη μεταφέρω (25 κιλά με την αρχική της συσκευασία). Την πήρε ένα μέλος από το forum το οποίο και είναι τρισευτιχισμένο με την τιμή που την απέκτησε (1400-1450 αν δεν απατώμαι).
Nahock Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Αν και δεν είμαι 'γνώστης', αν το σκεφτούμε λίγο πιο σφαιρικά, μήπως θα βόλευε αυτή η λύση; Είναι φιλική προς τα μάτια μας όμως; Γιατί απ' όσο ξέρω οι οθόνες που προορίζονται για τηλεοράσεις είναι πολύ κουραστικές. Με μπερδεψες. Γραφίστας ποιος ειναι? Κανείς, απλώς θέλω να πω πως χρειάζομαι επαγγελματική οθόνη ή έστω μια αρκετά καλή . Την οθονη την θέλει ο ζωγράφος για να βλέπει τις φωτογραφίες που τραβάει με την φωτογραφική? Ναι. 3) Η τιμή της οθόνης συνηθως καθορίζεται απο το πόσα χρώματα στην παλέτα adobe rgb μπορεί να αποδώσει. O γραφίστας δεν χρειάζεται το Argb βολευεται με μια που πιάνει 100% srgb και βγάζει καλά αποτελέσματα στο καλιμπράρισμα. Μάλλον θα βολευτούμε με μια τέτοια. Οι οθόνες αυτές ξεκινάνε απο 600+ Πως θα τις βρω; Έχει σημασία η ανάλυση που βγάζει η κάρτα γραφικών του υπολογιστή γιατί νομίζω το laptop που έχει δεν βγάζει 4Κ.
Rush13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2014 Δεν χρειάζεσαι οθόνες σαν τη Nec που λέει ο φίλος πάνω οπότε, και ναι για να χρησιμοποιήσεις ουσιαστικά αυτη την οθόνη θες κάρτα γραφικών τύπου Nvidia Quadro και Amd Firepro . Δν έχει σχέση το 4κ . πρέπει η κάρτα σου να υποστηρίζει rich color κάτι που οι συμβατικές δεν το κάνουν Aυτη εδώ θα κάνει http://www.skroutz.gr/s/2304051/Dell-UltraSharp-U2713HM.html αξιοπρεπέστατα για την δουλειά που την θές και ειναι και 27 και αγοράζεις και απαραίτητα και το xrite colormunki calibrator (google it) στα 180 ευρώ περιπου καλιμπράρεις την οθόνη και βλέπεις ολοσωστα χρώματα Απο κει και πέρα για να βγάζεις με την φωτογραφική σου σωστά χρώματα θές κάτι τυπου colorchecker (google it) αλλα αυτο ειναι άλλη ιστορία
Philippe Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Την οθόνη την θέλει ο ζωγράφος για να βλέπει τις φωτογραφίες που τραβάει με την φωτογραφική? Ναι Σωστά το κατάλαβα το σενάριο λοιπόν.. Άρα ο πιο δόκιμος τίτλος του θέματος θα ήταν "για ζωγράφο". Εκτιμώ πως όχι μόνο επαγγελματική σαν αυτή που είχε ο pipapadopoulos δε χρειάζεσαι, ίσως ούτε καν τη Dell που λέει ο Rush13 (η οποία είναι αναμφισβήτητα εξαιρετική value for money αγορά) και βέβαια ούτε τον calibrator. Ένας γραφίστας είναι χρήσιμο να ξέρει, έστω σε γενικές γραμμές, πώς θα εκτυπωθεί το χρώμα που βλέπει στην οθόνη του και βεβαίως να έχει μια μεγάλη παλέτα χρωμάτων για να διαλέγει το κατάλληλο, επειδή δουλεύει αποκλειστικά ψηφιακά. Ο ζωγράφος όμως έχει αφενός για βοήθημα τη φαντασία του και αφετέρου υποθέτω δεν είναι δυνατόν να πετύχει το ίδιο χρώμα με αυτό της οθόνης έτσι κι αλλιώς (ένα συγκεκριμένο από τα 1.07bn). Επειδή λες ότι η οθόνη θα συνδεθεί με laptop, πες τι κάρτα γραφικών έχει ή ποιο laptop είναι, γιατί αν π.χ. έχει μόνο HDMI port ίσως να μην είναι σκόπιμο να αγοράσεις monitor υψηλής ανάλυσης. Αυτό το λέω επειδή με το δικό μου (σχετικά παλιό) laptop έβλεπα συνέχεια την "ουρά" του cursor σε μια οθόνη 1920x1200. Επιπλέον, στα specs της U2713HM (αν κλικάρεις στην υποσημείωση 4, εκεί που γράφει το resolution) η Dell αναφέρει "Our VGA connector can only support up to 2048 x 1152 (Bandwidth Limitation). Our HDMI is 1.4 compatible and can support up to 1920 x 1080." Αν το ψάξεις βέβαια παραπάνω ίσως και να καταφέρεις να το κάνεις να δουλέψει σε 2Κ, εδώ θα μας πουν περισσότερα οι υπόλοιποι στο forum για custom resolution, αν θα σου ρίχνει frames κλπ.. Τώρα γιατί το HDMI 1.4 να παίζει 3840x2160@30Hz και να μην παίζει 2560x1440@60Hz, τη στιγμή που από την έκδοση 1.3 υποστηρίζει 2560x1600@75Hz ποτέ δεν το κατάλαβα (έχει συζητηθεί στο forum πουθενά?) Όσον αφορά τις τηλεοράσεις, έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει διαφορά στα panels, μόνο στο περιτύλιγμα. Επίσης, πλέον οι τηλεοράσεις είναι κυρίως τεχνολογίας VA για να έχουν καλύτερο μαύρο και αντίθεση, ενώ σε (καλά) monitors βλέπεις κυρίως IPS, με μια τελευταία τάση για περισσότερες VA. Πάντως μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο ακριβώς panel και σε desktop monitor και σε τηλεόραση, στη δεύτερη περίπτωση θα προσθέσει ενδεχομένως πιο γυαλιστερή επιφάνεια, δέκτη και υποδοχές ήχου, hdmi κλπ και θα αφαιρέσει dvi, displayport κλπ. [Ας με επιβεβαιώσει ή διαψεύσει και κανένας άλλος για όλα τα παραπάνω, για να είμαστε σίγουροι.] Στην περίπτωσή σου πάντως, επειδή είναι "πολλά τα λεφτά Άρη" και νομίζω 27" σε 16:9 θα σας βγει πολύ μικρή (δες σύγκριση μεγεθών με 30" 16:10 και 39" 16:9 εδώ), δε δοκιμάζεις πρώτα με μια υπάρχουσα FullHD τηλεόραση 32"+ Και στη συνέχεια μαζί με το ζωγράφο, το laptop του και ένα καλό καλώδιο περάστε από Ηλεκτρονική μεριά για δοκιμή..
Zaknafein Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Η οθόνη δεν είναι μόνο το panel, υπάρχει και ολόκληρο control board που ελέγχει το panel και εκεί προκύπτουν οι διαφοροποιήσεις σε χρωματική απόδοση, η δυνατότητα ή μη calibration κτλ. Πάντως αν ο ζωγράφος είναι με laptop, ειδικά αν δεν είναι και πρόσφατο, μπορεί να έχει θέμα με τις υψηλές αναλύσεις (1440/1600p) καθώς και με calibration. Για 4Κ ξέχνα το. Στις 30" παίζει η Dell U3014 (2560x1600, 16:10) που δεν ξέρω αν τελικά έχει νόημα ή όχι.
Philippe Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 υπάρχει και ολόκληρο control board που ελέγχει το panel Γι' αυτό πρέπει να βρει κανείς καλή τηλεόραση δεν ξέρω αν τελικά έχει νόημα ή όχι Εννοείς ότι δεν έχει νόημα να αγοράσει κανείς την U3014 όταν στα λεφτά της παίρνει 2xU2713;
Rush13 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Dell U3014 12bit panel 14bit LUT , δεν εχει κάρτα να υποστηρίξει 12bit panel, οι συμβατικές και οι gaming κάρτες δεν το υποστηρίζουν. Να πάρει τέτοια οθόνη να την τρέχει 8bit? πεταμένα λεφτά
Zaknafein Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Ε δεν διαφωνώ, δεν έχω καταλάβει τι setup έχει ο ζωγράφος και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Στις 30"/1600p δεν υπάρχει και ποικιλία, αυτή και η HP Ζ30w υπάρχουν. Αν στις ίντσες/ανάλυση υπάρχει ευελιξία στις απαιτήσεις, τότε προφανώς και μπορεί να κάνει τη δουλειά του με αρκετά λιγότερα χρήματα ή ακόμα και να κοιτάξει για κορεάτικο 30" που θα βγεί αρκετά φθηνότερα πχ.
plpapadopoulos Δημοσ. 24 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2014 Αν το μηχάνημα που θα οδηγήσει την οθόνη, διαθέτει κάρτα Quadro ή FirePro, τότε η NEC PA272W είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρεί στο budget που έχει θέσει. Το ZR30w είναι πλέον ξεπερασμένο και είναι CCFL monitor οπότε και προφανώς δεν έχει νόημα η αγορά του, συν ότι οι ρυθμίσεις που έχει είναι φτωχές. Το U3014 είναι μια καλή εναλλακτική, σαφώς όχι του βεληνεκούς της NEC, αλλά είναι τίμιο για τα λεφτά που ζητάει. Αυτά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα