Προς το περιεχόμενο

Φρέσκο, πλέον το γάλα 10 ημερών


Johny Q

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 204
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Από το ότι τα μικρόβια στο γάλα θα ξυπνάνε και θα πολλαπλασιάζονται πολύ αργότερα.

επειδη ζουμε στο ελλαντα δεν το πιστευω . ο καθενας δεν κοιταει ποιοτητα παρα μονο κερδος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και απο που προκυπτει οτι θα ειναι καλο το γαλα 10 ημερων?

 

Νομίζω ότι η υπόθεση ότι το βακτήρια/μικρόβια κλπ στο γάλα πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο ρυθμό (υπό ίδιες συνθήκες συντήρησης) στην Ελλάδα και σε όλο τον άλλο κόσμο είναι ασφαλής.

επειδη ζουμε στο ελλαντα δεν το πιστευω . ο καθενας δεν κοιταει ποιοτητα παρα μονο κερδος

 

Τελικά πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ... είναι τα ελληινκά προϊόντα τα γαμαουότερα στον κόσμο ή επειδή ζούμε στο ελλάντα και ο καθένας δε κοιτάει ποιότητα παρά μόνο κέρδος (λες και στις άλλες χώρες παράγουν γάλα εθελοντικά) ?

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί φρικάρουμε τόσο πολύ πάντως; Επιτέλους να μην κοντεύουμε να πάθουμε διάρροια από χαλασμένο γάλα πριν λήξει. Ας τα βράζουν παραπάνω να κρατάνε και περισσότερο. Μέχρι στιγμής τα μακράς διαρκείας (τα ελληνικά) είναι πανάκριβα...

 

Να το πίνεις πριν λήξει

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επειδη ζουμε στο ελλαντα δεν το πιστευω . ο καθενας δεν κοιταει ποιοτητα παρα μονο κερδος

 

Αυτο γινεται στο γαλα, ή σε οτι παραγει ο ελληνας;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν βγείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ θα βρείτε 3 κατηγοριών γάλατα.

1) μέχρι 5 ημερών

2) από 15 ως 40 μέρες

3) πάνω από 40 μέρες

 

Το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα γάλα, ελληνικό τουλάχιστον, στην κατηγορία των 5-15 ημερών, τα λέει όλα για το πόση κοροιδία και πόση εκμετάλλευση έπεφτε τόσα χρόνια από τους έλληνες παραγωγούς/εταιρίες/κλίκες κτλ

 

Αποκλειστικά και μόνο για να έχουν το μονοπώλιο του "φρέσκου γάλακτος" και να εκτινάζουν τις τιμές στα ύψη, ακόμα και όταν η ζήτηση έπεφτε, όπως έπεσε τα τελευταία χρόνια.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν βγείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ θα βρείτε 3 κατηγοριών γάλατα.

1) μέχρι 5 ημερών

2) από 15 ως 40 μέρες

3) πάνω από 40 μέρες

 

Το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα γάλα, ελληνικό τουλάχιστον, στην κατηγορία των 5-15 ημερών, τα λέει όλα για το πόση κοροιδία και πόση εκμετάλλευση έπεφτε τόσα χρόνια από τους έλληνες παραγωγούς/εταιρίες/κλίκες κτλ

 

Αποκλειστικά και μόνο για να έχουν το μονοπώλιο του "φρέσκου γάλακτος" και να εκτινάζουν τις τιμές στα ύψη, ακόμα και όταν η ζήτηση έπεφτε, όπως έπεσε τα τελευταία χρόνια.

 

εν μέρη το καταλαβαίνω

αλλά με την λογική όταν ένα γάλα ίσα ίσα που κρατάει τις πέντε μέρες πριν γίνει γιαούρτι

λογικό δεν είναι να έχει λιγότερα συντηρητικά από αυτό που θα κρατάει 5 με 15 ημέρες? ή κατάλαβα κάτι λάθος?

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εν μέρη το καταλαβαίνω

αλλά με την λογική όταν ένα γάλα ίσα ίσα που κρατάει τις πέντε μέρες πριν γίνει γιαούρτι

λογικό δεν είναι να έχει λιγότερα συντηρητικά από αυτό που θα κρατάει 5 με 15 ημέρες? ή κατάλαβα κάτι λάθος?

Δεν είναι θέμα συντηρητικών, θέμα βρασίματος είναι.

Αυτό που είπε ένας φίλος παραπάνω για τις διάρροιες.

 

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον όπου έχω ζήσει και ψωνίσει εγώ, δεν έχω δει ποτέ μου γάλα να λήγει σε 5 μέρες.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

ναι γιατί εκεί αρέσκονται στην σαβουροφαγία και γιατί δεν ξέρουν τι είναι καλό, ενώ εδώ εμείς γαμάμε...

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι γιατί εκεί αρέσκονται στην σαβουροφαγία και γιατί δεν ξέρουν τι είναι καλό, ενώ εδώ εμείς γαμάμε...

 

Αναλογα τι Link.png Site: χαπι εχουμε παρει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντα έτσι ήταν. Το φρέσκο γάλα που έληξε αναπαστεριωνεται κ κανασυσκευαζεται ως φρέσκο εώς και 5 φορές. Ετσι, μπορείς να πιεις φρέσκο που αρμεχτηκε πριν 15-20 μέρες κ να κοροϊδεύεις εμένα που παίρνω μακράς διαρκείας ή στην ουσία να είναι το ίδιο φρέσκα :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ετσι, μπορείς να πιεις φρέσκο που αρμεχτηκε πριν 15-20 μέρες κ να κοροϊδεύεις εμένα που παίρνω μακράς διαρκείας ή στην ουσία να είναι το ίδιο φρέσκα :P

 

χαχαχ μπορεί, αλλα στην ουσία το μακράς διαρκείας δεν είναι φρέσκο στο τετράγωνο?

άρα μπορεί να είναι αρμεγμένο και ένα μήνα πριν. Το διαφημίζουν που το διαφημίζουν ότι αντέχει περισσότερο... άντε μετά να βρεις εσύ και εγώ πότε αρμέχτηκε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Πάντα έτσι ήταν. Το φρέσκο γάλα που έληξε αναπαστεριωνεται κ κανασυσκευαζεται ως φρέσκο εώς και 5 φορές.

υποθέτω ότι αυτό δεν προέρχεται από το urban myth με το νούμερο στον πάτο της συσκευασίας...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν για να βάλουμε κάποια πράγματα στην σειρά.

Υπάρχει χαμηλή και υψηλή παστερίωση. Το έως τώρα φρέσκο που γνωρίζουμε είναι αποτέλεσμα χαμηλής παστερίωσης (15"-72 C) και ποτέ και πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται πως διαρκεί μόνο 3-4-5 μέρες που το είχαμε εδώ στην Ελλάδα. Το ότι οι ημερομηνία λήξης του περιορίζονταν σ' αυτό το μικρό εύρος ημερών ήταν - είναι - και θα είναι καθαρά λόγω νομοθεσίας και πριμοδότησης της ελληνικής παραγωγής έναντι ξένων παραγωγών. Είναι αλήθεια ότι αν οι Έλληνες παραγωγοί πουλούσαν σε τιμές Γαλλίας - Γερμανίας της τάξης των 20-25 λεπτών του ευρώ η επιβίωση τους θα ήταν ακατόρθωτη. Η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα πιθανώς σε κάποιες περιπτώσεις να έχει αγγίξει και τα 50 λεπτά. Έχουμε ακριβή τιμή γιατί δεν γίνεται αλλιώς (και εξηγώ με ένα απλό παράδειγμα. Φέρτε στο μυαλό σας τις κλασσικές εικόνες από φάρμες με ασπρόμαυρες αγελάδες στην Ευρώπη με τα απέραντα βοσκοτόπια και αναρωτηθείτε αν έχετε δει πουθενά αυτή την εικόνα στην Ελλάδα.)

Έτσι κύριος λόγος υψηλής τιμής αποτελεί οι εδαφοκλιματικές συνθήκες τις χώρας μας που δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση την εκτροφή βοοειδών σε τέτοια έκταση οι οποία θα καλύπτει της εγχώριες ανάγκες σε χαμηλή τιμή . Έχουν αρχίσει προσπάθειες να αλλάξει η τροφοδοσία ζωοτροφών των παραγωγών με εγχώριες και όχι εισαγωγής αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα και είναι μια άλλη ιστορία.

Στο "φρέσκο" γάλα λοιπόν τώρα ο χαρακτηρισμός φρέσκο κατά την άποψη μου είναι καθαρά ψυχολογικός-εθιμοτυπικός. Το γάλα που θα υποβληθεί σε χαμηλή παστερίωση μπορεί να διατηρηθεί αν θυμάμαι καλά έως και 2,5-3 εβδομάδες. Προϋποθέσεις να μην ανοιχτεί η συσκευασία και να τηρηθεί αυστηρότατα η ψυκτική αλυσίδα (4 oC).  Αυτό πρακτικά δεν εφαρμόζεται και έτσι έχουμε μια μείωση της διάρκειας ζωής του που και πάλι σε καμία περίπτωση δεν μας δεσμεύσει στις 3 μέρες. Ναι αν ο ψιλικατζής στο νησί το αφήσει μια ώρα έξω στον ήλιο το καλοκαίρι μέχρι να τακτοποιήσει τις υπόλοιπες παραλαβές του δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω γιαυτό είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της θερμοκρασίας του χαμηλά.

Από κει και πέρα υπάρχουν τα γάλατα υψηλής παστερίωσης και το αποστειρωμένο (κονσέρβα ή UHT). 

Το γάλα υψηλής παστερίωσης έχουν διάρκεια ζωής πάνω από μήνα και τα αποστειρωμένα (τα οποία δεν έχουν ανάγκη χαμηλής θερμοκρασίας και γιαυτό τα αγοράζουμε από το ράφι) ξεπερνούν το εξάμηνο.

 

Και ένα σχόλιο για το βράσιμο και τα ληγμένα. ΔΕΝ γίνεται να ξαναπαστεριώσεις γάλα. Πάνε για καταστροφή και ζωοτροφές. Και εξηγώ. Το γάλα που φτάνει ή έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης έχει αυξημένη οξύτητα - χαμηλό pH. Οι πρωτεΐνες του λοιπόν είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην θερμοκρασία - δηλαδή θα παρατηρήσουμε πήξιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία και συντομότερα. Έτσι  για παράδειγμα ένα φορτηγό γυρίζει στην γαλακτοβιομηχανία με 1 ληγμένο - κομμένο γάλα. 1 στα 1000 πχ που θα γυρισει στο τέλος της ημέρας. Στην συνέχεια σύμφωνα με την θεωρία της επαναπαστεριώσης αυτά θα οδηγηθούν σε έναν σιλό στο οποίο θα παραμείνουν μέχρι να περάσουν στον παστεριωτήρα. Εκεί αυτό θα μολύνει ολόκληρη την δεξαμενή καθώς όταν μιλάμε για κομμένο γάλα έχουμε μικροοργανισμούς της τάξης των 10^7 ίσως και 10^8 ανα ml. Αν αυτό το πράγμα περάσει στον παστεριωτήρα με την θερμοκρασία θα πήξει ολόκληρο μέσα στις σωληνώσεις. Και το να λύσεις να καθαρίσεις και να ξαναλειτουργήσεις κάτι τέτοιο σε βιομηχανική κλίμακα ισοδυναμεί με ζημία χιλιάδων ευρώ. 

 

Αυτά από μένα και πάντα φιλικά. 

  • Like 19
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...