Προς το περιεχόμενο

CPU Throttling Τι φταιει?

DarkLine

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα

Εχω το εξης προβλημα, οταν παιζω games (αναλυση 1920χ1080) με απο λιγα λεπτα το cpu μου τρωει throttling το core speed πεφτει στα 900mhz απο 2800 και το vcore στα 1.2 απο 1.3 κ κατι(Cpu full load 47c με το hwmonitor) ,αυτο γινεται οταν η gpu μου φτανει τους 75c (99%load) που την ιδια στιγμη το load πεφτει στα 30-40% οι ταχυτητες της παντως μενουν ιδιες συμfωνα με το msi afterburner,με αποτελεσμα ολο αυτο να εχω ενα τρομερο fps drop απο τα 100fps εως και 30fps.Μετα απο λιγα δευτερολεπτα ολα επανερχονται και μετα απο λιγο παλι τα ιδια.

Μηπως ξερει κανεις τι μπορει να το προκαλει αυτο?CPu και GPu δεν εχουν γινει Oc ολα ειναι στοκ.

Το συστημα μου:

Mobo:Asus M4n78-am

Cpu:AMD Phenom II X4 925 @2.8ghz

Ram: A-data 4gbDDR2 1066G (2x2gb) τρεχουν στα 800Mhz 5-5-5-18 1.8V

GPU:TwinTech GTS 450 1gb (αντικατεστισε Saphire Hd 5670 1gb)

HDD:Western Digital 500gb Sata2

Τροφοδοτικο: Turbo-x 650W (ξερω δεν κ απο τα καλυτερα)

ΥΓ (τα 100fps τα πιανω στο Loadout,σε αλλα τα αντιστοιχα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για τις απαντησεις

ναι η μια εκδοχη ειναι να σερνεται το τροφοδοτικο αλλα δεν εχω και κατι το extreme πανω (τοσο πατατα ποια?) (στη διαθεση μου εχω ενα noname 300w :( )

η αλλη το cpu να υπερθεμενεται το αποκλειω διοτι οπως γραφω 47c σε full load εκτος και αν τα hwmonitor απεχουν τοσο πολυ απο τη πραγματικη θερμοκρασια

ΥΓ ( φυκτρα εχω την Scythe Mugen 2 RevB με το 12αρη της scythe)

κατεβασε και το hwinfo Και το speccy Και το aida64(την "πληρωμενη") και δες αν συμφωνουν οι θερμοκρασιες σου.

πολυ πιθανον παντως να στεγνωνει το τροφοδοτικο.

αν ειναι οντως καλες οι θερμοκρασιες,κατεβασε το cinebench και βαλε τον επεξεργαστη να τρεξει κατι.Αν ειναι να throttlαρει θα στο κανει στανταρ και εκει.

σε ενα τροφοδοτικο αυτο που πληρωνεις ειναι το ποιοτικο και σωστο ρευμα. Τα watt ειναι κατι σαν τα megapixel στα κινητα (κολπο marketing)

αφου δεν εχεις θεμα με θερμοκρασιες που κανονικα θα επρεπε να ηταν το πρωτο που θα σου ερθει στο μυαλο, η δευτερη απαντηση ειναι το τροφοδοτικο. Το ιδανικο θα ηταν να κανεις monitoring το vcore και να δεις οταν πεφτει throtling ποσο πεφτει. Υπαρχει και η λογικη να δωσεις λιγο παραπανω ρευμα απο το bios ωστε να μην πεφτει το vcore, ομως με το τροφοδοτικο σου δε θα το ρισκαρα για κανενα λογο. 

δεν ειναι μονο θεμα του τροφοδοτικου.μπορει να το κανει και λογω θερμοκρασιων vrms.για βαλε ενα ανεμιστηρακι να φυσαει στα τσιπακια αριστερα απο τον επεξεργαστη,καταλαβες,διπλα απο εκει που ειναι οι θυρες της μητρικης και ξαναδοκιμασε.

ενοεις να παρω ενα απο αυτα τα μικρα ανεμιστιρικια για chipsets μητρικης?επισης να προσθεσω οτι απο τα πλαγια το κουτι ειναι κλειστο δε παιρνει αερα,λες η καρτα να τα ψηνει?

Από το bios κάνε disable το c6 state της cpu.

Αν δεν το 'χεις κάνει ήδη και αν δεν φταίει το τροφοδοτικό,

ή η θερμοκρασία των vrm,

έχεις μια καλή ελπίδα να σταματήσει το throttling.

@Whitefanged

δεν νομιζω να το χω αυτο παντως το Cool n quiet το χω απενεργοποιμενο

Λοιπον σημερα το πρωι κατα τις 9 το στρεσσαρα με aida64 (GPu ,CPU) μεχρι το 30λεπτο throting δεν ειχε κανει απο κει και περα ομως αρχισε τα παιχνιδια συνολικα 1μιση ωρα το τρεξα και το κλεισα αφου ειχε κανει 4-5 throting.

Εκεινη τη στιγμη πιανω το chipset της μητρηκης(λογικα αυτο θα'ναι) το οποιο βρισκετε ακριβως πανω απο τι καρτα γραφικων και κατω απο τη ψυκτρα και μπορω να πω οτι εκαιγε.

Αρα Θανο εχεις δικιο προκειτε για θερμοκρασια του chipset ετσι δεν ειναι?Αμα του βαλω ενα cooler θα μαι κομπλε?

Κοιτα οτι και να πιασεις μεσα στο κουτι θα καιει. Δεν εχεις aftrermarket συστημα ψυξης ειναι λογικο. Το ιδανικο θα ηταν να μπορουσες να δεις πιο κομματι της μητρικης θερμαινεται ωστε να το αντιμετωπισεις καταλληλα. Εαν πας ετσι στα τυφλα θα αγορασεις ενα cooler για northbridge ενα για southbridge ενα για ram κλπ. Οι ανεμιστήρες στο κουτι τι διαταξη εχουν? Μηπως υπαρχουν μερικα περιθωρια βελτιωσης απο κει? Μηπως η ψυκτρα της cpu και της καρτας γραφικων κρατουν το θερμο αερα μεσα στο κουτι? Μπορει να ειναι κατι πολυ απλο.

Καλό είναι να του αλλάξεις πάστα, γιατί πιθανόν να έχει

ξεραθεί με τον καιρό.

Το fanάκι ο φίλος πρότεινε να το βάλεις να φυσάει στα vrm, όχι στο chipset.

post-262702-0-04741300-1394701161_thumb.jpg

post-262702-0-27156400-1394701164_thumb.jpg

post-262702-0-19628400-1394701168_thumb.png

Λοιπον το κουτι ειναι Silverstone Precision PS02 Midi Case 

1 12 αρη εχω του κουτιου απο πισω που τραβαει αερα πρως τα εξω.Δυστηχως η ψυκτρα ειναι λιγο μεγαλη για αυτο το κουτι και δε μπορω να βαλω ενα στο πανω μερος οποτε η ροη του αερα δεν ειναι και η καλυτερη,και απο τα πλαγια δεν εχει να βαλω.

Βεβαια ολη τη θερμοτητα η καρτα την βγαζει εφοσον η ψυκτρα οσες φορες την εχω ακουμπησει απλα ειναι λιγο ζεστη τπτ παραπανω.

Edit:

@Whitefanged

Το θυριο της Scythe δεν μου αφηνει καθολου χωρο για τετοια ισως ενα μικρο cooler να κανει δουλεια αλλα πως θα το βαλω εκει?

Εχεις θεμα, Εαν εχεις μονο ενα ανεμηστηρα που βγαζει αερα τοτε δεν κανεις τιποτα. Παλαιοτερα ειχες προβλημα η οχι? Γιατι θα μπορουσε να ειναι και θεμα παστας αν και δεν το νομιζω γιατι ειπες οτι παρακολουθουσες τη θερμοκρασια της cpu και εισουν πολυ καλα. Ειχα την ιδια ψυκτρα με σενα. Αφου το κουτι σου εχει μονο μια εξοδο αερα, προσπαθησε να σπρωξεις τον αερα προς αυτη τη κατευθυνση. Δλδ να βαλεις τον ανεμηστηρα της ψυκτρας να τραβαει αερα και να τον διώχνει προς το πισο μερος του κουριου.( Δεν ξερω εαν με καταλαβες) Με αυτο τον τροπο ισως πετυχεις και την μερικη ψυξη των vrm που ειπαν και τα παιδια. Εαν εχεις τωρα θεμα απο θερμορκρασια πάντως το καλοκαιρι θα εισαι πολυ πιο δυσκολα. Το κουτι σου εχει θεση για να μπει ανεμιστήρας κατω μπροστα, καλο θα ηταν να βαλεις εναν να βαζει αερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...