Προς το περιεχόμενο

Στήσιμο home file/media server

mask2011

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνέχεια από αυτό το θέμα.

Θέλω να στήσω έναν home file/media server. Πιο πολύ για πειραματισμό και να δω αν θα με βολέψει. 

Θα χρησιμοποιήσω ένα παλιό laptop(turbo-x που είχα πάρει πριν 7 χρόνια και δεν ήξερα ότι δεν είναι της προκοπής για αυτό μην βαράτε) για όσο αντέξει. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

Intel core 2 duo T5750 @ 2ghz
Gigabit ethernet
nvidia 9300M
4gb ram
3 USB 2.0

1x pcmcia

1x VGA
Δεν έχει HDMI

Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω Debian(για την σταθερότητα) ή Arch(που το ξέρω). Υπάρχει διαθέσιμος ένας εξωτερικός σκληρός 500GB USB2.0 με εξωτερική τροφοδοσία. Και ο σκληρός του laptop που είναι 250GB. Επίσης κάθεται ένας παλιός WD IDE 250GB 3.5'' και ένας WD SATA 250GB 2.5''. Δεν ξέρω αν μπορούν να φανούν κάπως χρήσιμοι.

Ο server θα εκτελεί χρέη backup/κατέβασμα torrent/stream μουσικής(mp3). Επίσης σκέφτομαι το Plex για να γίνονται stream ταινίες/σειρές. Θέλω να μπορώ να τον διαχειρίζομαι και να βλέπω τα αρχεία μου ακόμα και απομακρυσμένα αλλά με μια σχετική ασφάλεια.

Η τηλεόρασή μου δεν έχει dlna. Αλλά μπορώ να την συνδέσω με το laptop μέσω της VGA θύρας που διαθέτει. Δεν ξέρω αν θα μπορώ να αναπαράγω κανονικά της λίγες ταινίες που έχω σε HD με αυτόν τον τρόπο.

1)Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω;

2)Θα εγκαταστήσω SSH,Samba και Plex. Τι άλλο θα ήταν χρήσιμο;

Κάθε άλλη ιδέα/πρόταση ευπρόσδεκτη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ δε θα έβαζα samba, θα έβαζα μόνο nfs. Το samba ποτέ δε μου δούλεψε όπως ήθελα και πάντα κάτι σκάλωνε (ή δεν το ρύθμιζα σωστά εγώ)

Για torrents το rtorrent με κάποιο gui που σημαίνει πως πρέπει να εγκαταστήσεις και http server, πιθανά κάποιο utility για cloud sync (π.χ. dropbox) αν χρησιμοποιείς.

Με plex δεν έχω ασχοληθεί. Που θα τα κάνεις streaming; Σε υπολογιστή, κινητό, tablet;

Εκεί θα τρέχεις πάλι κάποιο plex client ας πούμε;

Βέβαια θα μπορούσες να εγκαταστήσεις και κάποιο έτοιμο project που απευθύνεται σε nas servers

π.χ. http://www.nas4free.org/ ή www.freenas.org

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γειά σου κι από αυτό το θέμα! :)

Αν θέλεις ασφάλεια, και τα αρχεία σου δεν είναι πολύ μεγάλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις owncloud (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ) μιας και θα είσαι εσύ ο "κύριος" των αρχείων σου.

Όσον αφορά το να βλέπεις τις HD ταινίες σου κατευθείαν στην τηλεόραση σου δεν θα έχει πρόβλημα (με streaming δεν ξέρω).

Επίσης αν ο 500αρης έχει καλά χαρακτηριστικά και είναι 2.5, εξέτασε μήπως βάλεις αυτόν εσωτερικά στο λαπτοπ

edit: όσον αφορά αυτό που λέω για την τηλεόραση και τις HD ταινίες, εννοούσα με xbmc. Το plex δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δε γνωρίζω.

Επεξ/σία από thodoris1985

@ mask2011

Καλημέρα. ssh και samba ok (nfs δεν έχω εμπειρία), το ερώτημα είναι εάν θα βάλεις ή όχι Plex. Γιατί εάν συνδέσεις τον φορητό στην τηλεόραση με vga και βάλεις και τα ηχεία σου, τότε μήπως θα σε εξυπηρετούσε καλύτερα το xbmc μιας και έχει ενσωματωμένο upnp να κάνεις streaming. Το Plex με είχε σπάσει τα νεύρα μέχρι να λύσω το θέμα των δικαιωμάτων των αρχείων. Άλλα τα έβλεπε, άλλα όχι... ιστορία μεγάλη. To xbmc έχει plugin για το transmission, αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει.

Εάν δεν τον συνδέσεις με την tv το Plex θα σε βολέψει. Ρύθμισέ το να φορτώνει και τους εξωτερικούς σου δίσκους στην εκκίνηση και είσαι κομπλέ!

Backup θα κάνεις τη δουλειά σου με το rsync (grsync) ή crashplan. Me unison δεν έχω δουλέψει ποτέ. Δες αυτά τα 2 άρθρα του Lifehacker εάν μπορούν να σου δώσουν μια ιδέα εδώ κι εδώ! Εγώ θα έφτιαχνα κάτι όσο το δυνατόν πιο lightweight που θα επέκτεινα ανάλογα με τις ανάγκες μου!

Αν μιλαμε για το τοπικο δικτυο, σημαινει οτι θα βλεπεις/ακους ταινιες/τραγουδια απο καποια συσκευη στο δικτυο αυτο οποτε εφοσον βαλεις samba, δεν χρειαζεται να μπλεκεις με plex.

Αν συνδεσεις το laptop με vga σε καποιο monitor/tv τοτε xbmc.

Τωρα αν θες να βλεπεις/ακους ταινιες/τραγουδια μεσω internet εκτος του τοπικου δικτυου, τοτε ναι βαζεις plex. Εγω εχω subsonic για τραγουδια και plex για ταινιες. Και τα 2 τα διαχειριζεσαι μεσω web browser.

Για να διαχειριζεσαι τον server σου απο μεσα και αποξω, ssh/mc.

Για torrent χρησιμοποιω rtorrent + rutorrent (web interface που μοιαζει με τον γνωστο μtorrent)

Τωρα η επιλογη διανομης ειναι λιγο θεμα.

Στο παλιο asus eee box που ειχα, δοκιμασα μια φορα να βαλω debian stable αλλα το xbmc σερνοταν (παλιες εκδοσεις mesa, intel driver). Εβαλα arch και ηρθε στα ισια του. Βεβαια εσυ εχεις nvidia οποτε μπορει να εισαι ok.

Και τωρα στο zbox arch εχω στησει αλλα με καρφωτη ημερομηνια στο mirrorlist (δες στο wiki για ARM) γιατι δεν εχω καμια διαθεση να κανω maintain και τον server. Τα εστησα μια φορα να δουλευουν οπως πρεπει και δεν ξανασχοληθηκα απο τοτε.

το owncloud αν δούλευε σωστά θα ήταν τέλειο αλλά ακόμα δεν

εγώ έχω για file server debian stable και τρέχει ssh, nfs για τα shares, rsync για backup και κάποια shares που θέλω να τα βλέπω από έξω τα κάνω mount με sshfs

δεν ξέρω τι αρχεία έχεις με ταινίες σειρές απλά να διευκρινίσω ότι το plex για να κάνει ένα BD η high bitrate mkv transcoding θα τσακίσει τον επεξεργαστή

εάν είναι divx,avi δεν θα έχεις πρόβλημα

owncloud είναι ακόμα κάπως και θέλει δουλειά εάν ασχοληθείς. εγώ το έβαλα για δοκιμή και τελικά το κράτησα αλλά με το upload που έχουμε μην φανταστείς ότι είναι και πολύ βολικό

κατά τα άλλα ότι σου είπαν, ssh με mc, samba

την tv σου μπορεί να την κάνεις πολύ εύκολα smart tv με chromecast πχ η με κάποιο κινέζικο android tv-box

την tv σου μπορεί να την κάνεις πολύ εύκολα smart tv με chromecast πχ η με κάποιο κινέζικο android tv-box

Κατι που να βγαζει σε scart ή RCA εχουμε?  :P

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

Οπότε έχουμε ssh/mc, samba(έχω ξαναστήσει οπότε κάτι ψιλοξέρω), vga Στην TV άρα xbmc, κάποιο torrent app. Τα τραγούδια όντως απλά θα τα παίζω από τους δίσκους του server που θα γίνονται mount. 

Μερικές ερωτήσεις ακόμα.

1)Με την vga θα παίζουν κανονικά και τα HD. Το δοκίμασα λίγο χτες. Στήνω κανονικά Χ με κάποιον WM ή υπάρχει κάποια πιο ελαφριά λύση;

2) Δεν το κατέχω καθόλου με τα δίκτυα και την ασφάλεια κλπ. Λέω να βάλω το Plex για να το δοκιμάσω. Ίσως όντως να μην μου κάνει. Αυτό που θέλω πιο πολύ είναι να μπορώ να βλέπω/παίρνω τα αρχεία(εργασίες κλπ) από τον server όπου και να είμαι. Εδώ θα χρειαστώ την βοήθειά σας. Αλλά εντάξει όταν θα φτάσουμε εκεί θα το δούμε.

3)Με την περίπτωση του xbmc που από ότι έχω καταλάβει χρειάζεται να έχεις την τελευταία έκδοση. Είτε σε Debian είτε σε Arch συνίσταται η αναβάθμιση ενός μόνο πακέτου;

4) Αξίζει να επενδύσω σε μία pcmcia με 2xUSB3.0 και μία θήκη για τον WD SATA 2.5'' 250GB για να επεκτείνω λίγο τον χώρο; Με την προοπτική ότι κάποιο στιγμή θα αγοραστεί και ένας δίσκος με 2ΤΒ αλλά μάλλον θα είναι εξωτερικός.

Και πάλι ευχαριστώ που ασχοληθήκατε τόσο.  :D

1) το xbmc παίζει και standalone

εγώ στο debian το έχω κάνει pin να παίρνει από το stable του deb-multimedia γιατί οτιδήποτε άλλο μου Γ@μιόταντο

2) κάνεις port forward μόνο το ssh και τα κάνεις mount από οπουδήποτε με sshfs, όλα τα άλλα τα έχεις να παίζουν μόνο lan

@ martinoff

Chromecast vs android stick! Το πρώτο δεν είναι media player και το 2ο έχει ένα σκασμό προβλήματα με firmware: τα βγάζουν, τα πουλάνε και μετά δεν τα υποστηρίζουν! Για μένα τίποτα από τα 2, ενώ θα ήθελα κάτι κρυμμένο και εύκολο στη χρήση για όλη την οικογένεια! Κι εκεί που πάρεις τη βαριά για την CRT, δέσε και μια στο chromecast!

@mask2011

1) υποθέτω ότι έχεις ένα σετ ηχεία, γιατί από τον φορητό δεν έχει πλάκα! Έτοιμη λύση είναι το xbmcubuntu! Το εγκαθιστάς και το ξεχνάς! Αν πας debian ή arch θα δεις τα howtos της αντίστοιχης κοινότητας! Και οι δύο είναι εξαιρετικές...

4) Για μένα όχι!!! Γιατί με 54 ευρώ πήρα το myditto που έχει 2 bay για σκληρούς, οπότε απάλλαξα έναν σταθερό που είχα για file server! Οπότε περίμενε καμιά προσφορά σε NAS, εάν το σκέφτεσαι σε βάθος χρόνου! Θα χεις που θα χεις το φορητό δίπλα στην TV, ας είναι με λιγότερη καλωδιούρα!

Τι ευχαριστείς; :-D Έχει ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες γιατί λίγο πολύ έχουμε όλοι αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο και έχουμε διαφορετικές λύσεις ο καθένας, άλλες καλύτερες και άλλες όχι τόσο πρακτικές! Απλά όσο προχωράς πες μας και τι κάνεις έτσι για να έχουμε μια εικόνα για υπερ/κατά!

Κ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...