Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν μερικούς μήνες είχα μπει στη διαδικασία να ψάχνω τη νομοθεσία για περιπτώσεις σαν και αυτή του TS. Είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όσες θέσεις στάθμευσης πυλωτής έχουν πουληθεί είναι άκυρες. Κοινώς όσοι πλήρωσαν για θέση στάθμευσης σε πυλωτή, αγόρασαν αέρα κοπανιστό.

Ο λόγος είναι απλός. Η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος και ως τέτοιος ανήκει σε όλους στην πολυκατοικία και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τον οικειοποιηθεί. Οι θέσεις στάθμευσης ορίζονται από το καταστατικό της πολυκατοικίας κατόπιν συνέλευσης των ενοίκων και σε περίπτωση που δεν ορίζονται, καθένας παρκάρει όπου θέλει. Κοινώς, το ξαναλέω, απ' ότι είχα καταλάβει, όσοι αγόρασαν θέσεις στάθμευσης σε πυλωτή, αγόρασαν αέρα κοπανιστό. Η πώληση είναι άκυρη εξ' αρχής λόγω του ότι παραβαίνει το νόμο. Αυτό απαντάει και στην ερώτηση του TS:

Πώς καταπατώ κάτι που έχω αγοράσει ρε παιδιά;

Η πώληση ήταν παράνομη, άρα δεν υφίσταται αγοραπωλησία, άρα καταπατάς τη θέση στάθμευσης.

Τα παραπάνω ισχύουν για πυλωτή, δηλαδή για ανοιχτό χώρο και όχι για κλειστό ή υπόγειο πάρκινγκ. Υπάρχει και σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου, η 23/2000, σύμφωνα με την οποία:

Συμβάσεις με τις οποίες συστήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν χωριστές ιδιοκτησίες σε χώρους της πυλωτής είναι άκυρες και πριν από το Ν-960/79 (Αρθ-1 παρ.5) όπως αντικαταστάθηκε με το Ν-1221/81 (Αρθ-1), διότι η ανοικτή (χωρίς τοίχους) πυλωτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "διαμέρισμα", όπως απαιτεί ο νόμος, για να είναι επιτρεπτή η σύσταση χωριστής ιδιοκτησίας. Επιτρέπεται όμως η συμφωνία αποκλειστικής χρήσης σε ορισμένο χώρο της πυλωτής, για τη στάθμευση αυτοκινήτου.

Πηγή

Όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει όλόκληρη την απόφαση 23/2000 του Αρείου Πάγου

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και ο αντίλογος. Η Πανελλήνιος Ομοσποδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) έχει βγάλει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ναι μεν υπάρχει η απόφαση του ΑΠ, αλλά όσοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στα δικαστήρια, έχουν όλοι δικαιωθεί. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Αντίθετα, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση παρόμοιων αμφισβητήσεων, τα δικαστήρια με εκατοντάδες αποφάσεις τους έχουν κρίνει νόμιμες όλες τις θέσεις στάθμευσης, έχουν δικαιώσει και εξακολουθούν να δικαιώνουν διαρκώς όλους όσους είχαν πληρώσει για θέσεις στάθμευσης, ακόμη και αυτούς που είχαν αγοράσει άκυρες αυτοτελείς ανοκτές "οριζόντιες ιδιοκτησίες" στην πυλωτή. Ουδέποτε επιδικάστηκε με δικαστική απόφαση αποκλειστική χρήση χώρου στάθμευσης σε συνιδιοκτήτη ο οποίος δεν είχε αγοράσει δική του θέση! Στις σύγχρονες πολυκατοικίες όλες οι θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή έχουν παραχωρηθεί και ανήκουν νόμιμα κατ΄αποκλειστική χρήση σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ίδιας οικοδομής, ως παρακολούθημά τους, και συνεπώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει στο παραμικρό τη νομιμότητα της αποκλειστικής χρήσης τους.

Πήγη

Όποιος θέλει ακολουθεί την απόφαση του ΑΠ, όποιος θέλει γράφει στα @@ τον ΑΠ και κάνει αυτό που λέει η ΠΟΜΙΔΑ. Για τους δεύτερους, μην ξεχάσετε να διαβάσετε και να λάβετε υπόψιν σας τη σημείωση που αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης της ΠΟΜΙΔΑ (κλικ στην πηγή) που παρέθεσα παραπάνω. Εκείνη που ξεκινάει με τη λέξη "ΠΡΟΣΟΧΗ".

Όπως και να έχει, πριν αποφασίσετε το οτιδήποτε συμβουλευτείτε δικηγόρο. Για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, να σας θυμίσω ότι η παρουσία του δικηγόρου σας είναι υποχρεωτική κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Αν κάποιος προσπαθήσει να σας πουλήσει πυλωτή, κάντε του πρώτα μια ερώτηση.

Υ.Γ.: Δεν είμαι δικηγόρος και ούτε σκοπεύω να γίνω. Όλα όσα ανέφερα παραπάνω προκύπτουν από προσωπική έρευνα.

• Απαντ. 170
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Θα ξαναπώ για ακόμα μία φορά, και θα γίνω και κουραστικός, ότι όταν μπλέκεις με «περίεργους» παύει να έχει την ίδια αξία ο νόμος. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος, θα σου πει «συγγνώμη, δε το ήξερα» και τέλος! Ο τραμπούκος θα σε βρίσει, θα σε απειλήσει, ενδεχομένως να προξενήσει και φθορές στην περιουσία σου.

Τι λέει ο νόμος; Δικαιούσαι θέση; Χέστηκε ο τραμπούκος. Αυτός θα βάλει το Navara, κι άμα τον ζορίσεις με κάνα τηλεφώνημα από δικηγόρο, ετοιμάσου να αλλάξεις και μια 4άδα λάστιχα. Ή να στοκάρεις και να βάψεις κάνα φτερό. Ή να τα σκάσεις στην πολεοδομία επειδή το διαμέρισμά σου δεν έχει ρελέ. Οτιδήποτε. Ξέρεις ότι το έκανε αυτός, αυτός ξέρει ότι το ξέρεις, αλλά αυτή είναι η δύναμή του: δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Κυρίως όταν ο τύπος έχει και παραπάνω ρευστό από εσένα, κάηκες: δικηγόροι & δικαστήρια; Ναι, πως. Όταν θες ένα μηνιάτικο ολόκληρο με το καλημέρα, κι αυτός τα δίνει απ'το περίσσευμά του, δε τον νοιάζει. Αντιθέτως, δε θα τον κυνηγήσεις καν.

Οπότε μάθε τις δυνάμεις σου πριν κάνεις οτιδήποτε, διότι καλά όλα αυτά που λέμε, αλλά όταν έχουμε απέναντί μας ανθρώπους και όχι ... εξισώσεις το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Άμα δε μπορείς να τον κουμαντάρεις (ούτε με νόμιμο, ούτε με τραμπούκικο τρόπο) θα αναγκαστείς να κάνεις μόκο.

Hint που δε θα 'πρεπε να αναφέρω: όταν απαντάμε σε τραμπουκισμούς, το κάνουμε ×100. Σου κάνει γρατσουνιά με κλειδί στην πόρτα; Σκίζεις στο πλάι και τα 4 λάστιχα, αδειάζεις υγρά φρένων σε οροφή & καπώ, του παίζεις 3-4 καλές με τον κοτσαδόρο στο πλάι όταν ξεπαρκάρεις, κλπ. :P

• Like 2
Δημοσ.

Δυστυχως σε κάθε πολυκατοικια υπαρχει και ένα τρελος-παράξενος-τσαμπουκας-νταβατζης.

Δεν χρειαζεται να δινεις θαρρος σε κανενα,πρεπει να τους κοβεις τον αερα από νωρις.

Μια παροιμια λεει δωσε θαρρος του χωριατη να σ ανέβει στο κρεβατι

Δημοσ.

μιας και ο αδερφός μου αντιμετώπισε παρόμοιο θέμα , θα σας τα πω τι έμαθε .

Στην πιλοτή  (ΟΧΙ υπόγειο , εκεί είναι τελείως διαφορετική περίπτωση ) επιτρέπεται να συσταθούν πάρκιγκ μόνο σαν χώροι αποκλειστικής χρήσης - παρακολουθήματα διαμερισμάτων . Δεν μπορούν  να χαρακτηρισθούν οριζόντιες ιδιοκτησίες άρα δεν έχουν ποσοστά στο οικόπεδο , και πουλιούνται μόνο ΜΑΖΙ με το διαμέρισμα που παρακολουθούν , γιαυτό λέγονται και παρακολουθήματα . Αν στο συμβόλαιο λοιπόν και στην σύσταση της πολυκατοικίας (ΟΧΙ στον κανονισμό) χαρακτηρίζεται η θέση στάθμευσης σαν αποκλειστικής χρήσης-παρακολούθημα σε κάποιο διαμέρισμα , τότε  σε προστατεύει ο νόμος από παραβιάσεις , καταλήψει κλπ . Αν , όπως σε πολλά παλιά συμβόλαια , την έχουν χαρακτηρίσει σαν ορι΄ζόντια ιδιοκτησία , τότε αυτό είναι άκυρο και δεν σε καλύπτει . Τελείως διαφορετική είναι η περίπτωση των υπογείων γκαράζ , που  είναι αυτόνομες ιδιοκτησίες .

Τώρα , αν μπλέξεις με τρελλούς , τα δικαστήρια δεν τα γλυτώνεις.

• Like 3
  • 7 μήνες μετά...
Δημοσ.

Κλασπερα παιδια.

Εμπλεξα με ΜΑΛΑΚΑ γειτονα. Ο οποιος λεει στους φιλους τους (τριτους) να παρκαρουν στο παρκινγκ μου.

Διαφορα πραματα.

1) το παρκινγ ειναι αγορασμενο μαζι με το σπιτι.

2) αν και πυλωτη, το δικο μου ειναι σε μια θεση που, ειναι μοναχικο, και εχει 2 τοιχους και 2 κολωνες. Δηλαδη ειναι πανω απο 70% κλειστο.

3) το οχημα που ειναι στο παρκινγ μου, δεν ανηκει σε ενοικο ή ιδιοκτητη της πολυκατοικιας.

4) στο καταστατικο της πολυκατοικιας, ολα τα διαμερισματα εχουν θεση παρκινγκ (ειτε υπογεια, ειτε ισογεια)

Αυριο, εαν φωναξω το 100, θα το παρουν το οχημα;

Δημοσ.

Κλασπερα παιδια.

Εμπλεξα με ΜΑΛΑΚΑ γειτονα. Ο οποιος λεει στους φιλους τους (τριτους) να παρκαρουν στο παρκινγκ μου.

Διαφορα πραματα.

2) αν και πυλωτη, το δικο μου ειναι σε μια θεση που, ειναι μοναχικο, και εχει 2 τοιχους και 2 κολωνες. Δηλαδη ειναι πανω απο 70% κλειστο.

3) το οχημα που ειναι στο παρκινγ μου, δεν ανηκει σε ενοικο ή ιδιοκτητη της πολυκατοικιας.

4) στο καταστατικο της πολυκατοικιας, ολα τα διαμερισματα εχουν θεση παρκινγκ (ειτε υπογεια, ειτε ισογεια)

Εγω λεω να κανεις την κοτα.

Τι γινεται τον τελευταιο καιρο με τα θεματα σπιτια και γειτονες που ανοιγουν το ενα πισω απο το αλλο;

Δημοσ.

Εγω λεω να κανεις την κοτα.

Τι γινεται τον τελευταιο καιρο με τα θεματα σπιτια και γειτονες που ανοιγουν το ενα πισω απο το αλλο;

Ποια κοτα; Πλακα με κανεις; Θελω να το παω νομιμα, επειδη ξερω παρα πουλ καλα τι θα παθω απο την αστυνομια εαν τον πλακωσω στο ξυλο.

Δημοσ.

Κλασπερα παιδια.

Διαφορα πραματα.

Η αστυνομία θα πάρει το όχημα μόνο εάν είναι παρκαρισμένο πάνω στο δρόμο και σου κλείνει την πυλωτή. Α, θα πρέπει να έχεις και αριθμό αδείας από τον δήμο, διαφορετικά θα αρκεστούν σε μία κλήση και, στην καλύτερη για εσένα - χειρότερη για αυτόν, θα πάρουν και τις πινακίδες. Απ' ότι κατάλαβα, στη δικιά σου περίπτωση, παρκάρουν μέσα στην πυλωτή και επομένως σε ιδιωτικό χώρο, στον οποίο η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δες αν μπορείς να κάνεις κάτι με κάνενα τέτοιο. Με 40 ευρούλια καθαρίζεις.

Αυτός με τι δικαιολογία λέει στους φίλους του να παρκάρουν στην πυλωτή της πολυκατοικίας; Έχουν και άλλοι γείτονες πρόβλημα; Εάν ναι, μαζευτείτε και στείλτε του ένα εξώδικο.

Υ.Γ.: Αυτό που λες στο 1 να το κοιτάξεις με δικηγόρο γιατί παίζει και να απαγορεύεται. Η πυλωτή είναι οριζόντια ιδιοκτησία και δεν μπορεί να πουληθεί τμηματικά.

Δημοσ.

Μαχαιρι δεν εχεις ? σκιστου 2 λαστιχα και αν ξαναπαρκαρει κανεις θα δουμε τοτε πως θα το χειριστούμε 

Α και μην καλεσεις καμια αστυνομια θα σε δουλευουν και απο πανω μετα 

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Να κάνω και εγώ μια σχετική ερώτηση?

Θέλω να αγοράσω ένα υπόγειο γκαράζ από μια μεζονέτα. Ουσιαστικά είναι ενωμένο εσωτερικά με το σπίτι αλλά δεν είναι πρόβλημα να φτιάξουμε ένα τοίχο όπως έχω συννενοηθέι με τον ιδιοκτήτη. Το θέμα είναι νομικά πως γίνετε να μου πουλήσει αυτό το υπόγειο γκαράζ?

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος είναι ένα συγκρότημα μεζονετών που υπογείος με κοινή ράμπα-είσοδο μπαίνει ο καθένας στο γκαράζ του.

Δημοσ.

Αρχικά έλεγχος αν είναι νόμιμο... βέβαια θα το τσεκάρει και μηχανικός και θα δώσει βεβαίωση... αλλά είναι καλό να δει τα σχέδια και μηχανικός δικός σου.

Στη συνέχεια έλεγχο από συμβολαιογράφο αν είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία και μπορεί να πωληθεί χωριστά. Αλλιώς θα χρειαστεί να γίνει σύσταση οριζόντιας (ή και κατακόρυφης) ιδιοκτησίας.

Επίσης δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση που είναι παρακολούθημα του κυρίως ακινήτου... σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ρωτήσεις συμβολαιογράφο.

Και φυσικά δικηγόρο να κάνει την έρευνα μήπως είναι προσημειωμένο.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Επειδη δεν βρηκα αλλο θεμα.

Βρηκα ενα γκαραζ για το αυτοκινητο, προς ενοικιαση.

Η πορτα ειναι με τηλεχειριστήριο, εχει αριθμο αδειας.

Του ειπα 25€/μηνα οτι μπορω να δινω. Τι γνωμη έχετε; ειναι φθηνα, ακριβο; τι πρεπει να προσεξω;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...