BritGreek Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Αντιμετωπίζω το εξής προβληματάκι. Μετακόμισα πρόσφατά σε διαμέρισμα που αγοράσαμε από τα μπετά σε "ακριβή" περιοχή λίγο πριν το 1990, στα συμβόλαια του οποίου (οριζόντια ιδιοκτησία), συμπεριλαμβάνεται οριοθετημένη και συγκεκριμένη θέση στάθμευσης στην πυλωτή. Η αναφορά της θέσης περιλαμβάνεται και στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Στα χαρτιά της πολυκατοικίας δεν προβλέπεται θέση στάθμευσης για όλα τα διαμερίσματα, παρά μόνο για όσους πρόλαβαν και τις αγόρασαν, όπως εμείς. Το θέμα μου, λοιπόν, είναι το εξής: από τότε, κάποια διαμερίσματα άλλαξαν ιδιοκτήτες, και οι νέοι (είτε οι ίδιοι ή οι ενοικιαστές τους) δεν αναγνωρίζουν ότι οι θέσεις τις οποίες έχουμε πληρώσει μας ανήκουν, με αποτέλεσμα να παρκάρουν κανονικά και τελείως προκλητικά, λέγοντας ότι το να θεωρούμε δικές μας τις αγορασμένες θέσεις της πυλωτής είναι πλέον παράνομο (ο ένας λέει ότι είναι δικηγόρος). Άλλος ιδιοκτήτης θέσης, θεωρεί σωστό όταν τον επισκέπτονται τα παιδιά του για να μείνουν εκεί, να παρκάρει και τα δικά τους αυτοκίνητα στις θέσεις των υπολοίπων, αφήνοντας εμάς απ' έξω. Αυτό γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και δεν σηκώνει κουβέντα. Εν τω μεταξύ, τα αυτοκίνητα τους είναι κατά κύριο λόγο ακριβά γερμανικά SUV και sedan και συχνά παρκάρουν ανάμεσα στις γραμμές. Επειδή μεταξύ μας επικοινωνία δεν υπάρχει, καθώς δεν σηκώνουν κουβέντα και "μανουριάζουν", λέγοντάς μας παράξενους και υπερβολικούς, θέλω να μάθω τι ισχύει τελικά περί ιδιοκτησίας θέσης πάρκινκ στις πυλωτές, όταν αυτές αναγράφονται ξεκάθαρα στα συμβόλαια αγοράς. Έχω μπλέξει με "λεφτάδες", οι οποίοι λένε τα δικά τους. "Τόλμησα" να βάλω χαρτί Α4 στον τοίχο μπροστά στη θέση μου, ζητώνας να μην παρκάρουν, και ένας από αυτούς το έβγαλε προκλητικά μπροστά μου, λέγοντάς μου ότι με αυτό μπορεί να μου κάνει μήνυση για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου. Πώς καταπατώ κάτι που έχω αγοράσει ρε παιδιά; Ψιλοαγχώνομαι, γιατί αν μπλέξω με δίκες κλπ, δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να τα βάλω με αυτούς, αλλά δεν μπορώ να αφήνω το αυτοκίνητό μου στο δρόμο, ενώ έχω αγοράσει το πάρκινγκ. Το θεωρώ κοροϊδία και εκεί είναι ερημία. Ψιλοφοβάσαι να παρκάρεις έξω για να μην σου το σπάσουν.
Ultimategr Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Αν ο κανονισμος της πολυκατοικίας αναφερει σε ποιο διαμεριμα αντιστοιχει το κάθε παρκινγκ τοτε δεν εχει δικαιωμα να παρκαρει ο καθενας στην θεση του αλλου παρα μονο στο παρκινγκ που αντιστοιχει στο διαμερισμα του.Αν το παρκινγκ αναφέρεται ως παρακολούθημα του διαμερίσματος τοτε ο ιδιοκτητης του διαμερίσματος αυτος και μονο αυτό εχει δικαιωμα να παρκαρει το αυτοκινητο του στο συγκεκριμμενο παρκινγκ,δεν μπορει να παρκαρει σε αυτό άλλος ενοικος της πολυκατοικίας.Επισης μπορει να νοικιασει το παρκινγκ του σε ενοικο μονο της πολυκατοικίας και όχι σε ατομο εξω από αυτή.Επισης δεν μπορει να πουλησει το παρκινγκ ξεχωριστα από το διαμερισμα,αλλα παει μαζι με το διαμερισμα. Αν τωρα το παρκινγκ δεν είναι παρακολούθημα του διαμερίσματος αλλα ξεχωριστη οριζοντια ιδιοκτησια με ποσοστα επι του οικοπέδου της πολυκατοικίας τοτε μπορει να πουληθεί χωριστα από το διαμερισμα και να νοικιαστεί σε οποιον να ναι και σε αυτή τη περιπτωση εννοείται ότι ο μονος που μπορει να παρκαρει σε αυτό είναι ο ιδιοκτητης του. Το καλυτερο παντως είναι να συμβουλευτείς δικηγορο.Επισης μπορεις να πας στον Εισαγγελεα ακροασεων της περιοχης σου και να του εκθεσεις το ζητημα.Αυτος θα σου δωσει μια εισαγγελικη παραγγελια και θα την πας στο αστυνομικο τμημα της περιοχης σου οπου στη συνεχεια ο αξιωματικος υπηρεσίας θα καλεσει τα ατομα που παρκαρουν στο παρκινγ σου και θα τους κανει συστασεις.Η παραπανω διαδικασια είναι δωρεαν.Θα τους φοβησει σε πρωτη φαση,ισως όμως να μην συμορφωθουν. Αν η θεση στάθμευσης αναφέρεται και στο κανονισμο όπως αναφέρεις στο μηνυμα σου τοτε κινησου δικαστικως,θα δικαιωθείς σιγουρα,δεν εχεις να φοβηθείς τιποτα.Ισα ισα που μπορεις να τους κανεις όχι μονο μηνυση αλλα και αγωγη που θα τους ζητας τα εξοδα της δικης και αποζημιωση για ηθικη βλαβη. Το καλυτερο παντως είναι πριν κανεις οποιαδήποτε ενεργεια να συμβουλευτείς ένα δικηγορο και να του κρατας το συμβολαιο σου και τον κανονισμο της πολυκατοικίας. 3
mary Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Συμφωνω σε οσα ειπε ο απο πανω συμφορουμιτης. Ο κανονισμος της πολυκατοικιας σε τετοιες περιπτωσεις ειναι ισχυροτερος -ισως- και απο το ιδιο το συμβολαιο γιατι αφορα τη συμφωνια όοολων των ιδιοκτητων σε κάποια πραγματα, οπως το παρκινγκ, το αν επιτρεπονται κατοικιδια στη πολυκατοικια κλπ, και αν εχουν άλλάξει εξακολουθει να ισχυει. Κυνηγησε το γιατι εχεις δικιο και ειναι τραμπουκισμος αυτο το πραμα.
LongTom Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Παρόμοιο θέμα είχε γίνει με ιδιοκτησία της αδελφής μου με πάρκιν σε πυλωτή που είχε αγοραστεί κανονικά και ένας εξυπνάκιας το πάρκαρε συνέχεια(και κάποιοι άλλοι περιστασιακά).Μετά από κίνηση του εισαγγελέα και δύο φορές της αστυνομίας τώρα κανείς δεν τολμά να παρκάρει εκεί. Έχεις τα 1000 δίκια και τον νόμο με το μέρος σου, δεν πρέπει να υποκύψεις στους ψευτοπαληκαράδες και τους κάφρους που έχει η κάθε πολυκατοικία. 2
BritGreek Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, παιδιά. Το θέμα μου είναι ότι εκεί έχω επιχείρηση, με αποτέλεσμα να πρέπει να είμαι διακριτικός, γιατί οι συγκεκριμένοι είναι άτομα με επιρροή στην τοπική κοινωνία, από την οποία εξαρτώμαι άμεσα, καθώς ασχολούμαι με εκπαίδευση. Γι' αυτό ρωτάω τι ισχύει Νομικά, για να έχω τουλάχιστον μια βάση να πατήσω. Συμφωνω σε οσα ειπε ο απο πανω συμφορουμιτης. Ο κανονισμος της πολυκατοικιας σε τετοιες περιπτωσεις ειναι ισχυροτερος -ισως- και απο το ιδιο το συμβολαιο γιατι αφορα τη συμφωνια όοολων των ιδιοκτητων σε κάποια πραγματα, οπως το παρκινγκ, το αν επιτρεπονται κατοικιδια στη πολυκατοικια κλπ, και αν εχουν άλλάξει εξακολουθει να ισχυει. Κυνηγησε το γιατι εχεις δικιο και ειναι τραμπουκισμος αυτο το πραμα. Το θέμα είναι όμως, ότι οι ιδιοκτήτες, από τότε που συντάχθηκε ο κανονισμός, έχουν αλλάξει (νέοι αγοραστές, κληρονόμοι, ενοικιαστές στων οποίων το ενοικιαστήριο περιλαμβάνει και θέση πάρκινγκ) και οι νέοι δεν τον αναγνωρίζουν. Επιμένουν ότι οι πιλοτές, βάσει Νόμου είναι κοινόχρηστος χώρος και ανήκει σε όλους, καθώς τα συμβόλαια έχουν κριθεί "λέει ο δικηγόρος" άκυρα και καταχρηστικά. Ο ένας από αυτούς, έχει διαμέρισμα στο ισόγειο, το οποίο τακτοποίησε πρόσφατα. Έχει κλείσει τον μισό ακριβώς κήπο της πολυκατοικίας, λέγοντας ότι ανήκει αποκλειστικά σ' αυτόν και δεν επιτρέπει την πρόσβαση, ούτε για να ποτίσουμε. Ο κατασκευαστής του τον έχει πουλήσει ως μέρος του σπιτιού και έχει και χαρτιά. Είναι αυτός που δημιουργεί κυρίως το πρόβλημα με τα πάρκινγκ και παρακινεί και τους άλλους. Στην ουσία έχει μετατρέψει το ισόγειο σε μονοκατοικία και δεν χαμπαριάζει με τίποτα. Είναι τέρμα προκλητικός.
Moderators Malthador Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Moderators Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Το θέμα μου, λοιπόν, είναι το εξής: από τότε, κάποια διαμερίσματα άλλαξαν ιδιοκτήτες, και οι νέοι (είτε οι ίδιοι ή οι ενοικιαστές τους) δεν αναγνωρίζουν ότι οι θέσεις τις οποίες έχουμε πληρώσει μας ανήκουν, με αποτέλεσμα να παρκάρουν κανονικά και τελείως προκλητικά, λέγοντας ότι το να θεωρούμε δικές μας τις αγορασμένες θέσεις της πυλωτής είναι πλέον παράνομο (ο ένας λέει ότι είναι δικηγόρος). Θα σε στεναχωρήσω, αλλά επειδή συνάντησα πρόσφατα σχετική περίπτωση, αυτό που σου λένε ισχύει. Εφόσον πρόκειται για πυλωτή και όχι για κλειστό πάρκινγκ έχει δικαίωμα να παρκάρει οποιοσδήποτε ένοικος προλάβει. Υπάρχει δεδικασμένο νομίζω για αυτό το θέμα. Η μοιρασιά που γινόταν κάποτε στα πάρκινγκ πυλωτής πλέον θεωρείται καταχρηστική, ακόμα και αν το γράφει το καταστατικό. Κακώς στο συμβόλαιο αγοράς συμπεριέλαβες και το πάρκινγκ πυλωτής, θα μπορούσες να το διαπραγματευτείς με καλύτερους όρους να το γνώριζες. Ωστόσο, ρώτα και κανένα δικηγόρο μήπως υπάρχει κάποιο παραθυράκι για την περίπτωσή σου. 1
mary Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Ε γιατι δε βγαζεις φωτοτυπιες και να τον διανεμεις στα διαμερισματα. Δε νομιζω οτι θα τον αμφισβητησει κανεις. Αν δε τον εχουν δει το κανονισμο ειναι επομενο να αμφιβάλλουν για αυτον. ΥΓ. Σορυ, αλλά γιατι δεν ισχυει πλεον; Ειναι κανονισμος που υπογραφθηκε απο ολους. Αν το διαμερισμα πουληθει οφειλει να ενημερωσει ο πωλητης το νεο ιδιοκτητη για το τι ισχυει.
BritGreek Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Θα σε στεναχωρήσω, αλλά επειδή συνάντησα πρόσφατα σχετική περίπτωση, αυτό που σου λένε ισχύει. Εφόσον πρόκειται για πυλωτή και όχι για κλειστό πάρκινγκ έχει δικαίωμα να παρκάρει οποιοσδήποτε ένοικος προλάβει. Υπάρχει δεδικασμένο νομίζω για αυτό το θέμα. Η μοιρασιά που γινόταν κάποτε στα πάρκινγκ πυλωτής πλέον θεωρείται καταχρηστική, ακόμα και αν το γράφει το καταστατικό. Κακώς στο συμβόλαιο αγοράς συμπεριέλαβες και το πάρκινγκ πυλωτής, θα μπορούσες να το διαπραγματευτείς με καλύτερους όρους να το γνώριζες. Ωστόσο, ρώτα και κανένα δικηγόρο μήπως υπάρχει κάποιο παραθυράκι για την περίπτωσή σου. Ήδη έχω απευθυνθεί σε δικηγόρους φίλους. Ο ένας λέει για το Νόμο του 1929, και ο άλλος για απόφαση από τον Άρειο Πάγο η οποία αναγνωρίζει κανονικά ως ιδιόκτητο το χώρο πάρκινγκ, εφόσον υπάρχουν συμβόλαια, αγορά και τίτλος ιδιοκτησίας όπως στη δική μου περίπτωση. Επειδή είμαστε όλοι παρέα και φίλοι, το ψάχνουν γιατί λένε ότι υπάρχει μπέρδεμα. Όταν λέω για αγορασμένο πάρκινγκ, αναφέρομαι σε τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος συνεπάγεται και οριζόντια ιδιοκτησία ως ποσοστό του οικοπέδου της πολυκατοικίας. Στο site michanikos.gr διάβασα ότι με καλύπτει ο τίτλος ιδιοκτησίας, εφόσον υπάρχει και έχω δώσει λεφτά.
bluesattack Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Όταν λέω για αγορασμένο πάρκινγκ, αναφέρομαι σε τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος συνεπάγεται και οριζόντια ιδιοκτησία ως ποσοστό του οικοπέδου της πολυκατοικίας. Να κανω μια αφελοψιλοασχετη ερωτηση ? Αυτο το οριζοντια ιδιοκτησια τι σημαινει ? Οτι αν θες το..περιφραζεις κιολας το κομματι αυτο της πυλωτης ?
Ultimategr Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Θα σε στεναχωρήσω, αλλά επειδή συνάντησα πρόσφατα σχετική περίπτωση, αυτό που σου λένε ισχύει. Εφόσον πρόκειται για πυλωτή και όχι για κλειστό πάρκινγκ έχει δικαίωμα να παρκάρει οποιοσδήποτε ένοικος προλάβει. Υπάρχει δεδικασμένο νομίζω για αυτό το θέμα. Η μοιρασιά που γινόταν κάποτε στα πάρκινγκ πυλωτής πλέον θεωρείται καταχρηστική, ακόμα και αν το γράφει το καταστατικό. Κακώς στο συμβόλαιο αγοράς συμπεριέλαβες και το πάρκινγκ πυλωτής, θα μπορούσες να το διαπραγματευτείς με καλύτερους όρους να το γνώριζες. Ωστόσο, ρώτα και κανένα δικηγόρο μήπως υπάρχει κάποιο παραθυράκι για την περίπτωσή σου. Όχι δεν ισχυει καθολου αυτό που λες.Συνηθως τα κλειστα παρκινγκ(πολλα από αυτά είναι στο υπογειο) αποτελουν ξεχωριστες οριζόντιες ιδιοκτησίες με ποσοστα επι του οικοπέδου και εκει τα πραγματα είναι πιο ξεκάθαρα.Τα παρκινγκ της Pilotis είναι συνηθως είναι παρακολουθήματα και αν γινεται αναφορα σε αυτά στον κανονισμο δηλαδή σε πιο διαμερισμα αντιστοιχει το κάθε παρκινγκ τοτε δεν μπορει κανεις άλλος να παρκαρει στο συγκεκριμμενο παρκινγ εκτος από τον ιδιοκτητη του διαμερίσματος. Ο κανονισμος είναι το 'ευαγγελιο' της κάθε πολυκατοικίας,ακομα και αν ερθουν νεοι ιδιοκτητες είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθουν με τον κανονισμο της πολυκατοικίας. 1
bluesattack Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 . Ο κανονισμος είναι το 'ευαγγελιο' της κάθε πολυκατοικίας,ακομα και αν ερθουν νεοι ιδιοκτητες είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθουν με τον κανονισμο της πολυκατοικίας. Και τι ισχυ εχει ο κανονισμος της πολυκατοικιας μπροστα σε καποιο νομο η δικαστικη αποφαση ? Για να λενε οτι εχει κριθει ακυρα και καταχρηστικα θα υπαρχει καποια προσφατη αποφαση δικαστηριου λογικα.
Adon1s Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Να διορθωσω σχετικά με τα κατοικίδια , υπάρχει σχετικός πρόσφατος κιόλας νόμος που κατοχυρώνει το δικαίωμα διατήρησης εως δύο ζώον ανα διαμέρισμα . Προσωπική εκτίμηση , ο όποιος νόμος είναι σαφως ισχυρότερος του όποιου συμφωνητικού Προσωπική αμφιβολία , δεν ξέρω αν κατα πόσο ισχύει το προηγούμενο. Sent from my iPhone using Insomnia 1
Ultimategr Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Να κανω μια αφελοψιλοασχετη ερωτηση ? Αυτο το οριζοντια ιδιοκτησια τι σημαινει ? Οτι αν θες το..περιφραζεις κιολας το κομματι αυτο της πυλωτης ? Όχι δεν εχεις δικαιωμα να το περιφραξεις,τα ειδη της ιδιοκτησίας όταν δυο η περισσοτεροι ιδιοκτητες οριζουν ένα οικοπεδο εξ αδιαιρετου είναι δυο η οριζοντια και η καθετη.Στις πολυκατοικίες εχουμε οριζοντια και σε οικόπεδο με μεζονετες εχουμε συνηθως καθετη.Στην καθετη το οικοπεδο χωριζεται σε κομματια οπου ο κάθε ιδιοκτητης εχει ένα συγκεκριμμενο κομματι που του ανηκει ενώ στην οριζοντια ολοι οι ιδιοκτητες εχουν εξ αδιαιρετου δικαιωματα σε ολο το οικοπεδο.Επισης υπαρχει και η οριζόντιος επι της καθετου,δηλαδή αφου ένα οικοπεδο μοιραστει ι πρωτα με καθετη μετα πανω στην καθετη γινεται συσταση οριζοντιου. Και τι ισχυ εχει ο κανονισμος της πολυκατοικιας μπροστα σε καποιο νομο η δικαστικη αποφαση ? Για να λενε οτι εχει κριθει ακυρα και καταχρηστικα θα υπαρχει καποια προσφατη αποφαση δικαστηριου λογικα. Κάθε περιπτωση είναι ξεχωριστη και εξαρτάται τι ακριβως αναφερει ο κανονισμος της κάθε πολυκατοικίας που σε κάθε περιπτωση δεν είναι ο ιδιος.Μπορει για παράδειγμα σε μια πολυκατοικια στον κανονισμο να μην γινοταν αναφορα για το ποιο παρκινγκ αντιστοιχει στο κάθε διαμερισμα.Εκει μπορει η γενικη συνελευση της πολυκατοικίας με παμψηφια ψηφων 100% δηλαδή(να συμφωνουν ολοι οι ιδιοκτητες) να ορισει πιο παρκινγκ θα αντιστοιχει στο κάθε διαμερισμα.Στη συνεχεια θα πρεπει με αυτή την αποφαση να γινει συμβολαιογραφικη τροποποιηση του κανονισμου και να κατατεθεί στο υποθηκοφυλακειο 1
NikosKallithea Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές θεσεις παρκιν σε πιλοτές. http://www.kathimerini.gr/414177/article/epikairothta/ellada/koinoxrhsto-to-parkingk-stis-pilotes
BritGreek Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2014 Η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές θεσεις παρκιν σε πιλοτές. http://www.kathimerini.gr/414177/article/epikairothta/ellada/koinoxrhsto-to-parkingk-stis-pilotes Αν έχεις αγοράσει μέρος από την οριζόντια ιδιοκτησία, έχεις φορολογηθεί και έχεις χαρτιά, αναγνωρίζεται κανονικά, καθώς αυτό το άρθρο έχει διαψευστεί ως παρερμηνευμένο σε διάφορα forum. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις