Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

.....

Ποιος μίλησε για σένα αγαπητέ μου? Σε κατηγόρησα πουθενά για τη θέση των γυναικών? Έχεις εσύ ή εγώ την δυνατότητα να επηρεάσεις μια κοινωνία? Έρμαια των γονιδίων και του περιβάλλοντός μας είμαστε και οι δύο. Μιλούσα σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε χάλασε που είπα "αθώο" σεξισμό το σχόλιό σου? Μα είναι. Ιδέα δεν έχεις για τη θέση της γυναίκας και ξεκάθαρα εκφράζεις ότι δεν ενδιαφέρεσαι και να την μάθεις. Τι παραπονιέσαι λοιπόν?

Καλά δεν πρόκειται να μπω στον κόπο να βγάλω άκρη από τις αθλιότητες που υπάρχουν μέσα στο χάος που αποτελεί το κείμενό σου για τις στατιστικές και τη ζωγραφική. Εν το μεταξύ αν έκανες μια αναζήτηση στα ονόματα που έγραψα θα έβλεπες ότι καμία από αυτές τις γυναίκες δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο 21ος αιώνας άρχισε πριν από 15 χρόνια (13 αν υπολογίσουμε ότι μαθηματικά το 2000 ανήκει στον 20ο και ότι το 2015 τώρα μπήκε) και είναι λίγο δύσκολο να βγει μεγάλος καλλιτέχνης και καλλιτεχνικό ρεύμα μέσα σε 15 χρόνια και να το αναγνωρίσουμε κιόλας. Τουλάχιστον έτσι νομίζω, μπορεί εσύ να έχεις άλλη άποψη.

Να το κοιτάξεις λίγο που πήρες το θέμα τόσο προσωπικά, ενώ πραγματικά, δεν απευθύνθηκα ουσιαστικά σε εσένα συγκεκριμένα.

Να κοιτάξεις επίσης το γεγονός ότι το μόνο όνομα που κοίταξες στο ίντερνετ ήταν αυτό που είχε να κάνει με τους υπολογιστές. Τον -λόγω προφανούς αδιαφορίας των γυναικών, δεν υπάρχει σεξισμός σήμερα- αρκετά ανδρικό κλάδο. Για τη ζωγραφική πολύ που χέστηκες. Ήταν επίσης και το μοναδικό σωστό που έγραψες σε τόσο κείμενο και ζητώ συγνώμη για το λάθος μου. Μπέρδεψα την Leavitt με την Lovelace, που είχε γράψει τον πρώτο αλγόριθμο για μηχανή. Ντροπή και αίσχος εκ μέρους μου και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά.

Ε οταν λες μας σκαβουν το λάκκο ειναι λες και το κανουν επίτηδες για να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Δεν εχω παρατηρήσει την κοινωνία να αδιαφορεί πληρως για αυτες, ισα ισα αν κρινω απο παραδείγματα στη δουλεια το αντιθετο θα ελεγα. Οσο για την ισότητα εξαρτάται τι εννοεις, ας πουμε αν παραδεχτούμε οτι η γυναικα ειναι καλυτερη σε καποια πραγματα και ο αντρας σε καποια αλλα δεν ειναι κατι υποτιμητικό ισα ισα.

Ήταν ένας τρόπος έκφρασης, συγνώμη αν σε πρόσβαλα. Επίσης αυτό που περιγράφεις είναι η διαφορετικότητα. Η ισότητα είναι ισότητα, δεν έχει μα, μου, σου, του. Και ναι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Άρα δεν υπάρχει ισότητα.

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δεν με προσβαλες αλιμονο απλα μου φανηκε περιεργη αυτη η φραση για αυτο ρωτησα. Ισοτητα για εμενα ειναι πανω απο ολα στα δικαιώματα και στις ευκαιρίες που έχεις, εσυ για παράδειγμα αν θες να γινεις μηχανικος δεν θα σε εμποδίσει κατι σημερα. Εξαλλου υπαρχουν πλεον πολλες γυναικες σε ισχυρες θεσεις το μονο που τις κραταει πισω ειναι ο εαυτος τους για εμενα και πιθανοτατα και η οικογένεια αν ειναι τιποτα ταλιμπαν ξερω γω.

Δημοσ.

Ήταν ένας τρόπος έκφρασης, συγνώμη αν σε πρόσβαλα. Επίσης αυτό που περιγράφεις είναι η διαφορετικότητα. Η ισότητα είναι ισότητα, δεν έχει μα, μου, σου, του. Και ναι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Άρα δεν υπάρχει ισότητα.

Από τη στιγμή που υπάρχει διαφορετικότητα, λογικό δεν είναι να μην υπάρχει και απόλυτη ισότητα;

• Like 1
Δημοσ.

Ρε 'σείς και μόνο που άντεξε τέτοιο θέμα 67 ολόκληρες σελίδες πρέπει να είμαστε περήφανοι. Στις 100 θα πρότεινα να το γιορτάσουμε.

• Like 2
Δημοσ.

Ρε 'σείς και μόνο που άντεξε τέτοιο θέμα 67 ολόκληρες σελίδες πρέπει να είμαστε περήφανοι. Στις 100 θα πρότεινα να το γιορτάσουμε.

Aκόμα ένας που ''νιώθει''. Εύγε νέε μου. Είναι που καθόρισα από την αρχή ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων βάσει του οποίου θα διεξαγόταν η συζήτηση (στην προηγούμενη σελίδα ξεφύγαμε λίγο οπότε το νου σας μη συμβεί κανένα ατύχημα...)  Έννοια σου και μόλις συμπληρωθεί τετραψήφιος αριθμός απαντήσεων  ετοιμάζω σούπα ντούπα πάρτυ.

• Like 1
Δημοσ.

A, και ένα τελευταίο έτσι για να σε στείλω. Την πιο πρόημη μορφή υπολογιστή, γυναίκα την εφηύρε. Και το όνομα αυτής, Henrietta Swan Leavitt. Και άντε γεια.

Δεν βρηκα κατι τετοιο με μια γρηγορη αναζητηση. Η συνεισφορα της ηταν στην Αστρονομια

Υπηρξε βεβαια η ιδια "υπολογιστης", την εποχη που η λεξη computer ακομα αναφεροταν σε ανθρωπους που ειχαν ως επαγγελμα να κανουν πραξεις.

Σε αυτο παρεπιπτοντως οι γυναικες τα καταφερνανε πολυ καλα και ηταν σχετικα γυναικοκρατουμενο επαγγελμα :-D

H Ada Lovelace ειναι η πιο γνωστη γυναικα που εχει σχεση με υπολογιστες. Δουλευε μαζι με τον Charles Babbage για τη δημιουργια πρωτοτυπων μηχανικων υπολογιστων στα μεσα του 190υ αιωνα και συχνα χαρακτηριζεται ως η πρωτη γυναικα προγραμματιστρια

Δημοσ.

Το παράδειγμα με τις γυναίκες ζωγράφους το λες και λίγο cherry picking όμως. Ομολογώ πως δε γνώριζα καμία τους, αλλά δεν έχω και ιδέα από ζωγραφική. Στην τελική αποτελεί ένα πιο εξειδικευμένο ενδιαφέρον που δεν το μοιράζονται όλοι, σίγουρα θα υπάρχουν αντίστοιχα και γυναίκες που δεν τις γνωρίζουν. Από την άλλη, αν βγω έξω και ρωτήσω 50 τυχαία άτομα αν γνωρίζουν προσωπικότητες όπως Marie Curie, Μητέρα Τερέζα, Margaret Thatcher και Agatha Cristie, υποθέτω πως το ποσοστό όσων δεν τις γνωρίζουν θα είναι αρκετά μικρό. Δεδομένου του ότι όλες οι παραπάνω έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν σε περασμένο αιώνα, αμφιβάλλω κατά πόσο οι γυναίκες δε λαμβάνουν αναγνώριση γενικά. Αντίστοιχα για κάθε μια από τις ζωγράφους που αναφέρονται, μπορώ να σκεφτώ κάποιον άντρα που προσέφερε έργο στον τομέα του, αλλά δεν έχει την αναγνώριση που -θεωρώ ότι, σημαντικότατο ε- θα έπρεπε να έχει. Άμα ρωτήσω γυναίκες και τύχει να μην τους γνωρίζουν, αυτό δεν είναι σεξισμός απαραίτητα, αλλά πιθανή έλλειψη ενδιαφέροντος και εγκυκλοπαιδικής γνώσης, ούτε καν τεχνικής. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε κλάδου όταν μιλάμε για αναγνώριση. Στην τέχνη δεν είναι σπάνιο να αναγνωρίζεται κάποιος πολύ αργότερα του καιρού του και σίγουρα δε συμβαίνει μόνο σε γυναίκες.

Από 'κει και πέρα μόνη σου είπες, Scullbag, ότι οι ζωγράφοι που αναφέρεις είναι από περασμένο αιώνα που, ομολογουμένως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μπορώ να καταλάβω την αναφορά στα πλαίσια μιας ιστορικής διαδρομής, αλλά όχι στα πλαίσια αιτιολόγησης για το πως οι άντρες συνεχίζουν να "σκάβουν λάκκους". Εγώ παρατηρώ το ακριβώς αντίθετο -τα gender issues έχουν αναδειχθεί στο #1 ζήτημα των ανεπτυγμένων κοινωνιών, αρκετές ετοιμάζονται να κάνουν καριέρα στα gender studies και γενικώς το πράμα βαδίζει προς μια μητριαρχική κοινωνία.

Διαβάζοντας τα όσα έγραψες περί μη εκπροσώπησης των γυναικών σε διάφορους τομείς μου 'ρθε στο μυαλό ένα άλλο "καυτό" ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια -η παρουσία γυναικών στον χώρο του video game development. Δε μιλάμε για γυναικεία παρουσία εντός των ίδιων των παιχνιδιών, σε αφηγηματικά πλαίσια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έγιναν λοιπόν συζητήσεις επί συζητήσεων και κάποιοι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν στον -ανδροκρατούμενο όπως προκύπτει- κλάδο αυτό. Δεν είδαμε όμως δημιουργικές προσπάθειες από γυναίκες να φτιάξουν κάποιο video game ως απάντηση στη δήθεν διάκριση. Περιορισμοί (τεχνικοί, οικονομικοί και άλλοι) σαφώς και υπάρχουν, αλλά όχι μονάχα για τις γυναίκες. Το ζήτημα είναι ότι στις μέρες μας δεν κρίνεται απολύτως αναγκαία η στήριξη από μεγάλο studio για τέτοια δουλειά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα μικρών ομάδων που ανέπτυξαν και κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα τα παιχνίδια τους και σημείωσαν επιτυχία. Από την άλλη, το μόνο που έμεινε από την "αντίθετη πλευρά" σε αυτή την ιστορία, ήταν μια δημιουργός ενός αμφιβόλου ποιότητας game που όπως αποκαλύφθηκε τελικά, πήγαινε με δημοσιογράφους σχετικών portals για να προωθήσουν το προϊόν της και μία δημοσιογράφος που έχει αναλάβει τον ρόλο εκπροσώπου των γυναικών και προστάτη των δικαιωμάτων τους, χτίζοντας καριέρα και προσωπική περιουσία, ενώ έχει αποδειχτεί ότι λέει και ψέματα.

Όσον αφορά το θέμα gender quota γενικά, προκύπτει μια μοντέρνα τάση των γυναικών να απαιτούν ένταξη σε κλάδους, οργανισμούς, εταιρίες κλπ γιατί έτσι. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουν λάθος ερωτήσεις. Λένε "Γιατί δεν προσλαμβάνετε περισσότερες γυναίκες;" και όχι "Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος για να τον προσλάβετε;". Την καλύτερη απάντηση την δίνει ο Carmack πιστεύω. Εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω το κατά πόσο οι γυναίκες θέλουν να ασχοληθούν με το Χ, αλλά οφείλω να αναρωτηθώ κατά πόσο οι συγκεκριμένες προσπαθούν αρκετά. Για την Lovelace θα μπορούσες να αναφέρεις πως "έδωσε" το όνομα της σε ολόκληρη γλώσσα προγραμματισμού, είναι κι αυτό ένα παράδειγμα αναγνώρισης και έχει μεγαλύτερο impact. Για τον "κλάδο των υπολογιστών", είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρούμε πως είναι ανδροκρατούμενος και κλειστός προς τις γυναίκες στην Ελλάδα του "σπούδασε πληροφορική γιατί έχει λεφτά". Μια χαρά γυναίκες υπάρχουν και στον κλάδο αυτό, από 'κει και πέρα η κυνική πραγματικότητα είναι πως κάποιες προτιμούν να γυαλίσουν τα νύχια τους από το να γυαλίσουν γνώσεις. Ναι, υπάρχουν και άντρες που βαριούνται να ασχοληθούν, γι' αυτό ακριβώς τίθεται θέμα προσωπικών φιλοδοξιών και όχι κλειστού συστήματος. Επίσης καταλαβαίνω ότι το παράδειγμα που αναφέρω προκύπτει από ένα μηδαμινό, δικό μου δείγμα, παραμένει δείγμα όμως.

Ο σεξισμός έχει δύο άκρα. Όσο σεξιστικό είναι το να θεωρεί κανείς πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση σε τεχνολογικά επαγγέλματα, άλλο τόσο σεξιστικό είναι να θεωρείται nerdουλας, καμμένος, no-lifer κλπ κάποιος που θα κάτσει πάνω από ένα pc 5 ώρες να προγραμματίσει ή φλώρος, μαλθακός, ξενέρωτος κάποιος που δε βλέπει μπάλα. Μάλιστα, ενίοτε ο σεξισμός στις τελευταίες 2 περιπτώσεις είναι πιο σκληρός, αφού προέρχεται και από τα 2 φύλα. Δε βλέπω οργανωμένες κινήσεις για τους δεύτερους. Παρατηρώ όμως μια τάση σε μερίδα γυναικών να επιδιώκουν σκόπιμα να χαρακτηριστούν θύματα ώστε να κερδίσουν έδαφος και επιχειρήματα σε σχετικές συζητήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το βλακώδες "Women have always been the primary victims of war. Women lose their husbands, their fathers, their sons in combat." της Clinton. Αυτό που είπε ο parlapipas25 (αν και θεωρώ πως παρερμηνεύθηκε ως ένα βαθμό) δεν είναι και τόσο λάθος. Δεν εννοώ προφανώς ότι η γυναίκα έχει υποχρέωση να ασχολείται μονάχα με τα παιδιά, εννοώ πως ένας από τους ρόλους της είναι και αυτός της μητέρας, όπως αντίστοιχα του άντρα είναι ο ρόλος του πατέρα. Και βιολογικά όπως το βλέπω, για μένα η μητέρα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το παιδί. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν, δε βλέπω πρακτικό λόγο να παρεξηγηθεί κάποια. Ένας άλλος ρόλος, λιγάκι old-school κι αυτός, είναι ο ρόλος του άντρα που δουλεύει και φέρνει λεφτά στο σπίτι. Πόσες σύγχρονες γυναίκες δε θα είχαν πρόβλημα με τον άντρα τους να μην εργάζεται και να μένει σπίτι, φροντίζοντας τα παιδιά; Προφανώς στην περίπτωση ενός ανθρακωρύχου δε νοείται σεξισμός όταν πεθαίνει κυριολεκτικά στη δουλειά, ούτε στις περιπτώσεις αντρών που γίνονται σουρωτήρια σε πολέμους. Ούτε όταν κάποιοι θυμούνται την ιδιότητα της μάνας σε εκδικάσεις επιμέλειας παιδιών.

• Like 4
Δημοσ.

H Ada Lovelace ειναι η πιο γνωστη γυναικα που εχει σχεση με υπολογιστες. Δουλευε μαζι με τον Charles Babbage για τη δημιουργια πρωτοτυπων μηχανικων υπολογιστων στα μεσα του 190υ αιωνα και συχνα χαρακτηριζεται ως η πρωτη γυναικα προγραμματιστρια

φιλαρακι κανεις λαθος, το σωστο ειναι Linda Lovelace

Δημοσ.

Λοιπον το θεμα αυτο ξεκινα με αφορμη μια ''δειλη'' ερωτηση μου στο θεμα Μικρές Απορίες - Σύντομες Απαντήσεις, ''πως να μιλησεις σε μια αγνωστη κοπελα'' ;

Φαντάζομαι ότι όλα τα παιδιά που μπήκαν στο κόπο να απαντήσουν στο θέμα, όπως και εγώ, δεν είστε οι τυπάδες που π.χ. πηδάτε μία γκόμενα σε τουαλέτα του κλαμπ χωρίς καν να έχετε ανταλλάξει μία κουβέντα.

Η απάντηση τότε είναι όπως θα μιλούσες και σε έναν φίλο σου, αλλά όχι με facts, αλλά περισσότερο με συναίσθημα. Τα facts χρειάζονται μόνο για να κτίσεις μία πρώτη σχέση για να πατήσουν τα υπόλοιπα. Σαν πρώην γκασμάς το νο.1 συμπέρασμα από την ενασχόληση μου που ξεκίνησε όταν με χτύπησε η @γ@μία στο κεφάλι, είναι να είσαι άνετος. Βέβαια αυτό είναι απλά μία λέξη στην πράξη είναι πολύ ποιο δύσκολο από ότι ακούγεται μίας και θέλει πολλλλλύ εξάσκηση. Το πως θα το εξασκήσεις είναι δικό σου θέμα.... θες να πας ανοίγεις γκόμενες στον δρόμο, στα κλαμπ, στις εκκλησίες, up to you.

Δημοσ.

Ο σεξισμός έχει δύο άκρα. Όσο σεξιστικό είναι το να θεωρεί κανείς πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση σε τεχνολογικά επαγγέλματα, άλλο τόσο σεξιστικό είναι να θεωρείται nerdουλας, καμμένος, no-lifer κλπ κάποιος που θα κάτσει πάνω από ένα pc 5 ώρες να προγραμματίσει ή φλώρος, μαλθακός, ξενέρωτος κάποιος που δε βλέπει μπάλα.

Ωχ, 2 στα 2.

φιλαρακι κανεις λαθος, το σωστο ειναι Linda Lovelace

Αλλη μια πρωτοπορος της οποιας η συνεισφορα στον τομεα της δεν αμφισβητειται. :P

Παντως στο θεμα του σεξισμου η αναφορα της δεν βοηθαει την κατασταση

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...