Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα.ανοιγω νεο θεμα μιας και δεν παρχει πλεον ενδιαφερον στο προηγουμενο...υστερα απο προβλημα με τον εξωτερικο σκληρο που εχω αποφασισα εκτος απο την αντικασταση του να αγορασω αλοον εναν  εσωτερικο...αξιζει τον κοπο? μιλαω για τουλαχιστον 500 γιγα...θα περασω εκει το λειτουργικο συστημα ωστε να τρεχει και πιο γρηγορα ο υπολογιστης αλλα θα κρατησω και τον παλιο τον 250αρη για μπακ απ συν τον εξωτερικο που εχει προβλημα και θα αντικαταστησω.οσον αφορα την αξιοπιστια των σκληρων ειναι καλυτεροι οι εσωτερικοι οσον αφορα την φθορα στον χρονο?επειδη ειδα με λυπη μ πως ο usb3 που εχω ο εξωτερικο δεν κρατησω πανω απο 1 μιση χρονο...η απλα ετυχε? θα ηθελα την γνωμη σας αλλα και καποια υποδειξη για το που να στραφω για αγορα η καινουριο η μεταχειρισμενο εσωτερικο η εξωτερικο ανααλογως...σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Δημοσ.

Οι "εξωτερικοί", δεν είναι παρά σκληροί μέσα σε κάποια θήκη για USB σύνδεση, ΑΦ' ΕΝΟΣ. Οπότε πες πως "το ίδιο είναι".

 

...αφ' ετέρου όμως, συζητιέται ότι οι σκληροί που οι εταιρίες βάζουν σε τέτοιες θήκες, ΔΕΝ είναι πάντα και τα καλύτερα κομμάτια...(το τέλειο παράδειγμα είναι τα υποπροϊόντα κρέατος με τα οποία φτιάχνονται λουκάνικα...).

 

Οπότε, σε γενικές γραμμές, καλύτερα να έχεις έναν σκληρό εσω τερικά, αντί για έναν "έτοιμο εξωτερικό δίσκο". Αν όμως ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ τη φορητότητα ενός USB μέσου, τότε τουλάχιστον να φτιάχνεις τους "δικούς σου" εξωτερικούς, παίρνοντας έναν σκληρό, και δη της επιλογής σου, και βάζοντάς τον σε μία θήκη - πάλι της επιλογής σου. Το μεγαλύτερο συν αυτής της επιλογής είναι ότι μπορείς να πάρεις σκληρό με "ικανοποιητική" (και συμφέρουσα) εγγύηση αντικατάστασης. ενώ οι "ετοιματζίδικοι" εξωτερικοί συνήθως δίνουν δύο χρόνια μόνο.

 

Εν τω μεταξύ, να ΧΑΙΡΕΣΑΙ που "κράτησε μόνο 1.5 χρόνο". Φαντάζεσαι να κράταγε 2.5; Δεν θα είχες καν τη δυνατότητα αντικατάστασης.

Οι σκληροί να υπολογίζεις, μιας και ρωτάς, ότι κρατάνε γύρω στα 3 με 4 χρόνια, κατά μέσο όρο. Ή να το πω αλλιώς : τόσο να ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ να κρατήσουν. Όσο όμως "περιμένεις", να έχεις ΠΑΝΤΑ πάρει ΕΓΚΑΙΡΩΣ αντίγραφα των περιεχομένων, σε άλλο μέσο.

Κατά τ' άλλα, είναι και θέμα τύχης : και μια ώρα μπορεί να ζήσουν, και μια βδομάδα, και έναν μήνα, και έναν χρόνο - αλλά και 5 χρόνια και 10. Πώς θα σου κάτσει είναι.

 

Για "μεταχειρισμένο", θα έλεγα ούτε να το σκέφτεσαι. ΕΚΤΟΣ κι αν είσαι στριμωγμένος οικονομικά και μετράς το κάθε Ευρώ και θες να το ρισκάρεις. Και μην ξεχνάς ότι το ρίσκο αυτό πολλαπλασιάζεται, καθώς συνήθως ή δεν έχουν καθόλου εγγύηση αντικατάστασης, ή είναι ακόμα λιγότερη από έναν καινούριο. Εκτός επίσης αν πέσεις σε περίπτωση που αυτός που πουλάει έχει...ανάγκη, και τον δίνει κοψοχρονιά, "ολοκαίνουριο", και με ικανοποιητική εγγύηση του μαγαζιού που τον πήρε...Πχ στην αγορά να κάνει ένας δίσκος του ενός ΤΒ 50 Ευρώ, με 3 χρόνια εγγύηση, και να βρεις κάποιον να τον πουλάει "σχεδόν αχρησιμοποίητο", με 2.5 χρόνια εγγύησης ν' απομένουν, στα 30 ξερωγώ Ευρώ...

 

Όσο για το τί να πάρεις : Ιδανική περίπτωση θεωρώ για την δική σου περίπτωση, έναν "2.5άρη" (από αυτούς που μπαίνουν σε λάπτοπ) της WD, της σειράς "Black" (= ΠΕΝΤΕ χρόνια εγγύησης), στα 750GB (μεγαλύτερης χωρητικότητας Scorpio, "2.5άρης" δηλαδή, δεν υπάρχει άλλωστε από την WD). 

Αν βρίσκεσαι κοντά σε "e-Shop point", αυτόν τον καιρό συμφέρει να τον πάρεις από αυτούς. Στα 63 Ευρώ : http://www.e-shop.gr/product?id=PER.304726

Είναι και στις 7.200 στροφές, όπως ένας "3.5άρης" δηλαδή, οπότε μια χαρά. Συν το ότι η σειρά "black" της WD, είναι, θεωρητικά (διότι περί "πράξης", είπαμε...) ανώτερης κατασκευαστικής ποιότητας (εξ' ου και τα 5 περεχόμενα χρόνια εγγύησης αντικατάστασης : δεν είναι τυχαία, και ούτε βλάκες να τα παρέχουν για λίγα Ευρώ παραπάνω που κοστίζει ένας 5χρονης εγγύησης...).

Αναλογικά αν το δεις, τα 5 χρόνια για 63 Ε, είναι πολύ συμφέρουσα αγορά. Σκέψου ότι ένας δίχρονης εγγύησης των ίδων GB θα είχε περίπου γύρω στο 50άρι.

 

Τέλος, όσον αφορά το "αν κάνει για σταθερό", για την ακρίβεια οι 2.5άρηδες είναι καλύτερα κατασκευασμένοι για να αντέξουν την καταπόνηση (θερμοκρασίες και χτυπήματα) που δέχονται σε ένα λάπτοπ. Πώς θα τον βάλεις σε σταθερό; Την ίδια συνδεσιμότητα ("τα SATA βύσματα για ρεύμα και δεδομένα) έχουν με τους 3.5άρηδες. Και μπορείς να τους στερεώσεις στη μια έστω μεριά της λαμαρίνας του "bay" όπου κανονικά μπαίνει ένας 3.5άρης, κι ας γέρνει κι όλας, καθώς η θέση του σκληρού δεν έχει καμμία επίπτωση στη λειτουργία του : και όρθιο να τον βάλεις, το ίδιο είναι. Μπορείς επίσης να κάνεις κάποια "πατέντα", με την λιγότερη να είναι να τον βάλεις να κάτσει απλώς στον πάτο του bay, ή και του κουτιού ακόμα, ή να βάλεις ένα κομμάτι διάτρητο πλαστικό που δεν θα ανεβάζει θερμοκρασία κτλκτλ και να τον αφήσεις πάνω του...

 

Εγώ θεωρώ, ξαναλέω, πως είναι ιδανική σαν αγορά για την περιπτωσή σου = δεν θέλεις απαραίτητα πολλά GB χώρου και από "συμφέρον", τα 'παμε...

Δημοσ.

βασικα δεν ειχα ιδεα οτι μπορει ενας εσωτερικο δισκος 2,5 να μπει σε σταθερο υπολογιστη...η αληθεια ειναι πως δεν ειχα κατσει να σκευτω αν γινεται γτ τα ειχα διαχωρισμενα στο μυαλο μ...σκληρος για λαπτοπ και σκληρος για σταθερο...οποτε αν ειναι ετσι καλυτερα να παρω εναν 2,5 στα 750γιγα και να περασω και το λειτουργικο εκει ωστε να αποτησει και καλη ταχυτητα ο υπολογιστης απο'τι τωρα με τον 250γιγα που εχω και  κοντευει 10χρονια να κλεισει.αφου ο σκληρος αυτος ειναι ποανω απο το 2005.αρα καθαρισα..να ρωτησω κατι αλλο..παρατηρησα σημερα που καθαριζα την μοναδα οτι ο σκληρος εχει τρεις συνδεσεις επανω του...ενα βισμα διαφανες ασπρο με τρια τεσσρα καλωδια που ερχονται απο το τροφοδοτικο ,ενα καλωδιο κοκκινο με δυο μαυρα βυσματακια στις δυο ακρες του που το ενα φευγει απο την μητρικη και συνδεεται στο σκληροκαι μαλλον αυτο το sata2? μαλλον...δεν ξερω..και αλλλο ενα πλακε βυσμα το οποιθο να σ πω την αληθεια δεν προσεξα απο που ερχεται...γτ εχει τρια?

Δημοσ.

Το "άσπρο διαφανές βύσμα", είναι MOLEX (ρεύματος) καθώς οι πρώτοι SATA είτε δεν είχαν τη μεταγενέστερη SATA-power  υποδοχή, είτε είχαν ΚΑΙ τις δυο (και ΜΟLEX και SATA). *

 

Το κόκκινο με τις μαύρες απολήξεις είναι το SATA καλώδιο διαμεταγωγής δεδομένων (...δεν υπάρχουν "SATA II ή SATA III, να ξέρεις - περισσότερο θέμα μάρκετινγκ είναι, καθώς και το πιο απλό SATA καλώδιο, την ίδια δουλειά κάνει. Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές στα καλώδια, δεν έχουν να κάνουν με το πρωτόκολλο επικοινωνίας, αλλά είναι κατασκευαστικές βελτιώσεις, όπως τα κλιπσάκια που έχουν κάποια ώστε να μην ξεκουμπώνουν εύκολα, η γωνία που σχηματίζουν κάποια βύσματα για ευκολότερη και "χωροταξικότερη" τοποθέτηση, και το ότι κάποια -ακριβότερα- είναι "ενισχυμένα" εσωτερικά, για την ελαχιστοποίηση απωλειών σήματος).

 

 

...το τρίτο το...πλακύτερο, ειλικρινά έχω κολλήσει και δεν μπορώ να φανταστώ τί εννοείς πως είναι;!

Αν μπορούσες να πάρεις μια φωτό και να την ανεβάσεις εδώ, θα ήταν πολύ καλύτερα...

 

 

*...υπ' όψιν εν τω μεταξύ, μιας και το είπες, αν ο υπολογιστής είναι αρκετά παλιός, και ενδεομένως το τροφοδοτικό του βγάζει μόνο σε MOLEX βύσματα, για έναν SATA δίσκο του σήμερα θα χρειαστείς και ένα "MOLEX-to-SATA ανταπτοράκι", όπως αυτό : 

 

5144_1.jpg

 

...και ακόμη καλύτερα, να πάρεις ένα που να βγάζει σε δύο SATA-power βύσματα. Αχρείαστο να 'ναι το δεύτερο - αλλά αν το χρειαστείς, μπορείς να συνδέσεις δύο συσκευές ταυτόχρονα με δαύτο... :

 

 

PCable-SATA-2big.jpg

 

 

Το πρώτο θα το βρεις από 0.50 στην καλύτερη (1 με 1.5 η πιο συνηθισμένη τιμή), και το 2ο γύρω στα διπλάσια...

Δημοσ.

ομως αν πιανουν τα χερια σου και εχεις και τις γνωσεις πιστευω οτι μπορεις να βρεις απο παλιο τροφοδοτικο σατα καλωδια συνδεσης και να το κανεις και μονο σου !

Δημοσ.

αυτο που εχεις ανεβασει στην φωτογραφια ειναι το πλακε μαυρο βυσμα που αναφερομαι εγω...επανω ο σκληρος ειναι συνδεδεμενος με αυτο με το σατα και με το ρευμα απο το τροφοδοτικο...πρεπει να ειναι και τα τρια σενδεδεμενα επανω του?

Δημοσ.

Όχι. Ένα από τα δύο πρέπει μόνο να υπάρχει : είτε "το άσπρο", είτε το "πλακέ". Διότι και τα δύο είναι για ρεύμα.

Δημοσ.

Οπωσδήποτε να το βγάλεις, γιατί ήδη κακώς βρίσκεται εκεί. Δεν έχω πειραματιστεί ποτέ, αλλά δε μου φαίνεται (καθόλου) καλή η ιδέα να υπάρχουν ταυτόχρονα δύο βύσματα ρεύματος (και MOLEX και SATA-power) πάνω σε δίσκο (όπως ο δικός σου που προφανώς είναι από τους πρώτους SATA που λέγαμε, και έχει και τις δύο σχετικές υποδοχές διαθέσιμες)...

(...προφανώς υπάρχει κάποιο είδος "διακόπτη" στο κύκλωμα της πλακέτας του, ούτως ώστε να μην δέχεται ταυτόχρονη τροφοδότηση από δύο ξέχωρες πηγές γι' αυτό και δεν έχει καεί - αλλά επειδή ο διάολος έχει πολλά ποδάρια, αποσύνδεσε το "πλακέ" εσύ από τώρα...)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...