Εγω ειμαι ρε Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 Καλησπέρα σας, πριν ένα μηνα έβαλα σκοπό να μάθω για για κατασκευή ιστοσελίδων από το μηδέν. Αρχικά πείρα ένα βιβλίο του 2000 με ονομασία πλήρες εγχειρίδιο της HTML 4, πραγματικά με βοηθησε πολύ γιατί εκτος από απλά tags όπως στα tutorials με δίδαξε πράγματα για το browser, για εικόνες, σωστή χρήση εικόνων στις σελίδες και αλλα πολλά. Αλλα πιστεύω πως σιγά σιγά χάνομαι όσο προχωράω ποιο βαθιά. Όντως κατάλαβα πως λειτουργεί ένα CSS με την html ή ενα Javascript ή έτσι θέλω η πιστεύω εγώ, αλλα βρε παιδια νομίζω ότι χάνομαι όλο και περισστοτερο. Μπορεί να με εξηγήσει κανεις τι είναι php, Ajax, SQL και FRontPage? Βρε μπορείτε να μου εξηγήσετε μπακαλίστικα τι είναι και σε τις χρησιμεύει?
lion2486 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 PhP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που γράφεις script (σκέψου το σαν προγράμματα σε σειριακή εκτέλεση) και τρέχει στον διακομιστή (web Server) ώστε να παράγει δυναμικό περιεχόμενο που λέμε. Φαντάσου το για κάθε χρήστη να έχεις ένα διαφορετικό html αρχείο εξατομικευμένο για αυτό, αλλά μέσα σε ένα αρχείο παραμετροποιημένο όπου να συμπληρώνει λεπτομέρειες με διάφορες συνθήκες/υπολογισμούς/δεδομένα. Από την άλλη η JavaScript εκτελείτε στον browser. Ένα κομμάτι της είναι το Ajax, όπου η Javascript εκτελεί μια εντολή GET/POST για να φέρει δεδομένα από το διαδίκτυο (ασύγχρονα γιατί η σελίδα έχει ήδη φορτώσει). Η SQL (συνηθέστερα η ΜySQL) είναι γλώσσα για να κάνεις ερωτήματα σε μια βάση δεδομένων. Στο παραπάνω παράδειγμα με την PHP μπορείς σε μια βάση δεδομένων να κρατάς τα ονόματα των χρηστών και τις ρυθμίσεις τους, οπότε να κρατάς τις πληροφορίες για κάθε σου χρήστη. Γενικά χρησιμοποιείτε από τον Web Server, οπότε με κάποια Server Side γλώσσα. Προτιμούμε να αποθηκεύουμε τα δεδομένα (κυρίως μη στατικά και μικρά, δλδ σπάνια εικόνες βίντεο κτλ) σε βάση δεδομένων γιατί μας προσφέρει ασφάλεια στην προσπέλαση και την εγγραφή (φαντάσου να κρατάγαμε τους χρήστες σε ένα αρχείο και να γινόντουσαν ταυτόχρονα register 2 νέοι χρήστες. Επειδή το κάθε αίτημα πιθανόν να έτρεχε σε διαφορετικό νήμα, θα πρέπει να κάνεις κάποιου είδους κλείδωμα μέχρι να ολοκληρωθεί η μια επεξεργασία, η άλλη να περιμένει στη σειρά της κοκ..) Αυτά πολύ χοντρικά για την ώρα, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο. 1
cyclo Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 php = γλώσσα προγραμματισμού μέσω (intepreter) η οποία τρέχει στον web server. Ajax = javascript+php μαζί, δηλαδή πηγαινοέρχεται ένα request, (π.χ post) και επιστρέφει ένα αποτέλεσμα χωρίς τη να χρειάζεται να ξαναφορτώσει η σελίδα ώστε να δημιουργηθεί το αποτέλεσμα με php. SQL = βάση δεδομένων εκεί αποθηκεύονται δεδομένα όπως για παράδειγμα το profile σου στο insomnia. (το όνομά σου, το password σου κτλ..) Frontpage ??
Gigenis Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 (επεξεργασμένο) Frontpage λέγονταν παλιά το εργαλείο της microsoft που έφτιαχνες ιστοσελίδες... κάτι σαν το dreamweaver. http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_FrontPage Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2014 από Gigenis
Εγω ειμαι ρε Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 ευχαρηστω πολυ, με βοηθησατε αρκετα ησασταν καλυτεροι και απο την wikipedia, πιστευω με επιπλοεν βιβλια θα ξεκαθαρισει το τοπιο.
vacilis Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Απλως να ξερεις οτι η php ειναι μια γλωσσα προγραματισμου που εκτελειτε στον σερβερ της σελιδας, πιο μπακαλικα μπορεις να την πεις και html generator γιατι με αυτην μπορεις να εμφανιζεις διαφορετικο html σε καθε visitor H ajax ειναι μια library της javascript που με αυτην στελνοντια δεδομενα απο τον browser του χρηστη στον σερβερ χωρις να κανει συνεχεαι refresh η σελιδα στον browser.
Εγω ειμαι ρε Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Απλως να ξερεις οτι η php ειναι μια γλωσσα προγραματισμου που εκτελειτε στον σερβερ της σελιδας, πιο μπακαλικα μπορεις να την πεις και html generator γιατι με αυτην μπορεις να εμφανιζεις διαφορετικο html σε καθε visitor H ajax ειναι μια library της javascript που με αυτην στελνοντια δεδομενα απο τον browser του χρηστη στον σερβερ χωρις να κανει συνεχεαι refresh η σελιδα στον browser. μαλιστα εχω παρατηρησει σε ειδησεογραφικο website να ανανεωνονται καποια τμηματα παραγραφων χωρις να φωρτονεται ολοκληρη η σελιδα, συγκεκριμενα το παρατρησα στο news247.gr και ειχανε ανεβασει αρθρο για τις εξελιξεις της Ουκρανιας σε live μορφη δηλαδη ανα τακτα διαστηματα προστιθονταν επιπλοεν παραγραφοι κειμενου που εδειχναν τις εξελιξεις, οποιος το επισκεπτεται καταλαβαινει τι ενοω. Ημουν τοτε σιγουρος οτι χρησιμοποιουσαν javascript για αυτην την μεθοδο αλλα δεν ηξερα οτι επαιζε στο παιχνιδι και το library ajax.
harris21 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 κατι ακομη το jQuery τι ειναι? Είναι ένα framework της JavaScript. Για να καταλάβεις τι σημαίνει framework, δες εδώ http://www.codeproject.com/Articles/5381/What-Is-A-Framework
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα