Papman Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2014 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά! Θα χρειαστώ τα φώτα όλων των έμπειρων και άπειρων για να βγάλουμε άκρη με το laptop και την περίεργη συμπεριφορά του. Έχουμε και λέμε: 1) Έχω το Asus K55VD, το οποίο το έχω αγοράσει από ηλεκτρονικό κατάστημα στον Καναδά, όπου και βρίσκομαι. 2) Την Κυριακή το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκανα πλοήγηση στο διαδίκτυο και κατα λάθος γύρισα το ποτήρι με την κόκα κόλα που ήταν δίπλα. Δεν χύθηκε πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά αυτή που χύθηκε έπιασε την αριστερη μεριά του πληκτρολογίου, δηλαδή το κουμπί έναρξης, τα κουμπιά και λίγο το ηχείο. 3) Έκανα όσο πιο καλό καθαρισμό μπορούσα με μπατονέτες και οινόπνευμα, μπορώ να πω ότι έβγαλα πράγμα. Το λάπτοπ φαίνεται πως είναι στεγανό και μέσα δεν πέρασε πολύ υγρό παραμόνο λίγοι λεκέδες, τους οποίου και αφαίρεσα, μαζί με σκόνη και ελάχιστα χνούδια. 4) Του άφησε ένα κουσούρι λοιπόν. Το λάπτοπ όταν ξεκινά και μέχρι τα πρώτα 5-10 δευτερόλεπτα στο περιβαλλον των Windows 8.1 64-bit, ο ανεμιστήρας εργάζεται αθόρυβα και "προβλεπόμενα", όπως τον θυμάμαι από πάντα. Από εκείνη την ώρα και έπειτα, ο ανεμιστήρας δουλεύει στο φουλ, και δεν ρίχνει τις στροφές, ούτε με αλλαγή των ρυθμίσων προφίλ ενέργειας στον πίνακα ελέγχου. Μόνο να σημειώσω ότι μετά από εππανεκίνηση του υπολογιστή, ο ανεμιστήρας ακούγεται να δουλεύει σε χαμηλότερες από το maximum στροφές, αλλά να είναι αισθητά πιο θορυβώδης από τα συνηθισμένα(διαφορά αναιπέσθητη). Αυτή η τελευταία κατάσταση συνεχίζεται χωρίς μείωση του θορύβου (μαντέβω έχει σταθερές στροφές) μέχρι να τερματίσω την λειτουργια του. Μετά το ατύχημα, από την τρομάρα μου, προσπάθησα να ελέγξω τις στροφές από τη mobo. Δεν έχει όμως αυτή την επιλογή, οπότε αποφάσισα να κάνω update bios, το οποίο πέτυχε αλλά δεν άλλαξε τίποτα από θέμα παραμετροποίησης των στροφών στο bios. To speedfan δεν αναγνωρίζει τον ανεμιστήρα αλλά ούτε και το HW Monitor, η μητρική που έχει (κατασκευή από American Trends) δεν υποστηρίζεται από αυτά τα προγράμματα. Μετά σκέφτηκα να τρέξω το live cd των ubuntu μπας και έφτεγαν τα windows για το πρόβλημα. Τίποτα όμως, μετά από περίπου ίδιο χρόνο, μου έκανε τα ίδια. Έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να λαδώσω τον ανεμιστήρα με ελαφρύ λάδι μηχανής, μιας και η χοντροκόλα μπορεί να διέβρωσε το γράσο μέσα στο πηνιό στο κέντρο του. Έχω σκεφτεί ότι μπορεί να έχει πάθει ζημιά το μικρό κυκλωματάκι του ανεμιστήρα το οποίο ρυθμίζει την αυξομείωση, σηλαδή να μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα, αλλά όχι να την μειώσει. Παρήγγειλα άλλον ανεμιστήρα από το ebay αι περιμένω να τον κουμπώσω για να δω αποτέλεσμα με την αντικατάσταση του παλιού. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε άλλες λύσεις ή πιθανές αιτίες του προβλήματος μιας και εδώ είμαστε κοινότητα και μαθαίνουμε όλοι από τα λάθη και τις επιτυχίες των μελών! Παραθέτω screenshot από HW MOnitor, Core Temp και Task manager. Σας ευχαριστώ όλους! edit: Άνοιξα τον ανεμιστήρα και λάδωσα τον άξονα του με λιπαντικό με τεφλόν, διότι αυτό είχα πρόχειρο από το ποδήλατο. Εύχομαι να μην είναι πολύ βαρύ γι αυτή την χρήση. Δεν άλλαξε τίποτε βέβαια, ο ανεμιστήρας συνεχίζει το ίδιο βιολί με πριν. Τι να υποθέσω, ότι γύρισε ρεύμα πίσω στον ανεμιστήρα και τον βραχυκύκλωσε με το βρέξιμο; Ή μήπως ότι η μητρική χάλασε σε ένα μοναδικό σημείο έτσι ώστε όταν αλλάζει η τάση που στέλνει στον ανεμιστήρα αυτό να πηγαίνει αμέσως στο φουλ; Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2014 από Papman
ramarg Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Το circuit του φαν τα επαιξε μην ανησυχεις..Απο την εμπειρια που εχω στα φανς σου λεω οτι με την αλλαγη θα διορθωθει..Μην ξεχνας πως εκει που σου επεσε κοκα κολα ακριβως απο κατω ειναι το φαν...Δεν γινεται να επηρεασε την mobo...Στα σημεια που βαζουν το φαν η μητρικη ειναι κομμενη ουσιαστικα,κατι σαν θεση για το φαν...Επομενως θεμα μητρικης οχι..Περιμενε το ανταλλακτικό κ ολα οκ.Το λαδι που το εβαλες ειναι υπερβολικό νομίζω για φαν,αλλα αφου δουλευει no problem.στα φαν να ξερεις βαζουμε λαδι μηχανης (ενοώ μηχανές ξυριστικές-trimmer,ραπτομηχανές,τέτοιες μηχανές).
Roger Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2014 Καλησπέρα παιδιά! Θα χρειαστώ τα φώτα όλων των έμπειρων και άπειρων για να βγάλουμε άκρη με το laptop και την περίεργη συμπεριφορά του. Έχουμε και λέμε: 1) Έχω το Asus K55VD, το οποίο το έχω αγοράσει από ηλεκτρονικό κατάστημα στον Καναδά, όπου και βρίσκομαι. 2) Την Κυριακή το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκανα πλοήγηση στο διαδίκτυο και κατα λάθος γύρισα το ποτήρι με την κόκα κόλα που ήταν δίπλα. Δεν χύθηκε πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά αυτή που χύθηκε έπιασε την αριστερη μεριά του πληκτρολογίου, δηλαδή το κουμπί έναρξης, τα κουμπιά και λίγο το ηχείο. 3) Έκανα όσο πιο καλό καθαρισμό μπορούσα με μπατονέτες και οινόπνευμα, μπορώ να πω ότι έβγαλα πράγμα. Το λάπτοπ φαίνεται πως είναι στεγανό και μέσα δεν πέρασε πολύ υγρό παραμόνο λίγοι λεκέδες, τους οποίου και αφαίρεσα, μαζί με σκόνη και ελάχιστα χνούδια. 4) Του άφησε ένα κουσούρι λοιπόν. Το λάπτοπ όταν ξεκινά και μέχρι τα πρώτα 5-10 δευτερόλεπτα στο περιβαλλον των Windows 8.1 64-bit, ο ανεμιστήρας εργάζεται αθόρυβα και "προβλεπόμενα", όπως τον θυμάμαι από πάντα. Από εκείνη την ώρα και έπειτα, ο ανεμιστήρας δουλεύει στο φουλ, και δεν ρίχνει τις στροφές, ούτε με αλλαγή των ρυθμίσων προφίλ ενέργειας στον πίνακα ελέγχου. Μόνο να σημειώσω ότι μετά από εππανεκίνηση του υπολογιστή, ο ανεμιστήρας ακούγεται να δουλεύει σε χαμηλότερες από το maximum στροφές, αλλά να είναι αισθητά πιο θορυβώδης από τα συνηθισμένα(διαφορά αναιπέσθητη). Αυτή η τελευταία κατάσταση συνεχίζεται χωρίς μείωση του θορύβου (μαντέβω έχει σταθερές στροφές) μέχρι να τερματίσω την λειτουργια του. Μετά το ατύχημα, από την τρομάρα μου, προσπάθησα να ελέγξω τις στροφές από τη mobo. Δεν έχει όμως αυτή την επιλογή, οπότε αποφάσισα να κάνω update bios, το οποίο πέτυχε αλλά δεν άλλαξε τίποτα από θέμα παραμετροποίησης των στροφών στο bios. To speedfan δεν αναγνωρίζει τον ανεμιστήρα αλλά ούτε και το HW Monitor, η μητρική που έχει (κατασκευή από American Trends) δεν υποστηρίζεται από αυτά τα προγράμματα. Μετά σκέφτηκα να τρέξω το live cd των ubuntu μπας και έφτεγαν τα windows για το πρόβλημα. Τίποτα όμως, μετά από περίπου ίδιο χρόνο, μου έκανε τα ίδια. Έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να λαδώσω τον ανεμιστήρα με ελαφρύ λάδι μηχανής, μιας και η χοντροκόλα μπορεί να διέβρωσε το γράσο μέσα στο πηνιό στο κέντρο του. Έχω σκεφτεί ότι μπορεί να έχει πάθει ζημιά το μικρό κυκλωματάκι του ανεμιστήρα το οποίο ρυθμίζει την αυξομείωση, σηλαδή να μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα, αλλά όχι να την μειώσει. Παρήγγειλα άλλον ανεμιστήρα από το ebay αι περιμένω να τον κουμπώσω για να δω αποτέλεσμα με την αντικατάσταση του παλιού. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε άλλες λύσεις ή πιθανές αιτίες του προβλήματος μιας και εδώ είμαστε κοινότητα και μαθαίνουμε όλοι από τα λάθη και τις επιτυχίες των μελών! Παραθέτω screenshot από HW MOnitor, Core Temp και Task manager. Σας ευχαριστώ όλους! edit: Άνοιξα τον ανεμιστήρα και λάδωσα τον άξονα του με λιπαντικό με τεφλόν, διότι αυτό είχα πρόχειρο από το ποδήλατο. Εύχομαι να μην είναι πολύ βαρύ γι αυτή την χρήση. Δεν άλλαξε τίποτε βέβαια, ο ανεμιστήρας συνεχίζει το ίδιο βιολί με πριν. Τι να υποθέσω, ότι γύρισε ρεύμα πίσω στον ανεμιστήρα και τον βραχυκύκλωσε με το βρέξιμο; Ή μήπως ότι η μητρική χάλασε σε ένα μοναδικό σημείο έτσι ώστε όταν αλλάζει η τάση που στέλνει στον ανεμιστήρα αυτό να πηγαίνει αμέσως στο φουλ; Καταρχην συγχαρητηρια για το τοσο αρτιο ποστ.Περιγραφεις με μεγαλη λεπτομερεια τι προβλημα εχεις,τι εχει γινει και τι εχεις κανει.Σε παραδεχομαι. Σαν λυση,βρισκω πολυ σωστο και πονταρω και εγω στο ποστ του ramarg οπου μαλλον την εχει ακουσει το μικρο boardaki που ειναι ενσωματωμενο στον ανεμιστηρα. Μακαρι,να σου παιξει.
Papman Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 ramarg & Rasdoger, και προς όλους, Με συγχωρείτε για την τεράστια χρονοκαθυστέρηση! Θέλω να σας ενημερώσω ότι τότε, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, παρέλαβα και εγκατέστησα τον ανεμιστήρα του υπολογιστή με επιτυχία. Το ανταλλακτικό ήταν αυτό, με αριθμό προϊόντος: MF75090V1-C170-S99, κόστισε $7 US από το Ebay. Μετά από πλέον ένα χρόνο λειτουργίας και σημαντικής χρήσης του υπολογιστή, ο ανεμιστήρας δουλεύει χωρίς προβλήματα, με τα ίδια επίπεδα θορύβου όπως και αρχικά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, και έμαθα πόσο ευαίσθητα είναι τα κυκλώματα PWM στους ανεμιστήρες! Σας ευχαριστώ πολύ, Μανώλης!
Euclides Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2015 To πρόβλημα δεν ήταν στο κυκλωματάκι του ανεμιστήρα - αν είχε πρόβλημα το κύκλωμα ο ανεμιστήρας δεν θα ξεκινούσε καθόλου. Το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστη coca cola μπορεί να στέγνωσε πάνω σε κάποιο πτερύγιο της πτερωτής, με αποτέλεσμα αφ' ενός μεν να χάλασε η ζυγοστάθμιση του ανεμιστήρα, αφ' ετέρου δε να άλλαξε η ιδιοσυχνότητά του. Αν η ταχύτητα περιστροφής συμπέσει με κάποια αρμονική της ιδιοσυχνότητας, τότε δημιουργούνται μεγάλοι κραδασμοί και θόρυβος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα