Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που μας αρέσει και αυτό που δεν μας αρέσει  με πολλούς τρόπους, ούτε εμένα μου αρέσει να ντύνομαι  τις απόκριες αλλά δεν θα βγω να πω ότι οποίος το κάνει μοιάζει με καραγκιόζη. 

Ε ναι γιατί να μην το πεις αφού έτσι σου φαίνεται πως μοιάζει στην συγκεκριμένη δραστηριότητα του, η οποία δεν σου αρέσει αισθητικά και την οποία αφορά το αντικείμενο της συζήτησης.

Αυτό δεν σημαίνει πως τον λες και καραγκιόζη γενικότερα στην ζωή του, μιλας για το τι σου βγάζει η συγκεκριμένη εικόνα. Θα μπορούσες βέβαια και να μην το πεις παρότι στο βγάζει, αλλά νόμιζα πως ήταν αυτονόητο πως η αναφορά γίνεται για να υποδηλώσει την αίσθηση και φυσικά δεν είναι προσωποιημένη.

Τώρα αν κάποιοι είναι εύθικτοι και θίγονται με τον παραμικρό χαρακτηρισμό που δεν ευθυγραμμίζεται με το πνεύμα ζαμπούνη ή αρέσκονται στην αναζήτηση αφορμών που  που στηρίζουν μια προβαλλόμμενη ηθικόλογία λεκτικού σεβασμού ,οκ να το σεβαστώ. Θα έπρεπε να καταλαβαίνεις όμως την απόσταση του να πεις πως κάποιος ντύνεται σαν καραγκιόζης μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου με το να τον πεις καραγκιόζη και να μην τα ταυτίζεις.

Επεξ/σία από funbreaker
  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που φέτος αντιστάθηκα και δεν πήγα ούτε σε μια αποκριάτικη εκδήλωση ή καρναβάλι. Έσωσα το IQ μου απο μια απότομη πτώση μερικών δεκάδων μονάδων, και τα εγκεφαλικά μου κύτταρα απο καύση επίσης αρκετά μεγάλου αριθμού τους.

Δημοσ.

Μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που μας αρέσει και αυτό που δεν μας αρέσει  με πολλούς τρόπους, ούτε εμένα μου αρέσει να ντύνομαι  τις απόκριες αλλά δεν θα βγω να πω ότι οποίος το κάνει μοιάζει με καραγκιόζη. 

Εδώ δύο ενδεχόμενα συμβαίνουν.

α) Εσύ νομίζεις ότι κάποιος που λέει ότι δεν του αρέσει κάτι αυτομάτως εννοεί και αυτόν που το κάνει καραγκιόζη

β) Αναφέρθηκε η λέξη καραγκιόζης μαζί με κάποια διαφωνία. 

Εάν είναι το β), τότε κάνε παράθεση το κείμενο και εγώ μαζί σου. Εάν είναι το α), τότε απλά έχω δίκιο. 

Οπότε μέχρι να κάνεις παράθεση το κείμενο που λέει την λέξη καραγκιόζης, έχω δίκιο και όλα αυτά που λες είναι το ζόρι που τραβάς εσύ και νομίζεις ότι τραβάνε όλοι οι άλλοι (σύμφωνα με προηγούμενο μήνυμά σου). 

Βασικά δε νομίζω οτι έχει σχέση ο Χριστιανισμός με τις απόκριες. Μπορει να υπάρχει συνδεση λογω του τριωδίου, αλλά οι απόκριες προέρχονται απο αρχαιες Διονυσιακές εορτές.

Δεν είπα το αντίθετο. Ο χριστιανισμός όμως, στην προσπάθειά του να επιβληθεί στις πατρώες θρησκείες των εθνών εκτός των Ισραηλιτών, υιοθέτησε τέτοια έθιμα γιατί ήταν βαθιά ριζωμένα στους ανθρώπους. Δύσκολα κόβεις ένα τέτοιο έθιμο όπως το καρναβάλι. Έτσι, όχι δεν το έκοψε αλλά το ονόμασε "κρεοφαγία"/"αποχή από το κρέας" (carne) και το έβαλε μέσα στο όλο σετάκι του. 

Όπου πνεύμα βάλε ψυχολογική κατάσταση, βαθιά ριζωμένες απόψεις, στάση ζωής, συνειδητότητα στη καθημερινότητα. Κοίτα γύρω σου, και μέσα σου, σήμερα και χθες, και πες μας αν χρειάζεται η κάθαρση ή όχι.

Για κάθαρση, και μάλιστα με τέτοιες συγκρίσεις, έκανε λόγο ο τυπάς με το μισό μουστάκι στο βιβλίο του "Ο αγών μου". 

Τυχαίο που τα ίδια σκέφτονται και οι χριστιανοί; 

Εκτός και εάν δεν είσαι χριστιανός. 

Δημοσ.
Δεν είπα το αντίθετο. Ο χριστιανισμός όμως, στην προσπάθειά του να επιβληθεί στις πατρώες θρησκείες των εθνών εκτός των Ισραηλιτών, υιοθέτησε τέτοια έθιμα γιατί ήταν βαθιά ριζωμένα στους ανθρώπους. Δύσκολα κόβεις ένα τέτοιο έθιμο όπως το καρναβάλι. Έτσι, όχι δεν το έκοψε αλλά το ονόμασε "κρεοφαγία"/"αποχή από το κρέας" (carne) και το έβαλε μέσα στο όλο σετάκι του.

Μπερδεύεσαι bro.

Το τριώδιο υπήρχε και η νηστεία. Δεν έχουν σχέση με τα καρναβάλια. Απλά συμπίπτει.

Η ίδια η εκκλησία δε το αποδέχεται ως αιρετικά απομεινάρια κτλ κτλ

Το ότι ο Χριστιανισμός υιοθέτησε πολλά σε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί ειναι σωστό (οι ίδιες οι εκκλησίες αρχιτεκτονικά ειναι απόγονοι των αρχαίων ναών). Να μην αναφερθώ στο συμβολο του Χριστιανισμου, τον σταυρό και τη σχέση του με το Αιγυπτιακό κλειδί της ζωής.

Τυχαίο που τα ίδια σκέφτονται και οι χριστιανοί;

Δε νομιζω οτι σκέφτηκαν και για την Αρια φυλή έ?

Δημοσ.

Μπερδεύεσαι bro.

Το τριώδιο υπήρχε και η νηστεία. Δεν έχουν σχέση με τα καρναβάλια. Απλά συμπίπτει.

Η ίδια η εκκλησία δε το αποδέχεται ως αιρετικά απομεινάρια κτλ κτλ

Το ότι ο Χριστιανισμός υιοθέτησε πολλά σε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί ειναι σωστό (οι ίδιες οι εκκλησίες αρχιτεκτονικά ειναι απόγονοι των αρχαίων ναών). Να μην αναφερθώ στο συμβολο του Χριστιανισμου, τον σταυρό και τη σχέση του με το Αιγυπτιακό κλειδί της ζωής.

Δε νομιζω οτι σκέφτηκαν και για την Αρια φυλή έ?

Μα εκεί είναι το θέμα... 

Ότι αφενός έθιμα όπως οι διονυσιακές τελετές υπήρχαν σε λαούς πλην των Ισραηλιτών και αφετέρου ότι οι χριστιανοί είχαν την νηστεία τους. Αλλά όμως η λατρεία σε θεούς όπως ο τύπος με τα κέρατα που ήταν μισός κατσίκα δεν ταίριαζε με την συνταγή του χριστιανισμού. Έτσι, μπλέξανε αυτό το έθιμο με τις τελετές. Γιατί ενώ στον χριστιανισμό η συνουσία είναι κάτι το απαγορευμένο (θα έλεγε κανείς), στο καρναβάλι μόνο έτσι δεν είναι. Και δεν είναι το μοναδικό έθιμο που μπλέξανε από άλλη θρησκεία. Και δεν νομίζω μία θρησκεία με τον ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ θεό να ήθελε άλλους να μπλέκονται στα πόδια του... 

Σχετικά με το δεύτερο, εάν το πρόβλημα είναι η λέξη "άρια", τότε πολύ θα ήθελα να ακούσω κάτι για την "περιούσια φυλή του θεού" (ή όπως στην ευχή το λένε οι χριστιανοί, μωαμεθανοί κτλ) 

Δημοσ.

Αυτο που σου εξηγω εγω, ειναι πως δεν υπάρχει κάποιο μπλέξιμο. Απλά συμπίπτουν οι 2 εορτές. Δεν έχει όμως καμια σχέση η μια με την άλλη :-)

τότε πολύ θα ήθελα να ακούσω κάτι για την "περιούσια φυλή του θεού" (ή όπως στην ευχή το λένε οι χριστιανοί, μωαμεθανοί κτλ)

Δε νομίζω οτι υπάρχει κάποια ρατσιστική υπόνοια στο όλο θέμα. Ισα ίσα που αυτό που "διαφημίζει" ο Χριστιανισμος ειναι πως όλοι είμαστε παιδιά του Θεού, μετάνοια, καλοσύνη, αγάπη, μπλα μπλα μπλα. Αν ήταν διαφορετικά δε νομίζω οτι θα ειχε τόσους οπαδους.

Δημοσ.

Δεν συμπίπτουν...

Η τελετή του Διόνυσου για την γονιμότητα (που είναι κοντά στο καρναβάλι) είναι αρκετές μέρες πιο πριν και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ τελετή. 

Μα φυσικά ήμαστε όλοι παιδιά του θεού (χριστιανικού, βουδιστικού, σιχ κτλ)... μόνο που υπάρχει και περιούσιος λαός για τον οποίο δεν είδα να λες κάτι. 

Υ.Γ. Αυτό που συμπίπτει είναι οι ναοί του χριστιανικού αγίου "προφήτη Ηλία" με τους ναούς του θεού Ήλιου... που (σχεδόν) κάθε χριστιανικό εκκλησάκι αυτού του αγίου είναι πάνω σε απομεινάρια προηγούμενου ναού αφιερωμένου στον ήλιο. 

• Moderators
Δημοσ.

αυτό που "διαφημίζει" ο Χριστιανισμος ειναι πως όλοι είμαστε παιδιά του Θεού, μετάνοια, καλοσύνη, αγάπη, μπλα μπλα μπλα. Αν ήταν διαφορετικά δε νομίζω οτι θα ειχε τόσους οπαδους.

ακριβως ετσι ειναι οι χριστιανοι! καλοσυνατοι , με αγαπη και ενδιαφερον για τον αλλον κτλ!! και εχει πααρα πολλους οπαδους! εχει τοσους πολλους που οι περισσοτεροι λενε οτι ειναι χριστιανοι γιατι τους βαφτισαν οι γονεις τους! εκκλησια ουτε απο εξω!

αυτο που εχουμε 2014 ακομη ασχολουμαστε με θρησκειες δειχνει την καταντια του κοσμου!

οσο για αυτα που ειπαν στην αρχη οτι και καλα ειναι μερες που ξεδινει ο κοσμος κτλ . Αν εχει μαθει να ειναι "ανθρωπος" και να κανει καποια πραγματα 2-3 φορες το χρονο σε γιορτες τοτε δεν ειναι ανθρωπος. Θες να παρεις κατι σε καποιον παρτο και ας μην εχει γενεθλια ή κατι αλλο. Θες να βγεις για φαγητο με οικογενεια,γυναικα κτλ μην περιμενεις καποια γιορτη απλα βγες. θες να κανεις "νηστεια" για να καθαρισεις κανε σε διαφορες στιγμες του χρονου σε μικροτερες περιοδους. μην περιμενετε την σπεσιαλ ντει που το κανουν ολοι για να το κανετε γιατι τοτε δειχνει οτι δεν το νοιωθετε αλλα οτι το εχετε συνηθεια.

• Like 3
Δημοσ.

ακριβως ετσι ειναι οι χριστιανοι! καλοσυνατοι , με αγαπη και ενδιαφερον για τον αλλον κτλ!! και εχει πααρα πολλους οπαδους! εχει τοσους πολλους που οι περισσοτεροι λενε οτι ειναι χριστιανοι γιατι τους βαφτισαν οι γονεις τους! εκκλησια ουτε απο εξω!

αυτο που εχουμε 2014 ακομη ασχολουμαστε με θρησκειες δειχνει την καταντια του κοσμου!

οσο για αυτα που ειπαν στην αρχη οτι και καλα ειναι μερες που ξεδινει ο κοσμος κτλ . Αν εχει μαθει να ειναι "ανθρωπος" και να κανει καποια πραγματα 2-3 φορες το χρονο σε γιορτες τοτε δεν ειναι ανθρωπος. Θες να παρεις κατι σε καποιον παρτο και ας μην εχει γενεθλια ή κατι αλλο. Θες να βγεις για φαγητο με οικογενεια,γυναικα κτλ μην περιμενεις καποια γιορτη απλα βγες. θες να κανεις "νηστεια" για να καθαρισεις κανε σε διαφορες στιγμες του χρονου σε μικροτερες περιοδους. μην περιμενετε την σπεσιαλ ντει που το κανουν ολοι για να το κανετε γιατι τοτε δειχνει οτι δεν το νοιωθετε αλλα οτι το εχετε συνηθεια.

Α να γεια σου.

Πριν γίνει το ψυγείο και τα θερμοκήπια, τον χειμώνα έπηζε ο κόσμος σε λίπη, παστά κρέατα, βούτυρα, τυριά, βραστά χόρτα και κουνουπίδια. 

Πολύ λογικό και καλό (σύμφωνα με τις λίγες γνώσεις που μπορεί να έχει κάποιος μη ειδικός) για την υγεία, θα έλεγα, ήταν το γεγονός να κάνει κανείς αποχή από αυτά για 40 ημέρες και μετά να αρχίσει μία διατροφή με φρούτα, δημητριακά, λαχανικά κτλ. Και όλο αυτό την περίοδο που αρχίζει η φύση να παράγει τέτοια προϊόντα. 

Πλέον όμως που έχουμε την πολυτέλεια, τεχνολογική και οικονομική, να κάνουμε μία ισορροπημένη διατροφή όλες τις ημέρες του χρόνου πάει περίπατο η ανάγκη για pre-defined ημέρες νηστείας. 

Όσο αυτό για το "πνεύμα το ακάθαρτο"... απλά ασχολίαστο. 2014 έχουμε. Έλεος. 

Δημοσ.

Γιατί συζητάμε αν πρέπει να υπάρχουν Απόκριες; Που είναι το κακό στο να κάνεις κάτι διαφορετικό μια φορά το χρόνο; Μάλιστα, θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερες μέρες σαν κι αυτές, αντί για τις 350 πεζής καθημερινότητας.

Αν το πρόβλημα είναι το θρησκευτικό υπόβαθρο, πιστεύω ότι ακόμα κι αν έφευγε αυτό από τη μέση, πάλι δε θα σας άρεσαν οι γιορτές. Διότι όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να διασκεδάζουν ενώ εμείς για οποιοδήποτε λόγο δε θέλουμε ή δε μπορούμε, μας βγαίνει μια ζήλεια και μιζέρια.

• Moderators
Δημοσ.

το προβλημα ειναι οτι ο κοσμος επιλεγει να ειναι 350 μερες σε μιζερια και 10 "καλα' επειδη ετσι εχει μαθει.

απλα λεμε οτι ο κοσμος πρεπει να ειναι καλα ολες τις μερες του χρονου και οχι μονο οταν υπαρχεια καποιο εθιμο,παραδοση κτλ

οι περισσοτεροι απο αυτους που "καλοπερνανε" σε αυτες τις γιορτες ειναι αυτοι που συνηθως τις υπολοιπες μερες του χρονου ζουνε μεσα στη μιζερια

Δημοσ.

Δεν συμπίπτουν...

Η τελετή του Διόνυσου για την γονιμότητα (που είναι κοντά στο καρναβάλι) είναι αρκετές μέρες πιο πριν και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ τελετή. 

Δεν ειναι η ίδια εορτή. Ριζες έχει από αυτή. Μη μπερδεύεσαι.

Μα φυσικά ήμαστε όλοι παιδιά του θεού (χριστιανικού, βουδιστικού, σιχ κτλ)... μόνο που υπάρχει και περιούσιος λαός για τον οποίο δεν είδα να λες κάτι. 

Αναφέρεσαι φαντάζομαι στη Παλαιά Διαθήκη και στην πεποίθηση πως ο Εβραϊκός ηταν ο λαός του Θεού? Είναι γνωστό το πόσο έχουν κατηγορηθεί οι Εβραίοι για τέτοιες αντιλήψεις.

Διάβασε Ιωάννη ι 16. "Και αλλα πρόβατα έχω...μπλα μπλα μπλα"

Δημοσ.

το προβλημα ειναι οτι ο κοσμος επιλεγει να ειναι 350 μερες σε μιζερια και 10 "καλα' επειδη ετσι εχει μαθει.

απλα λεμε οτι ο κοσμος πρεπει να ειναι καλα ολες τις μερες του χρονου και οχι μονο οταν υπαρχεια καποιο εθιμο,παραδοση κτλ

οι περισσοτεροι απο αυτους που "καλοπερνανε" σε αυτες τις γιορτες ειναι αυτοι που συνηθως τις υπολοιπες μερες του χρονου ζουνε μεσα στη μιζερια

Αντικειμενικά, δε μπορούμε να ντυνόμαστε μασκαράδες κάθε μέρα, ούτε να έχουμε στολισμένο έλατο κάθε μέρα, ούτε να σουβλίζουμε αρνί κάθε μέρα. Όχι γιατί δε μπορούμε με την έννοια της δυνατότητας, αλλά επειδή θα χάσουν το νόημα τους. Αυτές οι γιορτές πρέπει να γίνονται αραιά, ώστε η μεγάλη προσμονή να συντηρεί το ενδιαφέρον για τη μαζική συμμετοχή που απαιτείται. Απλά θα έπρεπε να υπάρχουν ανάλογες γιορτές λίγο πιο συχνά κατά τη γνώμη μου.

Δημοσ.

Δεν συμπίπτουν...

Δεν ειναι η ίδια εορτή. Ριζες έχει από αυτή. Μη μπερδεύεσαι.

Αναφέρεσαι φαντάζομαι στη Παλαιά Διαθήκη και στην πεποίθηση πως ο Εβραϊκός ηταν ο λαός του Θεού? Είναι γνωστό το πόσο έχουν κατηγορηθεί οι Εβραίοι για τέτοιες αντιλήψεις.

Διάβασε Ιωάννη ι 16. "Και αλλα πρόβατα έχω...μπλα μπλα μπλα"

OK. Τότε ποια διονυσιακή τελετή είναι που συμπίπτει με το καρναβάλι; Ποια διονυσιακή τελετή ήταν μεταφερόμενη όπως το καρναβάλι; 

Σχετικά με το 2ο σκέλος, δηλαδή η παλαιά διαθήκη δεν είναι έγκυρο χριστιανικό βιβλίο; Εάν όχι, τότε ΟΚ. Δεν την λαμβάνω υπόψη αλλά νομίζω ότι αυτή η άποψή σου είναι αιρετική. Εάν είναι, τότε αυτό που λες δεν έχει σημασία. 

edit: Εάν θεωρείς ως έγκυρο βιβλίο την παλαιά διαθήκη, τότε εκτός των άλλων λες εμμέσως πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται στα επίσημα βιβλία τους... μία τα λένε έτσι, μία αλλιώς. Κοροϊδία σκέτη και επισήμως. 

• Moderators
Δημοσ.

χανεις το νοημα. εσυ κοιτας τη γιορτη σαν γιορτη. κοιτας το ελατο,το αρνι κτλ! εγω αυτο που λεω ειναι οτι πρεπει να κανεις κατι οταν το θελεις οχι οταν το κανουν ολοι! αν εσενα σου τη βαρεσε να σουβλισεις αρνι καποια ακυρη στιγμη του χρονου θα πεις οχι δεν θα το κανω γιατι δεν ειναι πασχα? οχι πρεπει να το κανεις γιατι το θες! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...