Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά ήθελα να ρωτήσω αν και κατά πόσο έχει γίνει λάθος στην εγκατάστασή μου ή είναι πρόβλημα στη σύνδεση ή τις προδιαγραφές των πριζών δικτύου Legrand Galea.

Παλιά είχα συγκεκριμένα, εξωτερικές φθηνές πρίζες δύο θέσεων δικτύου, που έδιναν τη σύνδεση από ένα καλώδιο UTP Cat5, συγχρόνως και παράλληλα και στα δύο ports. 

Ο ηλεκτρονικός που μου αντικατέστησε αυτές τις φθηνές πρίζες με άλλες "χωνευτές" τύπου Legrand Galea, διέγνωσε, προς απογοήτευσή μου, ότι τα ports λειτουργούν μεν αλλά ένα κάθε φορά. Μάλιστα μου είπε ότι δε γίνεται διαφορετικά αφού δεν είναι στις προδιαγραφές της συγκεκριμένης πρίζας να μοιράζει το σήμα παράλληλα. Άρα τώρα χάνεται η σύνδεση όταν πάω να τα συνδέσω και τα δύο μαζί σε συσκευές όπως π.χ. έναν εκτυπωτή και ένα laptop συγχρόνως.

Είναι πράγματι έτσι όπως ισχυρίζεται ο ηλεκτρονικός (άρα πρέπει να πάρω εξωτερικά splitters;) ή κάνει λάθος;

Ευχαριστώ για την όποια απάντησή σας...

Δημοσ.

Το δίκτυο Ethernet δεν μπορεί να δουλέψει όπως το τηλεφωνικό, με παραλληλισμό δηλαδή των ακροδεκτών σε 2 (ή περισσότερες) πρίζες. Δεν γνωρίζω πως το είχες πριν, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα δούλευε σε παράλληλη σύνδεση.

Μόνο σε μία περίπτωση. Σε κάθε πρίζα να ένωνες ξεχωριστά 2 ζεύγη, από τα 4 του καλωδίου, αλλά το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και στην άλλη άκρη του.

Δημοσ.

Το δίκτυο Ethernet δεν μπορεί να δουλέψει όπως το τηλεφωνικό, με παραλληλισμό δηλαδή των ακροδεκτών σε 2 (ή περισσότερες) πρίζες. Δεν γνωρίζω πως το είχες πριν, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα δούλευε σε παράλληλη σύνδεση.

Μόνο σε μία περίπτωση. Σε κάθε πρίζα να ένωνες ξεχωριστά 2 ζεύγη, από τα 4 του καλωδίου, αλλά το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και στην άλλη άκρη του.

Άρα από ότι καταλαβαίνω, εσύ θεωρείς ότι δεν μπορούσα να έχω ποτέ δύο λειτουργικά ports;

Μα πραγματικά είχα τη δυνατότητα αυτή, προηγουμένως. Μόνο σενάριο που σκέφτομαι (αν δεν είναι θέμα συνδεσμολογίας τώρα), ότι οι παλιές εξωτερικές πρίζες έκαναν και λειτουργία splitter?

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο λόγο, καθώς έχασα αυτή τη δυνατότητα τώρα, μάλιστα με ακριβότερες πρίζες...(ευχαριστώ για την απάντησή σου προηγουμένως)

Δημοσ.

Δύο ταυτόχρονα λειτουργικά ports είναι αδύνατον.

Αν και στα 2 είναι συνδεδεμένες συσκευές και μόνο η μία ενεργή, αλλάζει το πράγμα.

Τι συσκευές είχες συνδεδεμένες στις 2 θύρες;

Δημοσ.

Στις παλιές πρίζες είχα laptop και δικτυακό εκτυπωτή, που δούλευαν μαζί παράλληλα. Τώρα προσπαθώ για το ίδιο και μόλις συνδέω τη δεύτερη (π.χ. τον εκτυπωτή) χάνει τη σύνδεση η πρώτη (π.χ. το laptop)

Δημοσ.

Δεν υπάρχει περίπτωση είτε σε παλιές πρίζες είτε σε καινούργιες πρίζες. Είναι η φύση της τεχνολογίας να λειτουργεί με τον περιορισμό αυτό.

Εκτός κι αν συνδεόσουν (λόγω προτεραιότητας) ασύρματα με το laptop, παρόλο που το είχες κι ενσύρματα.

Δημοσ.

Να κάνω τόσο λάθος, βρε παιδί μου...Και στο άλλο δωμάτιο πάλι, είχα δορυφορικό δέκτη και έπαιρνε από το δεύτερο port ένα laptop ενίοτε...Δεν είχα την αίσθηση ότι σταματούσε η πρώτη σύνδεση ποτέ...

Δημοσ.

Η καλύτερη λύση είναι να βάλεις δίπλα στη πριζα ένα φθηνό switch. Πλέον είναι τόσο χαμηλές οι τιμές (7-8 ευρώ) που δεν συμφέρει οποιαδήποτε άλλη λύση. 

Αν έχεις κάποιο παλιό router που δεν το χρειάζεσαι, μπορεί και αυτό να κάνει την ίδια δουλειά!

Δημοσ.

Να κάνω τόσο λάθος, βρε παιδί μου...Και στο άλλο δωμάτιο πάλι, είχα δορυφορικό δέκτη και έπαιρνε από το δεύτερο port ένα laptop ενίοτε...Δεν είχα την αίσθηση ότι σταματούσε η πρώτη σύνδεση ποτέ...

Γράφεις ότι το μοναδικό καλώδιο τερματίζει παράλληλα στις 2 εξόδους της πρίζας.

Στην άλλη άκρη, που/πως τερματίζει το καλώδιο;

Σε πρίζα μονή ή διπλή, σε βύσμα RJ45, σε patch panel;

Δημοσ.

Γράφεις ότι το μοναδικό καλώδιο τερματίζει παράλληλα στις 2 εξόδους της πρίζας.

Στην άλλη άκρη, που/πως τερματίζει το καλώδιο;

Σε πρίζα μονή ή διπλή, σε βύσμα RJ45, σε patch panel;

Φίλε jkoukos, στην άλλη άκρη, η κάθε μου πρίζα καταλήγει σε RJ45 σε ένα switch της Netgear...

αγαπητέ The_Judas, δεν είναι το κόστος, είναι ότι ξοδεύτηκα για χωνευτές πρίζες (μάλιστα τις βρήκα και δύσκολα λόγω παλιάς σειράς της Legrand, αλλά άξιζε για εμένα για να δείχνει ενιαία η εικόνα των διακοπτών) και τώρα θα έχω πάλι εξωτερικά να κρέμονται switcακια...

:-)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ααα.... τώρα κατάλαβα τι εννοείς.

Γιατί δεν πέρασε ο ηλεκτρολόγος δύο καλώδια ώστε αυτά να καταλήγουν στην πριζα;

wall-plate.jpg

Αλλά ακόμη και ένα να περνούσε, μπορούσε να το διαχωρίσει, μια χαρά θα δούλευαν ταυτόχρονα. Το 100mbps ethernet χρειάζεται 4 καλώδια, τα 8 τα αξιοποιεί ταυτόχρονα μόνο το gigabit.

π.χ 

split_cable.gif

Η μοναδική περίπτωση που δεν υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση είναι αν είχες τέτοιο splitter:

http://www.amazon.com/RJ45-Ethernet-Splitter-Connector-Adapter/dp/B003C2QS90

edit: άλλαξα το λάθος λινκ της 2ης φωτογραφίας.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
Δημοσ.

Φίλε jkoukos, στην άλλη άκρη, η κάθε μου πρίζα καταλήγει σε RJ45 σε ένα switch της Netgear...

Αν ισχύει αυτό, 100% δεν δουλεύει έτσι (πριν και τώρα) το δίκτυο. Θα είχες χοντρό πρόβλημα.

Γιατί δεν πέρασε ο ηλεκτρολόγος δύο καλώδια ώστε αυτά να καταλήγουν στην πριζα;

Αλλά ακόμη και ένα να περνούσε, μπορούσε να το διαχωρίσει, μια χαρά θα δούλευαν ταυτόχρονα. Το 100mbps ethernet χρειάζεται 4 καλώδια, τα 8 τα αξιοποιεί ταυτόχρονα μόνο το gigabit.

π.χ 

http://users.otenet.gr/~mbozis/cat5_cable.html

Η μοναδική περίπτωση που δεν υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση είναι αν είχες τέτοιο splitter:

http://www.amazon.com/RJ45-Ethernet-Splitter-Connector-Adapter/dp/B003C2QS90

Το πρώτο link που δίνεις αναφέρεται σε πέρασμα μέσα από το ίδιο καλώδιο τηλεφωνίας και Internet.

Παρόμοιο με το πέρασμα 2 συνδέσεων δικτύου.

Στο 2ο link θα κάνει δουλειά με αυτό, αλλά θέλει 2 ίδια και στις 2 άκρες του καλωδίου ή στην μία άκρη που καταλήγει στο switch εφόσον στην άλλη το μοιράζει σε διπλή πρίζα.

Είναι αυτό που έγραψα προηγούμενα για σπάσιμο των 4 ζευγών (2+2) ώστε να παίζει έως 100Mbps σε κάθε έξοδο της διπλής θύρας.

Δημοσ.

Παιδιά είχα τη συνδεσμολογία που φαίνεται στο πρώτο link με τις παλιές εξωτερικές πρίζες. Και λειτουργούσε ΟΚ. Τώρα μου εξήγησαν ότι η ίδια η πρίζα δικτύου της Legrand δεν επιτρέπει την παραλληλία αυτού του είδους. Πρέπει - λένε - το ίδιο σετ καλωδίων να συνεχίσει και στη δεύτερη θέση δικτύου (με αυτό τον τρόπο όμως όταν υπάρχει συσκευή στη μια θέση χάνεται η σύνδεση στη δεύτερη). Είναι δυνατόν να έχει τέτοια "κακή" ιδιότητα μια πρίζα δικτύου μιας "καλής" εταιρείας;;;

Δημοσ.

Προφανώς δεν διαβάζεις αυτά που γράφουμε ή δεν θυμάσαι καλά πως ήταν η προηγούμενη συνδεσμολογία.

Όσους ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς, μηχανικούς, ειδήμονες κι αν φωνάξεις, η απάντηση θα είναι πάντα η ίδια.

Το δίκτυο Ethernet δεν δουλεύει με παραλληλισμό της καλωδίωσης. Το μόνο που σου επιτρέπει είναι να μοιράσεις τα 4 ζεύγη σε 2+2 και στις 2 πλευρές του ίδιου καλωδίου.

Εάν εξακολουθείς να έχεις αμφιβολία επ' αυτού, βάλε σε μία θέση την παλιά διπλή πρίζα και δες πάλι το αποτέλεσμα.

• Like 1
Δημοσ.

Η δουλειά του ηλεκτρολόγου δεν είναι να βρει τη λύση ρε παιδιά;

Ας περάσει ένα επιπλέον cat5 καλώδιο ή ας το διαχωρίσει και από τις δύο πλευρές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...