Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα, εχω τον εξωτερικό δίσκο WD my book 1TB τη σειρά που έχει θύρες usb, e-sata και firewire, είναι συνδεδεμένος firewire και τελευταία έχω διαπιστώσει πως δεν πεύτει σε αδράνεια όταν δεν χρησημοποιείται, αντιθέτως ακούγεται ένα συνεχόμενο σιγανό βουητό μάλλον από την κεφαλή, (δεν μπορώ να εξηγήσω πως ακριβώς ακούγεται), αλλά μόλις μπω πχ μέσα σε οποιονδήποτε φάκελο του δίσκου, ακούγεται κανονικά η κεφαλή που διαβάζει, και αμέσως μετά δεν ακούγεται τίποτα το περίεργο μέχρι να περάσουν μερικά λεπτά αδράνειας.

Το pc τρέχει windows 7 x86 και υπηρεσίες: hd sentinel, και diskeeper, με απενεργοποιημένες όλες αυτόματες λειτουργείες, στα διαγνωστικά δεν μου δίχνει το παραμικρό πρόβλημα, αλλά ανυσηχώ για τα αρχεία που έχω μέσα, γιατί πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, και επειδή... το ταμείο είναι μείον :(, δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω backup για να έχω το κεφάλι μου ύσηχο, τι μπορέι να συμβαίνει; πως μπορώ να βρω τι χρησημοποιεί τον δίσκο;

Δημοσ.

...μα και να συμβαίνει κάτι, αν δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις αλλού αντίγραφα, τί ωφελεί να το ξέρεις...;

ΕΝΑ μόνο πράγμα έχει νόημα : αντίγραφα, ακόμη κι αν ο δίσκος είναι ολοκαίνουριος και μόλις πέρασες κάποια αρχεία. Άμεσα αντίγραφα με λίγα λόγια...Αντίγραφα ακόμη κι αν ο δίσκος μοιάζει πιο υγιής κι από έφηβο επταθλητή, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα κλατάρει (και υπάρχουν ΔΙΑΦΟΡΟΙ τρόποι να σε αφήσει από τη ΜΙΑ στιγμή, στην ΑΛΛΗ...Πραγματικότητα είναι αυτό, ούτε υπερβολή, ούτε εκφοβισμός. Όπως και μια άλλη πιθανή πραγματικότητα είναι να ζήσει περισσότερο και από εσένα. Βασίζεσαι όμως να ζεις με πιθανότητες; ).

Είναι λίγο "πολυτέλεια" να θέλουμε και τα αρχεία ολόκληρα και τον...δίσκο χορτάτο. Όπως επίσης πρέπει ν' απλώνουμε τα bytes μας μέχρι εκεί που...τελειώνει το πάπλωμα, αν με καταλαβαίνεις...

Καταννοώ βέβαια το να μην είσαι σε οικονομική θέση να πας απλώς να πάρεις άλλο δίσκο. Εναλλακτικά δες αν μπορείς (και διαθέτεις φυσικά σχετικό RW optical drive) EΣΤΩ να πάρεις δισκάκια DVD και ν' αρχίσεις ν' αντιγράφεις τα πιο σημαντικά αρχεία. Η 100άδα πάει σήμερα γύρω στο 20ευρο, και σημαίνει μέσο "ωφέλιμο" χώρο γύρω στα 400GB. Αναλόγως μια 50άδα που σημαίνει 200 περίπου εγγράψιμα GB, κοστίζει ένα δεκάρικο.  Τσέκαρε σε Carrefour και Mαρινόπουλους, είχαν πέρσι-πρόπερσι μάρκες όπως Emtec που μια χαρά δισκάκια ήτανε, στις τιμές που σου είπα.

Αυτά για πιο πρακτικά πράγματα, σχετικά με το "άγχος" σου. Όσο το σε τί κατάσταση είναι ο δίσκος, "μαντικά" θα έλεγα ότι -για την ώρα- είναι εντάξει (το πιθανότερο είναι το ΗDS να σου έδειχνε ΚΑΠΟΙΑ ένδειξη προβλήματος. Ίσως σχετικά με το spin-up του μοτέρ, ή έστω κάποια ένδειξη για failure of the reading element). Το οποίο ναι μεν καλά θα σου κάτσει για τη διαχείριση του άγχους, ΑΛΛΑ αν είναι να σε αποπροσανατολίσει από τον στόχο που είναι "όσο πιο γρήγορα μπορέσεις αντίγραφα", που είναι η ΟΥΣΙΑ.

Δημοσ.

Εγώ πάντος είμαι υπέρ του να έχω τα πάντα διπλά, το θέμα είναι τι με συμφέρει να κάνω, αυτό που σκευτόμουνα αρχικά είναι όταν θα μπορέσω, να πάρω ένα blue ray drive να κάνω σε τέτοια δισκάκια backup, γιατί σε dvd πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να κατσω να γράψω 200-300 δισκάκια, υπάρχει και ο φόβος σε τέτοιο όγκο δουλείας να τα παίξει το drive και να θέλει αντικατάσταση, οπότε, μήπως να βάλω σε προτεραιότητα την αγορά ενός εξωτερικού δίσκου 2ΤΒ;

Δημοσ.

Αποφάσισα, με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω έναν εσωτερικό δίσκο 1ΤΒ των 50 ευρώ να κάνω τα backup μου, και μετά απλά δεν θα τον έχω καλωδιομένο, αργότερα ίσως να του πάρω και καμιά θηκούλα

Δημοσ.

Τα RW BD drives είναι ακόμα αρκετά ακριβά, όπως και τα BD-R δισκάκια (άσε που με μια γρατζουνιά παν περίπατο πχ 25GB (που είναι και τα μόνα δισκάκια που συμφέρουν σε σχέση με τα των υπόλοιπων χωρητικοτήτων). Τα οποία επίσης θέλουν τον χρόνο τους να γραφτούν, καθώς δεν είναι μόνο το "βάλε-βγάλε" του μέσου, αλλά η ταξινόμηση των αρχείων προς γράψιμο πρωτ' απ' όλα.

ΔΕΝ είναι "καλύτερη λύση" ένα BD-RW, όταν ο σκοπός είναι αντίγραφα αρχείων. Τα σχετικά δισκάκια πιο πολύ χρήση έχουν για εγγραφή HD ταινιών με σκοπό τη δημιουργία "δισκοθήκης" με τέτοιες.

Με 0.20 λεπτά/δισκάκι, τα DVD παραμένουν τα πιο -σχετικά- προσφιλή μέσα για να πάρει κανείς "S.O.S. αντίγραφα, φθηνά" (όχι πως και αυτά είναι κάτι ιδανικό ως μέσα).

Η προτεραιότητα αγοράς σκληρού είναι στην ουσία το must. Κι εκτός κι αν έχεις μόνο λάπτοπ, όχι απαραίτητα εξωτερικού (θα σου βγει και φθηνότερα, οπότε πιο προσιτά). Καλύτερα έναν σκέτο σκληρό, και όταν τον γεμίσεις αντίγραφα αποσύνδεσέ τον κι όλας.

Για την ώρα (και εδώ και μήνες - και υποθέτω για καιρό ακόμα) η ιδανική περίπτωση (ειδικά αφού μιλάμε για αντίγραφα), είναι κατ' ελάχιστον 85Ε, ένας "AV" από WD, στα 2ΤΒ : https://www.skroutz.gr/s/3870003/Western-Digital-AV-GP-2TB-SATA-III.html (από όποιο μαγαζί τυχόν είναι κοντά σου για να γλυτώσεις μεταφορικά ή τεσπα σε συμφέρει. Γενικά ως "αξιόπιστα" και φθηνά μαγαζιά, είναι το Vision Studio σε Σαλονίκη, το e-gate και το Cosmodata Aθήνα, και εκ περιτροπής τα You, Πλαίσιο που έχουν μαγαζιά ανά τη χώρα και e-shop που έχει και τα "e-shop points" για να γλυτώνεις μεταφορικά, και ενίοτε οι αγορές από αυτό, συμφέρουν).

Έχε τα παραπάνω κατά νου, και αν θες ψάξε ποιοί (κυρίως με χρήση πιστωτικής) κάνουν και άτοκες δόσεις.

Αν ζορίζεσαι πραγματικά όμως για τα 60-90Ε που μέσο όρο κοστίζει η αγορά ενός αποθηκευτικού μέσου, δε θα κάνεις δα και το σκατό σου παξιμάδι για ένα τέτοιο...Όπως σου είπα, ίσως να είναι "πολυτέλεια" τα αρχεία που ήδη έχεις.

Για την ακρίβεια, ολωνών μας τα αρχεία είναι συνήθως αντικαταστήσιμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνουν ταινίες και σειρές. Τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αναντικατάστατα όπως φωτογραφίες και βιντεάκια από κινητά (ή και κάμερες), δεν έχουν, συνήθως, τόσο "όγκο". Σίγουρα σε αυτά προστίθεται και τυχόν "σπάνιο υλικό" (ταινίες/σειρές από "μαγαζιά" που έχουν κλείσει και δεν βρίσκονται αλλού, αθλητικά γεγονότα και γενικώς εκπομπές τηλεοπτικές παλιές και "όχι και τόσο δημοφιλείς" κλπ), αλλά ξεκινώντας από τις προσωπικές μας φωτός και βίντεο, μπορείς σιγά-σιγά (αφού έχεις ζήτημα χρόνου) ν' αρχίσεις να μπακαπάρεις σε ντιβιντάκια -πχ 2-3 την ημέρα- ως λύση "ανάγκης", μέχρι να μπορέσεις να πάρεις σκληρό. Ένα 50άρι cake του δεκάρικου, και εφικτό νομίζω είναι, και τα ~200GB που παρέχει είναι "αρκετά" για τα της απόλυτης προτεραιότητας...

Τέλος, ξεκίνα τώρα να παίρνεις screenshots από τα περιεχόμενα των φακέλων σου, για την (αποφράδα) περίπτωση που κάτι θα πάθει ο δίσκος, ώστε ΕΣΤΩ να ξέρεις "τί είχες" (...και τί έχασες...) για να το ξαναψάξεις.

edit : ...όσο έγραφα βλέπω έγραψες κι εσύ, και μάλιστα κάποια παρόμοια πράγματα.

Ναι, είναι και αυτό μια προσέγγιση. "Χάνεις" βέβαια σε αναλογία Ε/GB με τον 1ΤΒ, αλλά όταν παίζει ρόλο και το απόλυτο ποσό, αναγκαστικά μπορείς να το δεις ως λύση.

Eνδεικτικά, ίσως ένας 2.5άρης Hitachi Travelstar να είναι καλός για την περίπτωσή σου : https://www.skroutz.gr/s/2164425/Hitachi-Travelstar-5K1000-1TB.html

ΛΙΓΟ παραπάνω (6Ε) από τον φθηνότερο 3.5άρη, με ΤΡΙΑ όμως χρόνια εγγύησης. Και μια 2.5άρα USB 2.0 θήκη αν πεις να πάρεις κάποια άλλη στιγμή, θα σου βγει γύρω στο 6άρι με 8άρι (ή και δεκάρι - ανάλογα από που θα πάρεις, αν θα είναι κοντά σου ή αν δε θα έχει μεταφορικά, όπως το e-shop κτλ), πιο φθηνά δηλαδή από μία 3.5άρα θήκη. Κι ας είναι στις 5400 στροφές - από τη στιγμή που θα τον θες για αντίγραφα, δε σε πολυνοιάζει.

Όσο για την τοποθέτηση εντός του υπολογιστή, δεν είναι απαραίτητο να βιδώνεται στα racks όπως οι 3.5άηδες. Και "πατέντες" μπορείς να κάνεις (βαλ' τον στη χειρότερη να κάτσει πάνω σε κάποιο τρυπημένο κομμάτι σκληρού πλαστικού), αλλά και να τον αφήσεις να στέκεται κάτω σε κάποια γωνία "όρθιος" κτλ. Ή ακόμα και απλά πάνω σε κάποιον άλλο δίσκο ή στο DVD drive.

Εναλλακτικά, έναν 3.5άρη AV της WD που βγαίνει γύρω στα 60.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μικρή η διαφορά (γύρω στο τάληρο), και δεν αξίζει να πάρεις κάποιον λίγο πιο φθηνό (πχ κανέναν WD Green), 2ετούς εγγύησης...

Κάνε μπουκμαρκ αυτή τη σελίδα να την έχεις ως σημείο αναφοράς για όποτε τυχόν χρειαστείς αυτά που είπαμε.

Δημοσ.

Δύο χρόνια για 55, θα έλεγα όχι...

Ειδικά αν είναι "για άλλη χρήση" που λες, και δε θα κάθεται εκτός.

Εγώ θα έλεγα τον AV της WD, κι ας έχει variable RPM.

Mην κάνεις τα...τρία, δύο.

Γνώμη μου  βέβαια...

Δημοσ.

Βασικά είναι μόλις λίγο πιο κάτω από τα 60 (δεν είναι "άνω" - εκτός κι αν εννοείς πως δεν έχεις πρόσβαση σε e-shop point και θα πρέπει να σου έρθει με κούριερ).

Κοίτα και την περίπτωση δόσεων (άτοκων -που στάνταρ θέλει πιστωτική όμως- ή έστω και έντοκων). ΓΤο e-shop συγκεκριμένα, δεν ξέρω αν τις παρέχει.

Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση ενός σκληρού είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τα αντίγραφα που θες-δε-θες κάποια στιγμή "οφείλεις" (σε εσένα) να πάρεις. Και τα DVD ημίμετρο είναι (και "κουραστικό" κτλ).

Επαναλαμβάνω ότι σου τονίζω την αξία της πρόληψης, και δεν εννοώ ότι ο υπάρχων εξωτερικός σου έχει πρόβλημα (από αυτά που λες και μπόρεσα να καταλάβω, το πιθανότερο είναι να είναι μια χαρά και το εξίσου πιθανό να συνεχίσει για καιρό να είναι). Δεν θέλω να σε ψήσω να μπεις σε απρογραμμάτιστα και δη σχετικά βαριά έξοδα. Απλώς, το καταλαβαίνεις και εσύ, όσο δεν διατηρείς αντίγραφα, στην ουσία "ρισκάρεις" την κάθε στιγμή που περνάει να είσαι από τους άτυχους που κάτι παθαίνει, "νωρίς", κάποιος δίσκος τους...

*...γενικά πάντως, τα "βουητά", από το μοτέρ προέρχονται (και όχι τις κεφαλές), το οποίο ανάλογα με το τί ακούς (και δεν μπορώ να το ξέρω), μπορεί να είναι από "τίποτα" έως και ένδειξη προβλήματος (στην πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως, όλο και κάτι θα σου είχε υποδηλώσει ως θέμα, πχ το HDS). Τα "συμπτώματα" πάντως των δίσκων, γενικά ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ αποτελούν, και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ούτε για το χειρότερο ούτε για το "καλύτερο"...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις αναλυτικές εξηγήσεις :-)  αυτό που εννοούσα στο τελευταίο μου μύνημα, είναι οτι υπάρχει δίσκος με 3 χρόνια εγγύηση και μέσα στα δικα μου όρια τιμής, όσο για το όποιο άγχος μου, έχει να κάνει καθρά με την πρόληψη και δεν τρελαίνομαι ξαφνικά πως να σώσω τα αρχεία μου.

Για να γίνω πιο σαφής σχετικά με το αρχικό μύνημα:

ο ήχος που ακούγεται, όχι συνέχεια, αλλά μόνο από τη στιγμή που κανονικά θα έπρεπε να πέσει σε αδράνεια και μέχρι να τον χρησημοποιήσω ξανά, μοιάζει με αυτό που ακούγεται όταν κατά την ανασυγκρότηση καμιά φορά η κεφαλή κάνει πολύ μικρές και γρήγορες κινήσεις (σαν να δουλεύει κοντά στο κέντρο των δίσκων), γι αυτό δεν είμαι σίγουρος αν προέρχεται απο το μοτερ ή κατι άλλο, αυτό που με ανυσήχησε στην αρχή, είναι μήπως ο,τι προκαλεί αυτή τη δραστηριότητα "κουράσει" τον δίσκο και όχι οτι κάτι δεν παει καλά.

Και λίγες τεχνικές λεπτομέριες:

όταν τον είχα στη θύρα e-sata της μητρικής, έπευτε σε αδράνεια αυτόματα

usb δεν τον έχω δοκιμάσει να δω πως συμπεριφέρεται

τώρα είναι συνδεδεμένος στη firewire μιας κάρτας ήχου audigy 2zs λόγω αλλαγής χαλασμένης μητρικής,

και κατά συνέπεια έλλειψη e-sata, και τις usb να μην αρκούν για όλες τις συσκευές

επίσης, πρόσφατα τα χε παίξει το τροφοδοτικό του δίσκου και δεν είχε δύναμη να ξεκινήσει το μοτερ

(μια μέρα που ανοιξα το pc άκουσα να κάνει απανωτά πολλές φορές σταμάτα-ξεκίνα το μοτερ του δίσκου και το κατάλαβα), μέχρι που άλλαξα 2 πυκνωτάκια

και μια φορά παλιά όταν ο δισκος ήταν καινούριος, μου χε πέσει από ύψος μισού μέτρου σε μαρμάρινο πάτωμα και πετάχτηκε έξω από την θήκη του

edit: ..έκανα μερικές προσθήκες στο κείμενο, ελπίζω να μην έγινα πολύ κουραστικός :)

Επεξ/σία από DJJordan
Δημοσ.

...ε ας είναι και άλλος κουραστικός, μόνο εγώ θα είμαι;

Όσο για την "δραστηριότητα", ό,τι κι αν είναι αυτό που εννοείς, στα πλαίσια της λειτουργίας του σκληρού είναι, οπότε δεν έχει νόημα να το σκέφτεσαι (δεν είναι κάτι "εξτρά" δηλαδή).

Τώρα όμως βλέπω ότι γράφεις για παλαιότερη πτώση, η οποία δεν είναι και ό,τι καλύτερο (οι πτώσεις, εκτός από το μηχανσιμό κεφαλών, εδνέχεται να επιφέρουν προβλήματα και στο μοτέρ...).

Τί να σου πω, συνεχίζω να μην μπορώ να έχω πιο συγκεκριμένη άποψη, παρά αυτήν για "πρόληψη" μέσω αντιγράφων (ακόμη πιο ενισχυμένη, μετά την πληροφορία για παρελθοντική πτώση. Η οποία ως "ένταση", είναι αρκετά σοβαρή : μισό μέτρο στο μάρμαρο, ακόμη και εντός θήκης, και 2.5άρη μπορεί να αποτελειώσει. Που δηλαδή 3.5άρη που είναι βαρύτερος...Στα ψιλοθαύματα πρέπει να συγκαταλέγεται το ότι συνεχίζει να λειτουργεί. Και δη καθ' όσον είχε "πεταχτεί απ' έξω" κι όλας...)

Δημοσ.

αυτό να λέγεται, ένας φίλος μου που ήταν μπροστά στο συμβάν, μου είπε τη στιγμή που έπεσε, εγώ πρέπει να είχα αλλάξει 100 χρώματα, καθώς μόλις τον είχα γεμήσει! αυτό που παρατήρησα, ήταν οτι έπεσε με τη γωνία, και με τέτοιο τρόπο που η θήκη απορόφησε όλη τη κρούση, χωρίστηκε στα 2 και ο δίσκος απλώς σύρθηκε στο πάτωμα για περίπου μισό μέτρο, αμέσως και με τα χέρια μου να τρέμουν, τον σύνδεσα εσωτερικά στο pc, και αφού βεβαιώθηκα οτι δουλεύει ηρέμισα

Δημοσ.

αυτό που παρατήρησα, ήταν οτι έπεσε με τη γωνία, και με τέτοιο τρόπο που η θήκη απορόφησε όλη τη κρούση, χωρίστηκε στα 2 και ο δίσκος απλώς σύρθηκε στο πάτωμα για περίπου μισό μέτρο, αμέσως και με τα χέρια μου να τρέμουν, τον σύνδεσα εσωτερικά στο pc, και αφού βεβαιώθηκα οτι δουλεύει ηρέμισα

και μετα και μετα ?? :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...