Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια χαρά παιδιά,

έχω αυτήν την motherboard (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813130693) και αυτόν τον σκληρό δίσκο (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822236625).

Μέχρι στιγμής έχω συνδέσει τον ssd και το burner, δουλεύουν μια χαρά. Δεν συνέδεσα τον HDD, επειδή δεν είχα καλώδιο σάτα. Ένας φίλος μου έδωσε ένα καλώδιο sata, το οποίο δεν λέει τι είδους είναι (6Gb ή 3 Gb). Αυτά που έχω μέχρι στιγμής είναι 6 Gb.

To πρόβλημα είναι ότι η motherboard δεν μπορεί να το αναγνωρίσει τον σκληρό. Ακόμα,όταν συνέδεσα το τον σκληρό με το καλώδιο του φίλου παρατήρησα τον SSD να χρειάζεται περισσότερη ώρα να φορτώσει τα Windows.

Τι να κάνω;

Update: Δοκίμασα το καλώδιο στο burner και δουλεύει μια χαρά.

Ο δίσκος ναι μεν κινείται, παρά ταύτα κάνει έναν ήχο, τύπου: τσακ-τσακ, για κάμποση ώρα.

Γεια να είμαι σίγουρος ότι το σύνέδεσα σωστά, ανεβάζω μια φωτογραφία. Απ' ότι κατανοώ χρειάζεται να συνδέσεις και τα δύο sata. Αλλά υπάρχεί και μια τρίτη υποδοχή που δεν ξέρω τι κάνει κι αν ευθύνεται για αυτό.

Η φψτογραφία εδώ:

http://imgur.com/hp3iMIf

Επεξ/σία από Eru Iluvatar
Δημοσ.

Δεν υφίστανται "διαφορετικά καλώδια SATA ανάλογα με την έκδοση του πρωτοκόλλου". ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ καλώδιο SATA να βάλεις, το ίδιο θα είναι ό,τι SATA version και να είναι είτε ο δίσκος, είτε ο controller της μητρικής.

Διαφημιστική παπαρίτσα είναι η ένδειξη "SATA-τάδε cable". Κάποιες μικροδιαφορές με την πάροδο των ετών, ναι, υπάρχουν κατασκευαστικά, που σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής : τα καλώδια που διαφημιζόντουσαν "ως SATA II" πριν χρόνια, είχαν κύριο χαρακτηριστικό το κλιπάκι για κούμπωμα στους κονέκτορες (είτε των μητρικών είτε των δίσκων). Και "ως SATA III", διαφημίζονται κυρίως τα ενισχυμένα για "ελαχιστοποίηση απωλειών σήματος" (και οι όρχεις μας κουνιούνται, καθώς πριονίζουμε τα πριονίδια όταν μιλάμε για τέτοιες "βελτιστοποιήσεις"...).

Σούμα : ΔΕΝ φταίει το καλώδιό σου. Η δοκιμή στο optical drive πρέπει να σε έχει πείσει άλλωστε...

Αν ο δίσκος είναι άρτι αφιχθείς από Νewegg (δεν τον είχες δηλαδή ξαναχρησιμοποιήσει), δεν αποκλείεται να σου ήρθε, απλώς, χαλασμένος (το "τσακ-τσακ" είναι αρκετά χαρακτηριστικό και ενδεικτικό κρασαρισμένων κεφαλών). Δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει.

Αν λοιπόν εννοείς ότι δεν αναγνωρίζεται από το BIOS, τότε πιθανώς αυτό συμβαίνει.

Αν πάλι εννοείς ότι στο λειτουργικό είναι που δεν τον βλέπεις, τότε διευκρίνησε και θα δούμε για παρακάτω.

Υπάρχει και μία πιθανότητα να μη συνεργάζεται καλά με τον SSD και είναι εμμέσως θέμα μητρικής κάτι τέτοιο - θα το δούμε και αυτό.

Για να αρχίσει όμως να καθαρίζει το τοπίο, πρέπει απλώς πρώτα να δοκιμάσεις τον σκληρό σε άλλο μηχάνημα. Αν κι εκεί κάνει τα ίδια, τότε πας για χρήση της εγγύησης αντικατάστασης.

(...εναλλακτικά, αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια USB θήκη ή USB αντάπτορας ή docking station, δοκιμάζεις τον δίσκο εκεί)

Σχετικά με τη φωτό σου, αν εννοείς αυτό που φαίνεται τέρμα δεξιά στον αποκάτω δίσκο, δεν είναι "υποδοχή" για κάποιο βύσμα, αλλά pins που παίρνουν jumper(s), όπως παλιά οι IDE δίσκοι για καθορισμό των master/slave θέσεων. Βέβαια αυτές δεν υφίστανται στους SATA, αλλά έχουν άλλες λειτουργίες τα πινάκια προς τζαμπέρωμα - οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν σε αφορούν.

Δημοσ.

@ wascloud  το πήρα απευθείας από το newegg. Toυς τον επιστρέφω αύριο!

Είμαι σίγουρος πως είναι χαλασμένος. Ούτε τα Windows τον αναγνωρίζουν, ούτε το bios. Και μόνο του που τον έβαλα, πάλι δεν αναγνωρίζεται (από το bios εννοείται).

Ο ήχος που κάνει είναι χαρακτηριστικός, κραταει λίγο και μετά σταματαεί. Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο πράγμα στο παρελθόν.

Το στέλνω πίσω για να είμαι ήσυχος, άλλωστε βλέπω πολλά άτομα να παραπονιούνται για το ίδιο πρόβλημα. Ελπίζω ο καινούριος να είναι εντάξει. Αν όχι θα προτίμήσω άλλη μάρκα (Seagate, omg ποιος θα το περίμενε ή ίσως Samsung).

Δημοσ.

Ναι, πιθανώς σου έχει έρθει κρασαρισμένος. Δεν αποκλείεται να την έπαθε τη δουλεια κατά τη μεταφορά (όχι και τόσο εύκολο, αλλά συμβαίνει - αλλά μην ανησυχείς : δεν σε αφορά καθόλου αυτό, καθώς αν τους στείλεις κρασαρισμένο δίσκο, ούτε από τί το έπαθε μπορούν να βρουν/να ξέρουν, και συνεπώς κανείς δεν πρόκειται να σου χρεώσει κάποια ευθύνη ή έστω ν' αποποιηθεί τη δική του. Οπότε απλώς θα στον αλλάξουν). 

Ελλάδα είσαι εν τω μεταξύ; Ή όχι;

(Δεν ξέρω αν το NE στέλνει Ελλάδα. Αν πάντως είσαι, δεν θα έλεγα ότι είναι και η καλύτερη φάση να παίρνεις δίσκο από έξω, πια. Οι τιμές έχουν εξισωθεί, και καλύτερα να παίρνεις από εντός. Για να μπορείς να τον δώσεις για RMA χωρίς κόστος, παν' απ' όλα...)

Κι ένα τελευταίο : πριν τον γυρίσεις, εγώ θα επιμείνω να τον δοκιμάσεις και αλλού/ή μέσω USB που έλεγα. Γιατί σε περίπτωση που είναι οκ τελικά (και απλά κάνει κόλπα στο δικό σου μηχάνημα), και τα μεταφορικά της επιστροφής θα σου χρεώσουν μάλλον, και δεν ξέρω αν τυχόν έχουν κάποια επιπλέον "πολιτική ποινής". Η WD η ίδια για παράδειγμα, όταν της στείλεις αυτοπροσώπως δίσκο και τελικά δουλεύει, αν θυμάμαι καλά, σε πιστώνει σε πιστωτική που σ' έχει υποχρεώσει να δώσεις...

Σε περίπτωση που είναι βέβαια χαλασμένος, άπαντες σου επιστρέφουν νέον με δικά τους έξοδα...

Δημοσ.

Ναι, πιθανώς σου έχει έρθει κρασαρισμένος. Δεν αποκλείεται να την έπαθε τη δουλεια κατά τη μεταφορά (όχι και τόσο εύκολο, αλλά συμβαίνει - αλλά μην ανησυχείς : δεν σε αφορά καθόλου αυτό, καθώς αν τους στείλεις κρασαρισμένο δίσκο, ούτε από τί το έπαθε μπορούν να βρουν/να ξέρουν, και συνεπώς κανείς δεν πρόκειται να σου χρεώσει κάποια ευθύνη ή έστω ν' αποποιηθεί τη δική του. Οπότε απλώς θα στον αλλάξουν). 

Ελλάδα είσαι εν τω μεταξύ; Ή όχι;

(Δεν ξέρω αν το NE στέλνει Ελλάδα. Αν πάντως είσαι, δεν θα έλεγα ότι είναι και η καλύτερη φάση να παίρνεις δίσκο από έξω, πια. Οι τιμές έχουν εξισωθεί, και καλύτερα να παίρνεις από εντός. Για να μπορείς να τον δώσεις για RMA χωρίς κόστος, παν' απ' όλα...)

Κι ένα τελευταίο : πριν τον γυρίσεις, εγώ θα επιμείνω να τον δοκιμάσεις και αλλού/ή μέσω USB που έλεγα. Γιατί σε περίπτωση που είναι οκ τελικά (και απλά κάνει κόλπα στο δικό σου μηχάνημα), και τα μεταφορικά της επιστροφής θα σου χρεώσουν μάλλον, και δεν ξέρω αν τυχόν έχουν κάποια επιπλέον "πολιτική ποινής". Η WD η ίδια για παράδειγμα, όταν της στείλεις αυτοπροσώπως δίσκο και τελικά δουλεύει, αν θυμάμαι καλά, σε πιστώνει σε πιστωτική που σ' έχει υποχρεώσει να δώσεις...

Σε περίπτωση που είναι βέβαια χαλασμένος, άπαντες σου επιστρέφουν νέον με δικά τους έξοδα...

Όχι, είμαι Αμερική, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δημοσ.

Εκεί υπέθεσα κι εγώ ότι είσαι, λόγω NE.

Kαι κάτι που έγραψες και πρόσεξα τώρα : όχι, μην πας σε Seagate (η Samsung btw στην ουσία "δεν υπάρχει" πια -το τμήμα σκληρών δηλαδή- καθώς έχει εξαγοραστεί προ δύο ετών από Seagate. Το τμήμα προφανώς συνεχίζει να παράγει σκληρούς, αλλά ίσως με φιλοσοφία (& υλικά κτλ) Seagate, κι ας βγαίνουν με λογότυπο "Samsung" οι σκληροί στην αγορά. Εκτός βέβαια αν βρεις δίσκους παραγωγής προ acquisition. To λέω γιατί η Spinpoint σειρά της είχε κάνει κάποια αίσθηση και ίσως όχι αδικαιολόγητα), αλλά αφού έχεις τη δυνατότητα, να συνεχίσεις να επιλέγεις σκληρούς της black σειράς της WD (όπως ο Caviar που σου ήρθε από ΝΕ) :

Η μαξ δυνατή εγγύηση αντικατάστασης σε σκληρούς (5 έτη), που οικονομικά συμφέρει ασυζητητί, είναι ο κύριος λόγος, όπως και το ότι, στη θεωρία έστω, οι σχετικοί σκληροί είναι και ανώτερης ποιότητας κατασκευής (το ότι σου ήρθε προβληματικό κομμάτι δεν λέει κάτι - ούτε τα παράπονα υπολοίπων που λες. Ανάλογα παράπονα θα βρεις παντού και για άλλα μοντέλα και WD και Seagate).

Τέλος η WD τα τελευταία χρόνια έχει μια πιο νορμάλ και φιλική πολιτική απέναντι στους καταναλωτές, σε σχέση με τη Seagate που το έχει απαυτώσει λίγο το πράμμα, και για ολ' αυτά θα έλεγα να την προτιμάς. 

Το άπαν όμως, είτε Seagate πάρεις είτε WD, είναι η συμφερότερη (κι αν είναι δυνατόν η μεγαλύτερη) εγγύηση αντικατάστασης.

Όσο για τα αρχεία σου, χωρίς τακτικό backup να ξέρεις ό,τι δεν πας πουθενά, ό,τι εγγύηση και να 'χεις - όποιας εταιρίας/μοντέλο δίσκο και να πάρεις...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...