Προς το περιεχόμενο

The monuments men

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Δεν εχει παρει καλες κριτικες. Ουτε απο το εξωτερικο ουτε απο εδω. Στην Ελλαδα ομως εκοψε αρκετα εισητηρια

Δημοσ.

Δεν κατάλαβα ποτέ σε τι χρειάζονται οι κριτικές. Δεν θα επέλεγα ποτέ να πάω ή να μην πάω να δω ένα έργο επειδή κάποιος άλλος που το είδε σχημάτισε μια γνώμη. Με ενδιαφέρει να σχηματίσω και εγώ τη δική μου. Το συγκεκριμένο το βρήκα αρκετά καλό και ενδιαφέρον, μια που την ιστορία αυτή εγώ τουλάχιστο δεν έτυχε να την έχω ακουστά. Από τα παραλειπόμενα του Β' ΠΠ πού άξιζαν μια ταινία. Πιστεύω ότι θα μπορούσε ίσως το κομμάτι ''συνεργασίας'' με τους συμμάχους Σοβιετικούς να είχε μεγαλύτερο μέρος στο τέλος της ταινίας.

• Like 1
Δημοσ.

Οι κριτικές χρειάζονται, βοηθάνε. Αρκεί να διαχωρίσεις ποιών οι απόψεις ταιρίαζουν στο γούστο σου. Πχ, εγώ μπορεί σαν θεματολογία να βρίσκω ανδιαφέρουσες 10 ταινίες αυτή τη περίοδο. Δεν έχω χρόνο όμως να δω και τις 10. Διαβάζω κριτικές (που εμπιστεύομαι) και αυτομάτως το μονοπάτι των επιλογών μου γίνεται στενότερο και η επιλογές μου ευκολότερες.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Λοιπόν, η ταινία έχει βασιστεί σε βιβλίο, το ομότιτλο Monuments Men των Robert Edsel και Bret Witter.

Η ταινία έχει αρκετά θέματα: το πρώτο, ότι κόβει μέρος του υλικού του βιβλίου προκειμένου να το χωρέσει σε μια "λογική" διάρκεια και επίσης, για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα, βλέποντας την ταινία, δεν το ακολουθεί πιστά. Τα συνηθίζει μεν αυτά το Χόλιγουντ, όμως εδώ έχουμε θέμα και με το casting (μόνο ο Κλούνεϊ και με λίγη καλή διάθεση ο Ντέιμον έχουν σχέση με τα πραγματικά πρόσωπα, ενώ ηλικιακά μόνο ο Ντέιμον προσεγγίζει στις πραγματικές ηλικίες εκείνων των ανθρώπων).

Τα υπόλοιπα, επειδή αναπόφευκτα αναφέρονται σε σκηνές της ταινίας, τα τοποθετώ σε spoiler.

Το μόνο σημείο που βρήκα την ταινία ανώτερη του βιβλίου είναι ότι προσφέρει μία πολύ πιο πειστική εξήγηση (για την ακρίβεια, το βιβλίο δεν προσφέρει καμία ουσιώδη εξήγηση) για το πώς πείστηκε ο χαρακτήρας της Μπλάνσετ (υπέροχη ηθοποιός, αλλά καμία σχέση με το πρόσωπο που υποδύεται) να παραχωρήσει τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή της στο χαρακτήρα του Ντέιμον: τον γλυκοκοίταζε: βεβαίως, this being America and all, o καλός οικογενειάρχης Ντέιμον αρνείται ευγενικά και μένουν φίλοι.

Επίσης, το βιβλίο δεν προσφέρεται ως έχει για ταινία (σε αντίθεση, λ.χ., με το Όνομα του Ρόδου, όπου και πάλι το Χόλιγουντ αποφάσισε στο όνομα της "δικαιοσύνης" να επέμβει στην πλοκή...) κυρίως γιατί βασίζεται σε επιστολές των πρωταγωνιστών, που δε "μεταφέρονται" εύκολα στην οθόνη και επίσης γιατί τα γεγονότα καλύπτουν πάρα πολλά χρόνια, από την έναρξη του πολέμου το '39 αλλά και νωρίτερα, μέχρι και μετά την οριστική ήττα της Γερμανίας.

Υπάρχουν επίσης τεράστια θέματα (όπως η ισοπέδωση της μονής των Βενεδικτίνων στο Μόντε Κασίνο από τους Αμερικανούς) τα οποία προσπερνιούνται μέσω σύντομων (και ανύπαρκτων, ιστορικά) ενημερώσεων.

Τα μέλη της ομάδας ουδέποτε αποβιβάστηκαν όλοι μαζί στη Νορμανδία (κι αυτός ήταν βασικός παράγοντας που δυσκόλεψε το έργο τους) ούτε σκοτώθηκε κανείς παίζοντας πιστολίδι με τον κακό Ναζί μέσα σε εκκλησία.

Η ιστορία των ορυχείων στις Αυστριακές Άλπεις παίρνει διαστάσεις άσχετες με την πραγματικότητα (σιγά μην άδειασαν τόνους χρυσού σε ώρες, εβδομάδες πήρε η διαδικασία) και, φυσικά, η γελοία σκηνή όπου ένας ακόμη κακός Ναζί πυροβολεί την αγέρωχη Μπλάνσετ και εκείνη του λέει πως θα τον βρει όπου κι αν πάει, ουδέποτε συνέβη.

Κι είναι κρίμα που κάποιοι πράγματι σπουδαίοι άνθρωποι, να καταλήγουν καρικατούρες για να χωρέσουν σε στερεότυπα.

Αν θέλετε την άποψή μου, καλή μεν η ταινία, αλλά μικρή σχέση έχει με το τι πραγματικά συνέβη. Και είναι μια τεράστια υπόθεση αυτή, η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη (όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τον εντοπισμό "αγνοούμενων" πινάκων από τον πόλεμο σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στη Γερμανία.

Όποιος έχει χρόνο και διάθεση ας δει το βιβλίο.

• Like 1
Δημοσ.

Το είδα το βιβλίο, φυσικά με ελληνική έκδοση με εξώφυλλο σχετικό με το έργο ... πφφφ ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα αξιόλογο βιβλίο πρέπει να ντυθεί Hollywood για να πουλήσει ... αλλά όπως όλα τα βιβλία αυτής της εποχής και θεματολογίας θα ήθελα να το διαβάσω στα αγγλικά για να το απολαύσω. Ίσως όταν βγει το dvd να έχει και σχολιασμό του Clooney και να καταλάβουμε λίγο καλύτερο τι και γιατί το έκανε στην ιστορία. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...