Προς το περιεχόμενο

Το Ίδρυμα Wikimedia παίρνει θέση για την αγωγή κατά συντάκτη της ελληνικης Wikipedia


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την αντίδραση του Ιδρύματος WIkimedia προκαλεί η μήνυση του Θόδωρου Κατσανέβα σε συντάκτη της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia.Στην ανακοίνωση του το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τάσσεται υπέρ του χρήστη diu στη δικαστική του διαμάχη με τον πανεπιστημιακό και πολιτικό Θ. Κατσανέβα για τη μήνυση στην οποία έχει προχωρήσει ο δεύτερος

 

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά πριν δύο χρόνια περίπου όταν ο Θ. Κατσανέβας στέλνει εξώδικό στον χρήστη και συντάκτη της Βικιπαίδειας με το ψευδώνυμο Diu, απαιτώντας τη διαγραφή βιογραφικού λήμματος που είχε προσθέσει στην ιστοσελίδα που τον αφορά και την οποία έκρινε ως «προσβολή της προσωπικότητας του». Η επίμαχη αναφορά έχει να κάνει με τη λέξη «όνειδος», λέξη την οποία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει για τον ίδιο στην ιδιόχειρη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Κατσανέβα, ο Ανδρέας Παπανδρέου . Για την αναφορά αυτή ο 21χρονος συντάκτης παραθέτει σειρά από άρθρα εφημερίδων αλλά και ιστοσελίδες όπου γίνεται αναφορά στο ίδιο λήμμα όπως ορίζουν άλλωστε οι αρχές και η πολιτική της Βικιπαίδειας για την καλύτερη τεκμηρίωση των γεγονότων.

 

Στις 26 Ιουνίου του 2013, δικαστικός επιμελητής επέδωσε αγωγή εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά του χρήστη Diu και της ΕΕΛ/ΛΑΚ (η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση) στην οποία κατηγορεί το χρήστη Diu μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα». Ζητάει παράλληλα από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως».

 

Στην εκδίκαση της προσωρινής διαταγής η οποία τελέστηκε την περασμένη Πέμτπη, η Πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση του Θεόδωρου Κατσανέβα με τον Diu να υποχρεώνεται από το δικαστήριο να διαγράψει προσωρινά από το βιογραφικό σημείωμα του Θ. Κατσανέβα την αναφορά στην ιδιόχειρη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους.

 

Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ανοιχτή λειτουργία της Wikipedia αφού ακόμα και αν ο Diu προσπάθησε κατά το παρελθόν 10 φορές να αφαιρέσει το σχετικό λήμμα, το περιεχόμενο επανερχόταν από άλλους χρήστες. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση όλης της ιστορίας, αντίστοιχα βιογραφικά σημειώματα για τον Θ. Κατσανέβα έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Αγγλική, την Καταλανική και την Ιταλική έκδοση της wikipedia, όπου σε όλα γίνεται η συγκεκριμένη αναφορά της διαθήκης.

 

Στην ανακοίνωση του ιδρύματος Wikimedia που έχει αναλάβει και τη νομική εκπροσώπηση του Diu, κάνει μια σύντομη αναφορά στο περιστατικό, «εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για τις αδικαιολόγητες ενέργειες του κ. Κατσανέβα σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η Βικιπαίδεια είναι ένα ανοικτό και συνεργατικό εγχείρημα, δέσμευση του οποίου αποτελεί η παρουσίαση πληροφοριών χωρίς λογοκρισία, υπό ουδέτερη οπτική γωνία και με την υποστήριξη αξιόπιστων, δευτερογενών πηγών. Οι ενέργειες του Diu ήταν εντός των πλαισίων αυτών των αρχών και πολιτικών — οι δηλώσεις υποστηρίζονταν και υποστηρίζονται από αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές — και η κοινότητα της Ελληνικής Βικιπαίδειας αποφάσισε, μέσω συζήτησης, ότι ήταν κατάλληλες για το άρθρο.

 

Ο κ. Κατσανέβας έχει αγνοήσει αυτά τα δεδομένα και πλέον χρησιμοποιεί το νομικό σύστημα εναντίον εκείνων που δεν έχουν τη δική του οικονομική επιφάνεια και επιρροή. Ο Diu αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρές χρηματικές και ποινικές κυρώσεις ως αποτέλεσμα της μήνυσης του κ. Κατσανέβα. Προσφέραμε — και ο Diu αποδέχθηκε — βοήθεια μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Νομικών Δαπανών που διαθέτουμε. Μέσω αυτού του προγράμματος, ο Diu απέκτησε ανεξάρτητη νομική εκπροσώπηση από τη γνωστή δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος, την οποία ευχαριστούμε για τη βοήθειά της στον Diu τις δύσκολες αυτές ώρες.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Κατσανέβας θα επανεξετάσει την επιμονή του στην ασυνείδητη αυτή μήνυση, την οποία θεωρούμε επίθεση εναντίον των χρηστών μας, των εγχειρημάτων μας και της ελευθερίας του λόγου.

Μέχρι τότε, είμαστε στο πλευρό του Diu».

 

Source.png Πηγή: Βικιπαίδεια

Link.png Site: Wikimedia

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Σύμφωνα με το thepressproject.gr (ευχαριστώ τον φίλο spyros7):

"Ένα ενδιαφέρον ερωτηματικό είναι η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου διαχειριστή από τον κύριο Κατσανέβα. Ο ίδιος δεν είχε δημόσια τα στοιχεία του, ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μάθαμε ότι ο Θ.Κατσανέβας τον εντόπισε ήδη από το 2009 οπότε του έστειλε εξώδικο ζητώντας να διαγραφούν τμήματα του λήμματος.

 

Διαβάζοντας την αγωγή δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι ούτε ο ίδιος ο βουλευτής αλλά ούτε και ο δικηγόρος που την συνέταξε είναι τζιμάνια στην διαχείριση πληροφορικών συστημάτων. Το δεκασέλιδο δικονομικό έγγραφο περιλαμβάνει μια σειρά από ανακρίβειες ξεκινώντας από τη θεμελιώδη: ακόμα και αν ο δικαστής των προσωρινών ασφαλιστικών διατάξει τον διαχειριστή να διαγράψει τις επίμαχες αναφορές, ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κάτι που θα έπρεπε ίσως να ξέρει ο κύριος Κατσανέβας αφού κοιτώντας το ιστορικό του λήμματος διαπιστώνουμε ότι μια σειρά από ανώνυμους λογαριασμού συχνά-πυκνά συνδέονται και διαγράφουν ότι ακριβώς ενοχλεί τον έλληνα πολιτικό. Μια πρόχειρη ματιά στο ιστορικό κάνει επίσης σαφές ότι η επαναφορά του άρθρου γίνεται από διάφορους διαχειριστές ενώ ο νεαρός που κατηγορείται για «δυσφήμιση» έχει πάνω από δύο χρόνια να ασχοληθεί με το επίμαχο λήμμα.

Η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με τον Θεόδωρο Κατσανέβα προκειμένου να μάθουμε πώς έφτασαν στα χέρια του τα προσωπικά στοιχεία του διαχειριστή της Wikipedia δεν είχε αποτέλεσμα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ίδια η Wikipedia, η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του διαχειριστή, ουδέποτε δέχτηκε αίτημα άρσης απορρήτου, κάτι που θα ήταν άλλωστε ιδιαίτερα δύσκολο αφού η νομοθεσία (ιδίως όπως αυτή ίσχυε όταν στάλθηκε το πρώτο εξώδικο) δεν επιτρέπει την άρση παρά μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις."

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κε Κατσανεβα,

Καθως βρισκεστε στη διαδικασια επιμορφωσης του πως λειτουργει η wikipedia, προτεινω να τη χρησιμοποιησετε για να πληροφορηθειτε για ενα φαινομενο που θα επρεπε να σας ενδιαφερει αμεσα

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

  • Like 19
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδιά share όσο μπορείτε και όπου μπορείτε, μόνο με την γελοιοποίηση μπορούν να φοβηθούν αυτοί οι γελοίοι τύποι με τα σύνδρομα ανωτερότητας που έχουν.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταπληκτικό όμως; Ξεπεράστηκε το βασικό επίπεδο ξεφτίλας και ασχετοσύνης απο το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας.

 

You got a trophy/Achievement Unlocked.

 

Ναι όλα ξεκινάνε από τους πολίτες όμως πχ πες ότι γινόταν αυτό στο insomnia... για ποτε θα διαγραφόταν κάθε αναφορά στο επίμαχο θέμα και θα έτρωγε ban ο χρηστης που το σήκωσε χαμπάρι δεν θα παίρνατε... και αν κάποιοι ήθελαν να παραπονεθούν πανω σε αυτο και αυτοί ban. και οι υπόλοιποι θα το δεχόμασταν σαν φυσικό επόμενο (όπως έχει συμβεί εξάλλου κατά καιρούς για αρκετά μικρότερου βεληνεκούς θέματα αλλα πάνω στο ίδιο αξίωμα!)
 
οποτε αν δεχόμαστε σαν φυσικές τέτοιου είδους συμπεριφορές λογικό είναι να φαίνεται αυτό ακόμη και διά μέσου των επισημων οργανων μας όπως είναι τα ελληνικά δικαστήρια.
 
Αρκετοί θέλουμε να λειτουργούν τα πράματα σωστά σε αυτή την χωρα... να βρέξει τον κώλο όμως για αυτο κανεις! (έστω και για τα απλά καθημερινά που μονο "απλά" δεν είναι μιας και είναι θεμέλια για τα υπόλοιπα)
 
 
Μπράβο στην wikipedia!!!!
  • Like 13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ελληνικό δικαστήριο λοιπόν διατάζει την -έστω προσωρινή- διαγραφή πληροφορίας από εγκυκλοπαίδεια η οποία όμως πληροφορία δεν αμφισβητείται ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τεκμηριώνεται όχι μονο από πλήθος δημοσιογραφικών πηγών (εφημερίδες, ιστοσελίδες κτλ) αλλά και από το ίδιο το κείμενο της διαθήκης το οποίο επίσης δεν αμφισβητείται.

 

Λογοκρισία στο Ελληνικό διαδίκτυο;

  • Like 10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Oποιος εχει αποδειξεις γι'αυτο που ισχυριζεται και γραφει,τις παραθετει,και ας αποφασισουν οι αρμοδιοι για το τι πρεπει να γινει.

Ολος αυτος ο Ντορος προς τι;

Σε γενικες γραμμες σεβομαι την γνωμη του καθε ανθρωπου,αλλα και ο καθενας(ειτε για τον Κατσανεβα,ειτε για τον χρηστη Diu),δεν μπορει να γραφει και να λεει οτι θελει.Η ελευθερια του λογου σημερα ιδιαιτερα με τα διαδικτυακα μεσα,και πολλα αλλα,εχει φτασει στο σημειο της ασυδοσιας πολλες φορες.Ουτε τα MME μπορουνε να το παιζουν δικαστες,ουτε ο καθε πολιτικος,ουτε και ο καθε λογης επιτηδειος.

Υπαρχουν δικαστηρια,ας τα βρουνε.

Σε γενικες γραμμες,οταν δεν προκειται για σχολια τυπου "φραπε στο μπαλκονι και στα forums",αλλα για κατι περισσοτερο"wikipedia,wikimedia",κλπ,θα πρεπει να γινεται μεγαλυτερη διερευνηση.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πάντως η wikipadia είναι η επιτομή της εγκυρότητας :rolleyes:

 

Κι όμως είναι το ίδιο αξιόπιστη με την πιο γνωστή έντυπη εγκυκλοπαίδεια, την Britanica, με απείρως περισσότερα λήμματα.

 

Απλά χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και κριτική σκέψη σε θέματα επικαιρότητας, πολιτικής αλλά και γενικότερα σε θέματα που αφορούν διαμάχες.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παστίτσιος, εκπομπή Θεοδωράκη για το Φαρμακονήσι, Κατσανέβας - wikipedia, όλα μέσα σε διάστημα 1 μήνα!

 

Η δικαστική εξουσία του Ελλαδιστάν πρωτοστατεί στην προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Το 2014 μπήκε δυναμικά.

 

Προσεχώς: η Ένωση Αστυνομικών Αχαΐας μηνύει τον Μπαλούρδο της Ελληνοφρένειας..

 

Stay tuned

  • Like 18
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Oποιος εχει αποδειξεις γι'αυτο που ισχυριζεται και γραφει,τις παραθετει,και ας αποφασισουν οι αρμοδιοι για το τι πρεπει να γινει.

Ολος αυτος ο Ντορος προς τι;

Σε γενικες γραμμες σεβομαι την γνωμη του καθε ανθρωπου,αλλα και ο καθενας(ειτε για τον Κατσανεβα,ειτε για τον χρηστη Diu),δεν μπορει να γραφει και να λεει οτι θελει.Η ελευθερια του λογου σημερα ιδιαιτερα με τα διαδικτυακα μεσα,και πολλα αλλα,εχει φτασει στο σημειο της ασυδοσιας πολλες φορες.Ουτε τα MME μπορουνε να το παιζουν δικαστες,ουτε ο καθε πολιτικος,ουτε και ο καθε λογης επιτηδειος.

Υπαρχουν δικαστηρια,ας τα βρουνε.

Σε γενικες γραμμες,οταν δεν προκειται για σχολια τυπου "φραπε στο μπαλκονι και στα forums",αλλα για κατι περισσοτερο"wikipedia,wikimedia",κλπ,θα πρεπει να γινεται μεγαλυτερη διερευνηση.

 

Δηλαδή δεν μπορούμε να γράφημε την αλήθεια επειδή δεν αρέσει σε κάποιους.Ωραίο.Πες μας κι άλλα.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...