Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά θα ήθελα την άποψη σας για ένα θέμα με κάτι δίσκους που έχω αλλά και γενικότερα για τα προγράμματα τύπου HD Sentinel.

Έχω στο γραφείο ένα WD My Book World 2 με 2 δίσκους σε raid 1.

Πριν κάποιο καιρό, είδα στο web interface, ότι ο δίσκος Α είχε πρόβλημα (disk A failed). Τον αντικατέστησα και μετά από 2 μήνες έγινε το ίδιο και με τον δίσκο Β. 

Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο σπίτι πήρα τους 2 υποτιθέμενους προβληματικούς δίσκους, τους έκανα format και έτρεξα όλα τα test στο HD Sentinel. 

Αποτέλεσμα? 100% health, 0 bad sectors και κανένα πρόβλημα γενικότερα.

Το ερώτημα είναι μπορώ να εμπιστευτώ τέτοιου τύπου πρόγραμμα και να χρησιμοποιήσω αλλού τους δίσκους? Εσείς θα το κάνατε? 

Και για να το κάνω πιο ενδιαφέρον : Αν ξέρατε την ιστορία και σας πουλούσα τους δίσκους στις αγγελίες με τη δυνατότητα να κάνετε και εσείς όποιο τεστ θέλετε, θα τους αγοράζατε??

:D

Υ.Γ. : Υποθέτω ότι το NAS δεν έχει πρόβλημα γιατί δουλεύει κανονικά με τους 2 νέους δίσκους.

Δημοσ.

οσες φορες εχει πει το HD sentinel οτι ο δισκος ειναι χτυπημενος εχει δικιο.

Μου εχει τυχει σε μεταφορα δεδομενων να μου πεταξει μηνυμα οτι ο δισκος εχει προβλημα και αμεσως αρχισε να χανει health(εχω βαλει 30sec ανανεωση)

προσωπικα φυσικα και το εμπιστευομαι!

• Like 1
Δημοσ.

Δεν διαφωνώ απλά νομίζω ότι και το NAS έχει κάποιον παρόμοιο μηχανισμό με το HD Sentinel που εξετάζει την κατάσταση του δίσκου.
Εκτός και αν υπάρχει η περίπτωση να ήταν πρόβλημα με το file system ή με τον raid controller driver του NAS, αλλά ποτέ δεν θα μάθω...

:)

Δημοσ.

...δεν είναι στα προγράμματα "ο μηχανισμός", αλλά στον ίδιο τον δίσκο που...αυτοαναφέρεται. Αυτό που κάνουν τα προγράμματα, είναι να...αναφέρουν την αναφορά. Συνεπώς, τα προγράμματα (ακόμα και τα embedded σε συσκευές όπως ένα NAS) δεν "εξετάζουν".

Κατά τ' άλλα (και για τον παραπάνω λόγο), "ναι", "να τα εμπιστεύεσαι". Όσον τουλάχιστον αφορά την αναφορά για την κατάσταση του δίσκου την κάθε δεδομένη στιγμή (...μετάφραση : τα προγράμματα ΔΕΝ είναι προφήτες, όπως ούτε καν ο ίδιος ο δίσκος είναι, για πάρτη του. Οπότε αν πχ ένας δίσκος είναι οκ ΤΩΡΑ,,,μη νομίζεις ότι ντε και καλά θα είναι και αύριο. Μη σου πω την επόμενη ώρα...)

Όσο για την αγορά, α μπα. Εγώ τουλάχιστον δεν θα αγόραζα, εκτός κι αν τους σκότωνες κανονικά. Διότι αγορά δίσκου=ταυτόχρονη αγορά ΚΑΙ εγγύησης. Εκτός λοιπόν κι αν έχουν "ικανοποιητική" (που σχεδόν ποτέ δεν είναι) εναπομείνασα εγγύηση, σε σχέση με την τιμή που θα τους δώσεις, προτιμώ να πάρω έναν ολοκαίνουριο με φουλ (όση τεσπα αναλογεί στον συγκεκριμένο) εγγύηση...

"Θύματα" βέβαια πάντα υπάρχουν (χωρίς αν εννοώ ότι είσαι εσύ θύτης), οπότε αν σκοπεύεις (....που όντως σκοπεύεις...) να τους πουλήσεις, δεν αποκλείεται και να βρεις κάποια. Εγώ πάντως, για πχ δίσκο του ενός TB με πχ εναπομείνασα εγγύηση ΔΥΟ ετών (και υποθέτω πολλή βάζω), δεν θα έδινα παραπάνω από 30άρι με τίποτα - εκτός κι αν καιγόμουν για ίσα-ίσα 1ΤΒ και θα ζοριζόμουν να διαθέσω περισσότερα από το 30άρι. Γιατί αλλιώς με λιγότερο από 90, παίρνω 2ΤΒ δίσκο 3ων χρόνων εγγύησης, κι ολοκαίνουριο παρακαλώ (όχι ότι δεν μπορεί να βγει σκάρτος κι ας είναι καινούριος, αλλά τον προτιμώ από έναν used που δείχνει "εντάξει"...).

*...όσο για το "failed", δεν αποκλείεται να είχε πάθει ζημιά το file system (και στους 2 δίσκους, γιατί όχι) και ο δίσκος καθ' εαυτός να είναι μια χαρά.

* * ...αν θες να "σιγουρέψεις" την κατάσταση των δίσκων, τρέξε το disk surface reinitialization του HDS (μετά θα χρειαστούν φορμάρισμα). Αν τραβάνε ζόρι, έχει περισσότρες πιθανότητες εκεί να φανεί.

* * * ...ούτε το NAS (τον disk controller του) μπορείς να το βασιστείς πάντως. ΙΣΩΣ εξ' αιτίας του να έπαθε (αν αυτό ήταν που έπαθε) ζημιά το FS δίσκων...

• Like 1
Δημοσ.

Έχω στο γραφείο ένα WD My Book World 2 με 2 δίσκους σε raid 1.

Πριν κάποιο καιρό, είδα στο web interface, ότι ο δίσκος Α είχε πρόβλημα (disk A failed). Τον αντικατέστησα και μετά από 2 μήνες έγινε το ίδιο και με τον δίσκο Β. 

Πολύ πιθανόν,αν τους έβαλες στο raid την ίδια περίοδο,που είναι και το ποιο λογικό να έχεις κάνει,είναι να πέσανε η ώρες που (εικάζει ότι) του απομένουν (remaining lifetime ) με αποτέλεσμα να σου βγάλει το μήνυμα για να τους αλλάξεις πριν καν εμφανίσουν πρόβλημα.

Δημοσ.

Εντάξει 100% μεσα να ειναι σε ακρίβεια δεν ξέρω αν μπορει να ειναι κανενα πρόγραμμα , απλα πιστεύω σου δίνει μια εικόνα τι γίνεται στον δίσκο σου και τις περισσότερες φορές εχει δίκιο (σε εμενα τουλάχιστον παντα ειχε) , τωρα αν το 50 60 % κτλπ που σου λεει ειναι 2 3 4 % παρακάτω η παραπάνω νομιζω ελάχιστα εχει σημασία.

Για να μην λεω ανακρίβειες μπορεί να κανω και λάθος αλλα ισως το 100% του προβλήματος να  στο δίνουν αλλα προγράμματα εταιριών που ειναι αποκλειστικά για αυτην την δουλειά και ισως να μην κυκλοφορούν καν για τους απλους χρήστες

Δημοσ.

Όσο για την αγορά, α μπα. Εγώ τουλάχιστον δεν θα αγόραζα, εκτός κι αν τους σκότωνες κανονικά. Διότι αγορά δίσκου=ταυτόχρονη αγορά ΚΑΙ εγγύησης. Εκτός λοιπόν κι αν έχουν "ικανοποιητική" (που σχεδόν ποτέ δεν είναι) εναπομείνασα εγγύηση, σε σχέση με την τιμή που θα τους δώσεις, προτιμώ να πάρω έναν ολοκαίνουριο με φουλ (όση τεσπα αναλογεί στον συγκεκριμένο) εγγύηση...

"Θύματα" βέβαια πάντα υπάρχουν (χωρίς αν εννοώ ότι είσαι εσύ θύτης), οπότε αν σκοπεύεις (....που όντως σκοπεύεις...) να τους πουλήσεις, δεν αποκλείεται και να βρεις κάποια. Εγώ πάντως, για πχ δίσκο του ενός TB με πχ εναπομείνασα εγγύηση ΔΥΟ ετών (και υποθέτω πολλή βάζω), δεν θα έδινα παραπάνω από 30άρι με τίποτα - εκτός κι αν καιγόμουν για ίσα-ίσα 1ΤΒ και θα ζοριζόμουν να διαθέσω περισσότερα από το 30άρι. Γιατί αλλιώς με λιγότερο από 90, παίρνω 2ΤΒ δίσκο 3ων χρόνων εγγύησης, κι ολοκαίνουριο παρακαλώ (όχι ότι δεν μπορεί να βγει σκάρτος κι ας είναι καινούριος, αλλά τον προτιμώ από έναν used που δείχνει "εντάξει"...).

Φυσικά και δεν σκοπεύω να τους πουλήσω. Θέλω να τους χρησιμοποιήσω στο desktop σε raid 1 πάλι για να πετάξω δύο παλιούς ide που έχω με bad sectors. Απλά σκέφτομαι κατά πόσο μπορεί να είναι αξιόπιστο στις αγγελίες να βασιζόμαστε στα self test αυτά.

*...όσο για το "failed", δεν αποκλείεται να είχε πάθει ζημιά το file system (και στους 2 δίσκους, γιατί όχι) και ο δίσκος καθ' εαυτός να είναι μια χαρά.

* * ...αν θες να "σιγουρέψεις" την κατάσταση των δίσκων, τρέξε το disk surface reinitialization του HDS (μετά θα χρειαστούν φορμάρισμα). Αν τραβάνε ζόρι, έχει περισσότρες πιθανότητες εκεί να φανεί.

* * * ...ούτε το NAS (τον disk controller του) μπορείς να το βασιστείς πάντως. ΙΣΩΣ εξ' αιτίας του να έπαθε (αν αυτό ήταν που έπαθε) ζημιά το FS δίσκων...

Πολύ σωστές παρατηρήσεις ευχαριστώ!

Πολύ πιθανόν,αν τους έβαλες στο raid την ίδια περίοδο,που είναι και το ποιο λογικό να έχεις κάνει,είναι να πέσανε η ώρες που (εικάζει ότι) του απομένουν (remaining lifetime ) με αποτέλεσμα να σου βγάλει το μήνυμα για να τους αλλάξεις πριν καν εμφανίσουν πρόβλημα.

Αυτό ξέχασα να το αναφέρω και το σκέφτηκα επίσης, γιατί στο HD sentinel μου έβγαλε 100 days remaining.

Αλλά το θέμα είναι ότι ο λόγος που μπήκα στο web interface για να κοιτάξω για προβλήματα ήταν ότι έχανα την επαφή με το NAS και χρειαζότανε restart για να μπορώ να δουλέψω πάλι.

Οπότε δεν είναι λίγο υπερβολή να βλέπεις ότι απομένουν λίγες ημέρες "ζωής" και να σταματάς την λειτουργία?

Αρκετά έξυπνο, αλλά μάλλον υπερβολικό...

:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...