Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι κάτι που πραγματικά απορώ,κάτι για το οποία θα ήθελα μια απάντηση,γιατί απλά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που τραβά τόσους πολλούς παίκτες,και εκτός αυτού,γιατί υπάρχει αυτό που λέμε 'ΜΜΟ'.

Καταρχάς να πω πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου ΜΜΟ παίχτη,και πως αν και προσπάθησα αρκετές φορές να μπώ στο κλίμα και να ψηθώ να 'τερματίσω' κάποιο ΜΜΟ παιχνίδι,δεν το κατάφερα ούτε μια φορά.

Η πρώτη φορά που έπαιξα ΜΜΟ ήταν σε ένα trial του WoW,που κάποτε κατέβαινε σώνει και καλά μαζί με τους drivers των καρτών γραφικών Αti. Το βρήκα απλό,και προσωπικά δεν μου άρεσε λόγο των επαναλαμβανόμενων πραγμάτων που έπρεπε να κάνεις,του grinding.

Το έσβησα,και αργότερα με ψήσιμο ενός φίλου πείστικα να κατεβάσω το free to play LOTR. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι ξαφνικά υπήρχε ένας κόσμος γεμμάτος αγνώστους που εδώ ο κόσμος καιγόταν και αυτοί χοροπήδαγαν ας λαγοί πάνω κάτω και ενώ προσπαθούσα να μπω στο κόσμο του παιχνιδιού και να πάθω αυτό το πολυπόθητο immersion,πεταγόντουσαν συνεχώς διάφοροι στο chat και έλεγαν άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα,τελείως γελοία πράγματα. 

Και απόρρησα,ποια είναι η ουσία σε αυτό το παιχνίδι,τι το καλό έχει το να βλέπεις άλλους να χοροπηδάν σαν ελατήρια και να συζητάν για κόντρα μεταξύ ρεπουμπλικανών και Ομπάμα,σε έναν φανταστικό κόσμο ?

Εκεί βαρέθηκα τα MMOs. Θυμάμαι να ρωτάω κάποιον ΜΜΟ παίχτη τι είναι αυτό που  του αρέσει στο να βλέπει τόσους πολλούς να χοροπηδάν στη οθόνη του,και μου είπε τότε πως η ουσία του ΜΜΟ δεν είναι να βλέπεις αγνώστους να χοροπηδάν σαν κατσίκια,αλλά το να παίξεις με παρέα και να κάνεις quests.

Και θα συμφωνίσω ότι το να παίζεις με άλλους ανθρώπους co operative,ή και pvp / deathmatch είναι ωραία εμπειρία. Εξ' άλλου έχω κάψει ώρες ατελείωτες online στα Unreal Tournament,Halo 1 + 2,Quake 3,RTCW και άλλα.

Ωστόσο παρ' ότι μου λύθηκε η απορία για το τι ευχαριστιούντε οι παίκτες στα ΜΜΟ,μου δημιουργήθηκε μια άλλη απορία:

Γιατί συγκεκριμένα ΜΜΟ ?

Παίζοντας χρόνια online games,και έχωντας ασχοληθεί κάπως και με τη τεχνική πλευρά των πραγμάτων, ποιος ο λόγος να κρατά μια εταιρία τα saves των παιχτών στους servers της και να τους εξαναγκάζει με αυτό το τρόπο να κάνουν υποχρεωτικά check in κάθε φορά που θέλουν να παίξουν το παιχνίδι ?

Τεχνικά είναι εφικτό όταν κάποιος θέλει να παίξει με τους φίλους του,είτε σε mode συνεργασίας είτε ανταγωνιστικό,να κάνει host από το PC του,έχωντας και τα save στο PC του. Για κάποιο λόγο όμως οι λειτουργείες αυτές κλειδώνονται σε επίπεδο software,και έτσι πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις check in.

Επί της ουσίας το να είναι ένα παιχνίδι ΜΜΟ,το μόνο που σημαίνει είναι πως έχει always online DRM.

Πως δηλαδή ενώ ένα παιχνίδι θα μπορούσε να παιχτεί multiplayer,ακόμα και RPG,με dedicated servers ή ακόμα και lobbies σε στυλ Left 4 Dead,επίτηδες το έκαναν να πρέπει να κάνεις log in σε servers εταιρίας για να μπορείς να παίξεις.

Ίσως αυτό να είχε κάποια ουσία παλαιότερα όταν ήταν πιο διαδεδομένα τα subscriptions,με το σκεπτικό πως ρίχνεις το βάρος της επεξεργασίας στην εταιρία με αντάλλαγμα μερικά χρήματα,συνεισφέροντας έτσι στα έξοδα συντήρησης των servers για χάρην νέου περιεχομένου χωρίς έξτρα χρεώσεις,αλλά απ' τη στιγμή που μπήκαν τα cash shops και δημιουργήθηκαν τα f2p,χάθηκε ίσως νομίζω η ουσία.

Όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσαμε να έχουμε RPGs τα οποία να έχουν online multiplayer,χωρίς όμως να είναι 'massively',και να ήταν πολύ καλύτερα σαν παιχνίδια,από άποψη γραφικών,ήχου,writing κτλπ. Και απ τη στιγμή που ούτως ή άλλως ποτέ δεν είναι όλοι οι παίχτες συνδεδεμένοι την ίδια στιγμή,και κυρίως οι άλλοι παίκτες (που δεν είναι φίλοι σου,στο ίδιο party/guild με εσένα) χρησιμεύουν ως απλό background στο pve,ποιος ο λόγος να γίνονται τέτοιες εκπτώσεις σε θέμα γραφικών,ιστορίας,κτλπ,και να σου κρατά και μια εταιρία τα save να μην σε αφήνει να παίξεις ούτε καν μόνος σου pve - single player άμα δεν συνδεθείς στο server της?

Το όλο "ΜΜΟ" θέμα στα μάτια μου,μου φαίνεται πως είναι απλά μια άλλη ονομασία για το always online DRM,που ταυτόχρονα προυποθέτει και λιγότερη ποιότητα για χάρην μιας ποσότητας,που εν τέλη κατά κύριο λόγο περνά και απαρατήρητη στο background.

Πραγματικά αν κάποιος ξέρει να μου πει αν υπάρχει λόγος να κλειδώνονται οι λειτουργείες των ΜΜΟ παιχνιδιών πέραν του να εξυπηρετεί αυτό το πράγμα ως DRM,είμαι διατεθημένος να τον ακούσω,και να μου λυθεί και αυτή η μεγάλη απορία που έχω.

• Like 3
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μαλλον απλως τα MMO δεν εχουν τιποτα που να σε τραβαει. Δεν ειναι αξιο αποριας αυτο, σε πολλους δεν αρεσουν οπως καθε ειδος παιχνιδιου εχει τους οπαδους του και αυτους που τους αφηνει αδιαφορους

Εμενα μου αρεσουν τα ΜΜΟ. Οταν ειχα πρωτοδει το WoW με ειχε συνεπαρει. Τελικα το αφησα γιατι οντως απο καποιο σημειο κι επειτα η επαναληξη κουραζει ενω ο χρονος που απαιτει να αφιερωσεις για να μην "μεινεις πισω" ειναι πολυς. Ισως αν ημουν ανεργος η δεν ειχα καθολου προσωπικη ζωη να μπορουσα να ασχοληθω περισσοτερο. Αλλα τοτε δεν υπηρχε περιπτωση να τα σκαω για μηνιαια συνδρομη η οποια πιστευω κιολας οτι ευθυνεται σε μεγαλο βαθμο για το ειδος ψυχαναγκαστικου παιξιματος που παρατηρειται στα ΜΜΟ

Το φαινομενο με τους χοροπηδηχτους που συζητανε ασχετα φυσικα δεν μου αρεσει αλλα μπορω να το αγνοω.

Γενικως οσοι παιζουν ΜΜΟ αναζητουνε ενα persistent world στον οποιο μπορουν να περιπλανηθουν και ισως να δημιουργησουν On the fly καποια groups για παιχνιδι κατα περιπτωση. Καποιοι αλλοι απλως παιζουν μονο με φιλους και κυνηγανε τα δυσκολα dungeons ενω μαθαινουν να συνεργαζνται σαν ομαδα. Και μην αμφιβαλλει, οσο φαινομενικα απλα και να ειναι, στην πραγματικοτητα απαιτουν αρκετη τακτικη.

Αλλο ενα καλο των ΜΜΟ λοιπον. Μπορεις να παιζεις μονος casual τα ευκολα quests, προχωρωντας το story, μπορεις να παιζεις σε Hard instances με ομαδες και καλα ορισμνους ρολους, μπορεις και να παιξεις pvp σε battlegrounds κυνηγωντας ποντους και ranks ειτε με συγκεκριμενη ομαδα ειτε μονος με ασχετους. Αυτα ειναι σχεδον διαφορετικα παιχνιδια ολα σε ενα με το τελευταιο (που μου αρεσε εμενα) να ειναι πιο κοντα στο feeling του unreal tournament παρα καποιου RPG

Υπαρχουν και ΜΜΟ πιο κοντα στο στυλ που περιγραφεις. Το guild wars για παραδειγμα που δεν εχω δει, δεν εχει συνδρομη και νομιζω οτι γενικως το παιξιμο του ειναι πιο κοντα σε κλασικο παιχνιδι με καλο multiplayer.

Υπαρχουν και αλλα τυπου darkfall που οταν πεθανεις χανεις οτι κουβαλας και καμια σχεση δεν εχουν με το WoW περα απο το οτι θεωρουνται ΜΜΟ. Με τιποτα δεν μπορεις να τα βαλεις ολα στο ιδιο τσουβαλι

Δημοσ.

Απλούστατα το MMO έχει ενδιαφέρον στο ότι παίζεις με άπειρους παίχτες στον ίδιο κόσμο.Ένα άλλο πολύ καλό είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ, δηλαδή αναβαθμίζεται συνέχεια και δεν το βαριέσαι γρήγορα.Και επειδή οι κόσμοι των ΜΜΟ πλέον είναι τεράστιοι, έχεις αμέτρητα πράγματα να κάνεις και μπορείς να διαθέσεις άπειρες ώρες κάνοντας διάφορα πράγματα.

• Like 2
Δημοσ.

Σχετικά με το "drm"

Καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά τα MMO είναι ιδιαίτερη περίπτωση και πιστεύω ότι το δεν έχεις πιάσει το νόημα (μιας και από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι δεν έχει καεί αρκετά :P ).

Το ζουμί στα mmorpg είναι να φτάσεις στο metagame .

Παράδειγμα: Ένα κομμάτι του metagame είναι το pvp (και ίσως το πιο σημαντικό για εμένα)

Σημαντική προϋπόθεση για σωστό pvp είναι να έχουν φτάσει όλοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο (skills/stats/items) με την πεπατημένη(grinding/quests/raid boss).

Σκέψου λίγο την περίπτωση που δεν υπήρχε το check in στους σερβερ και ο καθένας είχε το save στο pc του.

Θα γινόταν της π@#$%νας από hacks/cheats/exploits (όχι ότι δεν υπάρχουν τώρα αλλά τουλάχιστον είναι πιο δύσκολο) , ο κόσμος θα ξενέρωνε το παιχνίδι θα έχανε τον σκοπό του και θα πέθαινε σιγά σιγά.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω τί τραβά τόσο κόσμο στα MMO. Από την άλλη δεν καταλαβαίνω και όσους καπνίζουν-μπεκροπίνουν-μασάνε τσίχλα νυχθημερόν. Προφανώς κάτι στον εγκέφαλό τους τους ωθεί προς την απόκτηση "συνηθειών", άν και μάλλον είναι εξαρτήσεις. Γιατί είναι απαραίτητο να "μπεις" όταν μπορούν και οι άλλοι, να αρμέξεις τις αγελάδες στο farmville στις 2 τη νύχτα, να καπνίσεις όταν πίνεις καφέ το πρωί? Εκεί που η διασκέδαση και η απόλαυση συναντά τη ρουτίνα και γίνεται εξάρτηση.

Έχω φίλους καμμένους από WOW τους οποίους όταν τους ρωτώ γιατί δεν σταματάνε, οι δικαιολογίες μου φαίνονται αστείες: 

-Τί θα πεί η παρέα-guild, δεν βαριέσαι αφού δεν υπάρχει καλύτερο, θα το κόψω (το τσιγάρο) από Δευτέρα.

Φίλους που βγαίνουμε για καφέ και μιλάνε μεταξύ τους για το WOW, έχουμε χάσει κάθε τι που ήταν κοινό και μας ένωνε (μπάλα-πολιτική-σινεμά). Σαν ξένοι.

Δημοσ.

Απλούστατα το MMO έχει ενδιαφέρον στο ότι παίζεις με άπειρους παίχτες στον ίδιο κόσμο.Ένα άλλο πολύ καλό είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ, δηλαδή αναβαθμίζεται συνέχεια και δεν το βαριέσαι γρήγορα.Και επειδή οι κόσμοι των ΜΜΟ πλέον είναι τεράστιοι, έχεις αμέτρητα πράγματα να κάνεις και μπορείς να διαθέσεις άπειρες ώρες κάνοντας διάφορα πράγματα.

Αλλο εχεις απειρα πραγματα να κανεις και αλλο εχεις απειρα -ενδιαφεροντα- πραγματα να κανεις. MMO = grinding. Αυτη ειναι η ουσια του. Να ειναι απλα ενα τεραστιο time-sink και ψυχαναγκαστικο να παιζεις για να μη μεινεις πισω. Ενας φυσιολογικος ανθρωπος θα αντεξει να ασχοληθει με αυτες τις μαλακιες 2-3 χρονια. Μετα απλα κοψιμο μαχαιρι και ουτε καλημερα. 

Δημοσ.

χασομέρι είναι όπως γενικά όλα τα videogames, τι διαφορετικό έχει δλδ το κάθε χαζοrpg που σου ζητά να σκοτώσεις τον πιξελοδράκο να σώσεις την @@πριγκηπέσα. Απλά τραβάει κόσμο λόγω του κοινωνικού στοιχείου που έχει σε έστω και μικρό βαθμό.

Εγώ από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω όσους,την εποχή του πάμφθηνου ιντερνετ και του multiplayer γενικά, κάθονται  να παίζουν single player,  σαν τα γεροντάκια που ρίχνουν την πασιέντζα. Σόρυ αλλά θυμίζει αυνανισμό η όλη single player "εμπειρία". Εδώ κάποτε τρέχαμε στα ουφάδικα και χαλάγαμε όλο το χαρτζιλίκι για να παίξουμε με τα φιλαράκια μας, κουβαλάγαμε αμιγκες και αταρια στα σπίτια τους για κόντρες στα sensible soccer, αργότερα τρέχαμε στα νετκαφε να τα χώνουμε  κάθε ώρα για warcraft, quake κλπ και τώρα που έχουμε τις super duper συνδέσεις και δωρεάν multi σε top παιχνίδια, κάποιοι λειτουργούν σαν τον ναυαγό σε ερημονήσι παρέα με την μπάλα..

• Like 3
Δημοσ.

χασομέρι είναι όπως γενικά όλα τα videogames, τι διαφορετικό έχει δλδ το κάθε χαζοrpg που σου ζητά να σκοτώσεις τον πιξελοδράκο να σώσεις την @@πριγκηπέσα. Απλά τραβάει κόσμο λόγω του κοινωνικού στοιχείου που έχει σε έστω και μικρό βαθμό.

Εγώ από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω όσους,την εποχή του πάμφθηνου ιντερνετ και του multiplayer γενικά, κάθονται  να παίζουν single player,  σαν τα γεροντάκια που ρίχνουν την πασιέντζα. Σόρυ αλλά θυμίζει αυνανισμό η όλη single player "εμπειρία". Εδώ κάποτε τρέχαμε στα ουφάδικα και χαλάγαμε όλο το χαρτζιλίκι για να παίξουμε με τα φιλαράκια μας, κουβαλάγαμε αμιγκες και αταρια στα σπίτια τους για κόντρες στα sensible soccer, αργότερα τρέχαμε στα νετκαφε να τα χώνουμε  κάθε ώρα για warcraft, quake κλπ και τώρα που έχουμε τις super duper συνδέσεις και δωρεάν multi σε top παιχνίδια, κάποιοι λειτουργούν σαν τον ναυαγό σε ερημονήσι παρέα με την μπάλα..

Δεν θεωρω "χασομερι" τα videogames. Με την λογικη αυτη και η μουσικη και οι ταινιες ειναι χασομερι. Επισης σε sp πλεον το γυρνανε και πολλοι φανς των mp. Δεν ξερω τι ηλικια εχεις αλλα οσοι ειμαστε κοντα στα 40 δεν εχουμε τοσο χρονο να χαραμισουμε σε mp και οποιον χρονο εχουμε δεν προκειται να τον ρισκαρουμε πεφτοντας πανω σε online freaks. 

Δημοσ.

Τα ΜΜΟ δεν έχουν στοιχείο κοινωνικότητας, δεν υπάρχει κοινωνικότητα χωρίς επαφή. Δεν είναι επιτραπέζια, δεν είναι χαρτιά-ταμπού-κρυφτό. Μη ξεγελιέσαι από την μαζικότητα του παιχνιδιού, εξακολουθείς να είσαι μόνος.

• Like 2
Δημοσ.

Δηλαδη για σενα το single player ηταν αναγκαιο κακο οσο δεν υπηρχε φθηνο internet? 

Ειναι ανομοια πραγματα σχεδον. Το οτι ολα θεωρουνται video games γενικα δε σημαινει τιποτα.

Ακομα και στα single player παιχνιδια σε διαφορετικο κοινο απευθυνεται ενα casual puzzle η platform game και σε αλλο ενα πληρες RPG παιχνιδι

Ενα πανεμορφο παιχνιδι οπως το witcher να το κανω τι σε multiplayer? H μηπως δεν αξιζει να το παιζει κανεις αφου μπορει να παιζει το Call of Duty 4 (η 14 η δεν ξερω που τα εχουν φτασει) multiplayer χωρις να πληρωνει τηλεφωνο?

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδη για σενα το single player ηταν αναγκαιο κακο οσο δεν υπηρχε φθηνο internet? 

Ειναι ανομοια πραγματα σχεδον. Το οτι ολα θεωρουνται video games γενικα δε σημαινει τιποτα.

Ακομα και στα single player παιχνιδια σε διαφορετικο κοινο απευθυνεται ενα casual puzzle η platform game και σε αλλο ενα πληρες RPG παιχνιδι

Ενα πανεμορφο παιχνιδι οπως το witcher να το κανω τι σε multiplayer? H μηπως δεν αξιζει να το παιζει κανεις αφου μπορει να παιζει το Call of Duty 4 (η 14 η δεν ξερω που τα εχουν φτασει) multiplayer χωρις να πληρωνει τηλεφωνο?

Αντι του Witcher θα βαλω ενα αλλο παιχνιδι που περασε απαρατηρητο και ειναι για εμενα ο ορισμος RPG:  Alpha Protocol.

Δημοσ.

ΜΜΟX (όπου Χ βάλε ότι τραβάει η ψυχή σου) = Socially engineered time&money sink.

@TS Αυτό που λες το έκανε ωραία, για την εποχή του, το Neverwinter Nights με το toolset του και τη δυνατότητα οποιουδήποτε να στήσει το δικό του Persistent World με τους δικούς του κανόνες για XP, loot κτλ. Υπήρχαν μπόλικοι RP servers που είχαν και RP enforcement rules για το immersion.  Απλά μάλλον δεν πολύ περπάτησε από οικονομικής πλεύρας και το ρίξε μέχρι κι η Bioware στα ΜΜΟs (SW:TOR ή αλλιώς SW-wow clone, πλην Hutball :P )

Δημοσ.

Τα mmorpg αν στηθουν σωστα καταρχην και κατα δευτερον αν τα παιζεις σωστα και τακτικα (οχι απαραιτητα καψιμο) ειναι τα καλυτερα παιχνιδια .Το οτι ειναι mmo το κανει διαδραστικο μεταξυ παιχτων κυριως στον τομεα events,parties κτλ και κυριως σου δινει την αισθηση ενος πραγματικου και συγχρονως φανταστικου κοσμου μεσα στο παιχνιδι .Δηλαδη παιζεις τα quests τα οποια ειναι σαν μεμονωμενα stories και συγχρονως σε βοηθανε παιχτες πραγματικοι ή βλεπεις και αλληλεπιδρας με παιχτες πραγματικους μεσα στον κοσμο του game.Απλα ενα mmo θελει δουλεια και χρονο για να φτιαχτει σωστα και κυριως για να σου κραταει το ενδιαφερον αμειωτο οσο περναει ο καιρος .

Δημοσ.

Αντι του Witcher θα βαλω ενα αλλο παιχνιδι που περασε απαρατηρητο και ειναι για εμενα ο ορισμος RPG:  Alpha Protocol.

Δεν το ηξερα. Εψαξα λιγο με αφορμη το ποστ σου και βρηκα οτι αν και ειχε πολλα θετικα, ηταν unpolished με πολλα bugs. Θα το δοκιμασω ομως ετσι και αλλιως. Ελπιζω να ειναι κανονικο third person και οχι over-the-shoulder. τα τελευταια με κουραζουν πολυ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...