andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Καλημέρα στο forum!Λοιπόν παιδιά έχω ένα προβληματάκι και ελπίζω να με βοηθήσετε.Μετά απο 6 μήνες με τον fx6300 αποφάσησα να αναβαθμήσω το σύστημα μου και αγόρασα χτές έναν 4770κ και την asus maximus vi hero.Βάζω τα πράγματα στο pc και αφήνω τη μαμά ψύκτρα να δω τι ψάρια πιάνει.Με τις standard ρυθμίσεις της μητρικής λοιπόν ανοίγω το core temp και βλέπω σε idle περίπου 40 βαθμούς.Ανοίγω το occt και με το που ανεβαίνει ο επεξεργαστής στα 3,9 οι θερμοκρασίες πάνε στο θεό!Σε λιγότερο απο 1 λεπτό το πρόγραμμα σταμάτησε και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε δύο πυρήνες ήταν 87.Βγάζω την ψύκτρα και βάζω την corsair h60.Σε idle έχω τώρα 22-23 αλλά βάζοντας το occt(και ανεβάζοντας το όριο των 85 βαθμών που έχει σε 90)στο πεντάλεπτο βαράει 90+!Ο fx σήκωνε με 3 ώρες στρεσάρισμα 60-62 βαθμούς.Ολες οι δοκιμές με πάστα arctic silver 5.Το κουτί μου δεν χωράει υδρόψυξη μεγαλήτερη,άρα σκεφτόμουν να βάλω καμιά αερόψυκτρα αλλά θα δώ καθόλου διαφορά;Μήπως πρέπει να απενεργοποιώ το boost και να τρέχει στα 3.5 όταν τον στρεσάρω;Αλλα αν τρέχει έτσι στοκ που να τον κάνω και overclock..Για πείτε καμιά γνώμη ρε παιδιά..Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
TheELF Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Τρέξε το coretemp και δες τι λέει εκεί που γράφει Tj.Max πρέπει να λέει 105° , όσο είσαι κάτω από αυτήν την θερμοκρασία είσαι απολύτως ασφαλής. (Το μέγιστο ασφαλές για τον 6300 είναι στους 70-80° αν δεν κάνω λάθος )
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Το tj.Max λέει 100 και αν αφήσω τον επεξεργαστή στο 100% πιστεύω θα τους φτάσει!Η θερμοκρασία δεν σταματάει να ανεβαίνει στους 90,εγώ κλείνω το πρόγραμμα για να μην κάψω τίποτα.Πρίν απο λίγο οι 2 πυρήνες βάρεσαν 93 βαθμούς!Η η h60 απλά δεν κάνει δουλειά ή πήρα πολύ κακό κομμάτι δεν εξηγείται αλλιώς..
Zapee995 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Ή δεν εχει πατησει καλα η αντλια/block ή η ψυκτρα σου ειναι ελλατωματικη. Δοκιμασε να τη ξανακουμπωσεις να δεις τι γινεται..
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Η ψύκτρα δούλευε μέχρι χτές στον fx6300 και τα πήγαινε πολύ καλά.Επίσης την έχω βάλει-βγάλει πολλές φορές και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος εκτώς και αν δεν πατάει καλά με το σύστημα συγκράτησης έτσι όπως είναι σχεδιασμένο.Τώρα ανέβασα και άλλο τα όρια στο occt και τρέχει εδώ και 48 λεπτά.Οι μέγιστες θερμοκρασίες βάσει core temp είναι 97,96,92,87 και βάσει occt 96,97,92,86 αλλά δεν είναι σταθερά τόσο ψηλά,κατεβαίνουν και στους 85 ανα διασήματα..
Zapee995 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μιλαμε για stock clocks ετσι?? Οι θερμοκρασιες σε αυτη τη περιπτηση ειναι απαγορευτικες ειδικα αυτη την αποχη...Γενικα η H60 ειναι για κλαμματα αλλα δε δικαιολογηται να εχεις ιδιες ή και υψηλοτερες θερμοκρασιες απο τη μαμα ψυκτρα. Ανεβασε μια φωτο απο Hwmonitor και cpu-z ταυτοχρονα ενω τρεχεις occt.
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Με τη μαμά ψύκτρα δεν προλάβαινε να πάει 100% και ανέβαζε 90+.Με την h60 είναι σε idle 20 βαθμούς κάτω και σε stress πάει καλύτερα απ τη μαμά αλλά είναι πάλι πολύ ψηλά για stock ρολόγια.Μήπως φταίει το turbo mode που τον ανεβάζει στα 3,9;
Zapee995 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δε λεει κατι το turbo boost. Ανεβασε οπως σου ειπα φωτο να δουμε τι παιζει με τη ταση και λοιπες θερμοκρασιες..
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Τώρα το έχω βάλει να τρέχει και ανεβάζω φωτο σε λίγο.Πάντως απο τη μητρική δεν έχω πειράξει καμία ρύθμιση. https://imageshack.com/i/mzj34rp αυτή είναι με στρεσάρισμα https://imageshack.com/i/nfcj22p και αυτή σε idle
pnick Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Τώρα το έχω βάλει να τρέχει και ανεβάζω φωτο σε λίγο.Πάντως απο τη μητρική δεν έχω πειράξει καμία ρύθμιση. https://imageshack.com/i/mzj34rp αυτή είναι με στρεσάρισμα https://imageshack.com/i/nfcj22p και αυτή σε idle Οι θερμοκρασίες σου είναι αδικαιολόγητα ψηλές σε stress με την stock ταχύτητα. Η Η60 δεν είναι καλή επιλογή για Corsair Ηydro. Οποιαδήποτε αερόψυκτρα στη τιμή της είναι καλύτερη. Επειδή έψαξα πολύ το θέμα πριν πάρω την Η80i (και εγώ είχα περιορισμούς λόγω κουτιού) αρχίζουμε να μιλάμε για ικανοποιητική ψύξη από την Η80i και πάνω. Και εγώ που την έχω, οριακά μου επιτρέπει να υπερβώ στον 3770Κ τα 4,5GHz. Κατά την γνώμη μου, επειδή έχεις κορυφαίο επεξεργαστή και είναι κρίμα να τον κρατάς χαμηλά λόγω θερμοκρασίας θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξεις ψύξη. Από liquid κοιτάζεις από Η80i και πάνω. Δες και την Seidon 120. Αν έχεις χώρο για 14άρη ανεμιστήρα την Η90 ή την Nepton 140. Αν το προφίλ των RAM στο επιτρέπει και δεν πας για ψηλό overclocking (μέχρι 4,4 δηλαδή) μπορείς να κοιτάξεις και για ποιοτική αερόψυξη, όπως την Noctua D14 ή την Silver Arrow. Έχουν πολύ καλές θερμοκρασίες με σχεδόν ανύπαρκτο θόρυβο. Εγώ, πάντως στην θέση σου θα έκανα σιγά-σιγά αναβάθμιση σε κάπως μεγαλύτερο κουτί για να χωράει διπλό radiator, π.χ. Η100i ή Seidon 240 κ.λπ. ώστε να μην ανησυχώ συνέχεια για θερμοκρασίες και για να ευχαριστηθώ το μηχάνημα χωρίς περιορισμούς. Αλλά, εγώ ίσως σκέφτομαι ανορθόδοξα γενικώς. Και κάτι ακόμα, γιατί βλέπω ότι γράφεται συχνά. Μπορεί το Tj max να είναι 105° και να μη πάθεις τίποτα αν ξεπεράσεις τους 90° καμιά φορά, αλλά κάθε επεξεργαστής έχει ένα θερμοκρασιακό εύρος στο οποίο δουλεύει χωρίς να φθείρεται δραστικά. Πρέπει στον 4770κ να πετύχεις θερμοκρασίες σε καθημερινή χρήση κάτω από 72° σε full load και κάτω από 35° σε idle για να διατηρείς τον επεξεργαστή σου σε καλή κατάσταση και να έχει καλό προσδόκιμο ζωής. Εξάλλου, πολλοί ειδικοί γράφουν, και κάτι ξέρουν, ότι η ζωή του επεξεργαστή μειώνεται περισσότερο από ψηλές θερμοκρασίες σε idle παρά από τις ψηλές που πιάνουν μια στο τόσο. Τέλος, υπάρχουν δύο σχολές στο OC'ing όσον αφορά στη σταθερότητα του συστήματος. Μια που θέλει rock stable σύστημα 24/7 και μια που ανέχεται κανά κρασάρισμα στη χάση και στη φέξη. Εγώ ανοίκω στην δεύτερη και για αυτό σταμάτησα να στρεσάρω τον επεξεργαστή μου με διάφορα τεστ συνέχεια. Ακούω κάτι βδομαδιάτικα Prime95 για να δουν αν είναι σταθερό το σύστημα και τι έχουν κάνει στην ουσία; Έχουν ρουφήξει ζωή από την CPU τρέχοντάς την με 80+° επί μια βδομάδα... Έλεος. Αυτό το τελευταίο βέβαια είναι εντελώς θέμα επιλογής του καθενός, απλά το λέω γιατί πολύ στρεσάρισμα ρίχνουμε στα μηχανήματα χάνοντας την ουσία. 2
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Οι idle θερμοκρασίες μου είναι πολύ καλές και είναι κοντά στους 20 βαθμούς.Με απλή χρήση ιντερνετ κλπ ίσα που περνάει τους 40 max.Το κουτί μου παίρνει μόνο 120άριδες ανεμιστήρες οπότε και σε αερόψυξη να πάω δεν μπορώ να βάλω κανένα τέρας γιατί δεν θα χωράει.Σκέφτηκα μήπως αλλάξω την πάστα στο εσωτερικό του cpu..Θα δώ καθόλου διαφορά ή τσάμπα θα ρισκάρω τον επεξεργαστή;
pnick Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μπαίνεις σε ολισθηρά μονοπάτια. To delidding το κάνουν στον 4770κ άνθρωποι που πάνε για 4,7-4,8 GHz και γνωρίζουν σε βάθος το θέμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κατά την γνώμη μου να ρισκάρεις καινούργιο επεξεργαστή. Το 4,5 το πιάνεις άνετα με καλύτερη ψύξη. Αλλά, όπως λένε στο χωριό μου, it's your call... Πρέπει να δοκιμάσεις βγάλεις το Vcore από το auto. Δες το maximum voltage που ανεβάζει σε load και προσπάθησε να κατέβεις κατά 0,01 κάθε φορά από την μέγιστη τιμή που βλέπεις.
Hawk7 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Την H60 την εχεις με ενα ανεμιστηρι;δοκιμασες να βαλεις και ενα δευτερο ως push-pull; Ο 4770κ σε σχεση με τους sandy,ειναι πιο θερμος.Αρα λογικα,θα πρεπει να βαλεις πολυ πιο αποδοτικη ψυκτρα. Εκτος κι αν εχει πειραχτει κατι σε bios κλπ.Με τετοια μητρικη,δεν πρεπει να'χεις προβληματα.Πηγαινε στο bios και δωσε ενα F5(defaults αν δεν κανω λαθος),και F10 save. Τοσο συντομα να πιανει 90+ ειναι αδικαιολογητο. 1
Zapee995 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Επισης το mounting bracket της H60 ειναι λιγο της πλακας και δε παταει σφιχτα πανω στο cpu...Λιγο το ενα λιγο το αλλο, εχεις αυτο το αποτελεσμα δυστυχως..Μια εποχη που τη δοκιμαζα στον 3570K, εβλεπα οτι τα πηγαινε χειροτερα απο τη Gaia που ειχα ακομα και σε idle..Για εμενα μη τη ψαχνεις παραπανω, δως τη στις αγγελιες και χτυπα μια evo να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. 1
andrapos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Με ένα ή με δύο ανεμιστήρες έχει πολύ μικρή διαφορά,με 2 είναι 2-3 βαθμούς κάτω..Θα δοκιμάσω και με το vcore. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα