koularasss Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2014 καλου κακου παντα το κανω,10 δευτερα δουλεια ειναι 1
madsc Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Εύλογες οι ερωτήσεις που τέθηκαν. Σαφώς και δεν είναι επιχείρημα για αντικατάσταση ότι σε εμένα και σε άλλους x δεν έχουν χαλάσει flashάκια τα τελευταία χρόνια με αυτόν τον τρόπο. Η άποψη της MS όμως είναι. Για να βοηθήσω να σταματήσει ένα κομμάτι παραπληροφόρησης που υπάρχει καιρό στο χώρο του IT. Με συνδεδεμένο το usb flash disk μας. Πάμε Control panel => Device manager => Disk drives Επιλέγουμε το flashάκι που συνδέσαμε και πάμε Properties => Policies Παίρνουμε το παρακάτω: Η επιλογή Quick Removal που είναι και η default σε Windows OS γράφει κατευθείαν τα δεδομένα (direct write) στο εξωτερικό media, οπότε μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε το αποθηκευτικό μέσο μόλις εξαφανιστεί το παράθυρο του copy-paste, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε την ασφαλή κατάργηση. Η επιλογή Better Perfomance χρησιμοποιεί την μνήμη του συστήματος ως προσωρινό buffer γράφοντας εκεί τα δεδομένα πρώτα (cache write) και μετά στο εξωτερικό media έχοντας ως στόχο τις επιδόσεις (και καλά). Εδώ μόλις εξαφανιστεί το παράθυρο του copy-paste τα δεδομένα έχουν αντιγραφεί στο buffer (μνήμη) αλλά όχι απαραίτητα στο εξωτερικό media. Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ασφαλή κατάργηση για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Αδειάζει το buffer, γράφονται τα δεδομένα μας στο filesystem της συσκευής και μπορεί να αφαιρεθεί από το σύστημα μας χωρίς data corruption. Τα Windows βγάζουν πάντα το εικονίδιο της ασφαλής κατάργησης όταν συνδεθεί εξωτερική αποθηκευτική συσκευή και αφήνουν στον χρήστη την επιλογή να ξέρει αν θα χρειάζεται να το χρησιμοποιήσει ή όχι. Σε έναν ξένο υπολογιστή π.χ. είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε το safe remove εφόσον δεν γνωρίζετε τις ρυθμίσεις του, αλλά στον δικό σας αν είχατε αλλάξει την default επιλογή θα το γνωρίζατε. Τώρα, ακόμα και αν έχουμε αλλάξει την default επιλογή σε Better Perfomance ώστε να γράφονται τα δεδομένα δια μέσου μνήμης και αφαιρέσουμε το flashάκι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το εικονίδιο της Ασφαλής Κατάργησης αν δεν γράφονται δεδομένα εκείνη τη στιγμή κατά κανόνα δεν θα γίνει ζημιά στα δεδομένα. Αν γράφονται δεδομένα την ώρα της αφαίρεσης -έστω και στο παρασκήνιο- οι πιθανότητες είναι από το να γίνουν corrupt τα δεδομένα που μεταφέρονται μέχρι σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χαλάσει το file system στο usb drive. Τίποτα που να μην στρώνει με ένα scandisk ή με ένα format δηλ. στη χειρότερη. Από αφαίρεση χωρίς κατάργηση δεν μπορεί να καεί, ή να πάθει μόνιμη ζημιά ένα usb flash disk. Θα χαλάσει (τέλος ωφέλιμης ζωής του) μόλις τελειώσουν οι κύκλοι εγραφής του (cell write cycles) ή νωρίτερα αν είναι ελατωμματικό κομμάτι. /sc 7
CheOnWeb Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Εύλογες οι ερωτήσεις που τέθηκαν. Σαφώς και δεν είναι επιχείρημα για αντικατάσταση ότι σε εμένα και σε άλλους x δεν έχουν χαλάσει flashάκια τα τελευταία χρόνια με αυτόν τον τρόπο. Η άποψη της MS όμως είναι. Για να βοηθήσω να σταματήσει ένα κομμάτι παραπληροφόρησης που υπάρχει καιρό στο χώρο του IT. Με συνδεδεμένο το usb flash disk μας. Πάμε Control panel => Device manager => Disk drives Επιλέγουμε το flashάκι που συνδέσαμε και πάμε Properties => Policies Παίρνουμε το παρακάτω: usb.policies.jpg Η επιλογή Quick Removal που είναι και η default σε Windows OS γράφει κατευθείαν τα δεδομένα (direct write) στο εξωτερικό media, οπότε μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε το αποθηκευτικό μέσο μόλις εξαφανιστεί το παράθυρο του copy-paste, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε την ασφαλή κατάργηση. Η επιλογή Better Perfomance χρησιμοποιεί την μνήμη του συστήματος ως προσωρινό buffer γράφοντας εκεί τα δεδομένα πρώτα (cache write) και μετά στο εξωτερικό media έχοντας ως στόχο τις επιδόσεις (και καλά). Εδώ μόλις εξαφανιστεί το παράθυρο του copy-paste τα δεδομένα έχουν αντιγραφεί στο buffer (μνήμη) αλλά όχι απαραίτητα στο εξωτερικό media. Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ασφαλή κατάργηση για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Αδειάζει το buffer, γράφονται τα δεδομένα μας στο filesystem της συσκευής και μπορεί να αφαιρεθεί από το σύστημα μας χωρίς data corruption. Τα Windows βγάζουν πάντα το εικονίδιο της ασφαλής κατάργησης όταν συνδεθεί εξωτερική αποθηκευτική συσκευή και αφήνουν στον χρήστη την επιλογή να ξέρει αν θα χρειάζεται να το χρησιμοποιήσει ή όχι. Σε έναν ξένο υπολογιστή π.χ. είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε το safe remove εφόσον δεν γνωρίζετε τις ρυθμίσεις του, αλλά στον δικό σας αν είχατε αλλάξει την default επιλογή θα το γνωρίζατε. Τώρα, ακόμα και αν έχουμε αλλάξει την default επιλογή σε Better Perfomance ώστε να γράφονται τα δεδομένα δια μέσου μνήμης και αφαιρέσουμε το flashάκι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το εικονίδιο της Ασφαλής Κατάργησης αν δεν γράφονται δεδομένα εκείνη τη στιγμή κατά κανόνα δεν θα γίνει ζημιά στα δεδομένα. Αν γράφονται δεδομένα την ώρα της αφαίρεσης -έστω και στο παρασκήνιο- οι πιθανότητες είναι από το να γίνουν corrupt τα δεδομένα που μεταφέρονται μέχρι σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χαλάσει το file system στο usb drive. Τίποτα που να μην στρώνει με ένα scandisk ή με ένα format δηλ. στη χειρότερη. Από αφαίρεση χωρίς κατάργηση δεν μπορεί να καεί, ή να πάθει μόνιμη ζημιά ένα usb flash disk. Θα χαλάσει (τέλος ωφέλιμης ζωής του) μόλις τελειώσουν οι κύκλοι εγραφής του (cell write cycles) ή νωρίτερα αν είναι ελατωμματικό κομμάτι. /sc Κατ' αρχάς ευχαριστoύμε για την ανάλυση. Κάποια sticks όμως δεν επιτρέπουν την αλλαγή σε Quick removal. Παρακάμπτεται αυτό; Απ΄το Help των Windows "Most consumer-oriented storage devices such as USB flash drives, SD or MMC memory cards, or consumer external disk drives do not allow you to change the device’s caching settings. Internal SATA or serial-attached SCSI hard drives shipped with Windows do typically allow you to change the settings, although this can only be guaranteed by the manufacturer of the device. To understand the caching features offered by a given device and determine which settings best suit your needs, consult the documentation provided by the manufacturer." 1
madsc Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2014 Κοίτα... Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να φορμάρει τα usb flash disks του και να φτιάχνει το partitioning τους για να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες, νοοτροπίες ή marketing. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις δεχτούμε αν δεν μας καλύπτουν. Εμείς που θέλουμε max συμβατότητα σε συσκευές και OS, εύκολη και γρήγορη offline πρόσβαση στα αρχεία μας παντού και πάντα, απλά φορμάρουμε το stickάκι σε fat32 file system. Μπαινοβγαίνει και παίζει όπου θες χωρίς άγχος και safe remove. Αν πετύχεις ποτέ κάποιο flashάκι που αν το φορμάρεις σε fat32 δεν σε αφήνει να το κάνεις ότι θες, άνοιξε thread, θα ήθελα να το δω. Παρ΄αυτά, η ουσία της απλοϊκής εξήγησης στο άνωθι post είναι ότι με όποιο τρόπο, δεν προκαλείται ζημιά στο flashάκι σαν υλικό (hw). Aς το κρατήσουμε εκεί σε αυτό το thread. Για να αναλύσω τα πως και τα γιατί των αποθηκευτικών μέσων δεν είναι κάτι που γίνετε σε ένα post, ούτε κάτι που συμφωνεί με τον χρόνο μου. p.s. Αν θες να εμβαθύνεις στην MS ξεκίνα από msdn. Άσε το help των windows στη λήθη του. /sc
Hawk7 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Δεν είναι επιχείρημα αυτό για να διεκδικήσεις την δωρεάν αντικατάσταση. Ειπα πουθενα οτι λεχθηκε ΩΣ επιχειρημα;φυσικα και οχι.Το ειπα ως δειγμα,οτι η ασφαλη καταργηση πλεον προσωπικα(για μενα το τονιζω),ειναι μυθος. Αν το φλασακι χαλασει,χαλασε.Που το προβλημα;lifetime εγγυηση,και αντικατασταση.Θα καθομαι να εξηγησω ολη την ιστορια που εχει επανω του το φλασακι; Αντε και 2-3 φορες δεν χρησιμοποιησα την ασφαλη καταργηση,εσυ απο που θα ηξερες εγγυημενα οτι καηκε απο αυτο,για να μου το χρεωσεις,και οχι απο ελλατωματικο κομματι; Αν δεν έχεις επιλέξει αυτή την επιλογή; Και ξαναρωτάω: Αφού στα Windows (λες) ότι δεν χρειάζεται, γιατί υπάρχει η επιλογή; Σου το εξηγησε και ο φιλος madsc.Η επιλογη αυτη ειναι DEFAULT των windows απο την MS και δεν ειναι τυχαιο.Συνεπως αν δεν την πειραξεις,εισαι οκ. Εχει σχεση να κανει με το Performance και τιποτε αλλο. Αν εσυ θελεις ψυχολογικα να το κανεις,κανε το.Δεν σου το απαγορευσε κανεις.Αλλα οχι να ερχεται ο καθε πωλητης,και να με ρωταει...μηπως δεν χρησιμοποιησες ασφαλη καταργηση;αρα θα το χρεωθεις!Κι αν δεν ηταν απο αυτο;μπορεις να μου αποδειξεις απο τι ηταν;Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα.Ενα φλασακι μπορει να καει απο διαφορες αιτιες.
CheOnWeb Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Αν εσυ θελεις ψυχολογικα να το κανεις,κανε το.Δεν σου το απαγορευσε κανεις.Αλλα οχι να ερχεται ο καθε πωλητης,και να με ρωταει...μηπως δεν χρησιμοποιησες ασφαλη καταργηση;αρα θα το χρεωθεις!Κι αν δεν ηταν απο αυτο;μπορεις να μου αποδειξεις απο τι ηταν;Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα.Ενα φλασακι μπορει να καει απο διαφορες αιτιες. Μαζί σου, κατάλαβα πώς λειτουργεί το πράγμα, απλώς ήθελα να το σχολιάσω για να μην πάει ο φίλος στο service με επιχειρήματα του τύπου "ένας γνωστός μου δεν κάνει ποτέ ασφαλή κατάργηση αλλά δεν έπαθε ποτέ τίποτα". Λέω απλώς να μην δίνουμε δικαιώματα στους πωλητές. Κοίτα... Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να φορμάρει τα usb flash disks του και να φτιάχνει το partitioning τους για να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες, νοοτροπίες ή marketing. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις δεχτούμε αν δεν μας καλύπτουν. Εμείς που θέλουμε max συμβατότητα σε συσκευές και OS, εύκολη και γρήγορη offline πρόσβαση στα αρχεία μας παντού και πάντα, απλά φορμάρουμε το stickάκι σε fat32 file system. Μπαινοβγαίνει και παίζει όπου θες χωρίς άγχος και safe remove. Αν πετύχεις ποτέ κάποιο flashάκι που αν το φορμάρεις σε fat32 δεν σε αφήνει να το κάνεις ότι θες, άνοιξε thread, θα ήθελα να το δω. Παρ΄αυτά, η ουσία της απλοϊκής εξήγησης στο άνωθι post είναι ότι με όποιο τρόπο, δεν προκαλείται ζημιά στο flashάκι σαν υλικό (hw). Aς το κρατήσουμε εκεί σε αυτό το thread. Για να αναλύσω τα πως και τα γιατί των αποθηκευτικών μέσων δεν είναι κάτι που γίνετε σε ένα post, ούτε κάτι που συμφωνεί με τον χρόνο μου. p.s. Αν θες να εμβαθύνεις στην MS ξεκίνα από msdn. Άσε το help των windows στη λήθη του. /sc Να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να εμβαθύνω περοσσότερο στα Windows... ούτε εσύ να παιδευτείς άλλο, δεν είναι και σημαντικό θέμα εξάλλου. Πάντως και το help των Windows πάνω-κάτω το ίδιο λέει. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι έχει να κάνει με το File System. Στην περίπτωσή μου το fat32 δεν εξυπηρετεί, τουλάχιστον για το ένα απ' τα δύο που χρησιμοποιώ. Γράφω συχνά μεγάλα video αρχεία και έχω ένα NTFS (με αφήνει να διαλέξω quick removal) και ένα ExFat (δεν με αφήνει). Ευχαριστώ για όλα.
koularasss Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Σημερα το πρωι με πηραν τηλεφωνο απο θεσσαλονικη και μου ειπαν πως δεν φτιάχνεται και πως θα μου στειλουν ενα αναβαθμισμενο μοντελο,επειδη δεν υπαρχει αλλο αυτο που εχω,αυριο ή μεθαυριο.
Kromax Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 μπορεις να του κανεις low level φορματ αν δεις τα σκουρα οπως εχω δει σε site, εγω σε ενα 32αρι toshiba που το εκανα επιασε,οχι για πολυ οπως αποδειχθηκε ομως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα